Connect with us

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac, critici la adresa noului guvern de la Chișinău: Republica Moldova va primi bani europeni doar dacă Acordul de Asociere la UE va fi respectat în totalitate

Published

on

© Eugen Tomac/ Facebook

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) critică atitudinea noului guvern tehnocrat, instalat în Republica Moldova.

”Proaspătul premier “tehnocrat” de la Chișinău, după prima sa ședință de guvern, strigă după banii de la Uniunea Europeană pentru a acoperi găurile din buget”, se arată în mesajul scris de pe pagina de Facebook.

Totodată, Eugen Tomac transmite că Republica Moldova va primi bani europeni doar dacă Acordul de Asociere la Uniunea Europeană va fi respectat în totalitate și ”nu doar ce le convine”.

”Atât domnul Chicu, cât și Dodon trebuie să înțeleagă că vremea păcălelilor a apus”, a mai adăugat acesta.

Eugen Tomac transmite că se va opune categoric acordării de asistență financiară pentru un guvern care ”încă își găsește inspirația în tezele sovietice”.

Reamintim că Republica Moldova a instalat un guvern tehnocrat sub conducerea consilierului prezidențial Ion Chicu în data de 14 noiembrie.

După negocierile eșuate cu blocul ACUM, care forma structura majoritară a fostului guvern condus de Maia Sandu, preşedintele Igor Dodon l-a desemnat miercuri pe consilierul său Ion Chicu pentru funcţia de premier, după ce deputaţii socialişti au spus că susţin propunerea şefului statului de formare a unui guvern tehnocrat.

Guvernul Ion Chicu a fost învestit joi la Chişinău cu votul de încredere al Parlamentului. Pentru noul executiv au votat 62 de deputaţi socialişti şi democraţi.


Eugen Tomac este președintele Partidului Mișcarea Populară și a devenit, în urma alegerilor europene din 26 mai, membru al Parlamentului European. Acesta face parte din cel mai mare grul politic din cadrul legislativului european – cel al Partidului Popular European -, unde alături de ceilalți eurodeputați români din acest grup alcătuiește a treia cea mai mare delegație națională din PPE. 

Eurodeputatul PMP și PPE activează în Parlamentul European în următoarele comisii, subcomisii și delegații: membru în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL), în subcomisia pentru drepturile omului (DROI), membru în Delegația la Comisia parlamentară de parteneriat UE-Armenia, la Comisia parlamentară de cooperare UE-Azerbaidjan și la Comisia parlamentară de asociere UE-Georgia (DSCA) și totodată este membru în Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest (DEPA).

Diana Zaim este foto jurnalist, premiată în cadrul #România@10EU, concurs de fotografie organizat cu ocazia a 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Studentă la secția germano-portugheză în cadrul Universității din București și pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

Eugen Tomac

80 de ani de la anexarea Basarabiei de către URSS. Eugen Tomac amintește că Parlamentul României a adoptat o declarație pentru revenirea Basarabiei la țara-mamă

Published

on

© Eugen Tomac/ Facebook

Parlamentul României a adoptat pe 27 Martie 2018, cu prilejul aniversării a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu României, o declarație prin care își exprimă dorința de revenire a Basarabiei la țara-mamă România atunci când Parlamentul de la Chișinău va decide împlinirea acestui ideal, a amintit, duminică, într-o postare pe Facebook, președintele și eurodeputatul PMP Eugen Tomac.

Într-un mesaj consacrat împlinirii a 80 de la anexarea Basarabiei de către URSS în cursul cel de-al Doilea Război Mondial, Eugen Tomac a subliniat că Moscova a putut forța anexarea acestui ținut din cauza Pactului Ribbentrop-Molotov, încheiat la 23 august 1939 între miniștrii de externe ai Germaniei naziste și a URSS.

“Zilele de 27-28 iunie vor rămâne în istorie drept unele dintre cele mai tragice din trecutul României. Cu toate acestea, se vorbește mult prea puțin și mult prea rar despre ziua în care, pe un ton ultimativ, Kremlinul ne-a cerut, la 27 iunie 1940, să cedăm parte din teritoriul național cu o populație de aproape 3 milioane de cetățeni români. Amintesc aici că Basarabia a fost prima provincie care în 1918 a făcut pasul spre unirea tuturor provinciilor. A urmat Bucovina pe 27 noiembrie și la 1 decembrie – Transilvania. La București, pe 27 iunie, Consiliul de Coroană a hotărât să cedăm Basarabia și Nordul Bucovinei fără a opune rezistență. România se trezise izolată complet, iar Germania și Italia au recomandat să satisfacem nota ultimativă transmisă de Stalin, în condițiile în care Franta, pe 22 iunie, a fost ocupată. Moscova a putut forța anexarea acestui ținut românesc, pentru că exista înțelegerea perfidă făcută cu Hitler la 23 august 1939, cunoscută drept Pactul Ribbentrop-Molotov. Din acest motiv, de la Berlin a venit mesajul, fără explicații în plus, să cedăm în fața Kremlinului”, a scris Tomac.

Președintele PMP  a criticat, în continuare, faptuă că După prăbușirea URSS, conducerea României a decis să falsifice istoria și să recunoască prima independența Basarabiei față de București.

“Practic, R. Moldova a fost creată după același model al cedării din 27 iunie 1940. Primul stat care a recunoscut statul R. Moldova, în 1991, a fost România condusă de Ion Iliescu”, a spus Tomac.

Cu toate acestea, eurodeputatul PMP a arătat că Republica Moldova, “un stat creat pe firul roșu București-Moscova”, a avut o elită politică foarte curajoasă.

“La Chișinău nu erau cunoscute înțelegerile subterane și oricum puțin le păsa celor care guvernau ce vrea Kremlinul, pentru că URSS era deja istorie. La Chișinău, elita poltică a decis ca imnul R. Moldova să fie “Deșteaptă-te române”, iar limba română – limbă oficială în locul limbii ruse. Totul părea să conducă armonios pe calea reîntregirii. Toate până la izbucnirea conflictului transnistrean în 1992”, a mai precizat el.

Eugen Tomac a remarcat că, în cei aproape 30 de ani de existență, Republica Moldova nu a reușit să-și construiască un drum propriu și a amintit că, din anul 2005, relația cu Republica Moldova a devenit prioritate pentru președintele Traian Băsescu.

“Astăzi, indiferent ce spun politicienii din Chișinău sau București, tot mai mulți cetățeni conștientizează că singura soluție pentru un viitor sigur și mai prosper este unirea cu România. În schimb România, spre deosebire de R. Moldova, a avut o politică prudentă, dar destul de tenace în a ține aproape Basarabia. Din 2005, relația cu R. Moldova a devenit prioritate pentru Președintele Băsescu. Din acea clipă, relația cu Chișinăul a început să conteze tot mai mult în politica românească, iar astăzi suntem cel mai important partener economic pentru R. Moldova. Anual, peste 5000 de tineri vin și studiază în liceele și universitățile românești, peste un milion de basarabeni sunt și cetățenii ai României. Parlamentul României a adoptat pe 27 Martie 2018, cu prilejul aniversării a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu României, o declarație prin care își exprimă dorința de revenire a Basarabiei la țara-mamă România atunci când Parlamentul de la Chișinău va decide împlinirea acestui ideal”, a mai scris el.

Continue Reading

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac propune soluții pentru a salva economia României de criză: Taxe mai mici, investițiii de peste 30 de miliarde de euro, transparență și reducerea numărului de parlamentari

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Președintele Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac, avertizează că economia României va fi lovită “crunt” de criza provocată de noul coronavirus și avertizează că autoritățile au obligația de a lucra “pentru a salva fiecare loc de muncă, fiecare companie românească, fiecare întreprinzător onest”. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, eurodeputatul PPE cere “acțiune, acțiune, acțiune” și face apel pentru ca “responsabilitatea să fie cuvânt de ordine.

În acest sens, Eugen Tomac propune patru acțiuni care trebuie înfăptuite, între care reducerea taxelor, demararea investițiilor, transparența cheltuirii banului public și reducerea numărului de parlamentari.

“Criza coronavirus va lovi crunt economia României, o vom simți cu toții. Prin urmare, preocuparea noastră zilnică aceasta trebuie să fie. (…) Pentru a salva economia, trebuie să avem TAXE, TAXE, TAXE mai mici. Reducerea taxelor ajută economia reală. Statul trebuie să-i ajute pe românii harnici care au ignorat în toți acești ani clasa politică și au creat locuri de muncă, fiind răsplătiți cu taxe multe și mari. Astăzi trebuie să ridicăm pe cât posibil această povară de pe umerii lor”, spune Tomac.

“Pentru a crea locuri noi de muncă și a susține în mod real economia avem nevoie de: INVESTIȚII, INVESTIȚII, INVESTIȚII. Statul se poate împrumuta cu peste 30 de miliarde de euro spre a-i pompa în investiții mari – autostrăzi, drumuri expres, poduri, extindere rețea de gaze și apă, infrastructură de irigații. Avem o datorie publică care ne permite să facem acest lucru acum, timpul e scurt. Toate regulile europene privind finanțele publice sunt suspendate până la 31 decembrie a.c.”, completează eurodeputatul.

În opinia lui Eugen Tomac, trebuie oprită risipa banului public, iar în acest sens este nevoie de “mai multă TRANSPARENȚĂ, TRANSPARENȚĂ, TRANSPARENȚĂ”.

“Cetățenii trebuie să știe exact ce se întâmplă cu banii lor. Este nevoie de o lege a transparenței totale în administrație prin care toate contractele, facturile, cheltuielile să fie publicate de îndată ce sunt semnate sau achitate. Este necesar doar un vot Parlament, legea este pe oridinea de zi a Camerei Deputaților, la propunerea PMP”, mai precizează președintele PMP.

Nu în ultimul rând, acțiunea patru la care se referă Tomac sugerează reducerea numărului de parlamentari.

“Pentru a le demonstra cetățenilor cărora le cerem să facă sacrificii că ne pasă de ei în mod real: REDUCEM, REDUCEM, REDUCEM numărul de parlamentari. Legea este în Parlament, tot la propunerea PMP; a fost adoptată de Senat și așteaptă un vot în Camera Deputaților. Pentru un Parlament cu 300 în loc de aproape 500 nu este nevoie decât de un vot”, conchide Eugen Tomac.

Continue Reading

Eugen Tomac

Eugen Tomac, discurs în Parlamentul European: Dezinformarea din Rusia reprezintă un ”atac extrem de dur la adresa coeziunii europene”

Published

on

© Captură de ecran - LIVE Caleaeuropeana

Europarlamentarul Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcarea Populară, a reitarat în discursul său susținut în plenul Parlamentului European că dezinformarea din Rusia reprezintă un ”atac extrem de dur la adresa coeziunii europene”. Acest mesaj a fost adresat chiar vicepreședintelui Comisiei Europene Josep Borrell, prezent în sala de plen. 

”Sediul acestor informații false vine din Federația Rusă, noi, cei din România, din țările baltice, din Polonia, știm că Rusia este specializată în a transforma realității, iar acest atac, domnule vicepreședinte Borrell, este un atac extrem de dur la adresa coeziunii europene”, a susținut europarlamentarul român în intervenția sa.

De asemenea, Eugen Tomac a semnalat că sunt necesare mai multe măsuri pentru stroparea dezinformării orchestrate de Federația Rusă și solicită mai mulă acțiune din partea liderilor instituțiilor europene: ”Domnule Josep Borrel, este bine ceea ce ați spus: «Am constatat», «există angajamente». Este nevoie de acțiune! Federația Rusă trebuie să primească un răspuns pe măsura acestor dezinformări. Sunt mii de știri pe care Comisia le-a prezentat ca făcând parte din acest plan de dezinformare. Și noi trebuie să acționăm, inclusiv aici în Parlament, printr-o rezoluție.”

Reamintim că în această sesiune plenară a Parlamentului Europen, au discutat efectele luptei împotriva răspândirii  asupra drepturilor fundamentale în UE.

În cadrul unei dezbateri cu șeful diplomației UE, Josep Borrell, și cu reprezentantul Consiliului în dimineața zilei de joi, deputații au abordat impactul măsurilor naționale de urgență asupra drepturilor fundamentale. Discuția s-a concentrat în principal pe libertatea de exprimare în contextul campaniilor de dezinformare desfășurate de actorii străini care încearcă să exploateze incertitudinea în societate și temerile cetățenilor

Deputații au prezentat, de asemenea, observații cu privire la recenta comunicare a Comisiei Europene cu privire la Planul de acțiune european pentru democrație și la legea privind serviciile digitale.

Într-o rezoluție adoptată la 17 aprilie, deputații au subliniat că dezinformarea în contextul  reprezintă o problemă majoră de sănătate publică și au solicitat o sursă de informații europeană pentru a asigura accesul la informații exacte și verificate pentru toți cetățenii. Deputații au solicitat, de asemenea, companiilor ce gestionează platforme de comunicare socială să pună capăt în mod proactiv dezinformării și discursului de incitare la ură în legătură cu COVID-19.

Cu toate acestea, aceeași rezoluție exprimă îngrijorarea cu privire la situația industriei mass-media din UE și subliniază că „măsurile luate de guverne ar trebui să respecte întotdeauna drepturile fundamentale ale fiecărei persoane” și „ar trebui să fie necesare, proporționale și temporare”. Pe parcursul pandemiei, Comisia pentru libertăți civile a Parlamentului (și Grupul său de monitorizare a democrației, statului de drept și drepturilor fundamentale, în special) și-a concentrat atenția asupra acestei chestiuni.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending