Connect with us

ROMÂNIA

Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Judeţean (CJ) Sibiu: România are darul de a-și pune singură piedici în accesarea fondurilor europene și cheltuiește banii existenți pe proiecte care nu acoperă nevoile reale ale comunităților

Published

on

© CaleaEuropeană

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Sibiu, Daniela Cîmpean, afirmă că sunt foarte multe piedici puse de la nivelul României în accesarea banilor europeni, care sunt şi prea puţin cheltuiţi pentru proiectele cele mai importante pentru acoperirea nevoilor reale ale comunităţilor, relatează Agerpres

,,Cu toţii simţim o oarecare frustrare, atunci când vrem să profităm de şansa României de a fi parte din UE. (…) Încercăm să aducem cât mai multe fonduri europene înspre entităţile din care facem parte, însă, deşi banii sunt aproape în sacul nostru, avem darul de a ne punem noi, câteodată, piedici. Şi vă spun asta din perspectiva unei preşedinte de consiliu judeţean, care a accesat fonduri europene. Spre exemplu, în Regiunea Centru, pot să spun, că suntem, conform datelor din acest moment, lideri la contractele încheiate până în acest moment pe POR 2014-2020. Deci, încercăm, ne străduim, însă simţim de foarte multe ori multe piedici, pe care constatăm că nici măcar nu ni le-a impus UE, ci ni le-am impus noi, aici, la nivelul României”, a declarat Daniela Cîmpean, vineri, în deschiderea Summitului pentru simplificarea procedurilor fondurilor structurale care are loc la Sibiu.

De aceea, aceasta consideră că ,,măsurile de simplificare în accesarea şi implementarea fondurilor europene sunt absolut necesare.”

Preşedintele CJ mai deplânge risiprea banilor pe proiecte care nu au un impact real, în timp ce nevoile majore ale cetățenilor sunt ignorate. Printre acestea se numără lipsa spitalelor la standarde europene.

,,Am constatat că ar fi nevoie ca noi, România, să nu ne ghidăm doar după concepte cheie (…), ci să ne raportăm la nevoile reale pe care le avem pentru că există diferenţe între nevoile regiunilor nu numai din Europa, dar şi ale regiunilor din interiorul graniţelor României. Mi-aş dori (…) sumele să le alocăm spre a rezolva probleme majore, pentru că în acest moment prea mult împărţim banii pe proiecte care nu sunt de impact şi nu rezolvă adevăratele probleme şi eu cred că o gândire pentru a concentra sumele importante pe lucruri cum ar fi spitalele, pentru a construi spitale noi, nu pentru a investi în reabilitare sau alte lucrări mărunte, ar fi mult mai în interesul nostru”, a punctat Daniela Cîmpean.

CJ Sibiu împreună cu mai mulţi reprezentanţi ai administraţiilor locale din ţară, dar şi cu platforma Advisory Hub şi-au propus ca la finalul întâlnirii de vineri, să adopte o declaraţie intitulată ,,Pactul Naţional pentru Simplificarea procedurilor fondurilor structurale” pe care să o prezinte în luna septembrie, la Bucureşti, reprezentanţilor Guvernului şi Parlamentului, drept un pas înainte în direcția în care se îndreaptă alte țări din UE. 

Consiliul Județean Sibiu, alături de platforma Advisory Hub și cu sprijinul Uniunii Naționale a Consiliilor Județene și a Asociațiilor Municipiilor, Orașelor și Comunelor din România – AMR, AOR și ACOR -, în contextul deținerii președinției Consiliului Uniunii Europene, organizează vineri, 28 iunie, Summitul pentru simplificarea accesării fondurilor structurale.

Scopul evenimentului este de a concretiza munca experților AdvisoryHub începută încă din 2015, de a simplifica procedurile pentru accesarea și implementarea fondurilor structurale, atât la nivel european, cât și la nivel național, prin dezbaterea propunerii legislative pentru simplificarea măsurilor necesare.

Citiți și Consiliul Județean Sibiu și Advisory Hub organizează Summitul pentru simplificarea accesării fondurilor structurale (LIVE, 28 iunie, ora 11:30)

La summitul dedicat fondurilor UE de la Sibiu mai participă foşti miniştri din Irlanda şi Letonia, reprezentanţi din sectorul public, al mediului de afaceri, ai consultanţilor români pentru accesarea fondurilor europene.

Consiliul Judeţean Sibiu este lider în Regiunea Centru la proiectele contractate de consiliile judeţene în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020. Consiliul Judeţean Sibiu a contractat până la acest moment în cadrul POR proiecte în valoare de 399.843.381,00 lei, în principal pentru infrastructură de drumuri şi spitale şi are în precontractare şi în selecţie şi alte proiecte, relatează Agerpres. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA

Cluj-Napoca: Comisarul european Mariya Gabriel și primarul Emil Boc, în dialog cu cetățenii în luna martie

Published

on

© Emil Boc/Facebook

Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, și Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, vor susține joi, 5 martie 2020, un dialog cu cetățenii în care vor discuta teme de actualitate de pe agenda Uniunii Europene și a României, cu accent pe cercetare, inovare și educație, informează un comunicat al Comisiei Europene.

Dezbaterea cu tema «Orizont Europa: provocări și perspective» va avea loc între orele 12.00 și 13.10, la Centrul de Cultură Urbană Casino, situat în Parcul Central «Simion Bărnuțiu» din Cluj-Napoca.

Înscrierile se pot face până cel târziu în data de 4 martie 2020, ora 12.00, completând acest formular online.

Participarea la eveniment se poate face și online, prin intermediul rețelelor sociale Facebook și Twitter, folosind hash tag-urile #EUdialogues și #FutureOfEurope.

Din motive de securitate, accesul în sală se va face în intervalul 11.00 – 11.45 și va fi permis cu prioritate participanților înregistrați, care au asupra lor un act de identitate. Accesul în sală se va face în limita locurilor disponibile.

Continue Reading

ROMÂNIA

MAE mulțumește Italiei, Germaniei și Japoniei pentru facilitarea demersurilor de repatriere a șase cetățeni români de pe vasul Diamond Princess

Published

on

Ministerul Afacerilor Externe mulțumește în mod deosebit partenerilor italieni și germani pentru sprijinul acordat, precum și autorităților nipone pentru foarte  buna cooperare în legătură cu demersurile autorităților române pentru revenirea în țară a șase cetățeni români de pe vasul de croazieră Diamond Princess, informează un comunicat al instituției. 

Astfel, în urma unei operațiuni complexe desfășurate în cadrul mecanismului european de protecție civilă la care au participat autoritățile române, italiene si germane, cei șase cetățeni români care s-au aflat pe vasul de croazieră Diamond Princess acostat în portul Yokohama, Japonia și care și-au exprimat dorința de a reveni în țară, au ajuns în această dimineață, 22 februarie, la București.

O aeronavă de tip C-27J Spartan aparținând Forțelor Aeriene Române a efectuat sâmbătă, la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne, un zbor pe ruta București – Berlin și retur, pentru aducerea în țară a șase cetățeni români repatriați din Japonia. 

Anterior îmbarcării, aceştia au fost testaţi de către echipa medicală mobilă, rezultatele testărilor fiind negative pentru infecţia cu COVID-19 (coronavirus), însă au fost plasați preventiv în carantină pentru 14 zile, la sosirea în România.

MAE mai transmite că Ambasada României la Tokyo rămâne în continuare în legătură atât cu cei doi cetățeni români care sunt spitalizați în Japonia, cât și cu cei nouă cetățeni români, membri ai echipajului, care au decis să rămână pe vasul de croazieră.

Continue Reading

ROMÂNIA

Coronavirus: Șase români de pe nava Diamond Princess, din Japonia, repatriați într-o misiune specială a Forțelor Aeriene Române

Published

on

© Ministerul Apărării Naționale

O aeronavă de tip C-27J Spartan aparținând Forțelor Aeriene Române a efectuat sâmbătă, 22 februarie, la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne, un zbor pe ruta București – Berlin și retur, pentru aducerea în țară a șase cetățeni români repatriați din Japonia, potrivit unui comunicat.

Cei șase cetățeni au fost transportați din Japonia în Germania cu zboruri de evacuare medicală desfășurate în cadrul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene.

Anterior îmbarcării, aceştia au fost testaţi de către echipa medicală mobilă, rezultatele testărilor fiind negative pentru infecţia cu COVID-19 (coronavirus).

Cei şase au aterizat în cursul nopţii trecute la Berlin, cu zboruri de evacuare medicală desfăşurate în cadrul Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii Europene. 

© Ministerul Apărării Naționale

Aeronava, configurată pentru misiuni de evacuare medicală și având instalată o cameră specială de izolare, a fost operată de un echipaj condus de locotenent-comandorul Romeo Gârz și a avut la bord o echipă medicală aparținând SMURD București.

Transportul a fost realizat cu respectarea întocmai a măsurilor pentru protecția personalului și a tehnicii, obligatorii în astfel de situații.

Potrivit șefului DSU, Raed Arafat, toţi cei şase vor intra în carantină pentru două săptămâni „într-un loc sigur” şi vor fi duşi la spital în caz că apar simptome de boală. De asemenea, acesta a mai precizat că ei vor fi din nou testaţi pentru infecţia cu COVID-19 (coronavirus) la finalul perioadei de carantină, înainte de a fi lăsaţi să meargă acasă, relatează Agerpres.

Cu privire la cei doi cetățeni români infectați cu COVID-19, MAE menționează că aceștia sunt în continuare spitalizați în Japonia, iar starea acestora de sănătate este bună.

Ambasada României la Tokyo este în legătură cu cei doi cetățeni români spitalizați, cât și cu ceilalți nouă cetățeni români, membri ai echipajului, care au decis să rămână pe vasul de croazieră.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending