Majoritatea europenilor consideră că Germania Angelei Merkel este în declin, însă ar alege-o în detrimentul lui Emmanuel Macron la conducerea Europei, potrivit unei analize bazate pe un sondaj realizat de grupul de reflecție European Council on Foreign Relations (ECFR), în 12 state membre.
Sondajul, publicat înaintea alegerilor federale din Germania din 26 septembrie, arată că 34% dintre europenii intervievați cred că Germania și-a trăit cea mai bună perioadă, în timp ce germanii sunt cei mai pesimiști dintre cele douăsprezece țări ale UE intervievate, 52% dintre ei considerând că națiunea lor este o putere în declin.
Majoritățile din alte opt țări – Austria, Ungaria, Polonia, Italia, Olanda, Franța, Bulgaria, Danemarca și Ungaria – au fost de acord cu acest lucru.

© ECFR
Majoritatea respondenților spanioli consideră că epoca de aur a Germaniei este cea din prezent, în timp ce Bulgaria și Ungaria au avut cea mai mare proporție de persoane care cred că cele mai bune vremuri pentru țară urmează să vină.
Fără Merkel, fundamentele rolului de lider al Germaniei în UE vor fi semnificativ mai slabe – cu excepția cazului în care noul guvern va pune în aplicare o strategie credibilă care să meargă dincolo de merkelism”, scrie ECFR în analiza care însoțește sondajul.
„Dacă mulți europeni cred că starul de frunte al Germaniei se stinge, acest lucru ar putea submina încrederea lor în Berlin. Atitudinea lor pozitivă față de Germania lui Merkel pare să fi avut mult de-a face cu creșterea economică stabilă a țării și șomajul scăzut din ultimele două decenii, în ciuda condițiilor economice dificile din Europa.”
De asemenea, respondenții germani nu au încredere în capacitatea țării lor de a ghida țările Uniunii Europene în domenii cheie. Doar în domeniul democrației și al drepturilor omului mai mult de o treime dintre germani cred că țara lor poate asigura un leadership european.
În domenii precum apărarea și securitatea, doar 20% au încredere în Berlin, un procent considerabil mai mic decât totalul combinat al celorlalte țări europene intervievate (29%). Același lucru s-a întâmplat și în cazul problemelor economice și financiare, 37% dintre europeni având încredere în Berlin, mai mult decât 31% dintre germani.
„În același timp, germanii nu se tem că vor cădea din nou în naționalism”, a scris ECFR. „Doar 19% dintre ei cred că există un astfel de risc – față de 27% în celelalte 11 țări intervievate. În schimb, 36% dintre germani se așteaptă ca țara lor să devină și mai concentrată pe ajutorarea celorlalți europeni, semnificativ mai mult decât 25% dintre respondenții din celelalte țări intervievate. Prin urmare, germanii au o imagine destul de pozitivă a propriilor intenții, dar nu par să creadă că abilitatea țării lor de a asigura leadership-ul este o condiție prealabilă pentru a fi demnă de încredere și pentru a sprijini alte state membre.”
După patru victorii în alegeri și 16 ani la conducerea celei mai mari economii a UE, liderul german urmează să se retragă în urma alegerilor naționale de la sfârșitul acestei luni.

© ECFR
Sondajul ECFR sugerează că Merkel va fi regretată: ea se bucură de un sprijin larg în rândul europenilor, mulți cetățeni din întreaga regiune afirmând că ar fi candidatul lor preferat dacă ar candida pentru funcția de președinte al Europei împotriva francezului Emmanuel Macron.
În întreaga Europă, 41% dintre respondenți au declarat că și-ar dori să o vadă pe Merkel președinte, în timp ce doar 14% ar opta pentru omologul ei francez Macron.
„Popularitatea lui Merkel o depășește pe cea a lui Macron în diferite colțuri ale UE – inclusiv în Olanda (58%), Spania (57%), Portugalia (52%) și Danemarca (46%) – demonstrând succesul ei în poziționarea Germaniei ca putere unificatoare”, a constatat think tank-ul. „Angela Merkel a ajuns să întruchipeze o Germanie puternică și stabilă – poziționându-se ca ancoră a Europei în mai mult de un deceniu de crize”, a declarat Piotr Buras, coautor al raportului și șef al biroului ECFR din Varșovia. „Dar, în timp ce cetățenii europeni își pun speranțele în Berlin pentru a conduce blocul, este o moștenire cu care germanii înșiși nu se simt pe deplin confortabil”, a adăugat el.
De asemenea, autorii raportului spun că sondajele sugerează că sunt necesare schimbări în ceea ce privește rolul Germaniei în UE.
„Provocarea cheie, pentru oricine va câștiga alegerile de săptămâna viitoare, va fi de a-i convinge pe germani că este nevoie de o schimbare serioasă în modul în care țara lor se implică în UE”, a declarat Jana Puglierin, co-autor și senior policy fellow la ECFR.
Puglierin și Buras susțin că viitorul lider al Germaniei ar putea fi nevoit să adopte o poziție mai fermă împotriva țărilor care încalcă valorile europene, luptând în același timp pentru poziția blocului în lume.
„Zilele în care Europa putea să se uite la SUA pentru leadership și protecție au trecut”, scrie ECFR. „Ceea ce are nevoie acum UE este o Germanie vizionară care să ia atitudine pentru protejarea valorilor blocului și să îi apere poziția în lume”, a declarat Buras.