Connect with us

U.E.

De la Paris, Macron și Scholz îi promit lui Zelenski că vor “însoți Ucraina spre victorie, spre pace și spre Europa”. Liderii UE îl găzduiesc joi pe Zelenski la primul summit european din acest an

Published

on

© Bundesregierung

Preşedintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz l-au asigurat miercuri seară, la Paris, pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, de “hotărârea” sa de a “însoţi” Ucraina “spre victorie” şi de disponibilitatea sa de a continua livrările de arme către Ucraina, la aproape un an după debutul invaziei ruse, scriu AFP și France24, potrivit Agerpres.

“Suntem alături de Ucraina. Cu fermitate. Şi cu hotărârea de a o însoţi spre victorie şi restabilirea drepturilor sale legitime”, a spus el. “Vom continua efortul” în ceea ce priveşte livrările de mijloace de apărare”, a adăugat şeful statului francez.

Vom însoți Ucraina spre victorie, spre pace și spre Europa“, a mai punctat Macron.

Volodimir Zelenski, care a sosit la Paris miercuri seară pentru o cină cu omologul său francez Emmanuel Macron şi cu cancelarul german Olaf Scholz, a cerut armament greu şi avioane “cât mai curând posibil”.

“Cu cât Ucraina primeşte mai devreme arme grele cu rază lungă de acţiune, cu cât piloţii noştri primesc mai repede avioane, cu atât mai devreme se va încheia această agresiune rusă şi ne vom putea întoarce la pace în Europa”, a declarat Zelenski la Palatul Elysée.

La rândul său, cancelarul german Olaf Scholz i-a dat asigurări preşedintelui ucrainean că aliaţii îi vor sprijini ţara, inclusiv militar, “atât timp cât este necesar” pentru a respinge invazia rusă.

“Suntem angajaţi alături de Ucraina (…) şi, de asemenea, am sprijinit Ucraina prin ajutor financiar, ajutor umanitar şi armament, artilerie grea, apărare antiaeriană şi, mai recent, livrarea de tancuri de luptă şi vom continua să facem acest lucru atât timp cât este necesar”, a afirmat cancelarul german într-o conferinţă de presă la Paris alături de preşedinţii francez şi ucrainean.

Liderul german a indicat faptul că “este un semnal puternic faptul că președintele Zelenski participă personal la această primă reuniune a șefilor de stat și de guvern din UE din acest an“.

Un semnal de solidaritate și comunitate europeană. Ucraina aparține familiei europene“, a spus Scholz, conform Bundesregierung.

Precedenta întâlnire în persoană a lui Zelenski cu Macron și Scholz a avut loc pe 16 iunie, la Kiev, când liderii francez și german au fost însoțiți de premierul Italiei și de președintele României. Acea vizită avea să prefațeze decizia unanimă a celor 27 de șefi de stat și de guvern din UE din data de 23 iunie, când Ucrainei i-a fost acordat statutul de țară candidată la UE.

Vizita la Paris face parte dintr-un turneu diplomatic fulger și surpriză al lui Zelenski în Europa. El a fost miercuri la Londra, unde a obţinut din partea Marii Britanii promisiunea pregătirii piloţilor militari ucraineni pentru folosirea unor avioane de luptă occidentale.

La Londra, Zelenski s-a adresat Parlamentului, s-a întâlnit cu prim-ministrul Rishi Sunak, a fost primit în audiență de regele Charles al III-lea, și a avut o întâlnire și cu trupele ucrainene antrenate de forțele armate britanice.

De la Paris, el va pleca la summitul celor 27 de şefi de stat şi de guvern ai statelor UE care va avea loc joi la Bruxelles.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

U.E.

Schengen: Germania va prelungi controalele temporare la frontierele cu Polonia, Cehia și Elveția pentru a combate migrația ilegală

Published

on

© Flickr/ EU Schengen Info

Germania intenționează să prelungească până la 15 decembrie controalele la frontierele cu Polonia, Cehia și Elveția pentru a stopa valul de imigranți ilegale și a combate traficul de persoane, a declarat luni un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, relatează dpa, preluat de Agerpres.

Berlinul va notifica Comisia Europeană cu privire la această prelungire, a declarat purtătorul de cuvânt în cadrul unei conferințe de presă obișnuite la Berlin.

În mod normal, nu ar trebui să existe controale sau verificări de documente de călătorie la niciuna din frontierele Germaniei întrucât toate ţările vecine fac parte din Spaţiul Schengen de liberă circulaţie a persoanelor. Țara a fost nevoită, însă, să impună controale de-a lungul frontierelor sale sudice şi estice ca răspuns la o creștere puternică a numărului de cereri de azil pentru prima dată în acest an. 

Ministerul consideră că măsurile polițienești staționare de la frontiera poloneză ar trebui să continue, adăugând că acestea au dus la depistarea a aproximativ 3.300 de intrări neautorizate și la prevenirea a aproximativ 1.100 de intrări neautorizate de când au intrat în vigoare la 16 octombrie.

Un purtător de cuvânt al instituției a explicat că, dacă o persoană este depistată la graniţă şi spune în mod clar că doreşte să ceară azil, în general i se permite să intre în ţară. Scopul general al controalelor este de a „pune capăt traficului de migranţi tot mai lipsit de scrupule şi brutal”, a mai afirmat acesta.

Continue Reading

U.E.

Premierul Ungariei pare hotărât să submineze deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina: Este limpede că recomandarea Comisiei Europene este nefondată

Published

on

© European Union 2023

Premierul Ungariei, Viktor Orban, pare decis să tergiverseze o decizie privind deschiderea negocierilor de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, care ar urma să fie discutată în cadrul summitului Consiliului European din această lună, informează Politico Europe.

”Este limpede că recomandarea Comisiei Europene privind aderarea Ucrainei la UE este nefondată și insuficient pregătită. Nu este loc pentru ea pe ordinea de zi a summitului Consiliului European din decembrie”, a precizat Orban pe platforma X, fostă Twitter.

Premierul ungar s-a opus cu vehemență deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina, după ce Comisia Europeană a decis la începutul lunii noiembrie să recomande deschiderea acestor discuții.

Executivul european a constatat că Ucraina distrusă de război, care încă lupă împotriva invadatorilor ruși, a făcut suficiente progrese pentru a deschide negocierile.

Următoare mișcare se află în mâinile șefilor de stat sau de guvern, care trebuie să aprobe invitația Comisiei Europene în cadrul reuniunii liderilor care are loc în perioada 14-15 decembrie.

Într-o scrisoare transmisă președintelui Consiliului European, Charles Michel, Orban a făcut apel la o perioadă de ”reflecție și la o discuție strategică” privind relația UE cu Ucraina și a amenințat că va face uz de dreptul de veto pentru a bloca pachetul de 50 de miliarde de euro destinate Kievului, întrerupând sprijinul ferm al blocului pentru Ucraina.

Această măsură l-a determinat pe Charles Michel să efectueze o vizită la Budapesta în încercarea de a reduce tensiunile cu liderul ungar și de a salva summitul din decembrie.

Opoziția lui Orban vine în contextul în care Budapesta este implicată într-o dispută de lungă durată cu Bruxelles-ul, care blochează fonduri UE în valoare de 13 miliarde de euro din cauza preocupărilor legate de faptul că Budapesta încalcă standardele europene privind statul de drept.

Continue Reading

CHINA

Franța îndeamnă Beijingul să-și regândească comportamentul asertiv în Marea Chinei de Sud, pentru că „lumea nu are nevoie de o nouă criză”

Published

on

© European Union

Șefa diplomației franceze, Catherine Colonna, a îndemnat luni Beijingul să își regândească comportamentul asertiv în Marea Chinei de Sud, afirmând că „lumea nu are nevoie de o nouă criză”, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Beijingul a intensificat exercițiile militare în Strâmtoarea Taiwan, care este crucială din punct de vedere strategic, în timp ce paza de coastă chineză a fost acuzată de hărțuirea vaselor de pescuit filipineze în apele disputate.

Luna trecută, Australia a criticat Beijingul pentru comportamentul său „nesigur și neprofesionist” pe mare, afirmând că unul dintre scafandrii marinei sale a fost rănit de impulsurile sonarului unei nave de război chineze care se apropia.

Ministrul francez de externe, Catherine Colonna, care a vorbit la Clubul de Presă Australian din Canberra, a declarat că China ar trebui să contribuie la reducerea tensiunilor în regiunea Asia-Pacific.

„Suntem, bineînțeles, îngrijorați de ceea ce s-a întâmplat acum câteva zile cu marina australiană, precum și de ceea ce s-a întâmplat în Filipine acum câteva săptămâni”, a spus aceasta.

„Calmul și stabilitatea trebuie să prevaleze în strâmtoarea Taiwan și, cu siguranță, lumea nu are nevoie de o nouă criză”, a adăugat Colonna.

De asemenea, Colonna a subliniat că China ar trebui să fie liberă să își continue „ascensiunea economică”, dar că, în schimb, trebuie să răspundă așteptărilor internaționale în chestiuni precum drepturile omului.

„Din toate aceste motive, vom continua să dialogăm în mod constructiv cu China, iar semnele sunt de fapt încurajatoare”, a spus șefa diplomației franceze. „Eforturile noastre dau cumva roade și creează tendințe pozitive de cooperare.”

Beijingul revendică cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud, inclusiv apele și insulele din apropierea țărmurilor vecinilor săi.

Filipine, Brunei, Malaezia, Taiwan și Vietnam au revendicat, de asemenea, diverse insule și recife din această mare, despre care se crede că ar conține bogate rezerve de petrol.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
NATO23 mins ago

Șeful Pentagonului, după întâlnirea cu premierul Ciolacu: Rolul puternic al României în regiunea Mării Negre, vital pentru a combate agresiunea Rusiei

INTERNAȚIONAL30 mins ago

Marcel Ciolacu, primit la Pentagon de secretarul american al apărării: Centrul F-16 din România, investiții comune în domeniul apărării și stabilitatea R. Moldova, printre temele discutate

ROMÂNIA6 hours ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

U.E.7 hours ago

Schengen: Germania va prelungi controalele temporare la frontierele cu Polonia, Cehia și Elveția pentru a combate migrația ilegală

SUA7 hours ago

Casa Albă semnalează Congresului că SUA rămân fără bani pentru sprijinirea Ucrainei: Nu există un vas magic cu fonduri disponibile. Lipsa acțiunii riscă să ” îngenuncheze Ucraina pe câmpul de luptă”

ROMÂNIA8 hours ago

UE sprijină România cu 34 milioane de euro pentru remedierea pagubelor importante provocate de secetă și incendii de vegetație

SUA9 hours ago

Vicepreședinta SUA a discutat telefonic cu președintele israelian și cu liderul palestinian despre situația din Cisiordania și a subliniat angajamentul față de o soluție cu două state

U.E.10 hours ago

Premierul Ungariei pare hotărât să submineze deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina: Este limpede că recomandarea Comisiei Europene este nefondată

MAREA BRITANIE11 hours ago

David Cameron face prima sa vizită în SUA ca șef al diplomației britanice, pentru a „reafirma forța relației Marii Britanii cu cel mai apropiat aliat strategic al său”

NATO12 hours ago

Trebuie să fim pregătiți pentru ”vești proaste” din Ucraina, semnalează secretarul general al NATO: ”Trebuie să sprijinim Ucraina atât în momentele bune, cât și în cele rele”

ROMÂNIA6 hours ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO1 week ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA1 week ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN2 weeks ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

ROMÂNIA2 weeks ago

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

Trending