Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Eurobarometru: 82% dintre români consideră că agricultura și zonele rurale sunt importante pentru viitor. 75% dintre aceștia sunt de părere că PAC contribuie la aprovizionarea stabilă cu alimente în UE

Published

on

© European Communities, 1996/Source: EC - Audiovisual Service

Aproape jumătate dintre europeni consideră că asigurarea aprovizionării stabile cu alimente în Uniunea Europeană în orice moment ar putea fi un obiectiv principal al Politicii Agricole Comune (PAC), fapt ce reprezintă o creștere cu 6 puncte procentuale față de 2020, conform celui mai recent Eurobarometru privind agricultura și PAC, dat publicității astăzi.

Această opinie a câștigat teren în 22 de țări ale UE și a crescut cu cel puțin zece puncte procentuale în șase țări (Finlanda, Lituania, Suedia, Grecia, Spania și Italia). În ceea ce privește România, 43% dintre cetățeni consideră că acest aspect ar trebui să fie principala responsabilitate a Politicii Agricole Comune. 

În plus, mai mult de jumătate dintre respondenți (55%, +6 puncte procentuale) adaugă că PAC ar trebui să contribuie, de asemenea, la asigurarea unor prețuri rezonabile ale alimentelor pentru consumatori. Din 2020, această opinie a câștigat teren în 20 de țări ale UE și a fost cel mai frecvent răspuns în Grecia (76%), Cipru (75%), Bulgaria (62%), Ungaria (61%), Cehia (58%), Letonia (57%) și Polonia (52%).

Întrebați dacă PAC contribuie în mod eficient la aceste două obiective – aprovizionare stabilă cu alimente și prețuri rezonabile – 79% și, respectiv, 65% dintre europeni sunt de această părere. 

La nivel național, 75% dintre români sunt de părere că Politica Agricolă Comună contribuie la asigurarea unei aprovizionări stabile cu alimente, în vreme ce 69% dintre aceștia sunt de părere că PAC este răspunzătoare pentru asigurarea unor prețuri rezonabile la alimente pentru consumatori. 

Furnizarea de alimente sigure, sănătoase și durabile de înaltă calitate rămâne misiunea principală a PAC, consideră șase din zece europeni. Acest lucru a rămas stabil pe o perioadă de mai mulți ani.

© Eurobarometru

Eurobarometrul evidențiază percepția publică potrivit căreia schimbările climatice afectează în prezent tot mai mult activitatea agricolă. Într-adevăr, 92% dintre europeni sunt de acord că fenomenele meteorologice extreme, cum ar fi inundațiile și secetele din ce în ce mai grave, pot avea un impact asupra aprovizionării cu alimente și a securității alimentare în UE.

În timp ce o mare parte dintre respondenți (58%, +3 puncte procentuale) afirmă că agricultura a avut deja o contribuție majoră la combaterea schimbărilor climatice și că PAC contribuie la protejarea mediului și la combaterea schimbărilor climatice (65%), două treimi (67%) consideră că agricultorii din UE ar putea face mai mult prin schimbarea modului în care lucrează, chiar dacă acest lucru ar însemna ca agricultura UE să fie mai puțin competitivă la nivel mondial.

De asemenea, șase din zece europeni (60%) afirmă că sunt dispuși să plătească mai mult pentru produse agricole care sunt produse într-un mod care limitează amprenta de carbon; aceasta reprezintă o reducere de 6 puncte procentuale din 2020.

Mai mult de opt din zece europeni (87%) menționează un lanț de aprovizionare scurt ca fiind un factor important în decizia lor de a cumpăra produse alimentare. Șapte din zece europeni (70%) consideră că UE, prin intermediul PAC, își îndeplinește rolul de a asigura un mod durabil de producere a alimentelor.

Întrebați despre produsele alimentare ecologice, 92% dintre europeni consideră că acestea sunt mai scumpe decât alte produse alimentare. Puțin mai mult de patru din zece europeni consideră că este dificil să găsească produse ecologice în magazinele și supermarketurile lor locale. O majoritate este de acord cu această afirmație în 13 state membre.

Cu toate acestea, există diferențe semnificative la nivel național cu privire la acest aspect. Din 2020, proporția respondenților care afirmă că produsele ecologice sunt greu de găsit în zona lor locală a scăzut în 15 țări, cel mai mult în Portugalia (50%, -13), Grecia (40%, -12), Austria (39%, -12) și Cehia (31%, -10). Cu toate acestea, a crescut în 10 țări, mai ales în Malta (63%) și Cipru (65%), respondenții întâmpinând mai multe dificultăți în accesarea produselor ecologice decât în 2020. Ea este neschimbată în Germania și Franța.

Mai mult de nouă din zece respondenți consideră că, în UE, agricultura și zonele rurale sunt importante pentru viitorul nostru, în vreme ce 82% dintre români împărtășesc această opinie. În contextul în care PAC își sărbătorește cea de-a 60-a aniversare, o mare majoritate a respondenților (70%) din toate cele 27 de state membre declară că au auzit de sprijinul pe care UE îl acordă agricultorilor prin intermediul acestei politici de lungă durată.

© Eurobarometru

Majoritatea sunt de acord că PAC contribuie la încurajarea tinerilor să intre în sectorul agricol și la creșterea numărului de locuri de muncă în agricultură și în sectorul alimentar. Respondenții consideră, de asemenea, că aceasta joacă un rol în reducerea disparităților în dezvoltarea diferitelor regiuni și teritorii ale UE. În general, 76% dintre respondenți afirmă că PAC aduce beneficii tuturor cetățenilor europeni și nu doar agricultorilor.

Acestea se numără printre principalele constatări ale actualului Eurobarometru privind europenii, agricultura și PAC, al șaptelea din 2007 încoace.

Sondajul a fost realizat în cele 27 de state membre ale UE între 21 februarie și 21 martie 2022, în primele săptămâni ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Printre subiectele abordate se numără, de asemenea, comerțul internațional cu produse agricole, etichetele de calitate, nevoile dietetice speciale și programul UE pentru școli.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană înființează un număr de telefon al UE destinat victimelor violenței împotriva femeilor

Published

on

© European Union, 2021/Source: EC - Audiovisual Service

Cu ocazia Zilei internaționale pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, Comisia Europeană a preluat inițiativa Președinției germane a Consiliului din 2020 de a înființa un număr de telefon la nivelul UE (116 016) pentru liniile telefonice de asistență destinate victimelor violenței împotriva femeilor.

Acest număr armonizat va servi la combaterea violenței împotriva femeilor și la asistarea victimelor, în conformitate cu Strategia privind egalitatea de gen 2020-2025 și cu propunerea de directivă privind combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.

Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant/Vicepreședintele Josep Borrell oferă mai multe informații privind acțiunile UE de combatere a violenței împotriva femeilor în următoarea declarație:

„Violența împotriva femeilor are loc în toate țările. Faptele sunt șocante: una din trei femei din UE și din întreaga lume a fost victima violenței fizice sau sexuale. În prezent, una din cinci fete tinere este abuzată sexual. Violența online este în creștere, una din două femei tinere suferind din cauza violenței cibernetice bazate pe gen.

UE condamnă toate formele de violență împotriva femeilor și fetelor. Este inacceptabil ca în secolul XXI femeile și fetele să continue să fie abuzate, hărțuite, violate, mutilate sau forțate să se căsătorească.

Ne menținem ambiția de a pune capăt violenței împotriva femeilor în interiorul și în afara UE. UE este solidară cu femeile și fetele, victimele și supraviețuitoarele violenței.”

Până în prezent, 15 state membre s-au angajat să-și conecteze la acest număr linia de asistență telefonică existentă pentru victimele violenței împotriva femeilor. Termenul limită pentru ca statele membre să rezerve numărul comun al UE pentru conectarea la liniile naționale de asistență telefonică este sfârșitul lunii aprilie 2023.

La 8 martie 2022, Comisia Europeană a adoptat o propunere de directivă pentru combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Propunerea vizează să asigure că cele mai grave forme de violență împotriva femeilor sunt incriminate în întreaga UE, cum ar fi violul, mutilarea genitală feminină și violența cibernetică bazată pe gen, inclusiv hărțuirea cibernetică și partajarea fără consimțământ a imaginilor intime.

La 11 mai 2022, Comisia a adoptat o propunere de regulament privind prevenirea și combaterea abuzului sexual asupra copiilor. Noua propunere îi va obliga pe furnizori să detecteze, să raporteze și să elimine materialele privind abuzurile sexuale asupra copiilor din serviciile lor.

De asemenea, Comisia continuă să lucreze la aderarea UE la Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice – Convenția de la Istanbul.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Ursula von der Leyen a discutat cu Zelenski despre sprijinul de urgență al UE pentru reluarea alimentării cu energie electrică. 40 de generatoare de mare putere din rezerva rescEU din România vor ajunge în Ucraina

Published

on

© Ursula von der Leyen - Twitter

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut, vineri, o discuție telefonică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski privind sprijinul de urgență al UE pentru reluarea alimentării cu energie electrică și căldură a populației, întreruptă în urma bombardamentelor Rusiei asupra infrastructurii civile, se arată într-un comunicat.

„I-am exprimat președintelui Zelenski solidaritatea deplină a UE cu Ucraina, care suferă de pe urma bombardamentelor deliberate și barbare ale lui Putin asupra infrastructurii civile a țării. Condamn cu fermitate aceste atacuri. Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru ceea ce constituie crime de război. Ne intensificăm eforturile și colaborăm cu partenerii pentru a oferi sprijinul de urgență de care Ucraina are nevoie pentru a restabili și menține alimentarea cu energie electrică și căldură pentru populația civilă”, a declarat președinta Ursula von der Leyen.

Aceasta a anunțat că, prin intermediul Centrului de Coordonare a Răspunsului de Urgență al UE, Comisia pregătește în prezent livrarea către Ucraina, în cel mai scurt timp posibil, a următoarelor donații importante din partea statelor membre și direct din rezerva rescEU a Comisiei:

  • 200 de transformatoare de dimensiuni medii și un autotransformator de mari dimensiuni din Lituania.
  • un autotransformator de dimensiuni medii din Letonia.
  • 40 de generatoare de mare putere din rezerva rescEU situată în România. Fiecare dintre aceste generatoare poate furniza energie electrică neîntreruptă unui spital de dimensiuni mici și medii.

Comisia Europeană lucrează, în plus, la un nou hub rescEU pentru energie în Polonia pentru a permite donații de la terți și pentru a ajuta la livrarea acestora către Ucraina în mod coordonat, în special cu partenerii săi din G7.

De asemenea, șefa Comisiei l-a informat pe președintele ucrainean că a contactat companii relevante din diferite țări pentru a solicita echipamente vitale de înaltă tensiune, inclusiv alte autotransformatoare, iar Executivul european se coordonează cu partenerii pentru a le transporta rapid în Ucraina.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Țările din UE vor trebui să-și umple depozitele de gaze la 90% până la 1 noiembrie 2023

Published

on

© European Union, 2022/ Source: EC - Audiovisual Service

Regulamentul privind înmagazinarea gazelor naturale stabilește obligația statelor membre de a-și umple instalațiile de depozitare a gazelor naturale în proporție de 90% până la 1 noiembrie 2023. Pentru a fi bine pregătiți pentru iarna de anul viitor, Comisia a publicat astăzi traiectorii-țintă pentru reumplerea depozitelor de gaze de către statele membre în 2023.

Un depozit de gaze al UE suficient de plin contribuie la securitatea aprovizionării și la stabilitatea pieței, făcând ca sistemul nostru energetic să fie mai apt să facă față întreruperilor în aprovizionare și vârfurilor de cerere.

Într-un regulament de punere în aplicare bazat pe Regulamentul UE privind înmagazinarea gazelor naturale, Comisia a stabilit traiectorii pentru ca statele membre să poată atinge obiectivul de 90% de stocare a gazelor naturale până la 1 noiembrie 2023.

„Este esențial să începem deja să ne pregătim pentru iarna anului viitor. Trebuie să reducem la minimum impactul manipulărilor rusești și posibilele creșteri ale cererii din cauza condițiilor meteorologice sau a condițiilor de pe piața mondială. Stabilirea acum a unei traiectorii pentru 2023 oferă operatorilor de pe piață certitudinea de care au atâta nevoie și ajută UE să treacă cu bine prin iarna de anul viitor”, a declarat comisarul pentru energie, Kadri Simson.

Actul definește obiectivele intermediare pentru lunile februarie, mai, iulie și septembrie 2023 pentru statele membre care au depozite subterane pe teritoriul lor.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA2 hours ago

Marcel Ciolacu a fost numit vicepreședinte al Internaționalei Socialiste la nivelul Europei Centrale și de Est

U.E.3 hours ago

Franța și Irlanda, pas important în construirea Interconectorului Celtic. Comisarul pentru energie: Proiectul este de o importanță capitală

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Comisia Europeană înființează un număr de telefon al UE destinat victimelor violenței împotriva femeilor

ROMÂNIA6 hours ago

Bogdan Aurescu: Reuniunea NATO de la București, o expresie a solidarității Aliate cu statele Flancului Estic și o reconfirmare a importanței strategice a României și a Mării Negre

COMISIA EUROPEANA7 hours ago

Ursula von der Leyen a discutat cu Zelenski despre sprijinul de urgență al UE pentru reluarea alimentării cu energie electrică. 40 de generatoare de mare putere din rezerva rescEU din România vor ajunge în Ucraina

ROMÂNIA8 hours ago

Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a reafirmat, la Kiev, determinarea României de a oferi asistență Ucrainei „atât timp cât va fi necesar”

ROMÂNIA8 hours ago

Lucian Bode, la Bruxelles: Trebuie să avem o abordare europeană unitară asupra migrației. Traficul de migranți, prioritatea principală

NATO21 hours ago

Zece avioane de luptă ale Forțelor Aeriene ale Italiei și Spaniei au aterizat în România pentru a proteja spațiul aerian al NATO la Marea Neagră

NATO21 hours ago

Ministeriala NATO de la București: Șeful diplomației SUA se va întâlni cu Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă și Bogdan Aurescu

U.E.1 day ago

Consilierul pentru politică externă al lui Olaf Scholz reconfirmă sprijinul Germaniei pentru o decizie favorabilă privind aderarea României la Schengen

U.E.1 day ago

Volodimir Zelenski subliniază importanța unității europene în fața războiului rus: Suntem cu toții părți ale unui întreg

ROMÂNIA1 day ago

Klaus Iohannis pledează pentru coerența posturii de descurajare și apărare a NATO pe întreg flancul estic și anunță reluarea de către România a misiunilor de poliție aeriană în țările baltice din 2023

PARLAMENTUL EUROPEAN1 day ago

Ursula von der Leyen, încrezătoare că împreună putem ”reafirma ce înseamnă să fii european”: Cei care au luptat pentru libertate nu vor accepta robia unui trecut hidos

NATO1 day ago

Stoltenberg le va cere Aliaților, la București, să facă „mai mult” pentru Ucraina: Șansele pentru o soluție pașnică cresc în funcție de ce se întâmplă pe câmpul de luptă

NATO2 days ago

Bogdan Aurescu: Vreme de trei zile România va fi capitala diplomatică europeană și euroatlantică, găzduind reuniunile miniștrilor de externe NATO și liderilor de la München

NATO2 days ago

CEO-ul Leviatan Design: Digitalizarea companiei este aliniată la standardele UE și pornește de la nevoia de a oferi predictibilitate privind calitatea produselor oferite

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis: Este posibil să avem un vot privind aderarea României la Schengen pe data de 8 decembrie. Suntem pregătiți să găsim soluții și să avem un vot

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Klaus Iohannis reiterează că România sprijină R. Moldova în criza energetică: Avem nevoie de interconectări directe mai multe și mai bune

Daniel Buda2 days ago

Daniel Buda cere Comisiei Europene flexibilizarea Directivei privind conservarea habitatelor: Fermierii din întreaga UE sunt afectați de prezența marilor prădători

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis, despre aderarea României la Shengen: S-a vehiculat 8 decembrie ca un termen final, ceea ce nu este. Există posibilitatea unei amânări cu o lună sau două până când toate întrebările primesc răspunsurile corecte

Team2Share

Trending