Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Maria Grapini, vicepreședintele Comisiei pentru Piață Internă și Protecția Consumatorilor, s-a adresat autorităților române privind neparticiparea României la studiul care a constatat dublul standard al produselor în UE

Published

on

© Calea Europeană

Vicepreședintele Comisiei pentru Piață Internă și Protecția Consumatorilor (IMCO) din Parlamentul European, eurodeputatul Maria Grapini (PSD, S&D), a transmis către CaleaEuropeana.ro două scrisori în care arată apelul făcut către ministrul agriculturii, Petre Daea, și președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), Marius Pîrvu, privind posibilitatea ca autoritățile competente din România să solicite Comisiei Europene extinderea studiului în care s-a analizat calitatea produselor din 19 state membre în contextul dezbaterii privind dublul standard în Uniunea Europeană, astfel încât să fie inclusă și țara noastră.

În cadrul studiului, realizat de Centrul Comun de Cercetare (serviciul intern al Comisiei pentru știință și cunoaștere), au fost analizate aproape 1 400 de produse alimentare din 19 state membre ale UE. 9 % din produsele comparate aveau o compoziție diferită, deși partea din față a ambalajului era identică. Alte 22 % din produse aveau o compoziție diferită, în pofida faptului că partea din față a ambalajului era similară. Studiul nu a demonstrat existența unui model geografic consecvent.

Citiți și: Comisia Europeană, studiu privind produsele cu standarde duble: Lipsă de dovezi privind decalajul între Est și Vest. Diferențe de calitate constatate în lipsa un model geografic consecvent

Cele două scrisori, datate 27 iunie 2019, înaintea preluării celui de-al doilea mandat ca europarlamentar, au fost transmise șefilor celor două instituții din România la trei zile după publicarea studiului în care Comisia Europeană a constatat diferențe de compoziție la produse comercializate sub același ambalaj în mai multe state membre, între care România nu figura, deși este o țară afectată de problematica dublului standard, reclamat în nenumărate rânduri de eurodeputații români de la Bruxelles. 

,,Având în vedere că în urma analizării celor 1400 de produse alimentare s-a constatat și demonstrat că 1 din 5 produse au fost găsite cu conținut diferit sub același ambalaj, vă rog, domnule ministru, să solicitați Comisiei Europene extinderea acestei analize și asupra produselor agroalimentare din alte state membre, printre care și România”, este apelul făcut de Maria Grapini către ministrul Petre Daea. 

În scrisoarea către șeful Ministerului Agriculturii, eurodeputatul mai menționează că ,,trebuie să promovăm produsele românești, pe de-o parte, iar pe de altă parte să asigurăm o protecție corespunzătoare producătorului și consumatorului român pentru că multe produse care ajung în România sunt din segmentul cel mai ieftin”. 

Aceeași cerere a fost făcută și către președintele ANPC, Marius Pîrvu, cu următoarea mențiune: ,,De asemenea, vă rog să solicitați creșterea numărului de produse verificate din domeniul alimentar, dar și din alte domenii (cosmetică, produse de spălare, textile etc.)”. 

Cele două scrisori, transmise autorităților române de către un eurodeputat activ în dosarele referitoare la Piața Internă a UE, sunt cu atât mai relevante cu cât, în ultimele zile, în spațiul public au apărut întrebări legate de neparticiparea României la analiza realizată de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene. În acest sens, lămuriri au fost oferite ieri chiar de către președintele ANPC, în cadrul prezentării bilanţului activităţii Ministerului Economiei.

Marius Pîrvu a explicat motivul pentru care România nu a participat la studiul european de evaluare a diferențelor privind compoziția produselor alimentare: 

,,Când a existat acea solicitare, noi am preluat Preşedinţia. Am considerat că trebuie să fim neutri faţă de acest subiect. Prima etapă a fost numai studierea etichetei”, a adăugat Marius Pîrvu. Aceasta a mai adăugat că această decizie a aparținut Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului: ,,A fost decizia noastră”.

Citiți și România nu a participat la studiul european privind dublul standard alimentar, justificând că ar dori să rămână ”neutră” pe perioada președinției rotative la Consiliul UE

De altfel, comunicatul Comisiei Europene, din 24 iunie, confirmă faptul că decizia de a furniza date în cadrul studiului aparține statelor membre:

,,Testarea s-a bazat pe o metodologie armonizată elaborată de către Centrul Comun de Cercetare, în cooperare cu statele membre. Această metodologie permite eșantionarea, testarea și interpretarea datelor în termeni comparabili, în întreaga UE. Toate statele membre ale UE au fost invitate să colecteze informații cu privire la compoziția produselor alimentare selectate oferite pe piețele lor”.  

Comisia Europeană mai menționează că din cele 28 de state membre, doar 19 au furnizat datele solicitate:

,,Nouăsprezece state membre ale UE au transmis informații cu privire la 113 produse de marcă și 15 produse sub mărci proprii ale distribuitorilor”. 

Cele 19 state membre participante la care face referire Comisia Europeană sunt următoarele: Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Spania și Țările de Jos. 

Ținând cont de cele menționate, este evident faptul că neincluderea României în acest studiu privind dublul standard al produselor în UE, nu a ținut de decizia Comisiei Europene, ci a fost o decizie la latitudinea statelor membre, iar autoritățile competente din țară nu au considerat oportună furnizarea unor informații în contextul preluării și deținerii Președinției Consiliului UE. 

Amintim faptul că în timpul mandatului României la cârma Consiliului UE, Parlamentul European a pus capăt practicii standardelor duble la alimente în UE, votând modificări aduse pentru patru directive legate de drepturile consumatorilor. La Strasbourg, la ultima sesiune plenară a actualului PE, deputații europeni au aprobat așa-numitul pachet ,,nou mecanism comercial pentru consumatori”, care recunoaște ca practică comercială neloială furnizarea de alimente de la una şi aceeași marcă, dar cu diferite ingrediente și de calitate diferită. Documentul a fost aprobat de 474 de voturi, 163 voturi împotrivă și 14 abțineri.

Cu toate acestea, potrivit vicepreședintelui Comisiei IMCO, noile modificări nu ar fi suficiente pentru a proteja consumatorii din Uniunea Europeană împotriva achiziționării de produse identice ca imagine, dar de o calitate diferită de la stat la stat. Astfel, eurodeputatul Maria Grapini recunoaște că progresul a fost făcut în direcția recunoașterii existenței dublului standard în UE, însă acesta este doar un prim pas în rezolvarea problemei. din poziția în care se află, 

 ,,Am votat o Directivă care prevede sancționarea celor care produc/ distribuie produse cu dublă calitate, dar nu este suficient. Sunt prea multe excepții și trebuie să continuăm reglementarea în acest domeniu”, explică Maria Grapini pentru CaleaEuropeana.ro

În acest sens, eurodeputatul promite, ca, din poziția în care se află, să depună toate eforturile necesare pentru întărire cadrului legislativ la nivel european.

,,Consider că prioritate pentru mine ca Vicepreședintă a comisiei Piața Internă este continuarea măsurilor de depistare a produselor cu calitate dublă sub același ambalaj! După demersuri timp de trei ani s-a obținut un prim succes: recunoașterea existenței în piața internă a acestor produse! Va fi una dintre prioritățile mele!”, transmite Maria Grapini. 

 

 

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Traian Băsescu: Măsurile excepționale luate de UE oferă tuturor firmelor românești șansa de relansare. Totul depinde de inteligența cu care va acționa Guvernul României

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Fostul președinte al României Traian Băsescu a comentat duminică într-o analiză publicată pe pagina sa de Facebook că setul de măsuri excepționate adoptate de instituțiile Uniunii Europene “garantează şanse aproape egale pentru toate statele”, iar în privința României ele oferă “cadrul de reglementare temporar” prin care firmele se pot relansa, cu condiția ca Guvernul să acționeze hotărât și inteligent.

Un Plan Marshall făcut de Europa, pentru Europa! Acţiunea coordonată a statelor UE. Comisia Europeană, Parlamentul European şi Consiliul au adoptat un set de măsuri excepţionale menit a stimula relansarea economică a Uniunii Europene după ce pandemia generată de coronavirus a oprit pur şi simplu economia Uniunii Europene”. a scris Băsescu, europarlamentar PMP și PPE.

El s-a referit astfel la planul de ajutor economic de 37 de miliarde de euro, la planul de 750 de miliarde de euro propus de Banca Centrală Europeană pentru datoriile publice, precum și la suspendarea temprară a Pactului de Stabilitate Și Creștere prin relaxarea regulilor bugetare, care în mod normal solicită ca ținta de deficit bugetar de 3% din PIB să nu fie depășită.

“La propunerea Comisiei Europene, prin Parlamentul European au fost modificate Regulamente (legi) ale Uniunii Europene, au fost aplicată clauza de salvgardare, au fost mobilizate cele două bănci ale Uniunii Europene, BCE şi BEI, au fost acordate derogări la utilizarea banilor europeni alocaţi statelor”, a mai arătat Băsescu, precizând că acesta este un cadru de reglementare temporar cu rolul de a răspunde coordonat la nivelul UE crizei economice majore generată de pandemia de coronavirus în Europa.

Potrivit lui Băsescu, toate aceste măsuri alcătuiesc un pachet de excepţii de la regulile care sunt impuse de tratatele Uniunii. 

“Practic se suspendă toate restricţiile care erau destinate a impune Statelor Membre o disciplină financiară şi fiscală care să genereze deficite bugetare mici, sub 3 la sută din PIB, grad de îndatorare sub 60 la sută din PIB, inflaţie mică, un deficit structural sub 1 la sută. Altfel spus, se suspendă până la 31.12.2020 „Pactul de Stabilitate şi Creştere” care prelua elemente din faimosul Tratat Fiscal (căruia îi mai spunem şi Ponta MTO) şi elemente din Criteriile de la Mastricht şi pachetul de 6 reglementări cunoscut sub numele de „six pac””, a adăugat actualul europarlamentar.

Fostul șef al statului precizează că toate aceste măsuri garantează şanse aproape egale pentru toate statele, indiferent că vorbim despre statele bogate sau statele sărace.

“Dacă ne referim la România, cadrul de reglementare temporar oferă tuturor societăţilor fie că sunt mici sau mari şansa de a se relansa. Totul depinde de hotărârea, abilitatea şi inteligenţa cu care va acţiona Guvernul României. Cheia relansării economice are un singur nume: lichidităţi pentru relansarea producţiei. Şi putem să-i mai dăm un nume: să existe comenzi (consum)”, a conchis Traian Băsescu.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Rareș Bogdan: România este pe locul patru în Europa la numărul de paturi pentru terapie intensivă

Published

on

© Rareș Bogdan/ Facebook

Europarlamentarul Rareș Bogdan (PNL, PPE) salută topul potrivit căruia România se afla pe locul patru în Uniunea Europeană la numărul de paturi de terapie intensivă în anul 2017.

Și avem medici, asistente și infirmiere de top”, a mai adăugat acesta în mesajul postat pe pagina de Facebook.

Aceste date eurostat au fost prelucrate de agenția de presă POLITICO în contextul actual, în care pandemia de COVID-19 afectează tot mai mulți cetățeni europeni, aceștia având nevoie de îngrijiri medicale speciale, iar paturile de terapie intensivă și aparetele de ventilare artificială sunt vitale în tratarea lor.

Potrivit Digi24 și Politico, țări precum Marea Britanie, Suedia, Finlanda, Spania sau Olanda se confruntă cu un dezavantaj major în lupta cu COVID-19, din cauza lipsei locurilor la ATI și a aparatelor de ventilație, odată cu creșterea numărului de infecții cu coronavirus, iar România, în topul țărilor, la numărul de paturi de terapie intensivă.

Grupul de Comunicare Strategică al guvernului de la București a anunțat, luni, că la nivelul spitalelor din România sunt 2.653 de paturi ATI și de 1.361 ventilatoare mecanice. „La acest moment dispunem la nivelul spitalelor de 2.653 de paturi ATI și de 1.361 ventilatoare mecanice. Vom reveni cu detalii pe măsură ce se vor concretiza noile achiziții”, potrivit Digi24.

Potrivit ultimului bilanț, de la ora 13:00, în data de 27 martie, în România au fost înregistrate 1.452 de cazuri de infectări cu COVID-19 și 29 de decese.

 

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, despre pandemie: UE ia măsuri, dar China trebuie să trimită Europei tot ceea ce se poate trimite, pentru că de acolo a plecat totul

Published

on

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE) susține că pentru a-și limita consecințele acestei pandemii, China trebui să trimită Europei tot ceea ce se poate trimite.

Deputatul liberal menționează că factorul principal de propagare a infecției cu COVID-19 în lume este însăși China: ”Este datoria ei, pentru că de acolo a plecat totul”.

De asemenea, potrivit europarlamentarului, Uniunea Europeană ia acum măsuri.

”Banii pe care fiecare stat participant la bugetul Uniunii ar trebui să-i primească, îi va primi dar cu condiția să-i folosească cu precădere pentru a rezolva problemele economice generate de criza de coronavirus”, transmite acesta.

Marinescu informează că bugetul pentru fondul de investiții este mărit acum, iar țările pot lua credite cu dobânzi foarte mici.

Să nu uităm că în data de 26 martie, europarlamentarii au votat cu o largă majoritate în sesiunea extraordinară a Parlamentului European noul plan de măsuri luate pentru statele membre afectate de noul coronavirus. 37 de miliarde sunt puse la dispoziția statelor membre, iar România ar urma să beneficieze de 3.1 miliarde de euro pentru a ieși cu bine din această criză.

Continue Reading

Facebook

Guvernul României: Măsuri de prevenție coronavirus (COVID-19)

Măsuri de prevenție - COVID19

Măsuri de prevenție - COVID-19#Coronavirus #COVID19

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 11 martie 2020
Advertisement
Advertisement

Trending