Connect with us

CHINA

Declarație cu repetiție anti-SUA și anti-NATO semnată de Putin și Xi la Moscova: Rusia şi China sunt ”preocupate” de prezenţa în creştere a NATO în Asia

Published

on

© Ministry of Foreign Affairs of the People's Republic of China

Rusia şi China sunt ”preocupate” de prezenţa în creştere a NATO în Asia, afirmă preşedinţii Vladimir Putin şi Xi Jinping într-o declaraţie comună semnată marţi la finalul convorbirilor desfăşurate la Kremlin cu ocazia vizitei de stat a liderului de la Beijing, prima de la realegerea sa în funcție și prima de când Federația Rusă a invadat militar Ucraina.

”Cele două părţi sunt extrem de îngrijorate de consolidarea crescândă a legăturilor între NATO şi ţările din regiunea Asia-Pacific cu privire la chestiunile militare şi la cele de securitate”, au indicat cei doi şefi de stat, informează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

Ei au acuzat Alianţa Nord-Atlantică de ”subminarea păcii şi a stabilităţii regionale”, într-o reeditare a declarației de anul trecut, semnată în ajunul declanșării războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Moscova şi Beijingul ”sunt împotriva formării de blocuri închise exclusive în regiunea Asia-Pacific”, au subliniat cei doi lideri, denunţând ”influenţa negativă a strategiei Statelor Unite ghidate de o mentalitate a Războiului Rece (…) în legătură cu pacea şi stabilitatea în această regiune”.

Citiți și Putin, pregătit să discute planul de pace între Rusia și Ucraina propus de China. SUA cere lumii să nu se lase păcălită de decizii ale Rusiei, susținute de China, pentru a îngheța conflictul în propriile condiții

De asemenea, Rusia şi China şi-au exprimat ”preocuparea profundă” faţă de eventuale ”consecinţe şi riscuri pentru stabilitatea strategică în regiunea Asia-Pacific” ca urmare a proiectelor de alianţă între SUA, Australia şi Regatul Unit pentru a construi submarine nucleare.

Anul trecut, cu trei săptămâni înainte de invazia Rusiei în Ucraina, președintele chinez Xi Jinping și omologul său Vladimir Putin au semnat, la Beijing, o declarație comună prin care au cerut Occidentului să “abandoneze abordările ideologizate ale Războiului Rece”. Putin și Xi au cerut atunci NATO să excludă extinderea în Europa de Est, au denunțat formarea de blocuri de securitate în regiunea Asia-Pacific și au criticat pactul trilateral de securitate AUKUS dintre SUA, Marea Britanie și Australia. În declarație, cei doi lideri au statuat că noile relații sino-ruse sunt “superioare alianțelor politice și militare din perioada Războiului Rece“.

Ele ”fac apel în mod hotărât la membrii acestui parteneriat să îşi respecte cu stricteţe angajamentele privind neproliferarea şi să susţină pacea regională”, au declarat Putin şi Xi.

Pe de altă parte, Moscova şi Beijingul au acuzat Statele Unite că ”subminează” securitatea mondială prin faptul că încearcă să desfăşoare rachete în mai multe ţări din lume pentru ”a conserva un avantaj militar unilateral”.

”Rusia şi China se declară preocupate de intensificarea activităţilor Statelor Unite vizând crearea unui sistem mondial de apărare antirachetă şi desfăşurarea elementelor sale în diverse regiuni ale lumii, combinate cu o consolidare a capacităţii armelor non-nucleare de înaltă precizie”, au indicat preşedinţii rus şi chinez în declaraţia comună semnată marţi seară după încheierea convorbirilor de la Kremlin. 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CHINA

Ministrul ucrainean de externe merge la Beijing la invitația omologului chinez Wang Yi. Va fi discutat rolul Chinei în obținerea unei „păci stabile și drepte” în războiul cu Rusia

Published

on

© European Union, 2022

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba va vizita China în această săptămână, în perioada 23-26 iulie, potrivit celor două diplomații. Aceasta va fi prima sa vizită la Beijing de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, informează Agerpres.

Ministerul chinez de Externe a furnizat puține detalii, în afară de un anunț al purtătorului de cuvânt Mao Ning, care a declarat că Kuleba se va afla în China de marți până vineri. Vizita lui Kuleba a fost făcută la invitația omologului său chinez, Wang Yi, a relatat presa de stat Xinhua.

Ucraina a confirmat, de asemenea, că întâlnirea va avea loc. Principala temă de discuție va fi „căutarea de căi pentru a opri agresiunea rusă și rolul posibil al Chinei în obținerea unei păci stabile și drepte”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe de la Kiev.

Vizita va avea loc la scurt timp după ce președintele american Joe Biden, care a condus eforturile internaționale de a ajuta Ucraina, a anunțat că nu va candida pentru un al doilea mandat.

De asemenea, călătoria lui Kuleba are loc la câteva săptămâni după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat deschis Beijingul pentru că a ajutat Moscova să saboteze luna trecută Conferința de Pace din Elveția.

Continue Reading

CHINA

NATO adoptă, la Washington, cea mai dură poziție din istorie cu privire la China, acuzând Beijingul că stimulează “decisiv” războiul Rusiei în Ucraina prin parteneriatul “fără limite” cu Moscova

Published

on

© NATO

Corespondență din Washington

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a acuzat miercuri China, la finalul primei zile a summitului aliat la Washington, că este un “facilitator” al agresiunii Rusiei în Ucraina, în timp ce Declarația finală de la Washington tratează Beijingul în cea mai dură formulă de când China este inclusă în comunicatele finale ale summit-urilor NATO, de la summitul aniversar de 70 de ani de la Londra, din 2019.

China este un facilitator decisiv al războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei… China furnizează echipamente cu dublă utilizare, microelectronică, o mulțime de alte instrumente care permit Rusiei să construiască rachete, să construiască bombe, să construiască avioane, să construiască armele pe care le folosesc pentru a ataca Ucraina și faptul că acest lucru este acum clar declarat, convenit de toți aliații NATO, este un mesaj important pentru China”, a spus el.

Atestând competiția strategică globală, liderii aliați încadrează în continuare China la statutul de “provocare sistemică pentru securitatea euro-atlantică” și afirmă că Beijingul a devenit un facilitator (stimulator) decisiv al războiului Rusiei împotriva Ucrainei prin așa-numitul său parteneriat “fără limite” cu Moscova și prin sprijinul său pe scară largă pentru baza industrială de apărare a Rusiei, în ceea ce reprezintă cea mai dură linie politico-diplomatică adoptată vreodată de NATO la adresa Chinei.

Parteneriatul fără limite sino-rus a fost confirmat în ajunul Olimpiadei de iarnă de la Beijing din februarie 2022, între președinții Xi Jinping și Vladimir Putin, înainte ca președintele rus să declanșeze ofensiva armată la scară largă împotriva Ucrainei. De atunci, aliații NATO au avertizat China cu represalii dacă va susține efortul de război al Moscovei.

“Declarația pe care am convenit-o astăzi este cel mai puternic mesaj trimis vreodată de aliații NATO cu privire la contribuțiile Chinei la războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei. Prin urmare, acesta este în sine un mesaj puternic”, a confirmat Stoltenberg.

Citiți și La 75 de ani de NATO, liderii aliați au adoptat Declarația de la Washington: “Cale ireversibilă” a Ucrainei către NATO și o “Alianță capabilă” să apere flancul estic împotriva oricărui adversar

Secretarul general al NATO a apreciat că această poziţie cuprinsă în comunicatul final de la Washington nu este una “temporară”, ci “o schimbare mare şi strategică”.

El a avertizat NATO trebuie să fie atent la “ameninţări” şi afirmă că războiul lui Putin este susţinut de cei “care nu ne împărtăşesc valorile”, respectiv Iran, Coreea de Nord şi China.

Stoltenberg a asigurat că “cea mai rapidă cale de a pune capăt războiului este de a-l pierde, dar asta nu va aduce pace, numai ocupaţie. Aşa că, dacă nu vrem ca Ucraina să piardă, dacă nu vrem să ne înclinăm, trebuie să dăm dovadă de angajament şi hotărâre”.

Astfel, la Washington, liderii NATO au aprobat planurile secretarului general Jens Stoltenberg privind înființarea misiunii NATO de asistență de securitate și instruire pentru Ucraina, un angajament financiar de 40 de miliarde de euro pentru anul următor și decizia de a înființa o poziție de Înalt Reprezentant al NATO pentru Ucraina. 

Liderii euro-atlantici au stabilit că Alianța va prelua coordonarea și furnizarea majorității asistenței internaționale în materie de securitate pentru Ucraina, cu un comandament condus de un general cu trei stele și aproximativ 700 de persoane care vor lucra la un comandament dedicat acestei misiuni, cu sediul în Germania și la punctele logistice ce vor fi amplasate în partea de est a Alianței, unele dintre aceste structuri urmând a fi create și în România.

În conformitate cu Conceptul Strategic de la Madrid din 2022, și în Declarația finală de la Washington Rusia rămâne “cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității aliaților”, drept pentru care au consolidat postura de descurajare și apărare “pentru a preveni orice posibilitate de agresiune din partea oricărui potențial adversar” prin cea mai mare consolidare a apărării colective după finalul Războiului Rece, prin planurile regionale de apărare de nouă generație, prin desfășurarea de forțe pregătite de luptă pe întreg flancul estic și printr-o apărare antiaeriană integrată.

Continue Reading

CHINA

Viktor Orban se întâlnește cu Xi Jinping ca „emisar al păcii”: China este o putere-cheie în crearea condițiilor pentru pace în războiul Rusia-Ucraina

Published

on

HU24EU

Premierul Ungariei, Viktor Orban, s-a întâlnit luni la Beijing cu liderul Chinei, Xi Jinping, curtând un alt partener autoritar după discuțiile purtate săptămâna trecută la Moscova cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, relatează AFP și Reuters, preluat de Agerpres.

Anunțând vizita lui Orban la Beijing, agenția oficială de presă chineză Xinhua a declarat doar că Xi va purta o „discuție aprofundată cu premierul pe teme de interes reciproc”. Cei doi liderii s-au întâlnit ultima dată în urmă cu două luni, când Xi a vizitat Budapesta ca parte a unei campanii de restabilire a influenței chineze în Europa.

Televiziunea chineză de stat a declarat că Xi și Orban au purtat discuții în Diaoyutai State Guesthouse, dar nu a oferit alte detalii.

Această întâlnire le va oferi lui Xi și lui Orban, un personaj izolat în Uniunea Europeană în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina și alte probleme, o șansă de a îndemna blocul să se distanțeze de Washington. Ungaria și-a început luna aceasta președinția semestrială prin rotație a Consiliului Uniunii Europene, ceea ce îi conferă lui Orban o vizibilitate mai mare, deși nu o influență mult mai mare, în afacerile europene în sens larg.

„Cele două țări ale noastre, China și Ungaria, au filosofii similare și ambele prețuiesc independența și acțiunea din proprie inițiativă”, i-a spus Xi lui Orban în mai, potrivit unui rezumat oficial chinez al discuțiilor lor.

Orban a descris călătoria sa la Beijing ca o continuare a misiunii pentru „pace” în Ucraina, un termen folosit de Ungaria pentru a descrie o înțelegere bazată pe capitularea Ucrainei în fața cererilor Rusiei. Vizita sa în Rusia de săptămâna trecută a marcat prima deplasare a unui lider al Uniunii Europene pentru discuții oficiale cu Putin de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

„China este o putere-cheie în crearea condițiilor pentru pace în războiul dintre Rusia și Ucraina. Acesta este motivul pentru care am venit să mă întâlnesc cu președintele Xi la Beijing, la doar două luni după vizita sa oficială la Budapesta”, a transmis acesta, luni, într-un mesaj pe X.

 

Înainte de a vizita Moscova, Orban s-a întâlnit la Kiev cu Zelenski, întâlnire pe care observatorii au perceput-o ca o încercare a liderului maghiar de a pune capăt izolării sale în Europa din cauza Ucrainei. Vizitele sale în Ucraina, Rusia și China nu au fost anunțate în prealabil.

Vizita lui Orban în China are loc înaintea unui summit NATO de trei zile la Washington, care începe marți. În cadrul acestor discuții, este probabil ca președintele Biden și alți lideri occidentali să ofere Ucrainei mai mult sprijin în războiul împotriva invaziei rusești, dar nu și aderarea la NATO pe care a solicitat-o președintele său, Volodimir Zelenski.

Liderii vest-europeni distanțati deja de multă vreme de Orban, au subliniat că premierul ungar nu a reprezentat Uniunea Europeană în discuțiile cu Vladimir Putin. Este de așteptat ca aceștia să adopte o atitudine la fel de sceptică față de discuțiile lui Orban cu Xi la Beijing.

 

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA12 mins ago

RoPower Nuclear și Fluor Corporation au semnat contractul pentru dezvoltarea proiectului SMR de la Doicești. Sebastian Burduja: România își propune să devină un exemplu pentru alte țări din regiune

ROMÂNIA39 mins ago

MApN: Două aeronave F-16 au monitorizat situația din Tulcea în urma atacurilor cu drone efectuate de Rusia în proximitatea frontierei ucrainene cu România

ROMÂNIA1 hour ago

Ministrul Bogdan Ivan a verificat stadiul lucrărilor la Centrul Cyber al UE: Vom finaliza lucrările de creștere a capabilităților Centrului până la finalul lunii octombrie

SUA1 hour ago

Șeful Pentagonului reafirmă „sprijinul neclintit” al SUA pentru Ucraina într-o convorbire cu ministrul Rustem Umerov

ROMÂNIA2 hours ago

Ministrul Adrian Câciu anunță că mai mult de jumătate din reformele din PNRR au fost îndeplinite: Alte 23 de reforme sunt în curs de îndeplinire

ENERGIE2 hours ago

Klaus Iohannis: Regiunea Mării Negre devine o adevărată “masă rotundă” a diplomației energetice. România, pregătită să își joace rolul în energia nucleară sigură și exploatarea gazelor

SĂNĂTATE3 hours ago

Finalizarea Uniunii Europene a Sănătății, printre obiectivele noii Comisii Europene. Von der Leyen va propune o Lege privind medicamentele critice

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Primul sondaj după retragerea lui Biden din cursa pentru Casa Albă: Kamala Harris are un avans de 2% față de Donald Trump (Reuters)

ROMÂNIA4 hours ago

RADR 2024: Diplomația română se reunește pentru a pregăti acțiunile României “într-o lume instabilă”. Invitați speciali: vicepremierii din Luxemburg, R. Moldova și Ucrainei

ROMÂNIA18 hours ago

Secretarul american al Energiei: Sunt foarte încântată să anunţ că Fluor şi Sargent & Lundy au ajuns la un acord de principiu cu Nuclearelectrica pentru modernizarea şi dezvoltarea centralei nucleare de la Cernavodă

ROMÂNIA18 hours ago

Secretarul american al Energiei: Sunt foarte încântată să anunţ că Fluor şi Sargent & Lundy au ajuns la un acord de principiu cu Nuclearelectrica pentru modernizarea şi dezvoltarea centralei nucleare de la Cernavodă

CONSILIUL UE2 days ago

România sprijină menținerea presiunii asupra Rusiei prin sancțiuni și va continua să colaboreze cu Ucraina și R. Moldova pentru a îmbunătăți interconectarea în sectorul energetic, subliniază Luminița Odobescu

U.E.4 days ago

Borrell: Estonia este un model de urmat pentru toate țările UE și NATO în privința cheltuielilor pentru apărare

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Ursula von der Leyen, realeasă președintă a Comisiei Europene de Parlamentul European, după un prim mandat de “cinci ani ca niciun altul din istoria UE”

PARLAMENTUL EUROPEAN6 days ago

Președinta Grupului S&D din PE îi cere Ursulei von der Leyen să pună Europa socială în centrul acțiunilor viitoarei Comisii Europene: Avem nevoie de un buget consolidat și de o capacitate de investiții mai mare

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Vicepreședintele PPE Siegfried Mureșan echivalează votul pentru Ursula von der Leyen la șefia CE cu un vot pentru democrație și valori europene

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Strategia de securitate economică va deveni pilon al politicii externe UE. von der Leyen: Cursa cu rivalii sistemici a început. Europa trebuie să schimbe viteza și să aprofundeze piața unică

COMISIA EUROPEANA6 days ago

UE are nevoie de o schimbare a tratatului, transmite Ursula von der Leyen în plenul Parlamentului European: Reformele devin indispensabile pentru extinderea UE

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Ursula von der Leyen propune crearea unui panel al cetățenilor europeni care să recomande politici Comisiei: “Ne aflăm într-o perioadă de anxietate profundă pentru europeni”

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Von der Leyen propune pentru următorii cinci ani în fruntea CE consolidarea competitivității UE printr-un Acord Industrial Ecologic și un Fond European pentru Competitivitate

Trending