În ajunul lansării mult-așteptatului Birou al Procurorului European (EPPO), grupul Renew Europe din Parlamentul European a salutat acest moment istoric, care va îmbunătăți protecția intereselor financiare ale UE și va combate criminalitatea.
“Lansarea EPPO este un moment cu adevărat istoric pentru Uniunea Europeană, pentru care am militat mult timp. EPPO va deschide un nou front în lupta împotriva fraudei și a corupției legate de fondurile UE“, a spus președintele Renew Europe, Dacian Cioloș, într-o declarație remisă luni seară.
Fost prim-ministrul al României, Cioloș a arătat că are încredere în Laura Codruța Kövesi, primul procuror-șef din istoria UE și fost procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție din România.
“Am încredere că Laura Kövesi va lupta fără teamă împotriva criminalității organizate și a politicienilor corupți care încearcă să exploateze banii contribuabililor europeni în scopuri proprii. Ar trebui adresate întrebări dure acelor politicieni care continuă să încerce să submineze funcționarea EPPO în propriul lor stat membru“, a continuat Dacian Cioloș, el reluând criticile la adresa Sloveniei după ce această țară a anulat alegerea procurorilor delegați.
Biroul Procurorului Public European este lansat în mod oficial marți, 1 iunie, la Luxemburg, cu prilejul unei conferințe de presă la care participă Laura Codruța Kövesi, șefa EPPO, vicepreședintele Comisiei Europene pentru valori și transparență, Vera Jourova, și comisarul european pentru justiție, Didier Reynders.
Parchetul European este responsabil cu anchetarea și urmărirea penală a infracțiunilor care afectează bugetul UE. Este primul parchet supranațional care investighează și urmărește penal următoarele tipuri de fraudă și alte infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE:
- frauda în materie de cheltuieli și venituri;
- frauda în materie de TVA (dacă implică două sau mai multe state membre și un prejudiciu de cel puțin 10 milioane EUR);
- spălarea de bani aferentă activelor provenite din fraudarea bugetului UE;
- corupția activă și pasivă sau deturnarea de fonduri care afectează interesele financiare ale UE;
- participarea la o organizație criminală în cazul în care scopul principal al activităților acesteia este săvârșirea de infracțiuni împotriva bugetului UE.
Acest nou organism al Uniunii poate, de asemenea, să ancheteze și să urmărească penal orice altă activitate ilegală care este „indisolubil legată” de o infracțiune împotriva bugetului UE.
Parchetul European își va desfășura investigațiile și urmăririle penale în deplină independență față de Comisie, față de celelalte instituții și organisme ale UE, precum și față de statele membre. Acesta va completa activitatea altor organisme și agenții ale UE, cum ar fi OLAF, Eurojust și Europol, cooperând cu acestea, precum și cu autoritățile competente ale statelor membre care nu participă la Parchetul European. Se preconizează că EPPO va investiga, în cele din urmă, aproximativ 3 000 de cazuri pe an.
Instituit prin Regulamentul (UE) 2017/1939 din 12 octombrie 2017 și finanțat din bugetul UE, EPPO este primul parchet supranațional responsabil cu anchetarea și urmărirea penală a infracțiunilor. În structura sa actuală, 22 de state membre ale UE participă la această cooperare consolidată.
Condus de Laura Codruța Kövesi, procurorul-șef european, Parchetul European dispune de un parchet central situat în Luxemburg, care este alcătuit din câte un procuror european pentru fiecare stat membru participant și din alte categorii de personal. În plus, procurorii europeni delegați situați în statele membre fac parte integrantă din acest organism independent.