EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Eurodeputatul Maria Grapini, vicepreședintele Comisiei pentru Piață Internă și Protecția Consumatorilor, s-a adresat autorităților române privind neparticiparea României la studiul care a constatat dublul standard al produselor în UE
Published
6 years agoon

Vicepreședintele Comisiei pentru Piață Internă și Protecția Consumatorilor (IMCO) din Parlamentul European, eurodeputatul Maria Grapini (PSD, S&D), a transmis către CaleaEuropeana.ro două scrisori în care arată apelul făcut către ministrul agriculturii, Petre Daea, și președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), Marius Pîrvu, privind posibilitatea ca autoritățile competente din România să solicite Comisiei Europene extinderea studiului în care s-a analizat calitatea produselor din 19 state membre în contextul dezbaterii privind dublul standard în Uniunea Europeană, astfel încât să fie inclusă și țara noastră.
În cadrul studiului, realizat de Centrul Comun de Cercetare (serviciul intern al Comisiei pentru știință și cunoaștere), au fost analizate aproape 1 400 de produse alimentare din 19 state membre ale UE. 9 % din produsele comparate aveau o compoziție diferită, deși partea din față a ambalajului era identică. Alte 22 % din produse aveau o compoziție diferită, în pofida faptului că partea din față a ambalajului era similară. Studiul nu a demonstrat existența unui model geografic consecvent.
Cele două scrisori, datate 27 iunie 2019, înaintea preluării celui de-al doilea mandat ca europarlamentar, au fost transmise șefilor celor două instituții din România la trei zile după publicarea studiului în care Comisia Europeană a constatat diferențe de compoziție la produse comercializate sub același ambalaj în mai multe state membre, între care România nu figura, deși este o țară afectată de problematica dublului standard, reclamat în nenumărate rânduri de eurodeputații români de la Bruxelles.
,,Având în vedere că în urma analizării celor 1400 de produse alimentare s-a constatat și demonstrat că 1 din 5 produse au fost găsite cu conținut diferit sub același ambalaj, vă rog, domnule ministru, să solicitați Comisiei Europene extinderea acestei analize și asupra produselor agroalimentare din alte state membre, printre care și România”, este apelul făcut de Maria Grapini către ministrul Petre Daea.
În scrisoarea către șeful Ministerului Agriculturii, eurodeputatul mai menționează că ,,trebuie să promovăm produsele românești, pe de-o parte, iar pe de altă parte să asigurăm o protecție corespunzătoare producătorului și consumatorului român pentru că multe produse care ajung în România sunt din segmentul cel mai ieftin”.
Aceeași cerere a fost făcută și către președintele ANPC, Marius Pîrvu, cu următoarea mențiune: ,,De asemenea, vă rog să solicitați creșterea numărului de produse verificate din domeniul alimentar, dar și din alte domenii (cosmetică, produse de spălare, textile etc.)”.
Cele două scrisori, transmise autorităților române de către un eurodeputat activ în dosarele referitoare la Piața Internă a UE, sunt cu atât mai relevante cu cât, în ultimele zile, în spațiul public au apărut întrebări legate de neparticiparea României la analiza realizată de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene. În acest sens, lămuriri au fost oferite ieri chiar de către președintele ANPC, în cadrul prezentării bilanţului activităţii Ministerului Economiei.
Marius Pîrvu a explicat motivul pentru care România nu a participat la studiul european de evaluare a diferențelor privind compoziția produselor alimentare:
,,Când a existat acea solicitare, noi am preluat Preşedinţia. Am considerat că trebuie să fim neutri faţă de acest subiect. Prima etapă a fost numai studierea etichetei”, a adăugat Marius Pîrvu. Aceasta a mai adăugat că această decizie a aparținut Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului: ,,A fost decizia noastră”.
De altfel, comunicatul Comisiei Europene, din 24 iunie, confirmă faptul că decizia de a furniza date în cadrul studiului aparține statelor membre:
,,Testarea s-a bazat pe o metodologie armonizată elaborată de către Centrul Comun de Cercetare, în cooperare cu statele membre. Această metodologie permite eșantionarea, testarea și interpretarea datelor în termeni comparabili, în întreaga UE. Toate statele membre ale UE au fost invitate să colecteze informații cu privire la compoziția produselor alimentare selectate oferite pe piețele lor”.
Comisia Europeană mai menționează că din cele 28 de state membre, doar 19 au furnizat datele solicitate:
,,Nouăsprezece state membre ale UE au transmis informații cu privire la 113 produse de marcă și 15 produse sub mărci proprii ale distribuitorilor”.
Cele 19 state membre participante la care face referire Comisia Europeană sunt următoarele: Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Spania și Țările de Jos.
Ținând cont de cele menționate, este evident faptul că neincluderea României în acest studiu privind dublul standard al produselor în UE, nu a ținut de decizia Comisiei Europene, ci a fost o decizie la latitudinea statelor membre, iar autoritățile competente din țară nu au considerat oportună furnizarea unor informații în contextul preluării și deținerii Președinției Consiliului UE.
Amintim faptul că în timpul mandatului României la cârma Consiliului UE, Parlamentul European a pus capăt practicii standardelor duble la alimente în UE, votând modificări aduse pentru patru directive legate de drepturile consumatorilor. La Strasbourg, la ultima sesiune plenară a actualului PE, deputații europeni au aprobat așa-numitul pachet ,,nou mecanism comercial pentru consumatori”, care recunoaște ca practică comercială neloială furnizarea de alimente de la una şi aceeași marcă, dar cu diferite ingrediente și de calitate diferită. Documentul a fost aprobat de 474 de voturi, 163 voturi împotrivă și 14 abțineri.
Cu toate acestea, potrivit vicepreședintelui Comisiei IMCO, noile modificări nu ar fi suficiente pentru a proteja consumatorii din Uniunea Europeană împotriva achiziționării de produse identice ca imagine, dar de o calitate diferită de la stat la stat. Astfel, eurodeputatul Maria Grapini recunoaște că progresul a fost făcut în direcția recunoașterii existenței dublului standard în UE, însă acesta este doar un prim pas în rezolvarea problemei. din poziția în care se află,
,,Am votat o Directivă care prevede sancționarea celor care produc/ distribuie produse cu dublă calitate, dar nu este suficient. Sunt prea multe excepții și trebuie să continuăm reglementarea în acest domeniu”, explică Maria Grapini pentru CaleaEuropeana.ro
În acest sens, eurodeputatul promite, ca, din poziția în care se află, să depună toate eforturile necesare pentru întărire cadrului legislativ la nivel european.
,,Consider că prioritate pentru mine ca Vicepreședintă a comisiei Piața Internă este continuarea măsurilor de depistare a produselor cu calitate dublă sub același ambalaj! După demersuri timp de trei ani s-a obținut un prim succes: recunoașterea existenței în piața internă a acestor produse! Va fi una dintre prioritățile mele!”, transmite Maria Grapini.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

You may like
UE confirmă rebrandingul “ReArm Europe” după reacțiile negative din Italia și Spania: Planul apărării se va numi “Readiness 2030”, o referire la data când Rusia ar putea fi capabilă să atace un stat UE sau NATO
Comisia Europeană și autoritățile naționale iau măsuri pentru a proteja copiii de practicile dăunătoare din jocurile video
Comisia Europeană acordă Ucrainei o tranșă de 1 miliard de euro din contribuția sa la împrumutul G7, care va fi rambursată din veniturile generate de activele rusești înghețate
Drumul spre superputere militară începe cu “buy European”: UE exclude Regatul Unit, SUA și Turcia de la mecanismul de înarmare de 150 de mld. de euro. Excepție fac țările care au un parteneriat de securitate cu UE
Uniunea Economiilor și Investițiilor: Noua strategie pentru bunăstarea europenilor, creștere economică și competitivitate, prezentată de Comisia von der Leyen
Europa Apărării prinde avânt: von der Leyen și Kallas dezvăluie Cartea albă a apărării și planul de înarmare pentru ca UE să fie pregătită să se apere până în 2030
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Eurodeputatul Dan Motreanu a solicitat Comisiei Europene să precizeze ce măsuri va lua pentru îmbunătățirea integrării energetice
Published
6 hours agoon
March 21, 2025By
Teodora Ion
Eurodeputatul Dan Motreanu a solicitat Comisiei Europene să precizeze ce măsuri va lua pentru îmbunătățirea integrării energetice.
”Am adresat o întrebare pe această temă, după ce un raport al Fondului Monetar Internațional (FMI) a arătat că întreprinderile din UE ar putea deveni mai competitive în comparație cu cele din Statele Unite și din China prin reducerea costurilor la energie”, a anunțat acesta într-un mesaj publicat pe Facebook.
Potrivit răspunsului oferit de comisarul european pentru energie și locuințe oferit eurodeputatului, ”regulamentul privind rețelele transeuropene de energie oferă un cadru pentru planificarea infrastructurii transfrontaliere”, fapt ce a permis ”punerea în aplicare a aproximativ 100 de proiecte de infrastructură transfrontalieră”.
Companiile din Uniunea Europeană ar putea deveni mai competitive în fața rivalelor lor din SUA sau China dacă ar plăti mai puțin pentru energie, un obiectiv care poate fi atins dacă guvernele vor coopera și vor investi pentru a integra piața fragmentată a energiei europene, este menționat într-un document al Fondului Monetar Internațional.
Conform FMI, avantajele unei integrări a pieței energiei ar fi următoarele: o economie de aproximativ 40 de miliarde de euro pe an și creșterea atractivității zonei pentru investitori.
Ca parte a Pactului pentru o industrie curată, Comisia Europeană a adoptat, la 26 februarie 2025, un plan de acțiune privind energia la prețuri accesibile, cu acțiuni-cheie pentru reducerea consumului de energie.
Acesta subliniază importanța deblocării valorii uniunii energetice prin luarea de măsuri în direcția unei piețe a energiei pe deplin integrate, sprijinite de o rețea interconectată și digitalizată. O integrare mai profundă a pieței interne europene a energiei ar putea spori beneficiile până la un nivel de 40-43 de miliarde de euro pe an până în 2030.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Vicepreședintele PES, Victor Negrescu, le propune liderilor UE cinci direcții esențiale în contextul ”actualelor provocări europene și globale”: Vor contribui la consolidarea poziției României în cadrul UE
Published
1 day agoon
March 20, 2025By
Teodora Ion
Vicepreședintele Partidului Socialiștilor Europeni, Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European, participă la reuniunea liderilor social-democrați europeni, organizată online în contextul summitului Consiliului European.
În acest context, Victor Negrescu a prezentat ”cinci direcții esențiale în ceea ce privește deciziile care trebuie luate de liderii europeni și poziționarea României”:
A. Consolidarea competitivității economice: ”România trebuie să susțină inițiativele europene care vizează simplificarea și reducerea poverii administrative, precum și consolidarea pieței energetice și a Uniunii Competențelor. Planul European pentru Competitivitate nu trebuie să ia din resursele politicii de coeziune și a celei agricole și trebuie să solicităm să sprijine sectoare cu potențial economic pentru România, precum sectorul digital și cel al inovației. Liderii din aceste domenii solicită menținerea cotei de 30% pentru transformarea digitală”, subliniază Victor Negrescu.
B. Negocierile de pace privind Ucraina: Eurodeputatul subliniază că ”este esențial ca România să își reafirme angajamentul pentru o pace durabilă și garanții de securitate pentru zona Mării Negre”.
Acesta sugerează că ”o propunere pe care România o poate face este implicarea activă a zonelor frontaliere în procesul de reconstrucție prin alocarea de fonduri dedicate”.
C. Întărirea capacităților de apărare ale UE: Victor Negrescu îndeamnă România ”să susțină implementarea Cărții Albe privind viitorul apărării europene, pentru a asigura o apărare comună eficientă și pentru a răspunde adecvat provocărilor de securitate actuale”.
Totodată, el reiterează ”propunerea ca statele frontaliere să beneficieze de fonduri suplimentare”.
D. Gestionarea eficientă a migrației și obiectivele globale: ”Este important ca România să participe activ la eforturile UE de îmbunătățire a politicilor de returnare și de gestionare a fluxurilor migratorii, precum și la acțiunile globale de interes pentru țara noastră, asigurându-se că aceste politici respectă drepturile fundamentale ale omului”, subliniază vicepreședintele PES.
E. Participarea la discuțiile privind viitorul cadru financiar multianual (CFM): Eurodeputatul încurajează România ”să se implice activ în dezbaterile privind următorul CFM și noile resurse proprii ale UE, pentru a se asigura că interesele sale naționale sunt protejate și că bugetul UE reflectă prioritățile actuale ale Uniunii”.
”Dezvoltarea României depinde de fondurile europene și trebuie să ne asigurăm că va continua să beneficieze de alocări consistente în viitorul CFM. Totodată, este evident că avem nevoie de un buget european mai mare, dar noile resurse nu trebuie să reprezinte o povară pentru bugetele naționale”, explică Victor Negrescu importanța momentului.
În final, eurodeputatul care a reușit să înființeze primul intergrup dedicat educației din Parlamentul European reiterează ”propunerea ca 20% din viitorul CFM să meargă spre educație și formarea competențelor”.
”Aceste direcții vor contribui la consolidarea poziției României în cadrul Uniunii Europene și la promovarea intereselor naționale în contextul actualelor provocări europene și globale”, conchide Victor Negrescu.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Dan Motreanu ridică sănătatea la nivel de prioritate strategică în bugetul UE pentru 2028-2034. Eurodeputatul a obținut sprijinul majorității în comisia de specialitate a PE pentru amendamentele propuse
Published
1 day agoon
March 20, 2025By
Teodora Ion
Eurodeputatul Dan Motreanu, membru supleant al Comisiei pentru sănătate publică (SANT) din Parlamentul European, a reușit să ridice domeniul sănătății la nivel de prioritate strategică în noul buget multianual al UE pentru perioada 2028-2034.
”Am obținut sprijinul majorității grupurilor politice din Comisia pentru Sănătate a Parlamentului European pentru amendamentele pe care le-am propus în raportul privind rolul sănătății în cadrul noului Buget UE 2028-2034”, a anunțat acesta europarlamentarul într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook.
Acesta a explicat că amendamentele pun accent pe investiții strategice în sănătate, cercetare și infrastructură:
A. Sănătatea ca investiție strategică: ”Investițiile în sănătate nu sunt doar cheltuieli, ci investiții esențiale pentru viitorul Europei. Am solicitat Comisiei Europene și Consiliului să aloce fonduri consistente pentru programul EU4Health în cadrul CFM 2028-2034, reflectând nevoia tot mai mare de politici de sănătate europene robuste, reziliente și bine finanțate. În perioada 2021-2027, acest program beneficiază de 4,4 miliarde de euro”, a evidențiat Dan Motreanu.
B. Cercetare și inovare în domeniul cancerului: Eurodeputatul a susținut ”continuarea investițiilor în prevenirea, diagnosticarea și tratarea cancerului, având în vedere că Planul European de Combatere a Cancerului și Misiunea pentru Cancer sunt elemente esențiale pentru îmbunătățirea supraviețuirii pacienților”.
”Orizont Europa, principalul program de cercetare și inovare al UE, cu un buget de 95,5 miliarde de euro, trebuie să continue să finanțeze medicina personalizată, imunoterapia și metodele de diagnostic bazate pe inteligență artificială”, a evidențiat Motreanu.
C. Reducerea disparităților în îngrijirea medicală: ”Am propus consolidarea cooperării transfrontaliere, facilitarea mobilității pacienților și dezvoltarea studiilor clinice transfrontaliere, pentru a asigura acces echitabil la tratamente de ultimă generație în toate statele membre”, a mai arătat eurodeputatul.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Premierul Marcel Ciolacu, discuții cu președinta BERD: Avem un parteneriat solid, care se reflectă în investițiile semnificative pe care această instituție financiară le derulează în România

UE confirmă rebrandingul “ReArm Europe” după reacțiile negative din Italia și Spania: Planul apărării se va numi “Readiness 2030”, o referire la data când Rusia ar putea fi capabilă să atace un stat UE sau NATO

Ministrul Sănătății, vizită în Coreea de Sud. Alexandru Rafila a discutat cu omologul sud-coreean despre dezvoltarea relațiilor de cooperare dintre cele două țări în domeniul medical

Încă un pas în procesul de aderare la OCDE: Secretariatul General al Guvernului a prezentat progresele în cadrul Grupului de lucru pentru proprietatea de stat și practici de privatizare

Secretarul general al ONU avertizează că ”riscăm să pierdem din vedere cel mai mare dar al Europei pentru civilizație: Iluminismul”: Vocile izolaționismului sunt auzite din ce în ce mai tare

Confiscarea de către Europa a activelor înghețate ale Rusiei ar fi “un act de război”, avertizează premierul Belgiei

Comisia Europeană și autoritățile naționale iau măsuri pentru a proteja copiii de practicile dăunătoare din jocurile video

Președintele Patronatului în Construcții, Alexandru Fulga, la Forumul Construcțiilor 2025: În ultimii 10 ani, statul a fost unul dintre cei mai importanți investitori în domeniul construcțiilor din România

CDS, partenerul Forumului Construcțiilor 2025. Alexandru Fulga a adus în prim-plan importanța fondurilor europene, relația dintre stat și sectorul privat, stabilitatea legislativă și digitalizarea industriei

UE mai acordă încă o șansă dialogului comercial cu SUA și amână cu două săptămâni taxele anunțate în urma tarifelor impuse de Trump

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace
Trending
- INTERVIURI1 day ago
INTERVIU Un gigant tehnologic al Europei compară fragmentarea din domeniile militar și telecom și îndeamnă UE să aplice planul Draghi: Nu inovarea lipsește Europei, ci amploarea ei
- NATO1 week ago
Moment istoric: România are oficial două escadrile de avioane de vânătoare F-16, după înzestrarea completă a Escadrilei 48 Vânătoare de la Câmpia Turzii
- ROMÂNIA1 day ago
Camera Deputaților adoptă legislația care ușurează drumului pacienților care au nevoie de fizioterapie. Deputatul Alexandru Rogobete: Serviciile medicale trebuie să fie disponibile tuturor, fără obstacole
- INTERNAȚIONAL3 days ago
Erdogan dorește o întâlnire cu Trump la Casa Albă. În ajunul discuțiilor Trump-Putin, Turcia reafirmă opoziția față de anexarea ilegitimă a Crimeei de către Rusia: Nu recunoaștem situația de facto
- EDITORIALE1 week ago
Recuperarea