U.E.
Emisiile de gaze cu efect de seră din UE, scădere de peste 8% în 2023, după creșterea impresionantă a producției de energie verde (raport)
Published
2 weeks agoon
Comisia Europeană a publicat astăzi Raportul intermediar din 2024 privind acțiunile climatice, care arată că emisiile nete de gaze cu efect de seră (GES) ale UE au scăzut cu 8,3% în 2023 comparativ cu anul precedent. Aceasta este cea mai mare scădere anuală din ultimele decenii, cu excepția anului 2020, când pandemia de COVID-19 a condus la reduceri ale emisiilor de 9,8%. Emisiile nete de GES sunt în prezent cu 37% sub nivelurile din 1990, în timp ce PIB-ul a crescut cu 68% în aceeași perioadă, ceea ce demonstrează decuplarea continuă a emisiilor de creșterea economică. UE rămâne pe drumul cel bun în ceea ce privește îndeplinirea angajamentului său de a reduce emisiile cu cel puțin 55% până în 2030.
- Emisiile provenite de la instalațiile electrice și industriale care fac obiectul schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) au înregistrat o scădere record de 16,5% în 2023. Emisiile din sectorul ETS sunt în prezent cu aproximativ 47,6% sub nivelurile din 2005 și sunt pe cale să atingă obiectivul de -62% pentru 2030.
- În cadrul EU ETS, emisiile generate de producția de energie electrică și de încălzire au scăzut cu 24% față de 2022, ca urmare a creșterii surselor regenerabile de energie, în special a energiei eoliene și solare, și a tranziției de la cărbune. Emisiile generate de aviație au crescut cu 9,5 %, continuându-și tendința post-COVID.
- EU ETS a generat venituri de 43,6 miliarde EUR în 2023 pentru investiții în acțiuni climatice. 7,4 miliarde EUR sunt alocate Fondului pentru inovare și Fondului pentru modernizare, restul banilor fiind direcționați direct către statele membre.
- Clădirile, agricultura, transportul intern, industria mică și emisiile de deșeuri (care fac obiectul Regulamentului privind partajarea eforturilor) au scăzut cu aproximativ 2% în 2023. Reducerile au fost determinate de sectorul construcțiilor, care a scăzut cu aproximativ 5,5%. Emisiile din agricultură au scăzut cu 2 %, în timp ce emisiile din transporturi au scăzut cu mai puțin de 1%.
- Absorbantul natural de carbon al UE a crescut cu 8,5% în 2023, inversând tendința descrescătoare din ultimul deceniu în sectorul exploatării terenurilor, schimbării destinației terenurilor și silviculturii (LULUCF). Cu toate acestea, sunt necesare eforturi suplimentare pentru îndeplinirea obiectivelor pentru 2030.
Deși acest raport oferă informații încurajatoare cu privire la reducerea emisiilor în UE, în ultimul an s-au înregistrat, de asemenea, mai multe evenimente catastrofale și pierderi de vieți omenești și de mijloace de subzistență, determinate de climatul nostru deja în schimbare, iar emisiile globale nu au atins încă punctul culminant. Sunt necesare acțiuni continue pentru a se asigura că UE își îndeplinește obiectivele pentru 2030 și se înscrie pe calea cea bună pentru a-și atinge viitorul obiectiv pentru 2040, precum și obiectivul pentru 2050 de zero emisii nete. De asemenea, UE trebuie să își continue angajamentul internațional, începând cu COP29 de luna viitoare, pentru a se asigura că partenerii internaționali iau, de asemenea, măsurile necesare.
Deși statele membre înregistrează progrese lente în ceea ce privește adaptarea la schimbările climatice și consolidarea rezilienței, este esențial să se ia măsuri suplimentare. În 2023, Europa s-a confruntat cu cele mai mari incendii forestiere înregistrate vreodată, unul dintre cei mai umezi ani înregistrați vreodată, cu valuri de căldură marine majore, cu inundații devastatoare pe scară largă și cu o creștere continuă a temperaturilor. Atât Comunicarea Comisiei privind gestionarea riscurilor climatice, cât și evaluarea europeană a riscurilor climatice au subliniat că expunerea la schimbările climatice trebuie luată în considerare la toate nivelurile de guvernanță atunci când se stabilesc prioritățile de politică, precum și în cadrul tuturor politicilor sectoriale.
În ultimul an, UE s-a angajat în mod productiv alături de partenerii săi internaționali să intensifice acțiunile de combatere a schimbărilor climatice, în special în cadrul COP28 de la Dubai. În cadrul COP28, părțile au încheiat prima evaluare la nivel mondial în temeiul Acordului de la Paris, cu decizii privind accelerarea acțiunilor până în 2030 și ulterior, inclusiv tranziția de la combustibilii fosili, triplarea capacității de energie din surse regenerabile la nivel mondial și dublarea ratei medii anuale globale de îmbunătățire a eficienței energetice până în 2030. UE, statele sale membre și instituțiile financiare, cunoscute în mod colectiv sub denumirea de Echipa Europa, rămân principalul contribuitor la asistența pentru dezvoltare și cel mai mare contribuitor la finanțarea combaterii schimbărilor climatice la nivel mondial, reprezentând aproximativ o treime din finanțarea publică globală a combaterii schimbărilor climatice.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.
You may like
Directorul general al AIEA consideră că revenirea Germaniei la energia nucleară este „o decizie logică”
UE lansează un apel către companiile europene pentru a investi în redresarea și reconstrucția Ucrainei
Eurostat: În 2023, România a fost al șaptelea producător agricol din Uniunea Europeană
Comisia Europeană propune un portal unic de declarații digitale pentru a veni în ajutorul celor 5 milioane de lucrători detașați din UE
Vicepreședintele PE, Victor Negrescu, susține ferm protejarea drepturilor cetățenilor europeni din Regatul Unit: Nimeni nu trebuie lăsat în urmă!
UE ”crede profund într-o lume și o ordine bazate pe reguli, pe forța legii și nu pe legea forței”, subliniază Charles Michel: În acest moment întunecat, Pactul pentru viitor oferă puțină lumină
INTERNAȚIONAL
Directorul general al AIEA consideră că revenirea Germaniei la energia nucleară este „o decizie logică”
Published
2 hours agoon
November 14, 2024By
Andreea RaduO revenire la energia nucleară ar fi o decizie „logică” pentru Germania, a declarat joi șeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, într-un interviu pentru DPA la COP 29, conferinţa ONU privind schimbările climatice de la Baku, Azerbaidjan, informează Agerpres.
„Cred că este o decizie logică. Este o poziţie raţională”, a spus Rafael Grossi, menţionând faptul că Germania este singura ţară din lume care a eliminat complet energia nucleară.
Mai mult, Grossi a precizat că decidenții de la Berlin ar fi bine să se gandească de ce alte țări nu au făcut același lucru.
„Ai putea să îţi pui întrebarea: de ce restul lumii are o viziune diferită?”, a estimat Grossi, spunând că respectă mediul politic din Germania, „care trece printr-o perioadă foarte complicată, aşa că vom vedea”.
Directorul general al AIEA a subliniat că toate celelalte ţări care şi-au anunţat intenţia de a renunţa la energia nucleară, au început între timp „să revină asupra acestor planuri. Unele vizibil, altele mai puţin vizibil”.
În aceste condiţii, Grossi a spus că „nu este surprins”, că acum partidele politice din Germania cer o revenire la energia nucleară.
Grossi a menţionat faptul că centralele nucleare nu emit gaze cu efect de seră. De aceea, pentru planetă, ar fi „o idee foarte proastă” să fie abandonată energia nucleară.
Fostul cancelar german Angela Merkel a fost cea care a iniţiat renunţarea la energia nucleară, după dezastrul de la Fukushima (Japonia), din 2011.
Grossi a subliniat însă că nu vrea să eticheteze decizia Germaniei de a renunţa la energia nucleară drept o greşeală. „Nu contest deciziile adoptate în mod democrat de statele noastre membre”, a spus directorul general al AIEA.
În primăvară, președinta Comisiei Europene a recunoscut că în cadrul UE există opinii diferite cu privire la energia nucleară, dar a subliniat potențialul acesteia de a spori securitatea energetică și competitivitatea. Aceasta a precizat că multe țări reevaluează rolul energiei nucleare în portofoliile lor energetice, deoarece încearcă să reducă dependența de combustibilii fosili importați.
La acel moment, von der Leyen a menționat previziunile Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) și ale Comisiei Europene, care indică faptul că energia nucleară, alături de sursele regenerabile, va constitui coloana vertebrală a producției de energie la nivel mondial și în UE până în 2050. Cu toate acestea, ea a avertizat asupra riscului de complacere, remarcând o tendință îngrijorătoare de scădere a cotei de piață pentru energia nucleară.
PARLAMENTUL EUROPEAN
Gabriela Firea solicită din Parlamentul European recunoașterea conceptului de ”familie numeroasă” cu mai mult de 3 copii și sprijinirea lor
Published
4 hours agoon
November 14, 2024By
REDACTIAÎntr-o nouă intervenție în Parlamentul European, eurodeputatul Gabriela Firea trage un semnal de alarmă cu privire la declinul demografic cu care se confruntă Europa în prezent și solicită acțiuni urgente pentru creșterea natalității.
„Populația Uniunii Europene este din ce în ce mai în vârstă. Suntem într-un declin demografic, în ciuda creșterii ușoare a populației în ultimii doi ani. Vârsta medie a populației este peste 44 de ani. Avem nevoie de acțiuni urgente pentru creșterea natalității, iar Uniunea Europeană trebuie să facă toate eforturile pentru a-i sprijini pe tinerii europeni să devină părinți și să-și susțină familiile”, a subliniat Gabriela Firea în timpul unei ședințe de lucru.
De asemenea, europarlamentarul social-democrat a propus în Legislativul European o legislație unitară la nivelul statelor membre pentru susținerea natalității. Totodată, recunoașterea conceptului „familie numeroasă”, cu mai mult de 3 copii, și sprijinirea lor: „Numai în România sunt peste 226.000 de familii numeroase.”
REPUBLICA MOLDOVA
“Identitatea europeană, ireversibilitatea parcursului european și integrarea în UE – obiectiv strategic”, incluse oficial în Constituția R. Moldova, modificată prin referendum și publicată
Published
4 hours agoon
November 14, 2024Constituţia Republicii Moldova, modificată prin referendum, a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial, iar astfel, integrarea în Uniunea Europeană a devenit obiectiv strategic al republicii, informează MOLDPRES.
Astfel, preambulul legii supreme a fost completat cu două alineate noi cu următorul cuprins: “RECONFIRMÂND identitatea europeană a poporului Republicii Moldova şi ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova. DECLARÂND integrarea în Uniunea Europeană drept obiectiv strategic al Republicii Moldova’.
De asemenea, a fost introdus titlul V prim – INTEGRAREA ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ – şi are următorul cuprins: Aderarea la tratatele constitutive şi la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene:
(1) Aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, precum şi la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, se stabileşte de Parlament prin lege organică.
(2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte acte juridice cu caracter obligatoriu ale Uniunii Europene au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare’.
Magistraţii Curţii Constituţionale a Republicii Moldova au confirmat pe 31 octombrie rezultatul referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană.
Comisia Electorală Centrală declarase în 25 octombrie că referendumul din 20 octombrie a fost valabil, prezenţa la urne fiind de 50,72%.
Cetăţenii moldoveni au răspuns la întrebarea “Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Pentru “da” au fost 749.719 din cele 1.488.878 de voturi valabile, iar pentru “nu” 739.155 de voturi.
Referendumul a fost organizat la iniţiativa preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Iniţiativa de revizuire a Constituţiei a fost semnată de 46 de deputaţi şi a fost avizată de Curtea Constituţională.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Joe Biden va avea o ultimă întâlnire față în față cu Xi Jinping în marja Forumului APEC de la Lima
România, Bulgaria, Grecia, Cehia, Italia, Belgia, R. Moldova și Marea Britanie, poziție comună pentru întărirea cooperării și interconexiunilor energetice în Europa
Directorul general al AIEA consideră că revenirea Germaniei la energia nucleară este „o decizie logică”
Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu omologul britanic despre aspecte legate de energie și securitate: Am decis să consolidăm cooperarea noastră economică și parteneriatul nostru de apărare
Polonia devine “temelie a politicii NATO”, afirmă Donald Tusk după primirea lui Mark Rutte la Varșovia și inaugurarea întârziată a sistemului antirachetă de la Redzikowo
Marco Rubio, artizanul legii care interzice oricărui președinte american să retragă SUA din NATO, a fost nominalizat de Trump pentru funcția de secretar de stat
Gabriela Firea solicită din Parlamentul European recunoașterea conceptului de ”familie numeroasă” cu mai mult de 3 copii și sprijinirea lor
“Identitatea europeană, ireversibilitatea parcursului european și integrarea în UE – obiectiv strategic”, incluse oficial în Constituția R. Moldova, modificată prin referendum și publicată
Biden l-a primit pe Trump la Casa Albă, reluând tradiția transferului pașnic de putere cu care Trump nu l-a onorat în 2020: Sprijinul pentru Ucraina este în interesul securității naționale a SUA
Ministrul Finanțelor anunță o nouă măsură care le va permite primarilor să finalizeze proiectele cu finanțare europeană
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Blinken îi asigură pe aliații din NATO că administrația Biden încearcă livrarea către Ucrainei a întregului ajutor militar aprobat de Congres înainte de a-i preda ștatefa lui Trump
“Europa este un atlet într-o competiție foarte complexă”, afirmă Roxana Mînzatu, vicepreședinte executiv desemnat al Comisiei Europene, în cadrul audierilor din Parlamentul European
Luminița Odobescu evidențiază importanța finalizării cât mai rapide a procesului de aderare a României la Schengen: Discuțiile evoluează. Suntem optimiști
Nicolae Ciucă, vizită la Chișinău după ce Maia Sandu a fost reconfirmată în funcția de președintă: Ținta noastră este ca planul de creștere pentru R. Moldova să fie aprobat de PE nu mai târziu de februarie
Joe Biden face apel la unitate după victoria lui Trump: “Într-o democrație, voința poporului prevalează întotdeauna. Nu-ţi poţi iubi ţara doar atunci când câştigi”
INTERVIU Larisa Mezinu-Bălan, vicepreședinte al CNAS, anunță pentru 2025 noi mecanisme financiare care să extindă lista medicamentelor inovative
Iulius Firczak, deputat în cadrul Comisiei pentru buget: Trebuie să învățăm cum să atragem capital privat în cercetarea medicală. Este un joc pe care SUA și China l-au învățat deja
Fondurile din PNRR și Politica de Coeziune reprezintă ”ancore solide” pentru ”a construi o Românie și o Europă în care accesul la sănătate este egal pentru toți cetățenii”, subliniază Ramona Chiriac
Senatoarea Nicoleta Pauliuc: Una dintre problemele grave cu care se confruntă sistemul sanitar românesc este adoptarea foarte greoaie a unor tratamente aprobate și folosite la nivelul UE
Marcel Ciolacu, la Salonul Euronaval din Paris: Prioritatea este dezvoltarea industriei de apărare din România. Modernizarea Armatei înseamnă noi locuri de muncă pentru români
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Miniștrii economiei și cercetării au pus bazele primului program care va crea drona românească la sediul INCAS, un institut lider regional în domeniul ştiinţelor aerospaţiale
- ROMÂNIA1 week ago
Nicolae Ciucă îl felicită pe Donald Trump pentru realegerea ca președinte al SUA: Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a întări Parteneriatul nostru strategic
- ROMÂNIA1 week ago
Senatoarea Nicoleta Pauliuc: Una dintre problemele grave cu care se confruntă sistemul sanitar românesc este adoptarea foarte greoaie a unor tratamente aprobate și folosite la nivelul UE
- SĂNĂTATE1 week ago
MS propune o strategie pentru creșterea la 3% din PIB a producției de medicamente: Un parteneriat cu industria farmaceutică în intereselor oamenilor, necesar
- POLITICĂ7 days ago
Nicolae Ciucă, favoritul administrației americane, conform unei analize DW (P)