Herman Van Rompuy pledează pentru aprofundarea integrării europene în scopul limitării populismului

rompuy ec.europa.euHerman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European, a pledat joi pentru aprofundarea integrării europene, explicând că acest proces este o “necesitate” în contextul în care sondajele relevă ascensiunea partidelor populiste antieuropene în scrutinul europarlamentar din mai.

Mai multă Europă’ nu este o opţiune ideologică, ci o necesitate“, a declarat Van Rompuy într-un interviu acordat ziarului belgian Le Soir, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Recunoscând că partidele populiste eurosceptice riscă să avanseze în mai multe ţări, fostul premier belgian a evitat dramatizarea situaţiei. “Va exista în continuare în Parlamentul European o largă majoritate favorabilă proiectului european. Instituţiile europene vor putea continua să funcţioneze””, a subliniat Van Rompuy.

Populismul nu a luat fiinţă odată cu izbucnirea crizei din zona euro. Este un fenomen societal, cultural, care are rădăcini mult mai profunde decât problemele de astăzi”, a subliniat Van Rompuy. “În Franţa, formaţiunea Frontul Naţional era deja primul partid din ţară încă din 2002. Însă criza a agravat lucrurile”, a subliniat preşedintele Consiliului European.

Foto: ec.europa.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.