Connect with us

COMISIA EUROPEANA

În fața Curții de Justiție a UE, Ursula von der Leyen se angajează să exploreze noi căi pentru a proteja tratatele și valorile atemporale ale Uniunii într-o lume aflată în schimbare

Published

on

© European Union, 2025/ Source: EC - Audiovisual Service

 Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a angajat să exploreze noi căi în fiecare zi pentru a proteja valorile atemporale ale Uniunii Europene și pentru a proteja tratatele.

Aceasta și membrii Colegiului Comisarilor au depus jurământul în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene.

”În urmă cu exact 25 de ani, în ianuarie 2000, o Convenție europeană se întrunea pentru a redacta Carta noastră a drepturilor fundamentale. Aceasta a fost prezidată de președintele Roman Herzog. Și obiectivul său a fost de a pune oamenii în centrul Uniunii noastre. Cu demnitatea și drepturile lor. Aceasta a reamintit tuturor europenilor că nu suntem doar clienții unei piețe unice, ci cetățenii unei Uniuni a oamenilor liberi. Așa cum a spus președintele Herzog atunci, Carta a fost scrisă pentru toți europenii – inclusiv pentru cetățenii viitoarelor state membre. Aceasta a fost întotdeauna menită să fie mai mult decât un rezumat al constituțiilor noastre. Este o promisiune. O promisiune pentru generațiile actuale și viitoare de europeni. O promisiune că Uniunea noastră va apăra întotdeauna drepturile universale, libertățile și demnitatea tuturor oamenilor de pe acest mare continent”, a menționat Ursula von der Leyen în discursul susținut în fața judecătorilor din fiecare stat membru.

Aceasta a amintit de momentele dificile recente pe care le-a traversat Uniunea Europeană și care au pus la încercare tratatele: pandemia de COVID-19, atacurile fără precedent la adresa statului de drept și la adresa primatului tratatelor, războiul ilegal și neprovocat declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

”Ultimii cinci ani au arătat că tratatele noastre și Carta noastră sunt mai mult decât cuvinte pe hârtie. Ele reprezintă o moștenire care trebuie protejată. Iar această moștenire, garantarea drepturilor fiecăruia dintre cetățenii noștri, se află în cele din urmă în mâinile acestei Curți. Aceasta este, de asemenea, responsabilitatea pe care am acceptat-o acum cinci ani și pe care ne-o asumăm cu toții astăzi. Pentru că următorii cinci ani vor fi la fel de dificili ca ultimii cinci. Inviolabilitatea principiilor noastre va fi pusă la încercare, atât de fragmentarea ordinii noastre internaționale, cât și de cei care sădesc frica și divizarea în societățile noastre. Drepturile și libertățile indivizilor nu pot fi niciodată considerate de la sine înțelese. Acesta este motivul pentru care noi, această Curte și această Comisie, suntem gardienii statului de drept, ai democrației și ai progresului social. Economiile noastre, de asemenea, vor fi puse la încercare, într-o perioadă de concurență globală mai acerbă. Astăzi lucrăm foarte mult la competitivitatea europeană. În alte părți ale lumii, se crede că această competitivitate poate fi obținută prin sacrificarea partenerilor. Că există un avantaj comparativ care poate fi obținut prin renunțarea la normele comune. Dar în Europa știm că opusul este adevărat”, a fost avertismentul conturat de președinta Comisiei Europene.

Ea a reliefat că ”statul de drept, protecția mediului și a climei, condițiile de muncă echitabile și decente nu sunt doar valori – ele reprezintă avantajul nostru competitiv”.

”Economia noastră este competitivă atunci când rămâne fidelă pactului nostru social european și armonizează libertatea de a face afaceri cu protecția lucrătorilor. Economia noastră este competitivă atunci când bărbații și femeile se bucură de aceleași oportunități. Economia noastră este competitivă atunci când cetățenii și întreprinderile noastre sunt protejate de un sistem judiciar independent. Statul de drept, protecția mediului și a climei, condițiile de muncă echitabile și decente nu sunt doar valori – ele reprezintă avantajul nostru competitiv. Legislația noastră trebuie să constituie un avantaj competitiv, printr-o simplificare majoră, dar niciodată în detrimentul lucrătorilor sau al mediului. Prin transformarea legislației noastre în standard internațional, așa cum am făcut cu Regulamentul general privind protecția datelor. Oferind întreprinderilor un cadru clar, previzibil și stabil. Cu alte cuvinte, cele mai bune condiții posibile în care să investească. Deoarece libertatea de a face afaceri este condiționată de securitatea juridică”, a continuat Ursula von der Leyen.

Președinta Comisiei Europene a evidențiat că responsabilitatea de a proteja tratatelor este o muncă zilnică.

”Uniunea noastră nu este doar o comoară care trebuie păzită. Protejarea tratatelor noastre și revigorarea lor este o sarcină zilnică. Valorile noastre sunt universale; ele nu se schimbă. Dar lumea din jurul nostru se schimbă. Și, din nou și din nou, trebuie să urmăm noi căi pentru a fi la înălțimea responsabilității noastre de gardian al tratatelor. Valorile pe care se întemeiază Uniunea sunt enunțate foarte clar în prima frază a articolului al doilea din Tratatul privind Uniunea Europeană. Respectul pentru demnitatea umană, libertate, democrație, egalitate, statul de drept și respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor aparținând minorităților. Astăzi am jurat să facem tot ce ne stă în putere pentru a ne apăra Uniunea. Aceasta este o mare responsabilitate, dar și una frumoasă. Să mă ridic la înălțimea acestei responsabilități împreună cu voi, colegii mei, mă umple de bucurie. La fel cum imnul nostru surprinde pasiunea pentru Europa în muzică. Și tocmai de aceea este intitulat <<Odă bucuriei>>. Să ne apucăm de lucru cu un mare sentiment de responsabilitate, sinceritate și bucurie”, a conchis Ursula von der Leyen.

Noua echipă condusă de Ursula von der Leyen și-a preluat oficial atribuţiile la 1 decembrie 2024, după ce a fost validată de Parlamentul European.  

Structura Comisiei Europene 2024-2029 este următoarea:

Președinte: Ursula von der Leyen (Germania, PPE);

Șase vicepreședinți executivi: Teresa Ribeira (vicepreședinte executiv al unei tranziții curate, echitabile și competitive, PES), Henna Virkkunen (vicepreședinte executiv pentru suveranitate tehnologică, securitate și democrație, PPE), Stéphane Séjourné (vicepreședinte executiv pentru prosperitate și strategie industrială, Renew Europe), Kaja Kallas (vicepreședinte executiv, Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Renew Europe), Roxana Mînzatu (vicepreședinte executiv pentru oameni, competențe și pregătire pentru situații de criză, PES), Raffaele Fitto (vicepreședinte executiv pentru coeziune și reforme, ECR).

Alți 20 de comisari cu portofolii alocate după cum urmează:

Maroš Šefčovič (Slovacia, PES) – comisar european pentru comerț și securitate economică (include și politica vamală) și comisar pentru relații interinstituționale și transparență.

Valdis Dombrovskis (Letonia, PPE) – comisar european pentru economie și productivitate și comisar pentru implementare și simplificare.

Dubravka Šuica (Croația, PPE) – comisar european pentru Mediterana și responsabilă pentru vecinătatea sudică extinsă.

Olivér Várhely (Ungaria, Patrioți pentru Europa) – comisar european pentru sănătate și bunăstarea animalelor. El va fi responsabil de construirea Uniunii Europene a Sănătății și de continuarea activității de combatere a cancerului și de sănătate preventivă.

Wopke Hoekstra (Olanda, PPE) – comisar european pentru climă, creștere netă zero și creștere curată. Acesta va continua să lucreze la punerea în aplicare și adaptare, la diplomația climatică și la decarbonizare. El va fi, de asemenea, responsabil pentru impozitare.

Andrius Kubilius (Lituania, PPE) – comisar european pentru apărare și spațiu. El va lucra la dezvoltarea Uniunii Europene de Apărare și la stimularea investițiilor și a capacității industriale.

Marta Kos (Slovenia, Renew Europe) – comisar european pentru extindere și responsabilă și pentru vecinătatea estică.

Jozef Síkela (Cehia, Independent) – comisar european pentru parteneriate internaționale. El va conduce activitatea privind Global Gateway și se va asigura că dezvoltăm parteneriate reciproc avantajoase care investesc într-un viitor comun.

Costas Kadis (Cipru, PPE) – comisar european pentru pescuit și oceane.

Maria Luís Albuquerque (Portugalia, PPE) – comisar european pentru servicii financiare și uniunea economiilor și investițiilor.

Hadja Lahbib (Belgia, Renew Europe) – comisar european pentru pregătire și gestionarea crizelor. Acesta este un alt portofoliu nou care se va ocupa de reziliență, pregătire și protecție civilă. Ea va fi responsabilă de conducerea eforturilor privind gestionarea crizelor și ajutorul umanitar.

Magnus Brunner (Austria, PPE) – comisar european pentru afaceri interne și migrație. El se va concentra, desigur, pe punerea în aplicare a Pactului privind azilul și migrația, dar și pe consolidarea frontierelor și pe dezvoltarea unei noi strategii de securitate internă.

Jessika Roswall (Suedia, PPE) – comisar european pentru mediu, reziliența apei și o economie circulară competitivă.

Piotr Serafin (Polonia, PPE) – comisar european pentru buget, antifraudă și administrație publică. Acesta îmi va raporta direct și se va concentra în special pe pregătirea următorului buget pe termen lung și pe asigurarea faptului că avem o instituție modernă care să ofere rezultate pentru europeni.

Dan Jørgensen (Danemarca, PES) – comisar european pentru energie și locuințe. Activitatea sa va contribui la scăderea prețurilor la energie, va investi în energie curată și va asigura reducerea dependenței. El va fi primul comisar pentru locuințe din istorie, având în vedere toate aspectele, de la eficiența energetică la investiții și construcții.

Ekaterina Zaharieva (Bulgaria, PPE) – comisar european pentru cercetare și inovare.

Michael McGrath (Irlanda, Renew Europe) – comisar european pentru democrație, justiție și statul de drept.

Apostolos Tzitzikostas (Grecia, PPE) – comisar european pentru transport durabil și turism.

Christophe Hansen (Luxemburg, PPE) – comisar european pentru agricultură și alimentație.

Glenn Micallef (Malta, PES) – comisar european pentru echitate între generații, cultură, tineret și sport.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

COMISIA EUROPEANA

Raport Comisia Europeană: 70% dintre consumatorii europeni au încredere că drepturile lor sunt respectate de comercianți, însă riscurile online persistă

Published

on

© European Union 2018

Înainte de Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor de mâine, Comisia Europeană a publicat raportul privind condițiile de consum, care arată că 68% dintre consumatorii europeni se simt încrezători în siguranța produselor pe care le cumpără, iar 70% au încredere că drepturile lor de sunt respectate de comercianți, informează comunicatul oficial. 

Cu toate acestea, datele din raportul respectiv arată și că riscurile online pentru consumatori persistă, inclusiv înșelăciunile, recenziile false și practicile publicitare înșelătoare. 

Comisia Europeană ia măsuri decisive pentru a aborda provocările cu care se confruntă consumatorii din întreaga UE. Odată cu intrarea în vigoare a noii Reglementări Generale privind Siguranța Produselor, consumatorii sunt acum mai bine protejați împotriva expunerii la produse nesigure vândute atât online, cât și offline.

Pentru a aborda riscurile legate de bunurile vândute de comercianții cu amănuntul online din afara UE și de piețele care găzduiesc comercianți din afara UE, Comisia a adoptat la începutul acestui an Comunicarea privind pachetul privind comerțul electronic. De asemenea, Comisia pregătește o lege privind echitatea digitală pentru a consolida protecția consumatorilor împotriva practicilor dăunătoare online, în complementaritate cu normele digitale existente ale UE.

În urma intrării în vigoare, în 2026, a noilor norme prevăzute de Directiva privind dreptul la reparații și de Directiva privind responsabilizarea consumatorilor în vederea tranziției ecologice, consumatorii vor beneficia, de asemenea, de reparații mai ușoare, de o reutilizare sporită a produselor și de informații mai clare privind durabilitatea și reparabilitatea.

Principalele concluzii ale raportului de anul acesta:

  • 70% dintre consumatori sunt de părere că comercianții și furnizorii de servicii respectă drepturile consumatorilor, în timp ce 61% dintre consumatori au încredere în organizațiile publice pentru a proteja aceste drepturi.
  • Comerțul electronic transfrontalier este în creștere, 35% dintre consumatori cumpărând dintr-o altă țară a UE și 27% din afacerea UE în 2024.
  • Cumpărătorii online sunt cu peste 60% mai predispuși să întâmpine probleme cu achizițiile lor, comparativ cu cei care cumpără offline.
  • 93% dintre cumpărătorii online își fac griji cu privire la publicitatea online direcționată, inclusiv cu privire la colectarea datelor personale, publicitatea excesivă și personalizarea.
  • 45% dintre consumatori s-au confruntat cu înșelăciuni online, iar mulți s-au confruntat cu practici neloiale, inclusiv recenzii false și reduceri înșelătoare.
  • În ciuda unei încetiniri a ratei inflației în 2024 și a unei îmbunătățiri a sentimentului consumatorilor în comparație cu 2022, 38% dintre consumatori și-au exprimat îngrijorarea cu privire la capacitatea lor de a-și plăti facturile, iar 35% cu privire la posibilitatea de a-și permite alimentele preferate.
  • 74% dintre consumatori au observat cazuri în care produsele ambalate își reduc dimensiunea, în timp ce 52% au observat o scădere a calității fără o scădere corespunzătoare a prețului.
  • Considerentele de mediu în deciziile de cumpărare au scăzut cu 13% din 2022, din cauza considerentelor legate de costul produselor și serviciilor durabile și a neîncrederii în fiabilitatea declarațiilor de mediu.

Citiți și: Echitate digitală: Asociațiile comercianților din UE propun șase recomandări axate pe o aplicare mai strictă a normelor actuale și pe ajustări progresive pentru protejarea consumatorilor care fac cumpărături online

Rezultatele raportului vor fi discutate cu statele membre, asociațiile de consumatori și întreprinderile și vor contribui la pregătirea viitoarelor inițiative, cum ar fi Agenda pentru consumatori 2025-2030 și Legea privind echitatea digitală .

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Ursula von der Leyen anunță extinderea sancțiunilor UE împotriva Moscovei pentru alte 2.400 de persoane și entități rusești

Published

on

© European Union, 2025

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leye, anunță că Uniunea Europeană își intensifică presiunea asupra Moscovei. Astfel, sancțiunile europene vor fi extinse pentru 2.400 de persoane și entități rusești.

Printre măsurile anunțate de președinta Executivului European se numără interdicițiile de călătorie, înghețarea activelor și interzicerea finanțării. 

„Determinarea noastră de a sprijini Ucraina este decisivă”, a scris președinta Ursula von der Leyen într-un mesaj postat pe platforma X.

Reamintim că Uniunea Europeană a adoptat pe 24 februarie, cel de-al 16-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, consolidând măsurile economice și individuale menite să slăbească capacitatea regimului de la Kremlin de a continua războiul ilegal și neprovocat împotriva Ucrainei. Pachetul de sancțiuni, adoptat la marcarea a trei ani de la începutul invaziei la scară largă, vizează sectoare esențiale ale economiei ruse și include restricții asupra entităților și persoanelor implicate în susținerea agresiunii.

   Citiți și: UE adoptă al 16-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei la 3 ani de la invazia Ucrainei, pentru a oferi Kievului „cea mai puternică poziție posibilă” în negocieri

Prin adoptarea acestui pachet de sancțiuni, Uniunea Europeană a transmis un mesaj clar: agresiunea Rusiei nu va rămâne nepedepsită, iar sprijinul pentru Ucraina va continua până la restabilirea păcii și securității internaționale.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

UE reacționează la tarifele impuse de SUA pentru oțel și aluminiu cu un pachet de măsuri de retorsiune vizând exporturi de 26 mld. de euro

Published

on

© European Union, 2025

Uniunea Europeană reacționează rapid la noile tarife de până la 25% impuse de Statele Unite asupra importurilor de oțel, aluminiu și produse derivate, printr-un set de măsuri compensatorii menite să protejeze companiile și lucrătorii europeni afectați de aceste restricții comerciale, a transmis, miercuri, Comisia Europeană.

Măsura vine ca răspuns la ceea ce UE consideră a fi tarife nejustificate și perturbatoare impuse de Washington, care au intrat în vigoare la miezul nopții.

„Regretăm profund această măsură. Tarifele sunt taxe. Sunt rele pentru întreprinderi și chiar mai rele pentru consumatori. Aceste tarife perturbă lanțurile de aprovizionare. Ele aduc incertitudine pentru economie”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Sunt în joc locuri de muncă. Prețurile vor crește. În Europa și în Statele Unite”, a continuat ea.

Măsurile UE includ:

  • Reintroducerea taxelor compensatorii suspendate din 2018 și 2020, aplicabile începând cu 1 aprilie 2025. Acestea vor viza produse americane precum băuturi alcoolice, motociclete și ambarcațiuni.
  • Un nou pachet de măsuri suplimentare, menit să echilibreze impactul noilor tarife americane, care afectează exporturi europene în valoare de 26 miliarde de euro.

„Vom lua măsuri proporționale și rapide pentru a apăra interesele economice ale UE și ale cetățenilor săi”, a transmis Comisia Europeană.

Primul pas în acest proces este lansarea unei consultări de două săptămâni cu părțile interesate din UE. Aceste consultări vor asigura alegerea corespunzătoare a produselor care vor fi supuse noilor contramăsuri, asigurând un răspuns eficient și proporțional care să reducă la minimum perturbările pentru întreprinderile și consumatorii din UE.

  • 12 martie – lansarea consultărilor cu stakeholderii europeni privind produsele care vor face parte din noile taxe.
  • 26 martie – evaluarea propunerilor și consolidarea listelor finale.
  • jumătatea lunii aprilie – aprobarea și implementarea noului pachet de măsuri compensatorii.

Măsuri și contramăsuri impuse în mandatul precedent al administrației Trump

În 2018, administrația Trump a introdus taxe vamale de 25% pentru oțel și 10% pentru aluminiu, afectând exporturi europene de 6,4 miliarde de euro. UE a răspuns printr-un pachet de măsuri echivalente, însă, în 2021, ambele părți au suspendat aceste sancțiuni pentru a negocia un acord pe termen lung.

Pe 12 martie 2025, SUA au anunțat revenirea la tarifele din 2018 pentru oțel și majorarea tarifelor impuse aluminiului de la 10% la 25%, dar și extinderea acestora la produse care conțin oțel și aluminiu, precum electrocasnice, echipamente sportive și mobilier. Noile taxe afectează 5% din totalul exporturilor UE către SUA, generând costuri suplimentare de 6 miliarde de euro pentru importatorii americani.

În plus, secretarul american al comerțului va stabili, până la 12 mai 2025, un sistem prin care SUA vor continua să extindă lista produselor derivate din oțel și aluminiu supuse unor taxe suplimentare de până la 25%.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
SUA5 hours ago

Emmanuel Macron lansează o campanie de convingere a țărilor UE, tot mai dependente de SUA, să cumpere echipamente militare europene: Celor care achiziționează F-35 ar trebui să li se propună Rafale

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ6 hours ago

Politicile lui Trump provoacă mai multă incertitudine pentru economie decât era în perioada pandemiei de COVID-19, evaluează vicepreședintele Băncii Centrale Europene

U.E.7 hours ago

Comisia Europeană ia în considerare extinderea capacităților sale satelitare pentru a consolida serviciile de informații militare, pe fondul îndoielilor legate de sprijinul din partea SUA

ROMÂNIA9 hours ago

”România este solidară cu poporul Macedoniei de Nord în aceste momente tragice”, transmite Ilie Bolojan după ce mai mulți tineri au pierit într-un incendiu izbucnit într-un club

ROMÂNIA9 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu transmite condoleanțe în urma ”tragicului incendiu” dintr-un club din Macedonia de Nord: Suntem pregătiți să oferim sprijin în aceste momente dificile

INTERNAȚIONAL10 hours ago

Italia nu intenționează să trimită soldați în Ucraina, declară premierul Giorgia Meloni

U.E.11 hours ago

Zeci de mii de persoane au protestat la Budapesta împotriva lui Viktor Orban, în timp ce premierul a promis reprimarea ”armatei din umbră” a oponenților politici

RUSIA12 hours ago

Secretarul de stat american și ministrul rus de externe au discutat telefonic despre ”pașii următori” în negocierile care vizează pacea în Ucraina

EVENIMENTE1 day ago

“EuRo Manifest”: Peste 10.000 de români au manifestat pașnic în Piața Victoriei, formând o inimă care bate pentru Europa pe acordurile imnului UE

MAREA BRITANIE1 day ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

MAREA BRITANIE1 day ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL3 days ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ5 days ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII1 week ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

NATO1 week ago

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Ilie Bolojan, după primul său Consiliu European: Am stabilit ca prioritară întărirea flancului estic, de la Baltică la Marea Neagră. Prioritățile militare ale României vor fi stabilite în comun cu NATO

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Ilie Bolojan: România nu va trimite trupe în Ucraina, ci poate fi un hub logistic pentru alte trupe; România va participa la reuniunea șefilor apărării de la Paris

Trending