Connect with us

Alin Mituța

Eurodeputatul Alin Mituța, despre prioritățile asumate în Conferința privind Viitorul Europei: Cetățenii europeni trebuie să fie direct implicați în viața politică a UE

Published

on

© Alin Mituta/ Facebook

Conferința privind viitorul Europei susține că cetățenii europeni trebuie să aibă noi oportunități de a se exprima pe scena europeană și să fie direct implicați în viața politică a Uniunii Europene cât mai des posibil, a transmis eurodeputatul Alin Mituța (USR-PLUS & Renew Europe), membru al delegației Parlamentului European la plenara Conferinței privind viitorul Europei. 

„Pentru mine, a fost foarte important să asist la lansarea Conferinței privind viitorul Europei. A fost o prioritate atât pentru mine, cât și pentru întreaga delegație USR-PLUS din Parlamentul European. Am menționat ideea unei consultări cu cetățenii în programul nostru electoral pentru alegerile europene din 2019. Prin urmare, am dorit să fac parte din plenul Conferinței, pentru a putea contribui la succesul acesteia”, a declarat acesta într-un interviu, în care a vorbit despre prioritățile asumate în Conferința privind Viitorul Europei. 

Potrivit deputatului european, Conferința ar trebui să aibă în vedere mecanismele de participare activă și eficientă a cetățenilor la stabilirea priorităților Uniunii Europene, iar un astfel de mecanism ar putea fi avut în vedere ca o anexă la actualul proces de consultare care conduce la stabilirea programului anual de lucru al Comisiei și la discursul privind starea Uniunii.

În plus, un alt subiect de mare interes pentru Alin Mituța este sănătatea.

„Una dintre lecțiile pandemiei este că Uniunea Europeană trebuie să fie dotată cu o competență autonomă în domeniul sănătății și cu un buget mai consistent. Uniunea Europeană are nevoie de competențe pentru a putea sprijini direct statele membre în dezvoltarea unor sisteme naționale de sănătate rezistente pentru a combate povara financiară a bolilor cronice, cum ar fi cancerul sau bolile cardiovasculare. Crearea unei rețele cu adevărat europene de transplanturi și de tratament al bolilor rare reprezintă, de asemenea, o prioritate-cheie pentru mine. Avem nevoie de o rețea care să acopere toate statele membre și să protejeze toți cetățenii”, a punctat eurodeputatul. 

În cadrul interviului citat, Mituța a declarat că mediul este, de asemenea, foarte important, iar o problemă de mediu, ce există într-un stat membru nu rămâne doar acolo, ci îi afectează pe toți europenii.

„Defrișările, transporturile ilegale de deșeuri periculoase, poluarea apei cu substanțe chimice periculoase nu afectează doar o regiune sau o țară, ci ne afectează pe toți”, a spus el, adăugând că Uniunea Europeană ar trebui să aibă competențe în gestionarea unor astfel de incidente, care, în majoritatea lor, sunt cu intenții criminale.

„Mediul înconjurător este un element-cheie al patrimoniului european și ar trebui protejat la nivel european. Prin urmare, propunem să acționăm împreună în abordarea infracțiunilor care afectează mediul. Avem nevoie de o Procuratură Verde, care să lucreze împreună cu Parchetul European”, a detaliat acesta. 

În plus, Alin Mituța a abordat și subiectul reformelor instituționale, care sunt necesare ca Uniunea Europeană să funcționeze mai eficient și mai rapid.

„Parlamentul European ar trebui să aibă, ca toate parlamentele, dreptul de inițiativă legislativă. Mai mult, Parlamentul European ar trebui să aibă, de asemenea, posibilitatea de a discuta și de a adopta o moțiune de cenzură cu privire la un membru al Colegiului comisarilor, nu la toți membrii Colegiului comisarilor, așa cum se întâmplă în prezent”, e explicat deputatul european. 

În final, Alin Mituța a subliniat necesitatea de a consolida politica europeană comună în domeniul sănătății și de a continua „să construim o Uniune europeană a sănătății, cu un accent puternic pe abordarea “O singură sănătate”, pe prevenire și pe cooperarea transfrontalieră”

„Sănătatea este un subiect important pe agenda Renew Europe, alături de mai multe competențe ale UE în domeniul protecției mediului. În ceea ce privește valorile UE, democrația, apărarea statului de drept și a drepturilor fundamentale reprezintă priorități cheie. În plus, o mai mare transparență în procesul decizional al UE și reformarea alegerilor europene prin introducerea unor liste transnaționale sunt foarte importante pentru grupul nostru. Există multe priorități pe care dorim să le supunem dezbaterii în acest proces care durează un an. Cu toate acestea, acesta este un proces în care cetățenii au rolul principal. Dorim să interacționăm cu ei pornind de la aceste poziții. Vrem să-i ascultăm și apoi să avem un dialog care să fie în beneficiul nostru, al tuturor”, a conchis eurodeputatul. 

Alin Mituța

Europarlamentarul Alin Mituța, mesaj de Ziua Europei: UE este proiectul cel mai de succes al continentului nostru din cel puțin ultimul secol

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Uniunea Europeană este proiectul cel mai de succes al continentului nostru din cel puțin ultimul secol,  a transmis luni europarlamentarul Alin Mituța, cu ocazia Zilei Europei.

„Un proiect civilizațional cu o forță de atracție așa de mare încât popoare precum ucrainenii sunt dispuși să facă sacrificii uriașe pentru a apăra valorile pe care Uniunea le reprezintă și pentru a face parte din el”, a scris deputatul european, pe Facebook.

Mai mult, Alin Mituța a organizat la București, pentru Ziua Europei, un flashmob în care „Odă Bucuriei”, imnul Uniunii din care și noi facem parte cu mândrie de 15 ani și un cântec al păcii, are parte de o interpretare inedită de rock-simfonic, prin participarea artiștilor de la Orchestra Simfonică București – Bucharest Symphony Orchestra și a chitaristului formației Phoenix, Cristi Gram.

„Sper să fie un moment pe care să-l primiți cu bucurie și să-l trimiteți mai departe către alți europeni, ca un cadou dinspre România. La mulți ani, Europa!”, a conchis europarlamentarul. 

Astăzi se împlinesc 72 de ani de când ministrul de externe al Franței de la acea vreme, Robert Schuman, rostea textul declarației ce îi poartă numele și prin a cărui însemnătate ziua de 9 mai a devenit Ziua Europei pentru a celebra momentul de debut al construcției unificatoare europene.

Continue Reading

Alin Mituța

Eurodeputatul Alin Mituța cere reprezentarea geografică echilibrată în instituțiile europene: Am atras atenția asupra acestei probleme în 6 dosare pe care PE le-a adoptat

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Subreprezentarea românilor mai ales în funcții de conducere, „ne costă” în termeni de influență și afectează experiența și cunoașterea instituțiilor europene pe teme importante pentru România și pentru Uniunea Europeană, a transmis joi europarlamentarul Alin Mituța. 

„De la începutul mandatului meu în Parlamentul European am luptat pentru o reprezentare corectă a românilor și a est-europenilor în instituțiile europene”, a scris deputatul european, pe Facebook. 

Alin Mituța a dat exemplul Serviciului European de Acțiune Externă, unde doar 4 funcții de management au fost ocupate de români în 2020, dintr-un total de 267 (deci 1.5%), „în condițiile în care România este al șaselea membru ca mărime (4.3% din populația UE)”.

„Mai mult, niciun român nu este director general în Comisia Europeană sau Parlamentul European, deși au trecut 17 ani de la aderare și există deja mulți români foarte bine pregătiți în instituții care ar putea ocupa această funcție, cea mai înaltă din punct de vedere administrativ”, a continuat europarlamentarul. 

În calitate de raportor din partea Renew Europe, Alin Mituța a atras atenția asupra acestei probleme persistente în cele 6 dosare privind descărcările bugetare – „acestea sunt decizii prin care Parlamentul European verifică dacă fondurile publice și resursele umane au fost corect folosite în aceste instituții”.

„Cele șase dosare au fost adoptate ieri în plenul Parlamentului European și mă bucur că am reușit să introduc în textul lor cerințe ferme din partea Parlamentului privind reprezentarea geografică echilibrată, care va ajuta românii și est-europenii”, a explicat eurodeputatul. 

Potrivit acestuia, legislația europeană prevede că proporția personalului trebuie să fie corelată cu mărimea populației statelor membre, respectând, bineînțeles, criteriul competenței. Alin Mituța a precizat că va insista în continuare ca instituțiile europene să respecte acest echilibru geografic, fără a face niciun rabat de la competență.

„Cele 6 dosare pe care le-am coordonat în numele Renew Europe fac referire la Serviciul European de Acțiune Externă, Comitetul Regiunilor, Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor, Autoritatea Bancară Europeană, Fundația Europeană de Formare și Agenţia Europeană pentru Securitate şi Sănătate în Muncă și au fost toate adoptate”, a conchis eurodeputatul. 

Continue Reading

Alin Mituța

Europarlamentarii USR cer Comisiei Europene activarea unui plan de urgență pentru aprovizionarea cu gaz în UE în cazul escaladării conflictului Rusia – Ucraina

Published

on

© USR

Delegația USR în Parlamentul European a trimis președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o scrisoare prin care cere activarea unui plan de urgență UE cu măsuri coordonate de prevenire și răspuns în cazul unei escaladări a conflictului la granița ruso-ucraineană care poate duce la întreruperea aprovizionării cu gaze în întreaga Uniune, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

“Suntem profund îngrijorați de gradul ridicat de instabilitate actual al pieței europene de gaze și de dependența ridicată de aprovizionarea cu gaze rusești. UE se confruntă cu o creștere fără precedent, de peste 170% de la începutul anului, a prețului la gaze. Nivelul rezervelor este sub minimul istoric pentru această dată, iar capacitatea de stocare este distribuită inegal în UE, lăsând țările din Europa de Est și de Sud-Est mai vulnerabile la potențialele întreruperi ale fluxului de gaz. Cu aproape 40% din importurile de gaze provenind din Rusia, autonomia noastră strategică europeană este amenințată, iar întreruperile recurente ale fluxurilor de gaze, inclusiv cea mai recentă din Rusia către Europa de Vest, prin conducta Yamal-Europa, ridică semnale de alarmă îngrijorătoare”, a declarat Dacian Cioloș, europarlamentar USR.

În scrisoarea comună transmisă Comisiei, delegația celor opt eurodeputați USR explică faptul că sprijină Comisia Europeană în eforturile sale de a identifica surse suplimentare de furnizori de gaze și îndeamnă oficialii UE să continue să lucreze la dezvoltarea unei rețele diversificate și pe deplin funcționale de furnizori de gaze, pentru a reduce dependența europeană de importurile rusești de energie și pentru a asigura autonomia strategică a Uniunii.

De asemenea, delegația USR în Parlamentul European cere Comisiei un răspuns clar la întrebări cu privire la măsurile luate pentru prevenirea unei întreruperi de gaz în UE și stadiul furnizării de gaz din surse alternative în cazul în care Rusia va opri distribuția. Reducerea dependenței de importurile rusești de energie va asigura autonomia strategică a UE.

Recent, președintele american Joe Biden și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen au adoptat o declarație comună în cadrul căreia au afirmat că lucrează la un “plan de urgență” pentru aprovizionarea cu energie a Europei dacă Rusia invadează Ucraina.

“Intenționăm să lucrăm împreună, în strânsă colaborare cu statele membre ale UE, în ceea ce privește aprovizionarea cu GNL pentru securitatea aprovizionării și planificarea situațiilor de urgență”, au transmis Biden și von der Leyen.

Șefa executivului european a anunțat chiar luni că UE discută cu SUA și alți furnizori despre creșterea livrărilor de gaze, pe fondul îngrijorărilor privind aprovizionarea din Rusia.

De asemenea, constatând că Rusia, prin intermediul Gazprom, folosește livrările de gaze ca mijloc de exercitare a presiunii politice, autoritățile de reglementare din Uniunea Europeană au decis să examineze livrările de energie ale acestei companii.

Continue Reading

Facebook

U.E.11 hours ago

Polonia amenință că va bloca inițiativele UE prin exercitarea dreptului de veto, dacă nu îi vor fi deblocate fondurile din MRR

ROMÂNIA11 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: România este mai aproape de materializarea obiectivelor din PNRR în materie de energie verde

U.E.13 hours ago

Germania reiterează ”sprijinul ferm pentru Ucraina”: Susținem sancțiunile împotriva Rusiei, chiar dacă ”ne așteaptă luni dificile”

U.E.13 hours ago

La doi ani de la alegerea frauduloasă a lui Aleksandr Lukashenko, UE își reafirmă sprijinul pentru aspirațiile democratice ale belarușilor

INTERNAȚIONAL14 hours ago

Gaza: Uniunea Europeană salută acordul dintre Israel și Jihadul Islamic Palestinian privind încetarea focului

ROMÂNIA14 hours ago

Ministrul Energiei, Virgil Popescu: Coreea de Sud este interesată să facă investiții în România în domeniul energiei nucleare

U.E.15 hours ago

Eurostat: UE a exportat servicii de 1027 mld. de euro în 2021, indicând o revenire la nivelurile anterioare pandemiei

RUSIA15 hours ago

UE demontează dezinformarea rusă cu privire la Georgia: Kremlinul urmărește să creeze o prăpastie între această țară și partenerii ei, UE și NATO

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Comisia Europeană aprobă României un ajutor de stat de 149 de milioane de euro prin Mecanismul de redresare și reziliență pentru producția de hidrogen din surse regenerabile

INTERNAȚIONAL16 hours ago

Ucraina acuză Rusia de comiterea a peste 27.000 de crime de agresiune şi de război pe teritoriul ucrainean

INTERNAȚIONAL5 days ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA6 days ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA6 days ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA6 days ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA7 days ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.1 week ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la Săptămâna Haferland: Transilvania reprezintă la nivel european un model de toleranță și de bună conviețuire interetnică

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Republica Moldova dorește ”să cumpere gaze din România”. Președinta Maia Sandu: Acest lucru este critic pentru a ne asigura că oamenii noștri nu vor îngheța la iarnă

NATO2 weeks ago

Polonia a semnat contracte de achiziții de arme din Coreea de Sud: Învăţăm lecţia din ceea ce se întâmplă în Ucraina invadată de Rusia

Team2Share

Trending