Connect with us

ROMÂNIA

Ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș, a semnat două contracte de peste jumătate de miliard de euro pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și canalizare în județele Olt și Satu Mare

Published

on

© Ministerul Fondurilor Europene

Două contracte de finanțare în valoare de peste jumătate de miliard de euro, destinate dezvoltării infrastructurii de apă și canalizare pentru județele Olt și Satu Mare, au fost parafate de ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș, anunță ministerul de resort printr-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

”Știu că pregătirea și aprobarea proiectelor pentru care lucrați de ani de zile nu a fost ușoară, însă implementarea lor constituie o provocare și mai mare. Vreau să vă asigur, însă, că susținerea investițiilor în infrastructura de apă și canalizare reprezintă una dintre prioritățile mele de mandat, așa cum anunțam și după ce am luat prima măsură de simplificare a muncii dumneavoastră, în ceea ce privește elaborarea și aprobarea cererilor de finanțare pentru proiectele majore de dezvoltare a infrastructurii de apă și canalizare”, a declarat Ioan Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene.

Potrivit sursei amintite mai sus, contractul, cu o valoare de 285.23 milioane de euro (192.62 milioane de euro fonduri europene), aferent proiectului ”Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Olt în perioada 2014-2020”, încheiat între Ministerul Fondurilor Europene și Compania de Apă Olt S.A, va avea ca rezultat următoarele:

– peste 160.000 locuitori din județ vor beneficia de apă potabilă de calitate;

– pentru aprox. 174.000 locuitori echivalenți va fi asigurat transportul și tratarea apei uzate;

– proiectul va contribui la protejarea mediului înconjurător, asigurând totodată și conformarea cu aquis-ul comunitar în sectorul de apă și apă uzată.

Obiectul contractului cuprinde (pentru segmentul de alimentare cu apă potabilă): 79 de puţuri forate (front captare) reabilitate, 30 de puţuri forate noi; 53.25 km conducte de aducţiune reabilitate/înlocuite, 10.465 km conductă aducţiune, 96.58 km reţele alimentare cu apă reabilitate, 220.72 km reţele alimentare cu apă extinse, 13 staţii pompare apă potabilă construite, 6 staţii de pompare apă potabilă reabilitate, 7 staţii tratare apă potabilă reabilitate, 7 staţii tratare apă potabilă construite; 15 rezervoare de înmagazinare apă.

Localităţile care vor beneficia sunt Slatina, Caracal, Balş, Corabia, Vişina, Potcoava, Scorniceşti, Izbiceni, Giuvărăşti, Tia Mare, Rusăneşti, Fărcaşele, Dobrosloveni, Bălteni, Perieţi, Schitu, Babiciu, Gostăvăţu, Scărişoara, Drăgăneşti Olt, Dăneasa, Piatra Olt, Găneasa, Şerbăneşti şi Crâmpoia.

Cel de-al doilea contract de finanțare, ”Proiectul Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judetul Satu Mare/Regiunea Nord-Vest, în perioada 2014-2020”, cu o valoare de 254.58 milioane euro (169.23 milioane de fonduri europene), încheiat între Ministerul Fondurilor Europene și S.C. ApaServ Satu Mare S.A., are ca scop asigurarea unui grad de conectare la rețelele de apă și canalizare de 100% în aria de implementare.

Rezultatele urmărite pe segmentul de alimentare cu apă potabilă:

– 1 captare de apă din surse de suprafață construită;

– 22 foraje de captare apă brută subterană reabilitate/ construite/ echipate;

– 176 km conducte de aducțiune extinse și reabilitate;

– 16 stații de tratare (clorare) construite;

– 17 rezervoare de înmagazinare apă potabilă construite;

– 259 km rețea de distribuție apa potabilă extinsă.

Canalizare:

– 448 km rețea de canalizare nouă/ extinsă;

– 133 km de conductă colectoare;

– 5 stații de epurare apă uzată noi/ reabilitare.

Localitățile care vor beneficia de pe urma acestui proiect sunt Satu Mare, Negrești Oaș, Tâșnad, Ardud, Bârsău, Bătarci, Bogdand, Cămărzana, Căuaș, Certeze, Craidorolț, Culciu, Doba, Dorolț, Halmeu, Lazuri, Medieșu Aurit, Micula, Odoreu, Orașu Nou, Porumbești, Sanislau, Santău, Supur, Tarna Mare, Terebești, Tiream, Târșolț, Turț, Turulung, Urziceni, Valea Vinului și Vetiș.

În prezent, rata de contractare în acest sector este 116 % (29 proiecte fazate, cu o valoare de 770 milioane euro și 10 proiecte regionale noi cu o valoare de 2,75 miliarde euro).

Prin astfel de proiecte, România asigură conformarea cu prevederile Directivei 98/83/CE în ceea ce privește calitatea apei prin extinderea/reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă în localitățile din județ, precum și conformarea cu prevederile Directivei 91/271/CEE prin îmbunătățirea colectării și epurării apelor uzate din aglomerările mai mari de 2.000 locuitori echivalenți.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ROMÂNIA

Ministrul apărării Nicolae Ciucă, vizită oficială în Portugalia, la invitaţia omologului său, João Gomes Cranvinho

Published

on

© Ministerul Apărării Naționale

Ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, efectuează, în zilele 27 și 28 ianuarie, o vizită oficială în Republica Portugheză, la invitaţia omologului său, João Gomes Cranvinho, informează un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, principalele subiecte pe care cei doi demnitari le vor aborda sunt cooperarea în domeniul învăţământului militar, al exerciţiilor militare bilaterale şi multinaţionale și modalităţile de colaborare în domeniul industriei de apărare.

Cu acest prilej, cei doi miniștri se vor deplasa la Baza militară Monte Real pentru a participa la un briefing de informare, susținut de specialiștii Forțelor Aeriene Portugheze.

În luna decembrie 2019, cele două părți au semnat contractul pentru achiziția unui nou lot de 5 aeronave F-16 Fighting, care vin în completarea celor 12 achiziționate în perioada 2014-2017 și fac parte din programul major de înzestrare ,,Avion multirol al Forţelor Aeriene Române”.

Programul vizitei include şi o întâlnire bilaterală cu şeful Statului Major General portughez, amiral António Silva Ribeiro.


Elementul central în cooperarea româno-portugheză în domeniul apărării îl reprezintă achiziţionarea şi operaţionalizarea aeronavelor F-16 în cadrul programului major de înzestrare ,,Avion multirol al Forţelor Aeriene Române”.

Faza I a prevăzut achiziţia şi operaţionalizarea primei escadrile dotate cu 12 avioane F-16 Mid-Life Update (MLU) din excedentul Forţelor Aeriene din Portugalia, iar faza a II – a prevede completarea flotei cu încă 5 aeronave F-16.

Astfel, la data de 11 decembrie 2019, Parlamentul României a adoptat legea în baza căreia se permite achiziţionarea de la partenerul portughez a încă cinci avioane F-16 şi a unui pachet de bunuri şi servicii, care include şi modernizarea la un standard superior a avioanelor F-16 ale Forţelor Aeriene Române (Mid-Life Upgrade / SUA), inclusiv a celor 12 aflate deja în dotarea acestora.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul Justiției Cătălin Predoiu, către omologii din UE: Ar fi bine ca toate țările membre ale UE să combată corupția așa cum o face România, inclusiv în domeniul fondurilor europene

Published

on

© European Union

Ministrul Justiției Cătălin Predoiu le-a subliniat omologilor europeni, la Zagreb, că „ar fi bine ca toate țările membre ale UE să combată corupția așa cum o face România, inclusiv în domeniul fondurilor europene, pentru a evita apariția dublului standard”, potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției.

În perioada 23-24 ianuarie 2020, Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, a participat la reuniunea informală a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), organizată la Zagreb, Croația.

La finalul reuniunii, ministrul Justiției a declarat că a adus în discuție crearea unui mecanism de evaluare a respectării statului de drept cu aplicare egală pentru toate statele membre și a subliniat că  „susținerea pentru operaționalizarea Parchetului European va fi un test pentru angajamentul real al tuturor guvernelor statelor membre pentru aceleași standarde de integritate în toate țările membre, pentru protejarea intereselor europene și combatarea corupției cu fonduri europene”.

În acest sens, oficialul român a punctat că „ar fi bine ca toate țările membre ale UE să combată corupția așa cum o face România, inclusiv în domeniul fondurilor europene”, pentru a evita ajungerea la „duble standarde în mecanismele de absorbție”.

Cătălin Predoiu a mai precizat că nu s-a adus în discuție MCV, dorința tuturor celor prezenți fiind de a se concentra mai întâi pe problemele stringente din domeniul justiției la nivel european, „pentru că este foarte mult de făcut pentru justiție în toate țările europene”.

„Independența justiției, spațiul de libertate, securitate și justiție din UE sunt principalele valori care diferențiază pozitiv construcția europeană pe plan global. De aceea, ele trebuie protejate și consolidate printr-o permanentă modernizare și rafinare”, a explicat acesta.

Potrivit comunicatului, la reuniunea informală de la Zagreb, miniștrii justiției din țările membre ale UE au discutat despre progresul privind orientările strategice din domeniul libertății, securității și justiției, formarea judiciară, importanța rețelei judiciare europene în domeniul civil și comercial, precum și a rețelelor naționale.

De asemenea, în intervenția sa, ministrul român a susținut temele aflate pe Agenda Strategică 2019-2024 din aria de libertate, securitate și justiție.

Principiile dezvoltării viitoarei cooperări judiciare, a arătat ministrul român, trebuie să rămână aceleași: să fie centrate asupra cetățenilor Uniunii, să asigure facilitarea accesului la justiție, să fie bazate pe respectarea valorilor comune, a drepturilor și libertăților fundamentale și a statului de drept și să asigure consolidarea încrederii reciproce în sistemele de justiție ale statelor membre.

În marja ședinței, Cătălin Predoiu a avut întâlniri bilaterale cu miniștrii și delegațiile Germaniei, Suediei și Poloniei și, de asemenea, discuții tête-à-tête cu miniștrii Finlandei, Croației și Austriei, precum și cu comisarul european pentru justiție, Didier Reynders.

Reuniunea bilaterală cu Didier Reynders a reliefat convergențele în ce privește dosarele care figurează pe agenda europeană în domeniul justiției, informează sursa citată.

Continue Reading

ROMÂNIA

Premierul Ludovic Orban, vizită în Polonia pentru marcarea a 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist Auschwitz-Birkenau

Published

on

© Guvernul României/ Facebook

Premierul Ludovic Orban va participa la ceremonia oficială pentru marcarea a 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist de concentrare și exterminare Auschwitz-Birkenau, organizată de autoritățile polone în 27 ianuarie, cu prilejul Zilei internaționale de comemorare a victimelor Holocaustului, potrivit unui comunicat al Guvernului.

La ceremonia care se va desfășura sub înaltul patronaj al președintelui Republicii Polone, Andrzej Duda, vor participa oficiali din mai multe state, supraviețuitori ai Holocaustului, membri ai asociațiilor evreiești.

Guvernul României reconfirmă angajamentul de a continua demersurile în materie de asumare a trecutului, educație și cercetare privind Holocaustul și comemorarea victimelor Holocaustului.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending