Connect with us

CONSILIUL UE

Estonia devine cel mai nou stat din UE care boicotează președinția Ungariei la Consiliul UE pentru că ”a abuzat de rolul său”

Published

on

© European Union 2022

Estonia a devenit cel mai recent stat membru al Uniunii Europene care s-a alăturat boicotului la adresa președinției ungare a Consiliului Uniunii Europene aflată sub conducerea premierului Orban, fapt ce înseamnă că nu va mai trimite pentru moment miniștri să participe la reuniunile UE găzduite de Ungaria, anunță DPA, citat de Agerpres.

”Ungaria a abuzat de rolul său la preşedinţia UE prin acţiunile sale, subminându-i grav credibilitatea”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al guvernului de la Tallinn la postul naţional de radio estonian.

La doar câteva zile după ce a preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, premierul Viktor Orban a efectuat o vizită în Rusia unde a fost primit de Vladimir Putin, cel care, în februarie 2022, arunca în aer ordinea mondială bazată pe reguli prin invadarea Ucrainei.

Putin a profitat de fisura creată de Orban în unitatea privind sprijinul pentru Ucraina și s-a referit la prim-ministrul maghiar cu denumirea de ”președinte al Consiliului Uniunii Europene”.

De parcă nu era suficient că a provocat destulă indignare, premierul maghiar a ales la câteva zile după acest moment să meargă în China, unde s-a întâlnit cu președintele Xi Jinping, un partener autoritar și apropiat al lui Putin.

Prin urmare, Comisia Europeană și țări UE, în frunte cu Suedia și Lituania, au decis să boicoteze reuniunile ministeriale organizate de președinția ungară a Consiliului Uniunii Europene, în vreme ce  mai mulți membri ai Parlamentului European au solicitat suspendarea drepturilor de vot ale Ungariei în Uniunea Europeană și a țării din spațiul Schengen, ultima cerere venind ca urmare a recentei decizii a Budapestei de a relaxa vizele pentru ruși și belaruși. 

Recent, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a reluat criticile la adresa lui Viktor Orban pentru că nu recunoaște că adevăratul agresor din războiul din Ucraina este Rusia

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

CONSILIUL UE

Șefa diplomației române Luminița Odobescu participă joi la reuniunea miniștrilor de externe din UE de la Bruxelles

Published

on

© European Union 2024

Ministrul afacerilor externe Luminiţa Odobescu va participa, joi, la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene, care va fi găzduită la Bruxelles, de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, a transmis MAE într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, discuţiile miniştrilor se vor concentra pe agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi pe situaţia din Orientul Mijlociu. De asemenea, miniştrii europeni de externe vor aborda situaţia post-electorală din Venezuela şi, respectiv, situaţia din Georgia.

Discuţia privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei va avea loc cu participarea ministrului ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, şi se va concentra pe prezentarea evoluţiilor recente din teren şi pe sprijinul multidimensional al UE pentru Ucraina.

Situaţia din Orientul Mijlociu va fi abordată din perspectiva celor mai recente evoluţii, în contextul creşterii tensiunilor din zonă şi amplificării crizei umanitare din Gaza, precum şi al eforturilor susţinute ale SUA în direcţia unui acord al părţilor pentru încetarea focului şi eliberarea tuturor ostaticilor reţinuţi de Hamas.

Totodată, miniştrii europeni de externe vor avea un schimb informal de opinii cu şeful diplomaţiei turce, Hakan Fidan, pe tema relaţiilor UE-Turcia.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Țările UE dau undă verde primei plăți periodice de 4,2 miliarde de euro din cadrul Mecanismului pentru Ucraina. Banii, parte dintr-un pachet de 50 de miliarde de euro, vor contribui la redresarea Ucrainei

Published

on

© Elysee

Consiliul Uniunii Europene a dat undă verde primei plăți periodice de 4,2 miliarde de euro din Mecanismul pentru Ucraina, format din granturi și împrumuturi în valoare de 50 de miliarde de euro, bani care vor contribui la stabilitatea macrofinanciară a țării invadate de Rusia.

Într-o decizie adoptată marți, Consiliul a concluzionat că Ucraina a îndeplinit condițiile și reformele necesare prevăzute în Planul pentru Ucraina pentru a primi fondurile, care vor fi plătite din Mecanismul pentru Ucraina.

Potrivit unui comunicat al instituției europene, aceste reforme acoperă gestionarea finanțelor publice, guvernanța întreprinderilor de stat, mediul de afaceri, energia și deminarea.

Consiliul UE a subliniat, de asemenea, importanța alocării banilor cât mai curând posibil, având în vedere situația fiscală dificilă din Ucraina.

Planul pentru Ucraina stabilește intențiile Ucrainei privind redresarea, reconstrucția și modernizarea țării, precum și reformele pe care intenționează să le întreprindă ca parte a procesului său de aderare la UE în următorii patru ani.

În mai 2024, Consiliul a concluzionat că Planul pentru Ucraina îndeplinește condițiile prealabile pentru ca Ucraina să primească sprijin în valoare de până la 50 de miliarde de euro în cadrul Mecanismului pentru Ucraina.

Mecanismul pentru Ucraina, care a intrat în vigoare la 1 martie 2024, prevede o finanțare stabilă de până la 50 de miliarde de euro sub formă de granturi și de împrumuturi pentru a sprijini redresarea, reconstrucția și modernizarea Ucrainei în perioada 2024-2027.

Din acest cuantum, până la 32 de miliarde de euro din Mecanismul pentru Ucraina sunt alocate cu titlu indicativ pentru sprijinirea reformelor și a investițiilor prevăzute în Planul pentru Ucraina, aceasta însemnând că plățile vor fi condiționate de realizarea indicatorilor identificați.

De la intrarea sa în vigoare, Mecanismul pentru Ucraina a achitat deja 6 miliarde de euro cu titlu de finanțare-punte și 1,89 miliarde de euro sub formă de prefinanțare, după ce au fost îndeplinite condițiile convenite în materie de politici.

Dacă toate reformele și investițiile propuse de Kiev în planul mai sus amintit sunt puse în aplicare pe deplin, se estimează că PIB-ul Ucrainei ar putea crește cu 6,2% până în 2027 și cu 14,2% până în 2040 și ar putea conduce, de asemenea, la o reducere a datoriei cu aproximativ 10 puncte procentuale din PIB până în 2033.

Continue Reading

CONSILIUL UE

UE include pe lista sancțiunilor alte 28 de persoane implicate în activități de reprimare a opoziției din Belarus

Published

on

© European Union 2023

Consiliul Uniunii Europene a decis luni să impună măsuri restrictive unui număr suplimentar de 28 de persoane pentru rolul lor în represiunea internă și încălcările drepturilor omului în desfășurare în Belarus.

Potrivit unui comunicat al instituției, au fost impuse măsuri restrictive pentru doi directori adjuncți ai Departamentului principal pentru combaterea criminalității organizate și a corupției (HUBAZiK) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

HUBAZiK este unul dintre principalele organisme responsabile de persecuția politică din Belarus, inclusiv de arestările arbitrare și ilegale și de maltratarea, inclusiv de torturarea, a activiștilor și a membrilor societății civile.

Pe listele de astăzi figurează, de asemenea, diverși membri ai sistemului judiciar, și anume procurori și numeroși judecători care au emis sentințe motivate politic, inclusiv împotriva cetățenilor care au protestat împotriva fraudării alegerilor prezidențiale din 2020 sau care și-au exprimat pur și simplu opiniile împotriva regimului Lukașenko.

În plus, măsuri restrictive sunt impuse și conducătorilor diferitelor instituții corecționale (închisori și un centru de detenție provizorie).

În sfârșit, sunt vizați și un grup de susținători vechi ai lui Lukașenko, care au beneficiat de pe urma regimului. Printre aceștia se numără directorul general al celei mai mari agenții de presă de stat, Belarusian Telegraph Agency (BelTA), Iryna Akulovich; gazda programului de televiziune ”Senatul” de pe canalul STV (СТВ) și președintele Consiliului Tineretului din cadrul Adunării Naționale a Belarusului, Mikita Rachylouski; și fostul șef al serviciului de presă al lui Lukașenko și director general de lungă durată al BelTA, Dzmitry Zhuk.

”Acești propagandiști ai regimului au furnizat în mod voluntar publicului belarus informații false cu privire la represiunea comisă de autoritățile de stat, au răspândit dezinformări produse atât de autoritățile belaruse, cât și de cele ruse și au promovat ura față de opoziția democratică și societatea civilă”, motivează Consiliul Uniunii Europene.

În total, măsurile restrictive ale UE împotriva Belarusului se aplică acum unui număr de 261 de persoane fizice și 37 de entități.

Persoanele desemnate astăzi fac obiectul unei înghețări a activelor, iar cetățenilor și companiilor din UE le este interzis să pună fonduri la dispoziția lor. În plus, persoanele fizice sunt supuse unei interdicții de călătorie, care le împiedică să intre sau să tranziteze teritoriile UE.

Aceste sancțiuni sunt adoptate înainte de a se împlini patru ani de la fraudarea alegerilor prezidențiale din Belarus, din august 2020.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.6 hours ago

Comisia Europeană, după ce Germania a introdus controale la toate frontierele sale terestre: Măsurile trebuie să fie proporționale și să își păstreze caracterul excepțional

NATO7 hours ago

Mircea Geoană, decorat de Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos” la finalul celor cinci ani de mandat ca secretar general adjunct

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Ucraina anticipează o iarnă grea, având în vedere ”planurile teroriste” ale Rusiei de a-i distruge infrastructura energetică: Facem toate pregătirile necesare pentru a traversa sezonul rece

U.E.8 hours ago

O nouă plângere în UE împotriva platformei Temu: Asociația Comercianților din Austria acuză platforma asiatică de practici comerciale necinstite

ROMÂNIA8 hours ago

Ministrul Agriculturii, la Budapesta: Este necesar să urgentăm distribuirea fondurilor europene pentru despăgubirea fermierilor afectați de secetă

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Șeful serviciului de spionaj al Norvegiei apreciază că a crescut riscul unor acte de sabotaj din partea Rusiei: A devenit ”mai mult sau mai puțin un stat paria”. Are puțin de pierdut dacă recurge la acțiuni mai riscante

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

UE va sprijini dezvoltarea fabricilor de inteligență artificială în jurul rețelei europene de supercalculatoare de înaltă performanță

U.E.10 hours ago

CJUE obligă Irlanda să recupereze ajutorul de stat de 13 miliarde de euro acordat ilegal în favoarea Apple

ROMÂNIA10 hours ago

Nicolae Ciucă, la inaugurarea primului campus de învățământ dual din Oradea: Este un model de urmat. Valoare adăugată mai mare se realizează printr-o forţă de muncă mai bine pregătită

COMISIA EUROPEANA10 hours ago

Ursula von der Leyen amână cu o săptămână prezentarea structurii și portofoliilor următoarei Comisii Europene

NATO7 hours ago

Mircea Geoană, decorat de Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos” la finalul celor cinci ani de mandat ca secretar general adjunct

ROMÂNIA10 hours ago

Nicolae Ciucă, la inaugurarea primului campus de învățământ dual din Oradea: Este un model de urmat. Valoare adăugată mai mare se realizează printr-o forţă de muncă mai bine pregătită

U.E.1 day ago

Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 day ago

Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu

ROMÂNIA2 days ago

Deschiderea anului școlar 2024-2025. Klaus Iohannis: Educația este temelia pe care se construiește viitorul unei națiuni, iar cadrele didactice sunt arhitecții acestui viitor

POLITICĂ6 days ago

VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak

ROMÂNIA6 days ago

Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen

REPUBLICA MOLDOVA6 days ago

Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!

U.E.6 days ago

Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant

Trending