Connect with us

CHINA

Joe Biden subliniază că ”nu caută un conflict” cu China după scandalul balonului: Vom rivaliza, dar nu căutăm un conflict

Published

on

© The White House/ Flickr

Joe Biden ”nu caută un conflict” cu China, a subliniat acesta, conform unor fragmente date publicității miercuri dintr-un interviu pentru canalul PBS, declarații care apar la scurtă vreme după ce Statele Unite au distrus un balon chinez care survola teritoriul lor, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Nu”, a fost răspunsul oferit de liderul american jurnalistei care l-a întrebat dacă relațiile cu Beijingul au suferit ”o lovitură puternică”.

”Vom rivaliza pe deplin cu China, dar nu căutăm un conflict”, a precizat acesta, completând că omologul său chinez, Xi Jinping, se confruntă cu ”probleme enorme”, în special pe plan economic, informează aceeași sursă.

”Găsiţi-mi un singur lider mondial dispus să schimbe locul cu Xi Jinping… Eu nu găsesc unul”, a afirmat preşedintele american în cursul unui interviu acordat canalului PBS.

”Acest om are probleme enorme”, în special ”o economie care nu funcţionează foarte bine”, a apreciat el, remarcând, însă, că liderul chinez ”are, de asemenea, mult potenţial”.

În general, Washingtonul a fost destul de atent să nu ridice tonul după ce a doborât sâmbătă un balon chinezesc, destinat, potrivit americanilor, să spioneze zone militare sensibile.

Cu toate acestea, în faţa Congresului marţi, Joe Biden a dat asigurări: ”Dacă China ne ameninţă suveranitatea, vom acţiona pentru a ne proteja ţara”.

Relațiile dintre cele două puteri s-a tensionat în urma incidentului mai sus amintit, China condamnând gestul.

Prezența acestui balon în spațiul aerian al SUA l-a determinat pe secretarul de stat american, Antony Blinken, să-și anuleze o vizită în China.

Pe de altă parte, Pentagonul a dezvăluit marţi că Beijingul a refuzat sâmbătă propunerea americană pentru o convorbire telefonică între şeful Pentagonului, Lloyd Austin, şi omologul său, Wei Fenghe.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

CHINA

UE solicită Chinei să-și folosească influența pentru a convinge Rusia să se retragă din Ucraina pentru ”a opri vărsarea de sânge”

Published

on

© European Union, 2022

Uniunea Europeană a solicitat joi Chinei să-și folosească influența asupra Moscovei pentru ”a opri vărsarea de sânge” în Ucraina, convingând Rusia să-și retragă trupele din țara pe care a invadat-o, anunță France Presse, conform Agerpres.

Li Hui, trimisul special al Beijingului aflat în turneu prin Europa pentru a discuta despre soluționarea politică a conflictului din Ucraina, a fost întâmpinat la Bruxelles de Enrique Mora, ”mâna dreaptă” a şefului diplomaţiei europene Josep Borrell, înainte de a pleca vineri la Moscova.

Reprezentantul UE ”a salutat” vizita lui Li la Kiev săptămâna trecută, după apelul telefonic al preşedintelui chinez Xi Jinping către liderul ucrainean Volodimir Zelenski.

”UE aşteaptă de la China, membru permanent al Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, să lucreze pentru retragerea imediată şi necondiţionată a tuturor forţelor şi echipamentelor militare ruse de pe întreg teritoriul ucrainean”, se precizează în comunicat.

Ambele părți ”au convenit să rămână în contact şi să continue să lucreze pentru o pace durabilă în Ucraina”.

Li Hui, fost ambasador al Chinei la Moscova, se află de o săptămână într-un turneu prin Europa pentru a discuta despre ”rezolvarea politică” a conflictului din Ucraina.

Acesta a vizitat Ucraina, Polonia și Franța, înainte de a vizita Rusia.

Beijingul a prezentat în luna februarie o propunere de încetare a focului în 12 puncte, intitulată ”Poziția Chinei cu privire la soluționarea politică a crizei ucrainene”, primită cu rezerve de liderii occidentali, care au opinat că acesta trebuie judecat după faptele sale, nu după vorbe.

Citiți și: Președintele Consiliului European susține că este în interesul UE să mențină o cooperare „stabilă și constructivă” cu China

China, aflată într-o relație afabilă cu Moscova, unite de aceeași viziune anti-NATO și anti-SUA, nu a condamnat până acum războiul pornit de Putin împotriva Ucrainei și a proferat retorica Rusiei la adresa Alianței.

Continue Reading

CHINA

Franța și UE sunt hotărâte să sprijine Ucraina pe ”pe termen lung” și ”în toate domeniile”, este mesajul transmis de Paris emisarului chinez aflat în turneu prin Europa

Published

on

© Présidence de la République France/ Flickr

Franța și Uniunea Europeană sunt hotărâte să sprijine Ucraina ”pe termen lung” și în ”toate domeniile”, a reafirmat Parisul, marți, unui emisar chinez, trimis de Beijing în Europa pentru a discuta despre o soluționare politică a războiului declanșat de Rusia, anunță AFP, citat de Agerpres.

Ministerul francez de Externe, reprezentat de directorul său general pentru afaceri politice și de securitate, Frédéric Mondoloni, a subliniat ”întreaga responsabilitate a Rusiei în izbucnirea şi continuarea războiului”, în cursul unei întâlniri cu emisarul special chinez Li Hui, însărcinat cu problema ucraineană, potrivit unui comunicat al Parisului.

Conform sursei, Franța a salutat ”reluarea dialogului dintre China și Ucraina” și a reamintit că aceasta din urmă ”îşi exercită dreptul de legitimă apărare” şi a insistat că Franţa şi UE sunt ”hotărâte să sprijine (Ucraina) pe termen lung, în toate domeniile”.

Li Hui, fost ambasador al Chinei la Moscova, se află de o săptămână într-un turneu prin Europa pentru a discuta despre ”rezolvarea politică” a conflictului din Ucraina.

Acesta a vizitat Ucraina și Polonia înainte de a vizita Franța, de unde va porni spre Germania și, ulterior, Rusia.

Beijingul a prezentat în luna februarie o propunere de încetare a focului în 12 puncte, intitulată ”Poziția Chinei cu privire la soluționarea politică a crizei ucrainene”, primită cu rezerve de liderii occidentali, care au opinat că acesta trebuie judecat după faptele sale, nu după vorbe.

Citiți și: Macron afirmă că Rusia a intrat într-o “formă de vasalitate faţă de China” și că a “pierdut geopolitic” războiul cu Ucraina

China, aflată într-o relație cordială cu Moscova, unite de aceeași viziune anti-NATO și anti-SUA, nu a condamnat până acum războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei.

 

Continue Reading

CHINA

China își trimite reprezentantul special pentru afaceri eurasiatice într-un tur european pentru găsirea unei soluții politice la criza din Ucraina

Published

on

© Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine

Trimisul special al Chinei pentru afaceri euro-asiatice, Li Hui, își va începe săptămâna viitoare misiunea de a găsi o soluție politică la criza dintre Ucraina și Rusia, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, informează AFP, preluat de Agerpres.

„Din 15 mai, ambasadorul Li Hui, reprezentant special al guvernului chinez pentru afaceri eurasiatice, va merge în Ucraina, Polonia, Franţa, Germania şi Rusia pentru a discuta cu fiecare dintre aceste părţi despre o reglementare politică a crizei ucrainene”, a declarat presei Wang Wenbin.

Li Hui este fost vice-ministru al afacerilor externe şi specialist în spaţiul ex-sovietic. A fost ambasador al Chinei în Rusia timp de zece ani, între 2009 şi 2019, având contacte regulate cu preşedintele rus Vladimir Putin. Acesta va fi cel mai înalt oficial chinez care va ajunge pe teritoriul ucrainean de când Rusia a organizat invazia din februarie 2022.

„Vizita reprezentanților chinezi în țările relevante este o altă demonstrație a angajamentului Chinei de a promova pacea și discuțiile. Aceasta demonstrează pe deplin că China este ferm de partea păcii”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing. „Actuala criză din Ucraina se prelungește și se intensifică, iar efectul de propagare continuă. China este dispusă să continue să joace un rol constructiv în construirea unui mai mare consens internațional privind încetarea focului, inițierea discuțiilor de pace și prevenirea escaladării situației … pentru a promova o soluționare politică a crizei ucrainene”, a adăugat oficialul chinez.

Vizita reprezentantului special a fost anunțată pentru prima dată de președintele chinez Xi Jinping în convorbirea cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, luna trecută, prima lor discuție de la începutul războiului.

Beijingul a fost supus unor presiuni enorme din partea Washingtonului și a aliaților săi pentru a face mai mult pentru a media în război.
Deși a făcut apeluri repetate la pace, China nu a condamnat Rusia pentru agresiunea sa. În februarie, la prima aniversare a războiului, a prezentat un document de poziție în 12 puncte, dar documentul nu a oferit sugestii specifice pentru a pune capăt conflictului.

Continue Reading

Facebook

NATO14 hours ago

Olanda „ia serios în considerare” trimiterea de avioane F-16 Ucrainei

NATO14 hours ago

NATO: Germania își relochează sistemul de apărare antirachetă Patriot din Slovacia în Lituania în vederea summit-ului de la Vilnius

NATO16 hours ago

Cancelarul german Olaf Scholz afirmă că summit-ul NATO de la Vilnius se va concentra pe sprijinirea concretă a Ucrainei

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

Premierul Estoniei, înainte de summitul Comunității Politice Europene de la Chișinău: Vom transmite un mesaj puternic că Moldova nu este singură

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

Olaf Scholz: La 1 iunie, familia europeană se reunește în R. Moldova, o țară care are tot sprijinul nostru și nu este singură

U.E.2 days ago

Ursula von der Leyen a vizitat zonele din Italia afectate de inundații: ”Europa este cu voi”

NATO2 days ago

Mircea Geoană: Buna guvernare, transparența și combaterea corupției sunt importante pentru ca România să-și atingă potențialul strategic, economic și uman

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Comisia Europeană și compania BioNTech-Pfizer modifică termenii contractului privind livrarea de vaccinuri împotriva COVID-19, reducând numărul de doze și prelungind termenul de livrare

ROMÂNIA2 days ago

MCID și ADR fac un nou pas spre digitalizarea României prin lansarea aplicației mobile ROeID, care asigură identitatea digitală a tuturor cetățenilor români

CONSILIUL UE2 days ago

Ungaria contestă un demers al Parlamentului European care îi pune la îndoială capacitatea de a exercita președinția semestrială a Consiliului UE, ce urmează să o preia la jumătatea lui 2024

NATO3 days ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ3 days ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA4 days ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

POLITICĂ4 days ago

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

ROMÂNIA4 days ago

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

REPUBLICA MOLDOVA7 days ago

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Dorin Recean: La Chişinău încă nu cad rachete, asta datorită ucrainenilor, dar Republica Moldova este atacată hibrid

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu: Regiunea Mării Negre are potențialul de a deveni un centru internațional de oportunități prin extinderea și modernizarea surselor de energie

NATO1 week ago

Black Sea and Balkans Security Forum: Premierul Nicolae Ciucă evidențiază importanța revizuirii planurilor de apărare în contextul în care o ”putere ca Rusia merge spre un război de uzură”

Team2Share

Trending