Connect with us

Dragoș Pîslaru

Dragoș Pîslaru: România va absorbi cele 80 mld. de euro pentru modernizare dacă „se schimbă o pagină” în privința capacității de absorbție a banilor europeni

Published

on

România va absorbi cele 80 miliarde de euro pentru modernizare dacă „se schimbă o pagină” în privința capacității de absorbție a banilor europeni, iar USR PLUS, care va ocupa portofoliul fondurilor europene în viitoarea coaliție de guvernare de centru dreapta, va trebui să demonstreze profesionalism în privința aceasta, a declarat eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe), negociator al Parlamentului European pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență, în valoare de 672,5 miliarde de euro și membru al echipei de elaborare a programului național de guvernare. 

„Portofoliul de fonduri europene este acum la USR PLUS. Deci, dacă este să aratăm profesionalism și că se schimbă o pagină în capacitatea de a absorbi banii, noi va trebui să demonstrăm acest lucru. România va absorbi toate cele 80 miliarde de euro pentru modernizare”, a declarat Dragoș Pîslaru. 

De asemenea, liderul PLUS/Renew Europe, Dacian Cioloș transmitea sâmbătă că „Ministerul Fondurilor Europene și Planul Național de Reziliență sunt, de fapt, adevăratul Minister de Finanțe pentru următorii ani, dată fiind starea bugetului României cu un deficit mare. De atragerea completă și investirea cu cap a banilor europeni vor depinde relansarea economiei și evoluția locurilor de muncă”.

La capătul unei săptămâni intense cu tratative atât la Bruxelles, pentru finalizarea dosarului privind Mecanismul de Redresare și Reziliență, cât și la nivel național, pentru formarea unei coaliții guvernamentale în jurul forțelor de dreapta și pentru stabilirea structurii viitorului guvern și a programului de guvernare, Dragoș Pîslaru a răspuns printr-un live video la întrebările cetățenilor români interesați de evenimentele de pe scena politică din România și influența pe care o vor avea asupra procesului de redresare economică și de modernizare în următorii ani. 

În acest sens, eurodeputatul PLUS a subliniat că se petrece foarte mult timp asupra programului de guvernare tocmai pentru a asigura soliditatea măsurilor propuse.

„Faptul că am stat acum atâta timp pe programul de guvernare este un lucru tare bun și sănătos. Am avut sesiuni în care am stat cu toții cei din echipă, după aceea ne-am spart pe grupuri separate, pe capitole. A fost absolut fabulos să vezi calitatea discuțiilor măsură, cu măsură. Două treimi din el este deja gata și ne apropiem cu pași destul de serioși de finalizarea programului de guvernare sperăm noi chiar mâine (duminică, n.r.)”, a explicat Dragoș Pîslaru. El a adăugat că „negocierile de la București au fost foarte civilizate”, însă mai puțin formale decât cele de la Bruxelles, unde există „o anumită rigoare instituțională” și unde „lumea nu-și prea arată emoțiile deschis”.

Potrivit ultimelor informații legate de negocierile cu PNL și UDMR pentru formarea unei coaliții de guvernare, USR PLS se va afla la conducerea a șase din cele 18 ministere ale viitorului guvern de dreapta, a anunțat liderul liberalilor, fostul premier Ludovic Orban. Astfel, din acestea, 9 vor fi conduse de reprezentanți ai PNL, 6 de USR PLUS și 3 de reprezentanți ai UDMR.

Ministerele obținute de Alianța USR PLUS sunt : Ministerul Justiției; Ministerul Fondurilor Europene; Ministerul Sănătății; Ministerul Transporturilor; Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

Nu în ultimul rând, întrebat despre o posibilă nominalizare a sa la Ministerul Fondurilor Europene, politicianul a declarat că „este un lucru măgulitor să fiu nominalizat în media drept ministru al fondurilor europene, însă au fost vehiculate mai multe nume și trebuie să așteptăm puțin pentru a vedea cine va fi persoana nominalizată”. Potrivit acestuia, persoanele care se vor afla în fruntea ministerelor vor fi anunțate „cel mai probabil marți”.

Președinția germană a Consiliului UE și negociatorii Parlamentului European, în frunte cu eurodeputații români Dragoș Pîslaru (USR-PLUS, Renew Europe) și Siegfried Mureșan (PNL, PPE) au ajuns, joi noaptea, la capătul unor negocieri maraton, la un acord provizoriu privind instrumentul de recuperare și reziliență din care România va primi peste 30 de miliarde de euro.

Cu un pachet financiar de 672,5 miliarde de euro, Mecanismul de redresare și reziliență este piesa centrală a instrumentului de recuperare a UE de nouă generație – Next Generation EU. Acesta va sprijini investițiile și reformele publice din statele membre, ajutându-le să abordeze impactul economic și social al pandemiei COVID-19, precum și provocările provocate de tranzițiile ecologice și digital. 

Restul de bani până la 79,93 miliarde de euro, suma exactă pe care România o va primi din Pachetul de Redresare de 1,8 triliarde al Uniunii Europene, provin din resursele Cadrului Financiar Multianual 2021-2027. 

 

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Dragoș Pîslaru

Dragoș Pîslaru: România are un potențial imens pentru a fi reprezentată în cadrul rețelei europene Eurocities, unde se dezvoltă idei cu adevărat inovatoare pentru orașe incluzive

Published

on

© Photo Collage (Image source: European Parliament & Renew Europe)

România are un potențial imens pentru a fi reprezentată în cadrul rețelei europene Eurocities, unde se dezvoltă idei cu adevărat inovatoare pentru orașe incluzive, susține eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe), coraportor al Parlamentului European privind Mecanismul de Redresare și Reziliență, prin care România poate implementa reforme și investiții în valoare de 30,5 miliarde de euro. 

„Am avut o întâlnire excelentă cu Anna Lisa Boni, Secretarul General al Eurocities, cu care am discutat despre începutul unei cooperări cu un potențial important”, a scris eurodeputatul Renew Europe, într-o postare pe Facebook.

Am avut acum o întâlnire excelentă cu Anna Lisa Boni, Secretarul General al Eurocities, cu care am discutat despre…

Posted by Dragoș Pîslaru on Friday, 26 February 2021

 

Eurocities este o rețea formată din 190 de orașe din 39 de țări europene, reprezentând 130 de milioane de oameni. Prin munca în comun, schimbul de cunoștințe și activitate coordonată la nivel european, rețeaua se asigură că vocea orașelor și a oamenilor lor este auzită în Europa.

Potrivit lui Dragoș Pîslaru, România are un potențial imens pentru a fi reprezentată în cadrul rețelei europene, dar, din păcate, încă nu avem mulți primari români implicați și mai ales, nici un primar care până acum să fi candidat pentru Consiliul Executiv al Eurocities. „Este ceva ce sper că se va corecta și voi discuta cu primarii din USR PLUS, și nu numai, despre aceasta. Iar asta pentru că aici se pot dezvolta idei cu adevărat inovatoare”, a precizat acesta.

De asemenea, Pislaru a subliniat că potențialul unei colaborări structurate între orașe, la nivel european, este imens. „Atât la partea de influență asupra formulării de politici de investiție și modernizare ambițioase, dar și în formularea implementării pachetelor europeane de reformă”. 

Eurocities propune orașe incluzive, unde toți au o șansă la integrare socială, prospere și competitive, sănătoase și deschise, verzi, cu o viață culturală bogată și administrații inteligente și care nu sunt un obstacol pentru locuitori. Astfel de obiective bune, a menționat eurodeputatul, pot fi atinse prin Mecanismul de Redresare și Reziliență, care va juca un rol cheie prin Planurile Naționale de Redresare și Reziliență.

Mecanismul de Redresare și Reziliență, cel mai mare instrument financiar al Uniunii Europene din istorie, cu un buget de 672,5 miliarde de euro, va fi disponibil statelor membre pentru a recupera decalajele de până acum, pentru a corecta minusurile prin reforme, dar și pentru a construi pentru viitor prin investiții. România va beneficia, din acest buget, de 30,5 miliarde de euro, prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

În context, Dragoș Pîslaru a precizat că va continua să invite tot mai mult primari din Eurocities la discuții și„ sper să avem vești bune despre conectarea primarilor din România la rețelele europene cât mai curând!”.

Continue Reading

Dragoș Pîslaru

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru: Europa trebuie să facă mai mult pentru a combate sărăcia în rândul copiilor, iar Garanția pentru copii este soluția

Published

on

© Photo Collage (Image source: European Parliament & Renew Europe)

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru, co-raportor al Mecanismului de redresare și reziliență și vicepreședinte al intergrupului pentru copii, a propus joi o schimbare de paradigmă în ce privește o nouă garanție pentru copii care ar urma să fie lansată de Comisia Europeană și adoptată de președinția portugheză a Consiliului UE la Summitul Social de la Porto din luna mai.

Un copil care trăiește în sărăcie este, cred, o catastrofă. Este o dificultate personală pentru familie, dar și un eșec al societății de a garanta că membrii săi cei mai vitali primesc un început corect în viață“, a scris Pîslaru (USR-PLUS, Renew Europe) într-un editorial pentru Brussels Morning publicat în contextul unei dezbateri online pe care a organizat-o joi, intitulată “Garanția europeană pentru copii. Reînnoirea viziunii UE pentru generațiile viitoare”

 

Pîslaru a atenționat că numărul copiilor care trăiesc în sărăcie în Europa este la un nivel înalt, unde aproape unul din patru copii crește în sărăcie, în timp ce în România procentul este de 35,8%. 

“Europa trebuie să facă mai mult pentru a combate sărăcia în rândul copiilor, iar „Garanția pentru copii” este soluția”, a subliniat el.

În context, Dragoș Pîslaru a menționat necesitatea unei schimbări de paradigmă și a vorbit despre coordonarea instrumentelor financiare disponibile pentru sprijinirea copiilor, ambele pentru a fi integrate “în noua garanție pentru copii, care va fi lansată la sfârșitul lunii martie de către Comisia Europeană și adoptată de președinția portugheză a Consiliului UE în luna mai la Summitul social de la Porto”.

Trebuie să existe coordonarea instrumentelor financiare (…) La nivelul UE, pentru prima dată, Fondul Social European + (FSE +), o linie financiară generală, va avea un segment dedicat copiilor și tinerilor. Diverse linii din acest fond contribuie deja la ajutorul foarte necesar, cum ar fi FEAD, care oferă ajutor alimentar, de exemplu. Noutatea este Facilitatea de redresare și reziliență (RRF), orientată spre impacturile economice și sociale ale pandemiei COVID-19 – un fond de 672,5 miliarde de euro, care cuprinde subvenții și împrumuturi – este prima inițiativă de acest gen care va sprijini proiectul NextGenerationEU și îl va face realitate”, a explicat el, amintind că la începutul tratativelor nu exista niciun pilon care să se refere la viitorul copiilor în pachetul de negociere pentru Mecanismul de redresare și reziliență.

Ne-am îndeplinit promisiunea de a evita ca următoarea generație să fie una „carantinată” și am plasat copiii și tinerii în centrul redresării, declara Dragoș Pîslaru în plenul Parlamentului European înaintea votului final pe dosarul Mecanismului de redresare și reziliență.

Parlamentul European a aprobat la 10 februarie, cu o largă majoritate, Mecanismul de Redresare și Reziliență de 672,5 miliarde de euro, elementul central al fondului istoric de relansare economică de 750 de miliarde euro și din care România va beneficia de 30,44 miliarde de euro în următorii ani.

Membrii Parlamentului European au dat undă verde, cu 582 voturi pentru, 40 împotrivă și 69 abțineri, acordului negociat în numele legislativului european de doi eurodeputați români – Dragoș Pîslaru (USR PLUS, Renew Europe) și Siegfried Mureșan (PNL, PPE) și eurodeputatul spaniol Eider Gardiazabal Rubial (S&D).

Acordul negociat de Parlamentul European cu președinția germană a Consiliului UE este structurat pe șase domenii de politici europene: Revoluția Digitală, Tranziția Verde, Antreprenoriatul și Competitivitatea, Administrație Rezilientă, Noua Generație (tineri și copii) și Coeziune Socială.

Continue Reading

Dragoș Pîslaru

Ce soluții propune Dragoș Pîslaru pentru refacerea „de la A la Z”, cu bani europeni, a ecosistemului economic din Valea Jiului

Published

on

© Photo Collage (Image source: European Parliament & Renew Europe)

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe) propune o serie de soluții pentru refacerea „de la A la Z”, cu bani europeni, a ecosistemului din regiuni miniere precum Valea Jiului, în contextul tranziției ecologice și digitale, cu ajutorul instrumentelor financiare ale Uniunii Europene, precum Fondul pentru o Tranziție Justă, Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR) sau fondurile din Politica de Coeziune.

„Minerii din Valea Jiului au rămas de peste trei decenii prizonieri ai unor politicieni fără viziune, dar cu ambiții. Au rămas prizonieri într-un domeniu de activitate depășit, în regiuni în care minele au fost folosite ca masă de manevră politică. Au rămas prizonierii unor soluții mereu pe termen scurt și a unei lipse fantastice de asumare a responsabilității pentru viitorul lor. De la o lună la alta, de la an la an, tot ce s-a făcut pentru ei, pentru regiunile miniere au fost cheltuieli de moment și aproape nici o investiție pentru viitor sau pentru a le deschide, lor și copiilor lor, noi oportunități profesionale și personale. Problema lor nu a apărut o dată cu pandemia. Iar fenomenul acesta nu există doar în România – Polonia are probleme similare. Noi am înțeles de ceva vreme că singurele soluții reale sunt cele care deschid șanse. Soluții europene. De aceea am pus Valea Jiului cu mențiune specială în Manifestul USR PLUS din 2019 pentru alegerile europene și de aceea punem mereu pe masa Parlamentului European nevoile minerilor, nevoile comunităților și ale regiunilor lor”, explică eurodeputatul, într-o postare pe Facebook.

Potrivit acestuia, Pactul Ecologic, care definește liniile directoare ale tranziției verzi, nu este despre închiderea minelor, ci despre noul viitor oferit oamenilor „care prea mult timp au fost ținuți prizonieri în sisteme economice închise, pe bani puțini, în condiții de muncă grele”.

Prin utilizarea Fondului pentru o Tranziție Justă, spune Pîslaru, nu numai că vom reduce emisiile de carbon și proteja natura, biodiversitatea și sănătatea noastră și a copiilor noștri, dar vom crea și numeroase locuri de muncă. Împreună cu toate celelalte instrumente precum InvestEU și mai ales Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR), dar și a fondurilor de coeziune, putem realiza o serie de investiții și reforme.

De aceea, Parlamentul European a și asigurat pilonii din MRR și deci din planul național de redresare și reziliență, cu alocările lor bugetare, cum ar fi 37% pentru mediu. „Corelat cu pilonul pe social, pe cel pe noua generație, dar de ce nu, și cu cel pe tranziția digitală, vom avea la dispoziție fonduri serioase pentru investiții în refacerea de la A la Z a ecosistemului economic din regiuni ca Valea Jiului, dacă înțelegem cum trebuie făcute lucrurile”, susține eurodeputatul Renew Europe.

Din cele aproape 80 de miliarde de euro de care va beneficia prin intermediul Cadrului Financiar Multianual 2021-2027 și a fondului de redresare Next Generation EU, România va avea parte de 1,94 miliarde de euro din Fondul pentru o tranziție justă, reprezentând aproximativ 11% din acest fond și fiind a patra cea mai mare alocare, după Germania, Polonia și Cehia. Anul trecut însă, comisarul european pentru Energie, Kadri Simson spune că România va putea primi până la 4,4 miliarde de euro prin Fondul de Tranziție Justă.

În context, Dragoș Pîslaru propune următoarele soluții:

• Construirea de parcuri industriale noi, sustenabile, competitive, cu infrastructuri moderne;

• Stimularea industriilor noi în regiunile miniere, ca cea alimentară, textilă, de turism etc.;

• Investiții în microferme de familie, în agricultura biologică, în afaceri cu arbuști fructiferi, zona fiind ideală pentru producția de afine, zmeură, coacăze sau mure;

• Investiții și crearea de noi locuri de muncă în renovarea clădirilor cu materiale verzi, în retehnologizare sau modernizare, de exemplu a centralei Paroșeni;

De asemenea, politicianul român consideră că minerii și comunitățile lor merită investiții serioase în competențele lor.

„Valea Jiului trebuie aliniată la Garanția Europeană pentru Competențe, iar cu ajutorul Fondului Social European vom putea investi în oameni, pentru a dezvolta competențe noi și a le reactualiza pe cele vechi, pentru organizarea de cursuri și metode de integrare sau reintegrare pe piața muncii, pentru a oferi activități ocupaționale vârstnicilor și perspective de antreprenoriat și locuri de muncă sustenabile tinerilor. Cineva zicea că nimeni, dacă ar avea de ales, nu ar prefera să intre în mină. Este timpul să le oferim oamenilor această alegere”, punctează Pîslaru. 

Peste 200 de mineri de la exploatările de cărbune Lupeni, Vulcan şi Livezeni au protestat vineri dimineaţa în faţa sediului administrativ al Minei Lupeni, nemulţumiţi că plata drepturilor băneşti pe luna ianuarie este întârziată, ei solicitând intervenţia ministrului Energiei, Victor Popescu, în deblocarea situaţiei de criză. Liderii sindicali prezenţi la faţa locului au anunţat că două schimburi de la minele Vulcan şi Livezeni s-au solidarizat cu protestatarii de la Lupeni şi au rămas în subteran.

Dragoș Pîslaru este co-raportor al Parlamentului European și raportor al Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL) pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR).

Mecanismul de Redresare și Reziliență, cel mai mare instrument financiar al Uniunii Europene din istorie, cu un buget de 672,5 miliarde de euro, va fi disponibil statelor membre pentru a recupera decalajele de până acum, pentru a corecta minusurile prin reforme, dar și pentru a construi pentru viitor prin investiții. România va beneficia, din acest buget, de 30,5 miliarde de euro, prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

INTERNAȚIONAL47 mins ago

COVAX: Germania trimite peste 600.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 în Abidja și Ghana – Africa

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Președintele Joe Biden: SUA nu vor accepta niciodată anexarea ilegală a Crimeei. Crimeea este Ucraina

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Președintele Ucrainei va cere sprijin internțațional pentru recuperarea Crimeei prin organizarea summitului internațional ”Platforma Crimeea”

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție prin care se cere echitate în accesul la vaccinurile anti-COVID-19

U.E.2 hours ago

Ministrul Bogdan Aurescu, despre certificatele de vaccinare: ”Până când nu va exista o poziţie la nivel european, va trebui să aşteptăm”

ROMÂNIA17 hours ago

Primarul Emil Boc și Ovidiu Cîmpean, coordonatorul CIIC, au organizat dezbaterea privind viitorul document strategic al Municipiului Cluj-Napoca în materie de mobilitate 

Dragoș Pîslaru17 hours ago

Dragoș Pîslaru: România are un potențial imens pentru a fi reprezentată în cadrul rețelei europene Eurocities, unde se dezvoltă idei cu adevărat inovatoare pentru orașe incluzive

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Liderii europeni doresc avansarea lucrărilor pentru implementarea Uniunii Sănătății și a Strategiei Farmaceutice pentru Europa

Vasile Blaga18 hours ago

Eurodeputatul Vasile Blaga: „La fel ca strategia comună privind vaccinarea, UE are nevoie de o strategie unică în implementarea certificatelor de vaccinare”

CONSILIUL EUROPEAN19 hours ago

Klaus Iohannis, către liderii europeni: România susține inițiativele UE pentru securitate și apărare, dar în deplină complementaritate cu NATO

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Liderii europeni doresc avansarea lucrărilor pentru implementarea Uniunii Sănătății și a Strategiei Farmaceutice pentru Europa

EVENIMENTE22 hours ago

Dezbatere | Eurodeputații Cristian Bușoi și Nicu Ștefănuță: UE, în pragul disoluției dacă nu ar fi cumpărat împreună vaccinurile. PE, implicat în campania europeană de vaccinare

COMISIA EUROPEANA23 hours ago

Oleg Roibu, director juridic eMAG, consideră că noile norme propuse de Comisia Europeană pentru platformele digitale sunt ”echilibrate”: Majoritatea prevederilor sunt deja implementate de eMAG

EVENIMENTE23 hours ago

Dezbatere: Eurodeputații Cristian Bușoi si Nicu Ștefănuță: Este inadmisibil să avem prețuri diferențiate la tratamente. România are nevoie de o politică a medicamentului inteligentă

Dragoș Tudorache23 hours ago

Eurodeputatul Dragoș Tudorache: Comisia Europeană trebuie să intervină dur pentru protejarea pieței unice digitale împotriva distorsionării concurenței de către giganții tehnologici

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Charles Michel, după reuniunea virtuală a liderilor UE: Prioritatea noastră principală acum este accelerarea producției și livrării de vaccinuri anti-COVID. 50 milioane de doze vor fi fost livrate în UE până la finele lunii

Cristian Bușoi3 days ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, pledează pentru ”investiții masive în cercetare, inovare și tehnologii digitale”: Vor contribui la dezvoltarea economiilor statelor UE și la îmbunătățirea vieții cetățenilor

ROMÂNIA4 days ago

Valeriu Gheorghiță: România, pe locul 2 în UE la administrarea schemei complete de vaccinare anti-COVID

Dragoș Pîslaru5 days ago

Dragoș Pîslaru: Soliditatea PNRR constă în stimularea sinergiilor între măsurile celor șase piloni de reformă și dezvoltare ai Mecanismului de Redresare și Reziliență

INTERNAȚIONAL5 days ago

Israelul și Egiptul au convenit să construiască un gazoduct offshore pentru a creşte exporturile de gaze naturale lichefiate către Europa

Advertisement
Advertisement

Trending