EUROBAROMETRU: Peste două treimi dintre europeni, de acord cu Politica Agricolă Comună

bani-pentru-agriculturaPeste trei sferturi (77%) dintre europeni consideră că politica agricolă comună (PAC) aduce beneficii tuturor cetățenilor UE. Peste 90% dintre aceștia sunt favorabili față de principalele orientări ale noii PAC, cum ar fi ajutoare mai echitabile și mai bine direcționate (92%) și stabilirea unei legături între sprijinul financiar acordat fermierilor și utilizarea de practici agricole benefice pentru mediu („ecologizare”, 91%). Acestea sunt concluziile principale ale sondajului Eurobarometru privind PAC publicat astazi de Comisia Europeana.

Comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș, a declarat:

„Aceste rezultate confirmă importanța pe care europenii o acordă sprijinirii agriculturii și zonelor rurale. Ele indică, de asemenea, că există o simbioză foarte bună între orientările PAC reformate și așteptările societății civile. Această legătură esențială și puternică dintre cetățeni și fermieri va fi consolidată grație noii PAC, care va face tangibile și va spori beneficiile societale, economice și de mediu pe care agricultura europeană le aduce societății europene în ansamblul său și fiecărui contribuabil european în viața sa de zi cu zi.”

Europenii acordă o importanță crescândă agriculturii: o consideră, alături de dezvoltarea zonelor rurale, o miză “foarte importantă” pentru viitor (53%, cu 7% mai mulţi decât în 2009). De asemenea, o majoritate absolută acordă importanţă diversităţii sectoarelor agricole și produselor alimentare în Uniunea Europeană.

Peste 80% dintre europeni susțin obiectivele-cheie ale PAC, fie că este vorba despre garantarea aprovizionării cu produse alimentare, de dezvoltarea zonelor rurale într-un mod mai echilibrat sau de sprijinirea tinerilor fermieri.

Acest sprijin este și mai consistent în privinţa principalelor orientări aduse de reformă: pentru 91% dintre aceștia (cu 4% mai mulţi decât în 2009), stabilirea unei legături între sprijinul financiar acordat fermierilor și respectarea practicilor agricole benefice pentru mediu (“ecologizare”) este privită ca un lucru pozitiv, la fel ca acordarea de sprijin fermierilor într-un mod mai echitabil și mai bine orientat – 92% (sporire de 4% față de 2009).

O majoritate a cetățenilor UE sunt în favoarea sprijinului acordat fermierilor și sunt de acord cu proporția acestui sprijin în ansamblul bugetului UE. Valoarea sprijinului acordat fermierilor este considerată ca fiind adecvată de 45%, “prea mică” de 26% și “prea mare” de 13%.

91% dintre europeni sunt de opinia că este important să se sprijine exploatațiile agricole fragile atunci când se confruntă cu dificultăți climatice, sanitare sau economice, iar aproape unul din doi consideră acest principiu ca fiind “foarte important” (48%).

64% dintre europeni au auzit de sprijinul pe care UE îl acordă fermierilor în cadrul PAC, în timp ce, în ancheta precedentă din 2009, doar 41% dintre europeni declarau că au auzit de PAC în general.

Majoritatea europenilor (61%) sunt conștienți de faptul că veniturile agricole sunt mai scăzute decât cele din alte sectoare economice.

În ceea ce privește informarea consumatorilor, ancheta arată că europenii sunt foarte atenți la calitatea produselor alimentare precum laptele și anumite tipuri de carne și că au așteptări importante în ceea ce privește trasabilitatea. Majoritatea europenilor (53%) sunt chiar dispuși să plătească puțin mai mult pentru ca pe etichete să apară informații cu privire la originea acestor produse.

CE CRED ROMÂNII DESPRE REFORMA PAC

92% dintre români consideră că agricultura și zonele rurale sunt un subiect important pentru viitorul lor, 58% au auzit despre sprijinul acordat de UE prin intermediul PAC (din care 13% cunosc și detalii despre acest sprijin, un indicator semnificativ peste media europeană de 8%).

89% dintre români apreciază drept bună și foarte bună inițiativa sprijinirii tinerilor fermieri prin PAC, 78% consideră că PAC aduce beneficii tuturor cetățenilor nu doar fermierilor, iar 56% subliniază, ca primă importanță, contribuția adusă de această politică la dezvoltarea economică a zonelor rurale.

Mai multe detalii aici.

 În urma reformei PAC, Comisia a ținut să cunoască din nou opinia cetățenilor UE cu privire la politica agricolă comună (PAC) și importanța pe care o acordă agriculturii din Uniunea Europeană. Ancheta a fost realizată în conformitate cu metodologia sondajelor Eurobarometru, între 23 noiembrie și 2 decembrie 2013, în cele 28 de state membre ale UE și a implicat 27 919 cetățeni proveniți din categorii sociale și demografice variate. 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.