Connect with us

SUA

Donald Trump este convins că înființarea mai multor spitale de psihiatrie este soluția pentru reducerea atacurilor armate

Published

on

Președintele american Donald Trump pare să creadă că cel mai bun răspuns la problema violenței cauzată de arme în SUA este reprezentat de concentrarea asupra bolilor mintale – mai exact, pe construirea de instituții de profil, relatează Digi24.

Înainte de organizarea campaniei pentru realegerea sa, în New Hampshire, joi, președintele american a fost întrebat de un reporter la ce acțiuni executive se gândește pentru a amelioara situația provocată de utilizarea necorespunzătoare a armelor de foc, informează POLITICO, într-o postare pe Twitter. 

„Ne uităm la toată situația legată de arme. Vreau ca oamenii să-și amintească cuvintele „boală mintală”. Acești oameni sunt bolnavi psihic. Și nimeni nu vorbește despre asta ”, a răspuns Trump.

„Cred că trebuie să începem din nou să construim instituții”, a adăugat el, spunând că instituțiile pentru tratatea bolilor mintale au fost închise în anii ’60 -’70 și „oamenilor li s-a permis să plece pe străzi – asta a fost un lucru groaznic pentru țara noastră”.

„Trebuie să deschidem instituții – nu îi putem lăsa pe acești oameni să umble liberi pe străzi”, a adăugat șeful de la Casa Albă.

La începutul acestei luni, în SUA au avut loc două atacuri armate în masă la distanță de doar câteva ore: în El Paso, Texas, unde atacatorul a ucis 22 de persoane, și în Dayton, Ohio, unde un altul a împușcat și ucis nouă persoane.

Potrivit anchetatorilor americani, atacatorul vinovat de masacrul din El Paso a fost motivat de ura sa împotriva imigranților hispanici, care ar fi invadat Texasul, și împotriva cărora a dorit să lupte, potrivit unui manifest personal, ecou al retoricii rasiste a președintelui Trump. 

Cercetările arată că majoritatea criminalilor în masă nu au probleme grave de sănătate mintală. De asemenea, experții au reiterat în repetate rânduri că majoritatea persoanelor cu probleme de sănătate mintală nu sunt violente, fiind, de fapt, mai mult victime ale violenței, relatează Huffington Post

De altfel, opinia președintelui american privind motivele care îi împing pe atacatori să comită acte criminale utilizând arme de foc a fost pentru prima oară exprimată în primul său discurs după împușcăturile din Texas și Ohio. Cu acel prilej, Trump afirma că „bolile mintale și ura declanșează trăgaciul – nu arma”.

De la împușcările din această lună, parlamentari din partea Democraților, dar și oameni obișnuiți și-au reînnoit apelurile cu privire la acțiuni legislative pentru combaterea violenței provocate de arme. Susținătorii reformei privind utilizarea armelor de foc și-au repetat apelurile pentru extinderea verificărilor de fond la vânzările de arme, mai relatează sursa citată mai sus. 

Trump a spus că face eforturi pentru verificări mai puternice de fond, dar a declarat, de asemenea, că discută problema cu National Rifle Association, care a făcut vreme  îndelungată lobby împotriva restricțiilor la achiziționarea de arme. În acest context, nu este clar cât de mult se străduiește președintele să-i convingă pe colegii republicani să sprijine legislația care extinde controalele de fond sau dacă este dispus să ia măsuri executive.

Mai puțin de 5% din cele 120.000 de omoruri legate de utilizarea armelor în SUA din 2001 până în 2010 au fost săvârșite de persoane diagnosticate cu boli mintale, potrivit datelor Centrului de Control și Prevenire a Bolilor.

Experții s-au împotrivit, de asemenea, ideii de tratament psihiatric – cu atât mai mult instituționalizării – ca soluție la violența provocată de utilizarea armelor. 

„Nu putem forța oamenii să urmeze un tratament; nu-i poți trata neapărat cu succes; și cu siguranță nu îi poți restricționa pentru totdeauna ”, a declarat pentru Huffington Post, anul trecut, Prudence Gourguechon, fost președinte al Asociației Psihanalitice Americane, pe tema violenței provocate de arme. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

SUA

Donald Trump, către potențialii săi alegători la cel mai mare miting anti-avort din SUA: Vor să mă înlăture pentru că eu lupt pentru voi, iar noi luptăm pentru cei care nu au voce şi noi vom câştiga

Published

on

© Donald Trump/ Facebook

Donald Trump a devenit primul președinte american care a participat la cel mai mare miting anual anti-avort din America, „Marșul pentru viață”, adresându-se miilor de susținători ai măsurilor anti-avort, relatează Agerpres.

„Suntem aici dintr-un motiv foarte simplu: să apărăm dreptul fiecărui copil născut și nenăscut de a-și îndeplini potențialul dat de Dumnezeu”, le-a spus președintele american mulțimilor adunate în apropierea clădirii Capitoliului. „Fiecare copil este un dar preţios şi sacru de la Dumnezeu”, a adăugat Trump.

Demonstrația anuală a avut loc pentru prima dată în 1974 – la un an după ce Curtea Supremă a Statelor Unite a legalizat avortul în cazul Roe v Wade.

Până acum, niciun președinte nu a participat la marșul care se desfășoară la doar pași de la Casa Albă, deși președinții republicani anteriori, inclusiv George W. Bush și Ronald Reagan, s-au adresat protestatarilor de la distanță.

Potrivit BBC, apariția lui Donald Trump la cea de-a 47- a ediție a „Marșului pentru viață” martie i-a încântat pe cei ieșiți în stradă, care au scandat „încă patru ani” și „te iubim”.

Alegătorii care susțin limitarea avortului constituie o circumscripție-cheie pentru Donald Trump, care le solicită din nou sprijinul la urne în alegerile din 2020.

De altfel, participarea șefului de la Casa Albă la marșul de protest a avut loc în același timp în care în Senat se desfășura procesul pentru destituirea sa.

în timp ce Senatul a început dezbaterile de fond în procesul pentru destituirea sa.

„Ei vor să mă înlăture pentru că eu lupt pentru voi, iar noi luptăm pentru cei care nu au voce şi noi vom câştiga, pentru că noi ştim cum să câştigăm”, a mai declarat Trump în faţa mulţimii adunate, potrivit Agerpres. 

De la asumarea fotoliului prezidențial, administrația americană a lucrat constant pentru reglementarea sau restricționarea avortului. Participarea la marș a avut loc la întoarcerea lui Donald Trump de la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția.

În timpul mandatului său, Trump a numit judecători anti-avort și s-a opus avorturilor în cazul unor sarcini mai avansate, iar administrația sa a făcut eforturi pentru a separa fondurile federale de serviciile medicale în cazul întreruperilor de sarcină. 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

SUA au început pregătirile pentru Defender 2020: Peste 28.000 militari vor fi desfășurați la cel mai mare exerciţiu militar desfăşurat de Statele Unite în Europa în ultimii 25 de ani

Published

on

© EUCOM/ Facebook

Armata americană a început joi pregătirile pentru Defender Europe 2020, cel mai mare exerciţiu militar desfăşurat de Statele Unite în Europa în ultimul sfert de secol, la care vor participa peste 28.000 de militari americani, anunță Ambasada SUA la București într-o postare pe pagina sa de socializare, însoțită de un infografic ce detaliază aspecte.

Exerciţiul va creşte nivelul de pregătire şi mobilitatea forţelor NATO, mai informează misiunea diplomatică.

Defender Europe 20 va spori pregătirea și interoperabilitatea strategică prin exercitarea capacității militare a Statelor Unite de a implementa rapid o forță și echipamente credibile de luptă din Statele Unite către Europa. 

Potrivit EUCOM, Defender Europe confirmă faptul că angajamentul SUA față de NATO și apărarea Europei rămâne neclintit.

Exercițiul comun de pregătire multinațională este programat să se desfășoare din aprilie până în mai 2020, cu mișcări de personal și echipamente care se desfășoară în perioada februarie – iulie 2020. 

Celor 20.000 de militari americani – dintre care 12.250 activi, 7.000 din partea Gărzii Naționale și 750 în rezervă – li se vor alătura aproximativ 9.000 de militari SUA staţionaţi în Europa. În total, urmează să participe 37.000 de militari aliaţi. Potrivit unui comunicat al MApN, forţele terestre ale Armetei Românei vor fi implicate în acest exercițiu militar.

Exerciţiile vor avea loc în 10 state diferite, dar cele mai importante dintre ele se vor desfăşura în Germania şi Polonia. În total, vor fi desfășurate  20.000 de echipamente militare.

 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Vicepreședintele SUA Mike Pence, apel către liderii lumii prezenți la Yad Vashem: Trebuie să fim puternici împotriva negării Holocaustului și împotriva Iranului

Published

on

© Mike Pence/ Twitter

Vicepreşedintele american Mike Pence le-a cerut joi celor aproape 50 de lideri mondiali adunaţi la Ierusalim să asigure că un alt Holocaust “nu s-ar mai întâmpla niciodată” şi să rămână uniţi împotriva Iranului, informează DPA.

“Astăzi ne amintim ce se întâmplă când cei neputincioşi strigă după ajutor, iar cei puternici nu răspund”, a declarat el. “Trebuie să fim pregătiţi să înfruntăm şi să demascăm valul de antisemitism care alimentează ura şi violenţa în toată lumea”, a adăugat vicepreşedintele SUA, citat de Agerpres.

“În acelaşi spirit, trebuie să fim puternici împotriva (…) unui guvern din lume pentru care negarea Holocaustului este politică de stat şi care ameninţă cu ştergerea Israelului de pe hartă”, a adăugat el.

“Lumea trebuie să se opună cu fermitate Republicii Islamice Iran”, a insistat el.

Pence a adus de asemenea un omagiu celor “Drepţi între Popoare” şi soldaţilor forţelor Aliate din cel de-al Doilea Război Mondial, inclusiv 2 milioane de militari americani.

Peste 40 de lideri mondiali care au participat la cea de-a cincea ediţie a Forumului liderilor internaţionali dedicat Comemorării Victimelor Holocaustului şi împlinirii a 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz-Birkenau – “Remembering the Holocaust, Fighting Antisemitism”. 

În cadrul evenimentului au avut intervenţii preşedintele Statului Israel, Reuven Rivlin, premierul israelian Benjamin Netanyahu, preşedintele francez Emmanuel Macron, Prinţul Charles al Regatului Unit, preşedintele rus Vladimir Putin, preşedintele german Frank-Walter Steinmeier și vicepreședintele SUA Mike Pence.

România a fost reprezentată de președintele Klaus Iohannis. Au mai fost prezenţi, printre alţii, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Parlamentului European, David Sassoli.

Evenimentul intitulat ”Comemorarea Holocaustului, luptând cu antisemitismul” (“Remembering the Holocaust, Fighting Antisemitism”) a fost organizat de Fundaţia Forumului Mondial al Holocaustului, condusă de dr. Moshe Kantor, în cooperare cu Institutul Yad Vashem, sub auspiciile preşedintelui Statului Israel, Reuven Rivlin, conform www.yadvashem.org.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending