Erori in Anul Justitiei

de Dan Carbunaru

Dan Carbunaru“Imi asum eroarea”. Nu e prima eroare pe care o comite un politician in Romania. Este importanta, aceasta recunoastere, nu doar prin miza domeniului-Justitia, ci prin simbolistica ei.

Somat in scris de Premier sa recunoasca greseala promulgarii noilor Coduri –Penal si Procedura Penala, infrastructura legislatiei care ghideaza activitatea Justitiei in Penal, intr-o perioada in care politicieni si oameni de afaceri de calibru intra pe banda rulanta in vizorul procurorilor si judecatorilor, Presedintele incaseaza lovitura politica si se pregateste sa loveasca, la randu-i. Prin somarea Premierului de a face modificarile in timp util, Traian Basescu ramane pe platforma care l-a ajutat sa obtina si sa mentina al doilea mandat.  A fost eroare ca a promulgat asa noile coduri. A fost eroare ca au fost astfel concepute incat astazi Inalta Curte si DNA cer interventia urgenta a Guvernului. A fost o eroare cand parlamentarii si-au croit superimunitatea. Au fost eroare  atacurile la adresa institutiilor judiciare constitutionale. A fost o eroare ca politicienii sa puna sub semnul intrebarii independenta Justitiei. Asta in plan politic.

In plan social, romanii vor intelege mai putin. Increderea in Justitie, desi la cote mici, oricum mai mare decat in Guvern, este inca scazuta. Acum nu mai vorbim insa de credibilitatea Justitiei, aflata si in vizorul MCV-ului de la Bruxelles, ci de instrumentele pe care le are la dispozitie pentru a functiona. Asa cum schimbarea procedurilor de numire a sefilor DNA si Parchetului General a fost facuta cu binecuvantare si consens politic dambovitean, motiv de discreta ridicare de spranceana a Comisiei Europene, modificarile Codurilor pe ultima suta de metri, ar putea fi asumate prin interventie politica, guvernamentala. Cine sunt autorii modificarilor care dau astazi bataie de cap magistratilor, la cinci ani de la scrierea lor? Raspunde cineva pentru eorile care au fost, cele de acum si cele care vor veni? Cum?

2014 va fi anul Justitiei. Voturile nu vor fi date Justitiei, dar i-ar putea afecta politic pe cei care le cer. Primul test, alegerile europarlamentare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.