Președintele american Donald Trump pare să creadă că cel mai bun răspuns la problema violenței cauzată de arme în SUA este reprezentat de concentrarea asupra bolilor mintale – mai exact, pe construirea de instituții de profil, relatează Digi24.
Înainte de organizarea campaniei pentru realegerea sa, în New Hampshire, joi, președintele american a fost întrebat de un reporter la ce acțiuni executive se gândește pentru a amelioara situația provocată de utilizarea necorespunzătoare a armelor de foc, informează POLITICO, într-o postare pe Twitter.
„Ne uităm la toată situația legată de arme. Vreau ca oamenii să-și amintească cuvintele „boală mintală”. Acești oameni sunt bolnavi psihic. Și nimeni nu vorbește despre asta ”, a răspuns Trump.
„Cred că trebuie să începem din nou să construim instituții”, a adăugat el, spunând că instituțiile pentru tratatea bolilor mintale au fost închise în anii ’60 -’70 și „oamenilor li s-a permis să plece pe străzi – asta a fost un lucru groaznic pentru țara noastră”.
„Trebuie să deschidem instituții – nu îi putem lăsa pe acești oameni să umble liberi pe străzi”, a adăugat șeful de la Casa Albă.
La începutul acestei luni, în SUA au avut loc două atacuri armate în masă la distanță de doar câteva ore: în El Paso, Texas, unde atacatorul a ucis 22 de persoane, și în Dayton, Ohio, unde un altul a împușcat și ucis nouă persoane.
Potrivit anchetatorilor americani, atacatorul vinovat de masacrul din El Paso a fost motivat de ura sa împotriva imigranților hispanici, care ar fi invadat Texasul, și împotriva cărora a dorit să lupte, potrivit unui manifest personal, ecou al retoricii rasiste a președintelui Trump.
Cercetările arată că majoritatea criminalilor în masă nu au probleme grave de sănătate mintală. De asemenea, experții au reiterat în repetate rânduri că majoritatea persoanelor cu probleme de sănătate mintală nu sunt violente, fiind, de fapt, mai mult victime ale violenței, relatează Huffington Post.
De altfel, opinia președintelui american privind motivele care îi împing pe atacatori să comită acte criminale utilizând arme de foc a fost pentru prima oară exprimată în primul său discurs după împușcăturile din Texas și Ohio. Cu acel prilej, Trump afirma că „bolile mintale și ura declanșează trăgaciul – nu arma”.
De la împușcările din această lună, parlamentari din partea Democraților, dar și oameni obișnuiți și-au reînnoit apelurile cu privire la acțiuni legislative pentru combaterea violenței provocate de arme. Susținătorii reformei privind utilizarea armelor de foc și-au repetat apelurile pentru extinderea verificărilor de fond la vânzările de arme, mai relatează sursa citată mai sus.
Trump a spus că face eforturi pentru verificări mai puternice de fond, dar a declarat, de asemenea, că discută problema cu National Rifle Association, care a făcut vreme îndelungată lobby împotriva restricțiilor la achiziționarea de arme. În acest context, nu este clar cât de mult se străduiește președintele să-i convingă pe colegii republicani să sprijine legislația care extinde controalele de fond sau dacă este dispus să ia măsuri executive.
Mai puțin de 5% din cele 120.000 de omoruri legate de utilizarea armelor în SUA din 2001 până în 2010 au fost săvârșite de persoane diagnosticate cu boli mintale, potrivit datelor Centrului de Control și Prevenire a Bolilor.
Experții s-au împotrivit, de asemenea, ideii de tratament psihiatric – cu atât mai mult instituționalizării – ca soluție la violența provocată de utilizarea armelor.
„Nu putem forța oamenii să urmeze un tratament; nu-i poți trata neapărat cu succes; și cu siguranță nu îi poți restricționa pentru totdeauna ”, a declarat pentru Huffington Post, anul trecut, Prudence Gourguechon, fost președinte al Asociației Psihanalitice Americane, pe tema violenței provocate de arme.