U.E.
Danemarca anunță un plan de securitate de 2 mld. de dolari pentru Arctica și Atlanticul de Nord în contextul presiunilor SUA privind Groenlanda
Published
2 months agoon

Danemarca a anunțat luni un plan de securitate de 2 miliarde de dolari pentru regiunea arctică, înaintea unei vizite a prim-ministrului țării, Mette Frederiksen, la Berlin, Paris și Bruxelles, pentru a consolida „unitatea europeană” privind Groenlanda, relatează France24. Decizia vine pe fondul declarațiilor președintelui american Donald Trump, care a afirmat că Groenlanda este esențială pentru „securitatea națională” a SUA.
„Trebuie să ne confruntăm cu realitatea că există provocări serioase în ceea ce privește securitatea și apărarea în Arctica și Atlanticul de Nord,” a declarat ministrul apărării din Danemarca, Troels Lund Poulsen, într-un comunicat oficial.
Premierul Mette Frederiksen urmează să se întâlnească în această săptămână cu liderii europeni, inclusiv președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și secretarul general al NATO, Mark Rutte, pentru a consolida sprijinul european în fața ambițiilor SUA privind Groenlanda.
„Danemarca este o țară mică cu alianțe puternice. Și parte a unei comunități europene puternice, unde împreună putem face față provocărilor cu care ne confruntăm”, a declarat Frederiksen marți dimineață, potrivit Politico. „Ne-am mai confruntat cu mari încercări. Cooperarea europeană și-a dovedit valoarea în gestionarea unei serii de crize în ultimii ani”, a adăugat ea.
Groenlanda a devenit un teren de dispută în regiunea arctică, unde topirea ghețarilor din cauza încălzirii globale deschide noi oportunități pentru exploatarea resurselor naturale. Sub mările Groenlandei se crede că se află depozite uriașe de petrol și gaze naturale. Rusia și China și-au intensificat deja activitățile miniere și prezența militară în zonă, iar regiunea ar putea oferi rute maritime alternative între SUA și Europa. De asemenea, Groenlanda găzduiește și o bază militară americană, utilizată pentru sistemul de avertizare timpurie împotriva rachetelor balistice.
UE respinge negocierile pe tema Groenlandei
Șefa politicii externe a UE, Kaja Kallas, a afirmat luni că Uniunea Europeană „nu negociază” pe tema Groenlandei, respingând speculațiile privind intențiile SUA.
„Nu negociem în legătură cu Groenlanda. Desigur, sprijinim statul nostru membru, Danemarca, și regiunea sa autonomă, Groenlanda, dar nu ar trebui să ne implicăm în speculații despre ce-ar fi dacă, pentru că aceasta nu este situația actuală,” a declarat Kallas.
Groenlanda și Danemarca au reiterat că insula arctică nu este de vânzare, iar premierul Groenlandei, Múte Egede, a subliniat că viitorul regiunii trebuie decis de poporul său.
Conform Financial Times, Trump a avut o discuție telefonică de 45 de minute cu premierul danez Mette Frederiksen săptămâna trecută, descrisă ca fiind „oribilă”, în care președintele american a amenințat cu tarife asupra exporturilor daneze.
„Intenția era foarte clară. Vor insula. Danezii sunt acum într-o stare de criză,” a declarat un oficial european pentru Financial Times.
Anunțul Danemarcei privind noul plan de securitate și vizita lui Frederiksen vin în contextul în care Groenlanda devine un punct strategic pentru actorii geopolitici globali.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

You may like
Germania denunță ”jocul” lui Putin, după noi atacuri ruse asupra Ucrainei ce au avut loc în urma unui ”apel telefonic așa-zis revoluționar și formidabil” între Trump și Putin
Șefa diplomației europene avertizează că Moscova nu poate fi de încredere: „Rusia nu dorește cu adevărat să facă niciun fel de concesii”
Mai multe state din nordul UE fac apel la accelerarea procesului de aderare a Ucrainei, în contextul opoziției repetate a lui Orban: A sosit momentul unor decizii ambițioase
Premierul Danemarcei cere UE să-și schimbe „mentalitatea specifică vremurilor de pace”: Sunt complet în favoarea reînarmării Europei pentru a descuraja „o Rusie foarte agresivă”
Casa Albă: Trump și Putin au convenit că drumul către pace începe cu încetarea focului privind infrastructura energetică și demararea imediată a negocierilor pentru încetarea completă a focului
Orice discuție privind revenirea la petrolul și gazele rusești amenință interesele de securitate ale Europei, avertizează țările UE care se învecinează cu Rusia
U.E.
Eurostat: Energia din surse regenerabile a atins pragul de 47% în 2024
Published
9 minutes agoon
March 19, 2025By
Teodora Ion
În 2024, 47,4% din energia electrică netă generată în UE provenea din surse regenerabile de energie, în creștere cu 2,6 puncte procentuale (pp) față de 2023, relevă cele mai recente date oferite de Eurostat.
Dintre țările UE, Danemarca a avut cea mai mare pondere a surselor regenerabile în producția sa netă de energie electrică, cu 88,8%, provenind în principal din surse eoliene, urmată de Portugalia (87,4%, în principal surse eoliene și hidro) și Croația (73,8%, în principal surse hidro). Cele mai mici ponderi ale energiilor regenerabile au fost înregistrate în Malta (15,1%), Cehia (17,5%) și Cipru (24,1%).
Energia eoliană și energia hidro au reprezentat mai mult de două treimi din totalul energiei electrice generate din surse regenerabile (39,1% și, respectiv, 29,9%). Restul de o treime din electricitate a provenit din energie solară (22,4%), combustibili (8,1%) și doar aproximativ 0,5% din energie geotermală.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Virgil Popescu a discutat cu delegația AmCham despre piața de energie din România și UE: Încurajez dialogul cu mediul de afaceri pentru a crea politici care să încurajeze dezvoltarea economică
Published
22 minutes agoon
March 19, 2025By
Andreea Radu
Eurodeputatul Virgil Popescu, membru al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European, a avut la Bruxelles o întâlnire de lucru cu o delegație a Camerei de Comerț Americane în România (AmCham), care susține un mediu de reglementare favorabil debirocratizării, inovației, competitivității și creșterii economice sustenabile.
„Încurajez dialogul cu reprezentanții mediului de afaceri pentru a crea politici care să încurajeze dezvoltarea economică. Am discutat despre piața de energie din România și din Uniunea Europeană, dar și despre investițiile necesare în rețele prin adaptarea cadrului de reglementare la realitățile economice”, a scris Virgil Popescu, pe Facebook.
Potrivit deputatului european, o altă temă abordată a fost sănătatea, incluzând pachetul de reformă a legislației farmaceutice europene, impactul interdicției privind substanțele per- și polifluoroalchilice (PFAS) asupra inovației și accesului pacienților la terapii în România, precum și Directiva privind tratarea apelor urbane reziduale (UWWTD) – Directiva Consiliului 91/271/CEE.
„Voi susține interesele țării noastre în Parlamentul European, precum și măsurile de debirocratizare pentru a susține și mediul de afaceri”, a subliniat Virgil Popescu.
INTERNAȚIONAL
Volodimir Zelenski, primit cu onoruri la Helsinki de omologul finlandez Alexander Stubb
Published
30 minutes agoon
March 19, 2025
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a început miercuri o vizită oficială în Finlanda, fiind primit cu onoruri la Palatul Prezidențial din Helsinki de către omologul său finlandez, Alexander Stubb. Zelenski a sosit în Finlanda marți, împreună cu soția sa, Olena Zelenska, la invitația președintelui Stubb și a soției acestuia, Suzanne Innes-Stubb, potrivit EFE, preluat de Agerpres.
După ceremonia de bun venit, Zelenski și Stubb vor avea discuții oficiale axate pe sprijinul militar și financiar al Finlandei pentru Ucraina, precum și pe soluțiile pentru încheierea războiului declanșat de Rusia. La aceste discuții vor participa și mai mulți membri ai guvernului finlandez, printre care ministrul de externe, Elina Valtonen, ministrul apărării, Antti Hakkanen, și ministrul finanțelor, Riikka Purra.
Together with the First Lady @ZelenskaUA, I am on an official visit to our friends and principled allies—Finland.
Meetings will be held with President Alexander Stubb and First Lady Suzanne Innes-Stubb, Speaker Jussi Halla-aho and members of Parliament, Prime Minister Petteri… pic.twitter.com/3zRtvxn5o1
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) March 18, 2025
Vizita liderului ucrainean în Finlanda are loc într-un moment delicat, la doar o zi după convorbirea telefonică dintre președintele american Donald Trump și președintele rus Vladimir Putin, în care cei doi lideri au discutat despre o încetare imediată a focului asupra infrastructurii energetice din Ucraina. Totuși, câteva ore după această discuție, Rusia a lansat atacuri cu drone asupra a două spitale din regiunea Sumî, în nord-estul Ucrainei, și asupra infrastructurii energetice a companiei naționale de căi ferate din Dnipropetrovsk. De asemenea, forțele ruse au lovit infrastructura electrică din Sloviansk, un oraș din regiunea Donetsk, unde se desfășoară lupte intense între trupele ruse și cele ucrainene.
Marți seară, Zelenski a declarat că Putin a respins, de fapt, propunerea Statelor Unite privind o încetare completă a focului, oferind în schimb doar un armistițiu care să limiteze atacurile la infrastructura și obiectivele energetice.
În cadrul vizitei sale la Helsinki, președintele ucrainean va avea o întâlnire și cu premierul finlandez, Petteri Orpo, cu președintele parlamentului, Jussi Halla-aho, precum și cu reprezentanți ai principalelor companii din industria de apărare. Această vizită reflectă sprijinul continuu al Finlandei pentru Ucraina și angajamentul de a întări cooperarea militară și economică în contextul războiului în desfășurare.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Eurostat: Energia din surse regenerabile a atins pragul de 47% în 2024

Virgil Popescu a discutat cu delegația AmCham despre piața de energie din România și UE: Încurajez dialogul cu mediul de afaceri pentru a crea politici care să încurajeze dezvoltarea economică

Volodimir Zelenski, primit cu onoruri la Helsinki de omologul finlandez Alexander Stubb

Victor Negrescu a propus în Parlamentul European măsuri pentru un sistem de sănătate european mai echitabil, mai accesibil și mai bine finanțat

Germania denunță ”jocul” lui Putin, după noi atacuri ruse asupra Ucrainei ce au avut loc în urma unui ”apel telefonic așa-zis revoluționar și formidabil” între Trump și Putin

România, o nouă misiune umanitară pentru transportul unor pacienți arși din Macedonia de Nord la un spital din Belgia

Șefa diplomației europene avertizează că Moscova nu poate fi de încredere: „Rusia nu dorește cu adevărat să facă niciun fel de concesii”

Mai multe state din nordul UE fac apel la accelerarea procesului de aderare a Ucrainei, în contextul opoziției repetate a lui Orban: A sosit momentul unor decizii ambițioase

Ministrul Bogdan Ivan a discutat cu reprezentanții Confederației Patronale Concordia: România trebuie să fie un mediu sigur și atractiv pentru investiții

Premierul Danemarcei cere UE să-și schimbe „mentalitatea specifică vremurilor de pace”: Sunt complet în favoarea reînarmării Europei pentru a descuraja „o Rusie foarte agresivă”

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană
Trending
- NATO7 days ago
Moment istoric: România are oficial două escadrile de avioane de vânătoare F-16, după înzestrarea completă a Escadrilei 48 Vânătoare de la Câmpia Turzii
- REPUBLICA MOLDOVA1 week ago
Maia Sandu, în vizită luni și marți la Paris la invitația lui Macron, după ce liderul francez a avertizat asupra amenințărilor Rusiei la adresa R. Moldova
- EVENIMENTE1 week ago
Construction & Infrastructure Summit – Conference & Networking, eveniment de elită care reunește liderii din construcții, proiectare și infrastructură (13 martie, Cluj-Napoca)
- EDITORIALE1 week ago
Recuperarea
- INTERNAȚIONAL1 week ago
“Taci, om mărunt”, i se adresează Elon Musk lui Sikorski. Ministrul polonez de externe a sugerat înlocuirea sistemului Starlink în Ucraina după ce Musk speculase că l-ar putea dezactiva