Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu salută progresele instituțiilor europene în domeniul sănătății, în contextul în care politica de sănătate prevăzută în Tratatul privind Funcționarea UE nu permite o implicare directă a Uniunii Europene în acest sector.
„Deși sănătatea nu este politică comună europeană, așa cum eu consider că ar fi cel mai eficient pentru oameni, totuși au fost făcuți mulți pași înainte în domeniul sănătății, la nivel european. Avem deja un plan al Comisiei Europene și un raport al comisiei din Parlament, privind lupta împotriva cancerului, suntem în plin proces de modificare a strategiei farmaceutice, avem deja programul EU4Health”, a transmis eurodeputatul într-un mesaj pe pagina de Facebook.
Marian-Jean Marinescu subliniază că a durat treni ani pentru ca statele membre să ajungă la o poziție comună privind Evaluarea tehnologiei sănătății (HTA), care pornește de la o inițiativa legislativă a Comisiei din ianuarie 2018: „Votul din această sesiune plenară este ultima procedură pentru adoptarea oficială a raportului, pe care îl susțin în primul rând pentru că reduce nivelul fragmentării și consolidează cooperarea la nivelul UE între statele membre.”
Health Technology Assessment (HTA), așa-numita Evaluare a Tehnologiilor Medicale (ETM), reprezintă un proces complex ce măsoară valoarea adăugată a unei noi tehnologii medicale în comparație cu tehnologiile existente. Scopul acestei evaluări este să li se asigure pacienților accesul la cel mai bun tratament disponibil pe piață, analizând în același timp costurile pentru pacient și impactul asupra organizării sistemelor de sănătate în administrarea tratamentului. ETM poate fi un instrument extrem de important pentru pacienții români în ceea ce privește accesul la noile medicamente, România fiind printre țările UE care le oferă gratuit pacienților cele mai puține medicamente inovatoare.
Citiți și: România, printre țările UE care asigură acces gratuit la cele mai puține medicamente inovatoare. Cum va îmbunătăți situația noul HTA european
Procesul HTA este realizat în prezent de aproximativ 50 de agenții europene, abordările lor fragmentate pot avea un impact negativ asupra investițiilor în cercetare și dezvoltare din Europa, iar reducerea acestei fragmentări a fost principalul obiectiv al modificării legislației, mai informează eurodeputatul.
„Regulamentul prevede cooperarea statelor membre la nivelul UE în ceea ce privește evaluările clinice comune și consultările științifice comune privind tehnologiile medicale. Această lucrare colectivă va oferi informații științifice valoroase autorităților sanitare naționale atunci când iau decizii cu privire la stabilirea prețurilor și rambursarea unei tehnologii de sănătate. Potrivit raportului, pentru a reduce sarcina administrativă în special pentru companiile mai mici, dezvoltatorii de tehnologii sanitare ar trebui să prezinte informații, date și alte dovezi necesare pentru evaluarea clinică comună, o singură dată la nivelul UE”, a conchis Marian-Jean Marinescu.
Reamintim că potrivit Tratatului de Funcționare a Uniunii Europene, UE nu are competențe exclusive sau cel puțin partajate cu statele membre în domeniul ocrotirii sănătății.
„În definirea și punerea în aplicare a tuturor politicilor și acțiunilor Uniunii se asigură un nivel ridicat de protecție a sănătății umane. Acțiunea Uniunii, care completează politicile naționale, are în vedere îmbunătățirea sănătății publice și prevenirea bolilor și afecțiunilor umane, precum și a cauzelor de pericol pentru sănătatea fizică și mentală. Această acțiune cuprinde, de asemenea, combaterea marilor epidemii, favorizând cercetarea cauzelor, a transmiterii și prevenirii acestora, precum și informarea și educația în materie de sănătate, precum și supravegherea amenințărilor transfrontaliere grave privind sănătatea, alerta în cazul unor asemenea amenințări și combaterea acestora. Uniunea completează acțiunea statelor membre în vederea reducerii efectelor nocive ale drogurilor asupra sănătății, inclusiv prin informare și prevenire.”
Una dintre concluziile care se poate deduce din modul cum s-a acționat până în prezent, în rândul instituțiilor europene, este aceea a necesității nu doar de coordonare a politicii naționale în domeniul sănătății cât, mai degrabă, a includerii acestui domeniu în aria competențelor exclusive, competențe care ar trebui extinse și la alte sectoare pentru ca proiectul european să își poată menține și consolida rolul de actor care contează cu adevărat pe scena mondială.
Citiți și: Uniunea Europeană a Sănătății, posibilă prin modificarea Tratatului UE. Care este părerea Comisiei Europene și ce răspuns așteaptă de la cetățeni