Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Maria Grapini, vicepreședintele Comisiei pentru Piață Internă și Protecția Consumatorilor, s-a adresat autorităților române privind neparticiparea României la studiul care a constatat dublul standard al produselor în UE

Published

on

© Calea Europeană

Vicepreședintele Comisiei pentru Piață Internă și Protecția Consumatorilor (IMCO) din Parlamentul European, eurodeputatul Maria Grapini (PSD, S&D), a transmis către CaleaEuropeana.ro două scrisori în care arată apelul făcut către ministrul agriculturii, Petre Daea, și președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), Marius Pîrvu, privind posibilitatea ca autoritățile competente din România să solicite Comisiei Europene extinderea studiului în care s-a analizat calitatea produselor din 19 state membre în contextul dezbaterii privind dublul standard în Uniunea Europeană, astfel încât să fie inclusă și țara noastră.

În cadrul studiului, realizat de Centrul Comun de Cercetare (serviciul intern al Comisiei pentru știință și cunoaștere), au fost analizate aproape 1 400 de produse alimentare din 19 state membre ale UE. 9 % din produsele comparate aveau o compoziție diferită, deși partea din față a ambalajului era identică. Alte 22 % din produse aveau o compoziție diferită, în pofida faptului că partea din față a ambalajului era similară. Studiul nu a demonstrat existența unui model geografic consecvent.

Citiți și: Comisia Europeană, studiu privind produsele cu standarde duble: Lipsă de dovezi privind decalajul între Est și Vest. Diferențe de calitate constatate în lipsa un model geografic consecvent

Cele două scrisori, datate 27 iunie 2019, înaintea preluării celui de-al doilea mandat ca europarlamentar, au fost transmise șefilor celor două instituții din România la trei zile după publicarea studiului în care Comisia Europeană a constatat diferențe de compoziție la produse comercializate sub același ambalaj în mai multe state membre, între care România nu figura, deși este o țară afectată de problematica dublului standard, reclamat în nenumărate rânduri de eurodeputații români de la Bruxelles. 

,,Având în vedere că în urma analizării celor 1400 de produse alimentare s-a constatat și demonstrat că 1 din 5 produse au fost găsite cu conținut diferit sub același ambalaj, vă rog, domnule ministru, să solicitați Comisiei Europene extinderea acestei analize și asupra produselor agroalimentare din alte state membre, printre care și România”, este apelul făcut de Maria Grapini către ministrul Petre Daea. 

În scrisoarea către șeful Ministerului Agriculturii, eurodeputatul mai menționează că ,,trebuie să promovăm produsele românești, pe de-o parte, iar pe de altă parte să asigurăm o protecție corespunzătoare producătorului și consumatorului român pentru că multe produse care ajung în România sunt din segmentul cel mai ieftin”. 

Aceeași cerere a fost făcută și către președintele ANPC, Marius Pîrvu, cu următoarea mențiune: ,,De asemenea, vă rog să solicitați creșterea numărului de produse verificate din domeniul alimentar, dar și din alte domenii (cosmetică, produse de spălare, textile etc.)”. 

Cele două scrisori, transmise autorităților române de către un eurodeputat activ în dosarele referitoare la Piața Internă a UE, sunt cu atât mai relevante cu cât, în ultimele zile, în spațiul public au apărut întrebări legate de neparticiparea României la analiza realizată de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene. În acest sens, lămuriri au fost oferite ieri chiar de către președintele ANPC, în cadrul prezentării bilanţului activităţii Ministerului Economiei.

Marius Pîrvu a explicat motivul pentru care România nu a participat la studiul european de evaluare a diferențelor privind compoziția produselor alimentare: 

,,Când a existat acea solicitare, noi am preluat Preşedinţia. Am considerat că trebuie să fim neutri faţă de acest subiect. Prima etapă a fost numai studierea etichetei”, a adăugat Marius Pîrvu. Aceasta a mai adăugat că această decizie a aparținut Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului: ,,A fost decizia noastră”.

Citiți și România nu a participat la studiul european privind dublul standard alimentar, justificând că ar dori să rămână ”neutră” pe perioada președinției rotative la Consiliul UE

De altfel, comunicatul Comisiei Europene, din 24 iunie, confirmă faptul că decizia de a furniza date în cadrul studiului aparține statelor membre:

,,Testarea s-a bazat pe o metodologie armonizată elaborată de către Centrul Comun de Cercetare, în cooperare cu statele membre. Această metodologie permite eșantionarea, testarea și interpretarea datelor în termeni comparabili, în întreaga UE. Toate statele membre ale UE au fost invitate să colecteze informații cu privire la compoziția produselor alimentare selectate oferite pe piețele lor”.  

Comisia Europeană mai menționează că din cele 28 de state membre, doar 19 au furnizat datele solicitate:

,,Nouăsprezece state membre ale UE au transmis informații cu privire la 113 produse de marcă și 15 produse sub mărci proprii ale distribuitorilor”. 

Cele 19 state membre participante la care face referire Comisia Europeană sunt următoarele: Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Spania și Țările de Jos. 

Ținând cont de cele menționate, este evident faptul că neincluderea României în acest studiu privind dublul standard al produselor în UE, nu a ținut de decizia Comisiei Europene, ci a fost o decizie la latitudinea statelor membre, iar autoritățile competente din țară nu au considerat oportună furnizarea unor informații în contextul preluării și deținerii Președinției Consiliului UE. 

Amintim faptul că în timpul mandatului României la cârma Consiliului UE, Parlamentul European a pus capăt practicii standardelor duble la alimente în UE, votând modificări aduse pentru patru directive legate de drepturile consumatorilor. La Strasbourg, la ultima sesiune plenară a actualului PE, deputații europeni au aprobat așa-numitul pachet ,,nou mecanism comercial pentru consumatori”, care recunoaște ca practică comercială neloială furnizarea de alimente de la una şi aceeași marcă, dar cu diferite ingrediente și de calitate diferită. Documentul a fost aprobat de 474 de voturi, 163 voturi împotrivă și 14 abțineri.

Cu toate acestea, potrivit vicepreședintelui Comisiei IMCO, noile modificări nu ar fi suficiente pentru a proteja consumatorii din Uniunea Europeană împotriva achiziționării de produse identice ca imagine, dar de o calitate diferită de la stat la stat. Astfel, eurodeputatul Maria Grapini recunoaște că progresul a fost făcut în direcția recunoașterii existenței dublului standard în UE, însă acesta este doar un prim pas în rezolvarea problemei. din poziția în care se află, 

 ,,Am votat o Directivă care prevede sancționarea celor care produc/ distribuie produse cu dublă calitate, dar nu este suficient. Sunt prea multe excepții și trebuie să continuăm reglementarea în acest domeniu”, explică Maria Grapini pentru CaleaEuropeana.ro

În acest sens, eurodeputatul promite, ca, din poziția în care se află, să depună toate eforturile necesare pentru întărire cadrului legislativ la nivel european.

,,Consider că prioritate pentru mine ca Vicepreședintă a comisiei Piața Internă este continuarea măsurilor de depistare a produselor cu calitate dublă sub același ambalaj! După demersuri timp de trei ani s-a obținut un prim succes: recunoașterea existenței în piața internă a acestor produse! Va fi una dintre prioritățile mele!”, transmite Maria Grapini. 

 

 

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE) a fost numit vicepreședinte al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European

Published

on

© Dan Motreanu/ Facebook

Eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE) a fost numit vicepreședinte al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) din Parlamentul European, informează europarlamentarul pe pagina sa de Facebook.

”Am fost numit vicepreședinte al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară din Parlamentul European, poate cea mai importantă comisie a acestui mandat, având în vedere competențele exclusive pe majoritatea propunerilor legislative din cadrul Pactului Ecologic European care va stabili un nivel ridicat de protecție a mediului, tranziția către o economie curată și o bună calitate a vieții pentru cetățeni”, a scris Motreanu.

 

În perioada 2017-2019, Comisia ENVI a fost condusă de fostul europarlamentar și actual comisar european Adina Vălean, aceasta fiind primul român președinte de comisie europarlamentară. 

Anterior numirii lui Motreanu, una din funcțiile de vicepreședinte al Comisiei ENVI a fost deținută de eurodeputatul Cristian Bușoi, însă acesta a fost ales președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE).

Dan Motreanu se află la primul mandat de deputat în Parlamentul European, unde activează ca membru plin în Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor și ca membru supleant în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală și în Comisia pentru cultură și educație. De asemenea, eurodeputatul face parte și din trei delegații parlamentare: Delegația la Comisia parlamentară mixtă UE-Chile, Delegația la Adunarea Parlamentară Euro-Latinoamericană și Delegația pentru relațiile cu Japonia.

Anterior mandatului de europarlamentar, Dan Motreanu a fost deputat între anii 2004-2016.

Între anii 2006-2007 a fost ministru al Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, în perioada crucială care a precedat aderarea României la UE.

În prezent, este vicepreședinte PNL pentru politici în Educație, Cercetare, Tineret, Sport, Cultură, Culte și Minorități.

La alegerile prezidențiale din 2019 a fost șeful de campanie al PNL pentru susținerea candidaturii președintelui Klaus Iohannis pentru un nou mandat.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Siegfried Mureșan a reprezentat grupul PPE la negocierile cu Charles Michel privind bugetul UE: ”Parlamentul European va respinge orice variantă de buget care nu poate îndeplini așteptările oamenilor”

Published

on

© Council of the European Union

Președintele Parlamentului European și președinții grupurilor politice din Parlamentul European  au avut marți negocieri cu președintele Consiliului European, Charles Michel, înaintea summitului european extraordinar care începe joi și în care liderii statelor membre vor căuta să ajungă un acord, deși pozițiile lor sunt încă divergente.

Un anunț în acest sens a fost făcut de vicepreședintele grupului PPE în Parlamentul European, Siegfried Mureșan, cel care a reprezentat grupul PPE la reuniune, în numele lui Manfred Weber.

”Vom susține numai un buget care să permită Uniunii Europene să finanțeze corespunzător fermierii, să avem suficiente fonduri pentru autostrăzi, pentru căi ferate, pentru infrastructura de la sate și pentru a finanța noile priorități ale Uniunii Europene: digitalizare, cercetare, inovare, protecția mediului și, mai ales, siguranța cetățeanului. Parlamentul European va respinge orice variantă de buget multianual al Uniunii Europene care nu poate îndeplini așteptările oamenilor”, a anunțat, ulterior întâlnirii, Siegfried Mureșan.

Statele membre ale Uniunii Europene se află în faza unor negocieri complicate și complexe privind viitorul buget pe termen lung, iar baza de tratative de la care liderii europeni vor porni joi discuțiile este reprezentată documentul revizuit de negociere conținând principalele elemente ale bugetului multianual – Negotiating-box – propus vineri de președintele Consiliului European, Charles Michel.

Conform unui document obținut de CaleaEuropeană.ro și care reprezintă varianta de lucru a concluziilor Consiliului European extraordinar din 20 februarie, propunerea lui Michel se referă la un buget de 1.094 de miliarde de euro pentru o perioadă de șapte ani, reprezentând 1,074% din VNB-ul fiecărui stat membru. Această variantă bugetară se situează peste cea a fostei președinții finlandeze – de 1,07% din VNB – propunere oricum respinsă de statele membre. Această propunere reflectă o alocare aflată sub cea cuprinsă de Comisia Europeană în propunerea sa de buget din 2018 (1,11%) și mult sub dorința politică a Parlamentului European (1,3%). Bugetul propus de Charles Michel cuprinde reduceri de 11 miliarde de euro din cadrul politicii de coeziune și mai cuprinde tăieri în ce privește piața unică, migrația, securitatea și apărarea, vecinătatea și administrația publică europeană. Reducerea cu 11 miliarde de euro a finanțării pentru rubrica ”coeziune și valori” se regăsește în plus la noile priorități privind mediul și la resursele naturale unde sunt încadrate politicile maritimă, de pescuit și agricultură.

Imediat după apariția acestei variante de buget, președintele Parlamentului European, David Sassoli, a transmis că propunerea de buget al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 prezentată de către Charles Michel, președintele Consiliului European, este ”nesatisfăcătoare”, fiind apropiată de varianta propusă de către președinția finlandeză a Consiliului Uniunii Europene.

De altfel, Parlamentul European a avertizat săptămâna trecută că nu își va da consimțământul pentru viitorul cadru financiar multianual 2021-2027 dacă acesta nu reflectă ambițiile Uniunii Europene.

Eurodeputații au cerut încă din mandatul anterior, în baza propunerii Comisiei Europene din 2018 privind viitorul buget pe termen lung, o alocare de 1,3% din Venitul Național Brut al fiecărui stat membru. Această solicitare este peste propunerea de 1,11% a executivului de la Bruxelles, pentru a permite finanțarea adecvată a noilor priorități, dar și a politicilor tradiționale, precum și pentru a suplini retragerea Marii Britanii din UE, care cotiza la vistieria europeană cu aproximativ 75 de miliarde de euro pentru o perioadă de șapte ani.

Pentru a putea fi adoptat, Cadrul Financiar Multianual are nevoie de acordul în unanimitate al statelor membre. 

În urma obținerii unanimității în Consiliul European, Consiliul Uniunii Europene își definește poziția ținând cont de deciziile adoptate de liderii europeni. De asemenea, pentru a închide procesul decizional pentru adoptarea Cadrului Financiar Multianual este nevoie și de aprobarea Parlamentului European.

Noul Cadru Financiar Multianual ar trebui să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021.

Continue Reading

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE): Proiectul de aviz votat în Comisia IMCO va contribui la evaluarea conformității producătorilor auto cu standardele europene de emisii

Published

on

© Dan Motreanu/Facebook

Eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE) anunță votarea în cadrul Comisiei pentru Piața Internă și Protecția Consumatorilor IMCO a Parlamentului European a unui proiect de aviz ce prevede introducerea unor factori care să fie utilizați pentru a evalua conformitatea vehiculelor Euro 5 si Euro 6 în timpul efectuării testelor de emisii în condiții reale de conducere.

Potrivit unei postări pe Facebook, Dan Motreanu explică că noile măsuri vin în contextul în care în ultimii ani s-au înregistrat discrepanțe considerabile între emisiile autovehiculelor măsurate în condiții de laborator și cele măsurate în condiții reale de conducere.

„Poluarea crește îngrijorător în orașele noastre, România riscând deja procedura de infringement pe mediu a Comisiei Europene din cauza poluării din București, unde numărul de zile cu poluare excesivă anuală a atins cota de 70, triplându-se față de anul 2013. Este, așadar, extrem de important să ne asigurăm că producătorii auto respectă standardele europene de emisii și să conturăm strategii locale pentru decongestionarea traficului și „înverzirea” orașelor. În acest fel se va îmbunătăți calitatea aerului, iar riscurile pentru sănătatea cetățenilor se vor diminua semnificativ”, precizează eurodeputatul Dan Motreanu. 

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending