Connect with us

SUA

Donald Trump amenință UE cu noi represalii comerciale, după măsurile de retorsiune europene ce au urmat taxelor vamale americane: „Vom câștiga această bătălie financiară”

Published

on

© Official White House Photo by Molly Rile

Președintele american Donald Trump a declarat miercuri că va reacționa la amenințarea Uniunii Europene de a impune, începând de luna viitoare, taxe vamale asupra unor importuri americane în valoare de 26 de miliarde de euro, ca răspuns la tarifele vamale generale impuse de Statele Unite asupra importurilor de oțel și aluminiu, transmite presa internațională, potrivit Agerpres.

„Desigur că voi răspunde”, a spus Trump în fața presei la începutul unei întâlniri cu premierul irlandez Michel Martin în Biroul Oval. Mai mult, el a acuzat Irlanda, țară membră a Uniunii Europene, că se numără printre țările care profită de Statele Unite.

Uniunea Europeană a reacționat rapid la noile tarife de până la 25% impuse de Statele Unite asupra importurilor de oțel, aluminiu și produse derivate, printr-un set de măsuri compensatorii menite să protejeze companiile și lucrătorii europeni afectați de aceste restricții comerciale.

„Vom câștiga această bătălie financiară cu UE”, a dat asigurări Trump. UE caută „să atace întreprinderile americane, ceea ce nu este corect, iar în același timp nu cumpără mașinile noastre. Nu sunt mulțumit de această bătălie financiară dusă de UE”, a indicat liderul de la Casa Albă.

Prin decizia acestuia, în SUA sunt în vigoare de miercuri taxe vamale de 25% asupra tuturor importurile de oțel și aluminiu, indiferent de țara de proveniență, Trump declanșând astfel un război comercial global, în care UE și Canada au recurs la măsuri de retorsiune.

Pe lângă noile taxe vamale asupra oțelului și aluminiului, Donald Trump a amenințat anterior că ar putea impune blocului comunitar și alte taxe dacă UE nu își reduce excedentul comercial în relațiile cu SUA.

Citiți și: Războiul comercial declanșat Trump, într-o nouă fază. Președintele american a semnat decretul care impune taxe vamale de 25% la importurile de oțel și aluminiu. Reacția UE: „Ne vom apăra lucrătorii, întreprinderile și consumatorii”

Andreea Radu este redactor CaleaEuropeană.ro. Absolventă a Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din Bucuresti, Andreea urmează un program de masterat în domeniul "Politicile egalității de șanse in context românesc și european".

INTERNAȚIONAL

Trump dezvăluie F-47, avionul de luptă de generația a șasea: Un semnal clar către aliați că nu plecăm niciunde și către inamici că proiectăm putere pe tot globul

Published

on

Președintele american Donald Trump a anunțat vineri că Forțele Aeriene ale SUA avansează cu un avion de vânătoare de generația a șasea, cunoscut sub numele de F-47, în ceea ce pare a fi un omagiu pentru liderul de la Casa Albă, al cărui al doilea mandat obținu îi conferă titulatura de cel de-al 47-lea președinte al SUA.

“La indicația mea, Forțele Aeriene ale Statelor Unite avansează cu primul avion de vânătoare din lume din a șasea generație”, a declarat președintele alături de secretarul Apărării, Pete Hegseth, într-un anunț făcut în Biroul Oval.

“Nimic în lume nu se apropie de el. Și va fi cunoscut sub numele de F-47”, a continuat el, citat de CBS News.

“Transmitem un semnal clar aliaților noștri că nu plecăm niciunde și inamicilor noștri că proiectăm putere pe tot globul”, a completat și șeful Pentagonului, Pete Hegseth.

 

Contractul a fost obținut de Boeing.

Boeing și Lockheed Martin au fost în competiție pentru a construi avionul de luptă Next Generation Air Dominance, în timp ce SUA încearcă să rămână înaintea Chinei în ceea ce privește tehnologia de apărare aeriană.

Președintele a declarat că F-47 este “cel mai avansat, mai capabil și mai letal avion construit vreodată”, numindu-l „practic invizibil”, cu „putere fără precedent” și manevrabilitate excelentă.

Trump a spus că o „versiune experimentală a avionului zboară în secret de aproape cinci ani și suntem încrezători că depășește masiv capacitățile oricărei alte națiuni”.

“Inamicii Americii nu îl vor vedea niciodată venind, sperăm că nu va trebui să îl folosim în acest scop, dar trebuie să îl ai. Și dacă se va întâmpla vreodată, nu vor ști ce naiba i-a lovit”, a adăugat liderul american.

Continue Reading

SUA

UE mai acordă încă o șansă dialogului comercial cu SUA și amână cu două săptămâni taxele anunțate în urma tarifelor impuse de Trump

Published

on

© European Union, 2022/ Source: EC - Audiovisual Service

Uniunea Europeană  a amânat până la jumătatea lunii aprilie planul său de a viza produsele americane ca represalii la taxele impuse de administrația Trump asupra oțelului și aluminiului, informează Deutsche Welle.

Tarifele ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 aprilie, însă UE a decis să acorde încă două săptămâni pentru dialog, în ciuda faptului că taxele președintelui american Donald Trump au fost deja adoptate.

De asemenea, este planificat un al doilea set de tarife care vizează produsele industriale și agricole americane.

Potrivit comisarului UE pentru comerț, Maros Sefcovic, decizia a venit ca o încercare de ”a găsi o soluție reciproc acceptabilă”.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat anterior că este responsabilitatea UE să își protejeze consumatorii și întreprinderile.

Blocul celor 27 de membri era pe punctul de a restabili tarifele pentru blugi, whiskey bourbon, motociclete și unt de arahide, tarife care datează din primul mandat al lui Trump ca președinte al SUA.

Măsura UE vizează statele americane controlate de Partidul Republican al lui Trump, precum și mărfurile care, în opinia UE, ar aduce prejudicii întreprinderilor americane într-o măsură care l-ar determina pe președintele SUA să reducă taxele vamale asupra mărfurilor europene.

Franța, Spania și Italia au făcut presiuni asupra Comisiei Europene pentru a amâna măsurile, a relatat agenția franceză de presă AFP, citând două surse europene.

Conform relatării AFP, whisky-u bourbon ar putea fi, de asemenea, retras de pe lista produselor vizate. Acest lucru vine în contextul în care Trump a amenințat cu tarife de 200% pentru vinurile și băuturile spirtoase europene.

Trump ar putea aplica mai multe tarife UE la 2 aprilie, deși administrația sa nu a publicat încă toate detaliile.

Continue Reading

JAPONIA

”Vrem că continuăm discuțiile strânse între Japonia și SUA pentru a întări interoperabilitatea și capacitatea de reacție a celor două armate”, reconfirmă Tokyo

Published

on

© State Department photo/ Flickr

Japonia a reiterat vineri hotărârea sa de a-și consolida alianța militară cu SUA, după informații apărute în presă conform cărora Washigtonul a intenționa să renunțe la un proiect de extindere a forțelor americane staționate în arhipelag, informează AFP, citat de Agerpres.

În luna iulie a anului trecut, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunțat o decizie ”istorică” de modernizare a structurii comandamentului militar din Japonia, subliniind amenințările reprezentate de China în Indo-Pacific.

Statele Unite intenționează să reconstituie Forțele SUA din Japonia (USFJ) ca un cartier general al forțelor comune (JFHQ) care să raporteze comandantului Comandamentului SUA pentru regiunea Indo-Pacific (USINDOPACOM).

Potrivit unor informații apărute în CNN și NBC News, această decizie ar putea fi repusă în discuție de administrația președintelui Donald Trump, angajată într-o amplă campanie pentru reducerea cheltuielilor.

Purtătorul de cuvânt al guvernului nipon, Yoshimasa Hayashi, a declarat vineri că nu există ”nicio schimbare” în acordul încheiat între cele două țări în vederea întăririi capacităților lor de disuasiune în cadrul alianței americano-nipone.

”Vrem că continuăm discuțiile strânse între Japonia și SUA pentru a întări interoperabilitatea și capacitatea de reacție a celor două armate”, a declarat Hayashi în fața presei, fără a preciza dacă SUA au anunțat noi proiecte în Japonia.

Aceste informații, care nu au fost confirmate de Washington, citează un document de lucru, precum și un responsabil american în domeniul apărării.

Citiți și: Noul șef al diplomației SUA, Marco Rubio, promite “o politică externă a interesului național” și a păcii prin forță. Primele întâlniri, în format “Quad”, cu omologii din Australia, India și Japonia, pentru securitatea indo-pacifică

Potrivit media americane care invocă această decizie, oprirea expansiunii prevăzute a forțelor americane în Japonia ar permite economisirea a circa 1,1 miliarde de dolari, însă ele avertizează de asemenea asupra riscului politic pe care acest lucru l-ar reprezenta pentru SUA și Japonia, reducând de asemenea comandamentul și controlul americane în regiunea Pacific.

Japonia servește drept bază pentru proiectarea puterii militare a SUA în regiunea Indo-Pacific, găzduind 54 000 de soldați americani, sute de avioane americane și singurul grup de atac de portavioane al Washingtonului dislocat în avans.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL26 minutes ago

Trump dezvăluie F-47, avionul de luptă de generația a șasea: Un semnal clar către aliați că nu plecăm niciunde și către inamici că proiectăm putere pe tot globul

ROMÂNIA4 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, discuții cu președinta BERD: Avem un parteneriat solid, care se reflectă în investițiile semnificative pe care această instituție financiară le derulează în România

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

UE confirmă rebrandingul “ReArm Europe” după reacțiile negative din Italia și Spania: Planul apărării se va numi “Readiness 2030”, o referire la data când Rusia ar putea fi capabilă să atace un stat UE sau NATO

ROMÂNIA4 hours ago

Ministrul Sănătății, vizită în Coreea de Sud. Alexandru Rafila a discutat cu omologul sud-coreean despre dezvoltarea relațiilor de cooperare dintre cele două țări în domeniul medical

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE5 hours ago

Încă un pas în procesul de aderare la OCDE: Secretariatul General al Guvernului a prezentat progresele în cadrul Grupului de lucru pentru proprietatea de stat și practici de privatizare

ONU5 hours ago

Secretarul general al ONU avertizează că ”riscăm să pierdem din vedere cel mai mare dar al Europei pentru civilizație: Iluminismul”: Vocile izolaționismului sunt auzite din ce în ce mai tare

U.E.5 hours ago

Confiscarea de către Europa a activelor înghețate ale Rusiei ar fi “un act de război”, avertizează premierul Belgiei

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Comisia Europeană și autoritățile naționale iau măsuri pentru a proteja copiii de practicile dăunătoare din jocurile video

ROMÂNIA6 hours ago

Președintele Patronatului în Construcții, Alexandru Fulga, la Forumul Construcțiilor 2025: În ultimii 10 ani, statul a fost unul dintre cei mai importanți investitori în domeniul construcțiilor din România

ROMÂNIA6 hours ago

CDS, partenerul Forumului Construcțiilor 2025. Alexandru Fulga a adus în prim-plan importanța fondurilor europene, relația dintre stat și sectorul privat, stabilitatea legislativă și digitalizarea industriei

POLITICĂ1 day ago

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

INTERNAȚIONAL4 days ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE4 days ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE6 days ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL1 week ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ1 week ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Trending