PARLAMENTUL EUROPEAN
Săptămâna viitoare, Mario Draghi le va prezenta grupurilor politice din Parlamentul European raportul istoric privind competitivitatea UE în care propune o ”schimbare radicală” pentru economia europeană
Published
2 weeks agoon
By
Teodora IonFostul președinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, însărcinat de Comisia Europeană pentru întocmirea unui raport privind competitivitatea în UE, le va prezenta miercuri acest document istoric grupurilor politice din Parlamentul European, au declarat mai mulți oficiali pentru Politico.
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, l-a invitat pe Draghi să prezinte raportul, a confirmat purtătorul de cuvânt al acesteia pentru Politico.
Întâlnirea va lua forma unui briefing ”tehnic” și va avea loc înainte de expunerea oficială a documentului, așteptată pentru septembrie, a detaliat un consilier al lui Draghi.
”Draghi își va expune raportul, iar toți liderii de grup vor putea să pună întrebări suplimentare”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Metsola.
După cum a sugerat și Draghi în repetate rânduri, eforturile se vor axa pe modul în care poate fi redus decalajul de productivitate înregistrat în ultimii 30 de ani în raport cu Statele Unite, care a fost determinat în mare măsură de lipsa investițiilor în inovare.
Acesta va propune ”o schimbare radicală” pentru economia Uniunii Europene, menționa în aprilie fostul premierul al Italiei.
Raportul, estimat la aproximativ 400 de pagini, este opera lui Draghi și a unui grup de șapte funcționari ai Comisiei.
Documentul include aproximativ 300 de pagini de analiză, abordează sectoare cruciale precum energia, apărarea și comerțul și prezintă propuneri privind modul de consolidare a infrastructurii europene, a industriei și a guvernanței politicilor economice și fiscale ale țărilor UE.
Un raport anual privind piața unică și competitivitatea publicat în luna februarie a acestui an statuează că Uniunea Europeană vrea să-și coordoneze investițiile europene și naționale pentru dezvoltarea tehnologiilor strategice pentru a prinde din urmă Statele Unite și China, într-un context geopolitic tulbure.
Nivelul investițiilor în acest sens este unul ”enorm”, conform evaluărilor trecute ale lui Mario Draghi, iar intervalul de timp în care acestea trebuie făcute este ”relativ scurt” având în vedere că diferența anuală de finanțare dintre Europa și SUA este de jumătate de trilion, iar Europa trebuie să-și reformeze fundația pe care și-a construit-o prin externalizare, fapt ce a contribuit mai curând la dependență de actori externi, și nu la autonomie: energia din SUA, exporturile din China și apărarea din SUA.
Pentru a fi posibil acest lucru, Uniunea Europeană trebuie să-și ancoreze competitivitatea într-o piață unică nefragmentată, care să integreze telecomunicațiile, energia și finanțele, conform propunerilor revoluționare prezentate de un alt fost premier italian, și anume Enrico Letta, care a sugerat în raportul privind viitorul pieței unice dat publicității la mijlociul lunii aprilie o a cincea libertate, consacrată inovării.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.
You may like
Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli
Zelenski și Scholz au discutat la reuniunea de la Ramstein despre extinderea cooperării în domeniul apărării, inclusiv producția comună de armament
Șeful Pentagonului respinge cererea Ucrainei de a folosi arme americane pentru a ataca ținte situate pe teritoriul Rusiei
Jens Stoltenberg cere mai multe arme pentru Ucraina: „Este modul cel mai rapid de a pune capăt acestui război”
Zelenski cere mai multe arme de la aliații Ucrainei la reuniunea de la Ramstein
SUA impun noi sancțiuni pentru încercările de operaționalizare a proiectului rus Arctic LNG 2
COMISIA EUROPEANA
Ursula von der Leyen amână cu o săptămână prezentarea structurii și portofoliilor următoarei Comisii Europene
Published
15 hours agoon
September 10, 2024Comisia Europeană a solicitat amânarea cu o săptămână a prezentării structurii și portofoliilor viitorului executiv european la nivelul Conferinței Președinților din Parlamentul European, a anunțat marți purtătoarea de cuvânt al Parlamentului European, Delphine Colard.
“La solicitarea Comisiei Europene, prezentarea de către președintele von der leyen a structurii și portofoliilor CE către liderii PE va avea loc pe 17 septembrie, la ora 9:00 CEST (n.r. – ora 10, ora României), la Strasbourg“, a transmis Colard, pe rețeaua de socializare X.
Purtătoarea de cuvânt a PE a subliniat că Parlamentul este pregătit să deschidă procesul audierilor de confirmare a candidaților nominalizați pentru portofoliile de comisari europeni.
At the request of the @EU_Commission, the presentation by President @vonderleyen of EC structure and portfolios to EP leaders will take place on 17th of September at 9 am CEST in Strasbourg.
Parliament stands ready to open the confirmation hearings process.
🧵1/2
— Delphine Colard (@DelphineColard) September 10, 2024
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urma să prezinte miercuri, 11 septembrie, Parlamentului European repartizarea portofoliilor în viitorul executiv european.
Amânarea intervine deoarece Parlamentul Sloveniei trebuie să își prezinte opinia privind candidatul propus de Slovenia pentru funcția de comisar european, iar Guvernul Sloveniei a informat Comisia Europeană ca va avea opinia Parlamentului Sloveniei la finalul acestei săptămâni.
Slovenia a nominalizat-o pe Marta Kos ca următorul său comisar european după ce candidatul anterior și-a retras candidatura în contextul în care Ursula von der Leyen își dorește mai multe femei în Colegiul Comisiei Europene.
În prezent, din totalul de 26 de candidați, 10 sunt femei, iar Marta Kos va fi cea de-a 11. Între acestea se numără și propunerea din partea României, Roxana Mînzatu, fost ministru al fondurilor europene.
Fiecare dintre cele 27 de țări membre nominalizează un comisar, cu excepția Germaniei, deoarece von der Leyen însăși este comisarul lor și a fost aprobată de Parlamentul European în iulie, și a Estoniei, unde Kaja Kallas a fost numită de șefii de stat și de guvern drept următorul Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, care, conform tratatelor, deține și funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene.
Citiți și Cum ar putea arăta viitoarea Comisie Europeană și cine sunt comisarii nominalizați de statele membre
Odată ce preşedinta Comisiei îşi va face publică lista de comisari, aceştia vor fi examinaţi de comisiile Parlamentului European în audieri menite să le testeze cunoştinţele şi priorităţile în viitoarea legislatură, urmând de asemenea să le studieze CV-urile şi să le evalueze meritele care-i recomandă pentru postul de comisar european, inclusiv angajamentul lor faţă de politicile şi abordările Bruxellesului, precum şi eventualele incompatibilităţi. Au existat în trecut cazuri în care în urma acestor audieri cei propuşi pentru posturi de comisar european au fost înlocuiţi.
După încheierea procesului de audiere, Parlamentul European se va pronunţa prin vot pentru a aproba Comisia Europeană în ansamblu. Aceasta ar urma să-şi intre în atribuţii în jurul datei de 1 decembrie.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Bugetul UE pentru 2025. Eurodeputatul Siegfried Mureșan solicită o creștere de 20 de milioane de euro a alocărilor pentru Programul Erasmus+
Published
17 hours agoon
September 10, 2024By
Teodora IonSiegfried Mureșan, primul eurodeputat român desemnat negociator-șef pentru bugetul multianual al UE, a solicitat o creștere de 20 de milioane de euro a alocărilor din bugetul european pentru 2025 destinate programului Erasmus+.
Solicitarea sa este menită să ofere cât mai multor tineri șansa de a beneficia de o bursă de studii în străinătate.
”Cei mai mulți studenți și tineri cu care vorbesc îmi spun că își doresc să meargă sau au mers deja să studieze în străinătate prin intermediul unei burse de studii Erasmus+. Experiența internațională este foarte importantă atât pentru dezvoltarea academică, cât și pentru viitoarele oportunități de carieră. Cei mai mulți angajatori caută acum tineri cu experiență internațională”, a menționat Mureșan într-un mesaj publicat pe Facebook.
Eurodeputatul a mărturisit că dorește să le ofere șansa unei burse Erasmus și tinerilor din afara Uniunii Europene, precum Republica Moldova.
Așadar, Siegfried Mureșan a solicitat, separat, o creștere ”de 5 milioane de euro a liniei bugetare care finanțează bursele Erasmus dedicate tinerilor din afara UE”.
Amintim că executivul european a propus la 19 iunie un buget anual al UE în valoare de 199,7 miliarde de euro pentru 2025. Bugetul va fi completat de plăți estimate la 72 de miliarde de euro în cadrul NextGenerationEU.
Ulterior, la 17 iulie, Consiliul a ajuns la un acord asupra poziției sale privind proiectul de buget al UE pentru 2025 care se ridică la un cuantum de 191,53 miliarde de euro al angajamentelor și de 146,21 miliarde de euro al plăților, fără a include creditele prevăzute pentru instrumente speciale din afara CFM.
Anul acesta, termenul legal pentru a se ajunge la un acord cu privire la bugetul anual este 18 noiembrie 2024, ora 24.00.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Victor Negrescu a fost desemnat responsabil al Grupului Social-Democraților Europeni pentru monitorizarea implementării PNRR-urilor statelor UE
Published
20 hours agoon
September 10, 2024Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, a fost desemnat responsabilul grupului social-democrat din legislativul european pentru monitorizarea implementării planurilor naționale de redresare și reziliență.
Anunțul a fost făcut de Negrescu, care este deopotrivă și negociatorul-șef al PE pentru bugetul UE aferent anului 2025, pe rețelele de socializare.
“În această calitate, voi face parte din grupul de lucru pentru implementarea mecanismului și voi lucra la documentele Parlamentului European privind evaluarea realizării planurilor”, a spus el.
“După ce prin amendamentul meu la regulament am reușit modificarea planurilor de redresare și am crescut astfel pensiile românilor blocate anterior de fosta guvernare, acum îmi propun să mă asigur că avem fonduri suficiente pentru implementarea proiectelor aprobate, în contextul în care prognozele Comisiei Europene privind finanțarea s-au dovedit a fi greșite. România are nevoie de toate fondurile din PNRR și este important ca prin eforturile noastre la nivel european acest proces să devină cât mai simplu”, a continuat acesta.
Europarlamentarul Victor Negrescu (38 de ani) este în prezent vicepreședinte al PSD România și al Partidului Socialiștilor Europeni. Reales membru al PE pentru a treia oară, Negrescu a fost ales vicepreședinte al legislativului european la începutul acestui mandat, în luna iulie. În ultima parte a legislaturii precedente, Negrescu a fost chestor al Parlamentului European, cea mai înaltă funcție deținută de un român în ierarhia mandatului precedent. Victor Negrescu este și negociatorul-șef al Parlamentului European pentru bugetul UE pe 2025.
Concrete & Design Solutions
Comisia Europeană, după ce Germania a introdus controale la toate frontierele sale terestre: Măsurile trebuie să fie proporționale și să își păstreze caracterul excepțional
Mircea Geoană, decorat de Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos” la finalul celor cinci ani de mandat ca secretar general adjunct
Ucraina anticipează o iarnă grea, având în vedere ”planurile teroriste” ale Rusiei de a-i distruge infrastructura energetică: Facem toate pregătirile necesare pentru a traversa sezonul rece
O nouă plângere în UE împotriva platformei Temu: Asociația Comercianților din Austria acuză platforma asiatică de practici comerciale necinstite
Ministrul Agriculturii, la Budapesta: Este necesar să urgentăm distribuirea fondurilor europene pentru despăgubirea fermierilor afectați de secetă
Șeful serviciului de spionaj al Norvegiei apreciază că a crescut riscul unor acte de sabotaj din partea Rusiei: A devenit ”mai mult sau mai puțin un stat paria”. Are puțin de pierdut dacă recurge la acțiuni mai riscante
UE va sprijini dezvoltarea fabricilor de inteligență artificială în jurul rețelei europene de supercalculatoare de înaltă performanță
CJUE obligă Irlanda să recupereze ajutorul de stat de 13 miliarde de euro acordat ilegal în favoarea Apple
Nicolae Ciucă, la inaugurarea primului campus de învățământ dual din Oradea: Este un model de urmat. Valoare adăugată mai mare se realizează printr-o forţă de muncă mai bine pregătită
Ursula von der Leyen amână cu o săptămână prezentarea structurii și portofoliilor următoarei Comisii Europene
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Mircea Geoană, decorat de Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos” la finalul celor cinci ani de mandat ca secretar general adjunct
Nicolae Ciucă, la inaugurarea primului campus de învățământ dual din Oradea: Este un model de urmat. Valoare adăugată mai mare se realizează printr-o forţă de muncă mai bine pregătită
Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli
Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu
Deschiderea anului școlar 2024-2025. Klaus Iohannis: Educația este temelia pe care se construiește viitorul unei națiuni, iar cadrele didactice sunt arhitecții acestui viitor
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen
Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!
Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
Trending
- POLITICĂ6 days ago
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
- EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago
”Vot important în Comisia CULT a PE”, anunță eurodeputatul Gabriela Firea: Am votat să alocăm în bugetul UE 2025 peste 2,9 miliarde de euro pentru programe eficiente pentru educația tinerilor
- U.E.1 week ago
EXCLUSIV Roxana Mînzatu, după ce a fost propusă comisar european: Pun la dispoziția cetățenilor români și europeni experiența de peste 20 de ani în afaceri europene
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Victoria absolută a Israelului, fără a înfrânge definitiv Hamasul – acordurile de pace din Gaza