Connect with us

U.E.

Criză politică în Italia. Matteo Salvini își retrage sprijinul pentru coaliția de guvernare și cere alegeri anticipate

Published

on

Ministrul de Interne și vicepremierul Italiei, Matteo Salvini, a anunțat joi că-și retrage sprijinul pentru guvernul condus de Giuseppe Conte, solicitând alegeri anticipate, decretând destrămarea coaliției aflate la guvernare, informează Adevărul.ro.

”Trebuie să mergem direct în parlament ca să spunem că nu mai există o majoritate şi, apoi, să ne îndreptăm repede către alegători. Italienii au nevoie de certitudine și de un guvern care face lucruri, nu de <<Domnul NU>>. Nu vrem mai multe portofolii în guvern, nici remanieri sau guverne tehnocrate. După acest guvern (care a făcut atât de multe lucruri bune), singurul lucru sunt alegerile”, a spus Salvini.

O reacție tranșantă din partea premierului italian Giuseppe Conte nu a întârziat să apară, conform Agerpres, care citează Reuters.

”Nu ţine de ministrul de interne să convoace parlamentul sau să stabilească agenda unei crize politice”, a spus Giuseppe Conte. El s-a angajat să meargă în faţa parlamentului pentru a se asigura că ”criza declanşată de Salvini este cea mai transparentă din istoria Republicii”.

Într-un scut comunicat dat publicităţii de biroul său, Giuseppe Conte, care este apropiat de Mişcarea 5 Stele, a spus că nu va mai accepta atacurile lui Salvini împotriva miniştrilor săi şi l-a acuzat că lucrează cu ”sloganuri” pentru a-şi spori popularitatea.

”Trebuie să explice în faţa alegătorilor care au crezut în promisiunea schimbării motivele care l-au făcut să întrerupă timpuriu şi abrupt activitatea guvernului”, a precizat Conte.

Decizia surprinzătoare de joi vine după luni de fricțiuni dintre partenerii de coaliției de guvernare, Liga Nordului, condusă de Matteo Salvini, pe de o parte, și Mișcarea anti-establishement 5 Stele, condusă de Luigi di Maio, potrivit The Guardian.

Diferențele dintre partide au ieșit încă o dată la suprafață miercuri, când Parlamentul a respins o moțiune depusă de Mișcarea 5 Stele pentru a bloca un proiect privind un tren de mare viteză, care să lege Franța de Italia.

Membrii Ligii Nordului argumentează că proiectul ar duce la crearea de noi locuri de muncă şi ar stimula creşterea economică, dar Mişcarea Cinci Stele se opune, invocând impactul pe care l-ar avea asupra mediului şi costurile ridicate. Proiectul de construcţie, lansat în urmă cu 20 de ani şi cu un termen de finalizare plănuit pentru 2025, implică săparea unui tunel de 58 de kilometri în Alpi, o parte din lucrări fiind deja realizată. Cu toate că iniţial costurile erau estimate la 8,6 miliarde euro, ministrul italian al transporturilor, membru al Mişcării Cinci Stele, a aproximat un cost total de peste 20 de miliarde de euro. Uniunea Europeană a promis finanţarea cu 40% din costurile totale ale proiectului.

Coaliția a ajuns la putere în iunie 2018, dar Guvernul a stat pe o falie seismică activă, cu speculații constante că Salvini ar putea orchestra un colaps al guvernării pentru a profita de rata ridicată de popularitate de care se bucură partidul său.

Salvini amenință de câteva săptămâni cu convocarea de alegeri anticipate, în contextul în care Liga Nordului are 39% în sondaje, în vreme ce Mișcarea 5 Stele a scăzut la pragul de 15%.

Liga Nordului a obținut rezultate bune și în cadrul alegerilor europene din mai, câștigând 24% din preferințele electoratului, în vreme ce partenerul de coaliție Mișcarea 5 Stele a obținut doar 17%, clasându-se pe cea de-a treia poziție, după Partidul Democratic, care s-a oprit la 23%.

Alegerile anticipate îl favorizează cu atât mai mult pe Salvini, acesta având deschisă posibilitatea formării unei coaliţii de guvernare cu un partid mai mic de extremă dreapta, Fratelli d’Italia.

Cele două camere ale Parlamentului italian sunt în vacanță până în septembrie, când Legislativul își va relua activitatea.

Guvernarea italiană nu va colapsa decât dacă va exista o moțiune de cenzură împotriva Executivului sau dacă Conte decide să demisioneze.

În plus, stă în puterea președintelui Mattarella să dizolve Parlamentul și să decidă dacă viitorii pași vor fi convocarea alegerilor anticipate sau instalarea unui guvern tehnocrat pentru a adopta bugetul pentru anul 2020.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Marian-Jean Marinescu

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Măsurile privind schimbările climatice ar trebui aplicate după redresarea economiilor afectate de pandemie

Published

on

© European Parliament Media Center

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE) susține că măsurile privind schimbările climatice ar trebui aplicate după redresarea economiilor afectate de pandemia cu coronavirus. 

În mesajul postat pe pagina oficială de Facebook, deputatul european menționează că, într-adevăr, planul de redresare post-pandemie al economiei Uniunii Europene s-ar putea ridica la 500 de miliarde de euro, ”sumă care pare să fi fost acceptată de Franța și Germania.”

Reamintim că Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel au propus luni un plan de relansare pentru Uniunea Europeană de 500 de miliarde de euro pentru a face faţă impactului economic provocat de noul coronavirus, care a aruncat Europa într-o recesiune de o amploare istorică.

Referitor la planul de redresare economică pe care Comisia Europeană îl pregătește fără consultarea Parlamentului European, Marian-Jean Marinescu subliniază incertitudinea asupra nerambursării viitorilor bani: ”Deși nu a consultat Parlamentul cu privire la Planul de redresare, Comisia Eurpeană îl va face public la finalul acestei luni. Problema este că nu se știe încă ce parte a acestor fonduri vor fi bani neramburisabili și cat reprezintă credite.”

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

European Youth Event: Președintele Parlamentului European va încheia sesiunea online dedicată tinerilor cu privire la rolul UE în contextul crizei COVID-19

Published

on

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, va participa la sesiunea de închidere intitulată „Cum e să fii Președintele PE?”, pentru a-și prezenta activitatea zilnică, în special în aceste momente dificile, precum și răspunsul Parlamentului în față provocărilor COVID-19 și calea de urmat după criză.

Programul „EYE online” a debutat la 7 aprilie după confirmarea faptului că evenimentul bienal de la Strasbourg nu putea avea loc în acest an din cauza pandemiei de coronavirus. Ultima săptămână (25-29 mai) include mai multe sesiuni interactive, cum ar fi, printre altele, o dezbatere cu importanți factori de decizie din UE, activități pentru a înțelege mai bune ce înseamnă să fii eurodeputat sau interpret, și seminare pe diverse teme.

 

Președintele Sassoli va participa la sesiunea de închidere intitulată „Cum e să fii Președintele PE?”, pentru a-și prezenta activitatea zilnică, în special în aceste momente dificile, precum și răspunsul Parlamentului în față provocărilor COVID-19 și calea de urmat după criză.

Această ediție online urmărește să răspundă așteptărilor unui număr de peste 13.000 de tineri care s-au înscris la evenimentul din luna mai, dar și să permită participarea unui public mai larg. Până în prezent, activitățile s-au bucurat de peste 500.000 de vizualizări. Activitățile sunt transmise în direct pe pagina de Facebook a EYE.

Continue Reading

U.E.

Comitetul European al Regiunilor invită administrațiile locale și regionale să participe la cea de-a VI-a ediție a Forumului European pentru Migrație

Published

on

© CoR

Comitetul European al Regiunilor invită administrațiile locale și regionale să participe la cea de-a șasea ediție a Forumului European pentru Migrație. Evenimentul, organizat în colaborare cu Comisia Europeană, va avea loc la Bruxelles, în perioada 2-3 iunie la sediul CoR și EESC.

Potrivit comunicatului oficial al CoR, această ediție se va concentra pe legătura dintre politicile de integrare destinate migranților și refugiaților și politici sociale (politici de coeziune socială, cultură, educație și sport), pe necesitatea unui sprijin de integrare personalizat și pentru facilitarea întâlnirilor și interacțiunilor dintre migranți și cetățeni.

Se vor discuta, de asemenea, căi legale și sigure pentru cei care au nevoie de protecție internațională și despre modul de maximizare a integrării lor în societățile gazdă.

Participanții pot prezenta proiecte de succes privind integrarea migranților în societate. În plus, va avea loc o discuție cu privire la prioritățile viitoare în domeniul integrării, având în vedere strategia viitoare a UE și planul de acțiune în curs de pregătire.

Evenimentul va avea o abordare interactivă, participativă. Toți participanții trebuie să contribuie la discuții și să lucreze în grup. În timp ce organizatorii își propun să ofere participanților servicii de interpretare în mai multe limbi, este foarte recomandat ca participanții să aibă o bună stăpânire a limbii engleze sau franceze. Având în vedere formatul evenimentului, nu este prevăzută participarea la nivel politic. 

Cheltuielile legate de participare vor fi acoperite de Comisia Europeană. Funcționarii autorităților administrative selectate vor fi anunțați și vor primi invitații ulterior în acest proces. Autoritățile locale și regionale nu trebuie să depună un formular de depunere a cererii către CESE sau Comisia Europeană. CoR este responsabil de procedura de selecție. 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending