Connect with us

Nicolae Ștefănuță

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță a negociat mai mulți bani pentru bugetul UE din 2023 și a obținut un acord în Comisia pentru Bugete

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Europarlamentarul USR Nicu Ștefănuță (Renew Europe), în calitate de Raportor General pentru bugetul UE pentru anul 2023, a negociat mai mulți bani pentru următorul an, având în vedere schimbările majore survenite în ultimele săptămâni.

„Negocierile conduse de Nicu Ștefanuță au condus la un acord votat ieri (16 martie) cu largă majoritate în cadrul Comisiei pentru Bugete a Parlamentului. Luna viitoare, acesta va fi votat de întreg Parlamentul European, în ședința plenară de la Strasbourg”, transmite deputatul într-un comunicat oficial, remis CaleaEuropeană.ro

Acordul reprezintă poziția Parlamentului European și va servi drept fundament pentru felul în care se vor derula cheltuielile și nevoile majore în 2023. Potrivit eurodeputatului român, procedura bugetară anuală nu va fi una obișnuită, ci dimpotrivă una cu totul excepțională, cum nu s-a mai întâmplat în istoria Uniunii Europene.

„Invazia Rusiei asupra Ucrainei, un stat independent, vine cu o multitudine de schimbări majore, deconsecințe economice, energetice, umanitare și de securitate. Mă voi lupta pentru ca tot ceea ce Putin încearcă să distrugă, Uniunea Europeană să reconstruiască mult mai temeinic și mai solid. În mod cert, UE va trebui să vină cu un pachet financiar ambițios, bine gândit, să ajute statele membre și țările care găzduiesc refugiații să atenueze perturbările produse în energie, agricultură, economie și securitate”, a declarat europarlamentarul Nicu Ștefănuță.

O altă prioritate aflată permanent pe agenda lui Nicu Ștefanuță este creșterea accesului egal al cetățenilor fiecărei țări UE la îngrijiri medicale în Uniune, prin creșterea fondurilor pentru programele europene pentru sănătate.

Accelerarea tranzițiilor verzi și digitale, tocmai pentru a reduce cât mai repede dependența energetică de gazul rusesc este, de asemenea, o urgență.

Raportul ia în considerare provocările demografice și nevoia de a sprijini tinerii prin programe specifice ca, de exemplu, Erasmus+, pentru a crea mai multe oportunități de studii și locuri de muncă pentru tineri.

Bugetul anului 2023 este al doilea buget anual din Cadrul Financiar Multianual 2021- 2027. Din acest motiv, bugetul va juca un rol important în îndeplinirea obiectivelor pe termen lung și ale priorităților politice convenite de Uniune, contribuind la redresarea economiei europene în urma pandemiei de COVID-19, dar și pentru a răspunde șocurilor economice, energetice, umanitare și de securitate în urma invaziei Rusiei asupra Ucrainei.


Nicu Ștefănuță este europarlamentar USR și este vicepreședinte al Delegației pentru relațiile cu Statele Unite și membru al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară, al Comisiei pentru Bugete a Parlamentului European, coordonator al Comisiei Pentru Lupta Împotriva Cancerului și supleant în Comisia pentru Afaceri Externe din Parlamentul European.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță: Solicit Comisiei Europene să ia urgent măsuri pentru a asigura siguranța cetățenilor europeni la bordul aeronavelor

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță (Grupul Verzilor/ALE) a interpelat Comisia Europeană în contextul problemelor tehnice majore ieșite recent la iveală în ceea ce privește aeronavele companiilor low-cost. Acesta a solicitat Comisiei Europene măsuri concrete pentru a asigura siguranța și sănătatea la bordul aeronavelor a cetățenilor europeni.

Apelul său vine în contextul investigațiilor jurnalistice care arată prezența vaporilor toxici la bordul avioanelor, care au provocat intoxicații și au pus în pericol sănătatea tuturor pasagerilor, dar și abuzurile asupra angajaților.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, eurodeputatul a întrebat, în egală măsură, executivul european ce sancțiuni, pe lângă amenzi, riscă aceste companii aeriene în contextul problemelor evocate.

”Pentru a evita orice îngrijorare, solicit Comisiei să ia măsuri în privința acestor companii, să ancheteze și să inspecteze aeronavele și condițiile de muncă a angajaților și să nu tolereze nicio abatere. Nu înțelegem de ce este presa cea care dezvăluie problemele și nu Agenția pentru Siguranța Aviației a Uniunii Europene. Cer Comisiei Europene să se asigure că, înainte de profit, companiile aeriene pun pe primul loc siguranța pasagerilor”, declară Nicu Ștefănuță.

Nicu Ștefănuță este primul eurodeputat român afiliat grupului politic al Verzilor din Parlamentul European (Greens / EFA) și este în prezent membru al comisiei de Bugete și al Subcomisiei de Sănătate Publică.

Totodată, europarlamentarul sibian activează drept membru supleant în Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță alimentară (ENVI), în Comisia pentru Transporturi și Turism (TRAN) și face parte din delegația Parlamentului pentru Relațiile UE cu Moldova precum și din Delegația Parlamentului pentru relația cu NATO.

În aprilie 2023, Nicu Ștefănuță a inaugurat primul spațiu din Sibiu dedicat lui Emil Cioran care activează drept birou europarlamentar pentru tinerii din oraș.

Continue Reading

Nicolae Ștefănuță

Raportul privind sănătatea mintală negociat de Nicu Ștefănuță a fost votat în Comisia pentru mediu și sănătate publică a Parlamentului European

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Raportul privind sănătatea mintală negociat de eurodeputatul Nicu Ştefănuţă a fost votat în Comisia pentru mediu și sănătate publică a Parlamentului European, iar prin acest document sănătatea mintală este pusă pe picior de egalitate cu sănătatea fizică.

Tinerii din ziua de azi se confruntă cu multe provocări când vine vorba de sănătatea mintală: de la problemele de acasă, bullying-ul din şcoală şi mediul toxic şi abuziv de la serviciu, până la presiunea de a se conforma cu standardele societăţii şi teama de a fi lăsaţi pe dinafară. Este pentru prima oară când Parlamentul European vine cu raport în care vorbeşte despre sănătatea mintală şi cere statelor membre să facă mai mult, informează europarlamentarul independent Nicu Ştefănuţă (grupul Verzilor/ALE) într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Prin acest raport, Comisia Europeană pune sănătatea mintală pe picior de egalitate cu sănătatea fizică, introducând 20 de iniţiative emblematice şi finanţări în valoare de 1.23 miliarde EUR din diferite instrumente financiare pentru acţiuni dedicate sănătăţii mintale.

“Să fii tânăr şi să ai probleme mintale în România pe care să nu poţi să le tratezi pentru că nu ai bani este o mare ruşine. Aud foarte des în jurul meu poveşti despre tineri care se confruntă cu depresii, anxietăţi, burnout. Neavând ajutor, pentru că terapia e prea scumpă pentru tinerii români, foarte mulţi dintre aceştia se sinucid. Cum îi ajutăm, efectiv, pe aceşti tineri? Cum schimbăm educaţia din România în aşa fel încât şcolile să ajute tinerii? Statul are o responsabilitate să nu lase tinerii noştri să se piardă în adicţii de tot felul, de la substanţe la jocuri de noroc şi pariuri, ci să îi ajute să treacă peste momentele grele din viaţă. Pe lângă decontarea serviciilor de terapie, măsură pe care statul român ar trebui să o ia cât mai urgent şi pentru care mă lupt în Parlamentul European, noi, ca si societate, trebuie să ne ajutăm unii pe alţii mai mult, să vorbim deschis şi asumat despre acest subiect, nu să ne ascundem. Sănătatea mintală nu este un moft, este o urgenţă!”declară europarlamentarul Nicu Ştefănuţă.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că peste 150 de milioane de oameni din Europa trăiesc cu probleme de sănătate mintală. 9 milioane de adolescenţi din Europa se confruntă cu cu tulburări mintale, în special anxietate şi depresie. Peste 70 la sută dintre angajaţii români au suferit de burnout – de muncă excesivă care duce la epuizare psihică. Suicidul este principala cauză de moarte a tinerilor sub 18 ani.

Nicu Ştefănuţă este primul eurodeputat român afiliat grupului politic al Verzilor din Parlamentul European (Greens / EFA) şi este în prezent membru al comisiei de Bugete şi al Subcomisiei de Sănătate Publică. Totodată, europarlamentarul sibian activează drept membru supleant în Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă alimentară (ENVI), în Comisia pentru Transporturi şi Turism (TRAN) şi face parte din delegaţia Parlamentului pentru Relaţiile UE cu Moldova precum şi din Delegaţia Parlamentului pentru relaţia cu NATO. În aprilie 2023, Nicu Ştefănuţă a inaugurat primul spaţiu din Sibiu dedicat lui Emil Cioran care activează drept birou europarlamentar pentru tinerii din oraş.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Parlamentul European a votat directiva privind calitatea aerului. Nicu Ștefănuță: Cetățenii români vor putea să inițieze procese și să fie despăgubiți pentru calitatea proastă a aerului

Published

on

© Nicu Stefanuta/ Facebook

Parlamentul European a adoptat miercuri poziția sa privind o lege revizuită pentru îmbunătățirea calității aerului în UE – directiva privind calitatea aerului – în vederea realizării unui mediu curat și sănătos pentru cetățenii europeni. Europarlamentarul Nicu Ștefănuță, în calitate de raportor din partea Grupului Verzilor, a transmis într-un comunicat că textul a fost adoptat cu o majoritate strânsă (363 voturi pentru, 226 împotrivă și 46 abțineri) din cauza intereselor industriei și ale partidelor politice care nu pun sănătatea cetățenilor pe primul plan.

Noua directivă reglementează limite mai stricte în privința prezenței particulelor fine (PM2.5, PM 10, NO2) în aerul respirabil, care afectează sănătatea oamenilor, conform ultimelor date științifice prezentate de Organizația Mondială a Sănătății. Conform Agenției Europene de Mediu, 29.000 de români mor anual prematur din cauza calității proaste a aerului.

Legislația propune limite mai stricte, care, dacă sunt depășite, deschid dreptul de a merge în instanță pentru persoanele afectate dar și pentru ONG-uri. De asemenea, persoanele care se îmbolnăvesc din cauza depășirilor limitelor calității aerului pot să primească despăgubiri din partea autorităților care nu au luat măsuri. Noua directivă impune autorităților să fixeze aparate de măsurat calitatea aerului în locurile cele mai circulate.

“Am văzut la vot cui îi pasă de sănătatea cetățenilor și cui nu. Această lege europeană este legată de dreptul sacru al fiecărei ființe umane la un aer curat. Indiferent în ce cartier locuiești, pe ce strada stai, în ce loc lucrezi, ar trebui ca aerul pe care îl respiri să nu te omoare cu zile. Și dacă putem face asta prin legislație, eu mă bucur. Aleg să pun sănătatea cetățenilor pe primul loc” , declară europarlamentarul Nicu Ștefănuță.

România are proceduri de încălcare a legislației europene în ceea ce privește calitatea aerului și riscă amenzi mari, care vor fi plătite din buzunarele cetățenilor. Un studiu publicat de CE Delft în 2021 arată că Bucureștiul înregistrează anual pierderi în costuri sociale de 6,35 miliarde de euro, pierderi generate de impactul poluării aerului asupra sănătății locuitorilor. Următoarele cele mai afectate orașe din România sunt Timișoara, Brașov, Cluj și Iași. Costurile sociale cu sănătatea cuprind cheltuielile directe necesare pentru îngrijirea problemelor de sănătate cauzate de poluarea aerului, precum și cheltuielile indirecte cauzate de scăderea speranței de viață.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.57 mins ago

Cehia a demascat o rețea finanțată de Rusia care descuraja țările din UE să continue sprijinul pentru Ucraina și a cărei activitate ajungea până în Parlamentul European

ROMÂNIA18 hours ago

Luminița Odobescu speră că Misiunea economică și comercială a Francofoniei în Europa Centrală și de Est va contribui la promovarea oportunităților de afaceri între companiile românești și cele din țările membre OIF

U.E.19 hours ago

Comisia Europeană elaborează planuri pentru instituirea unei diplome europene în învățământul superior

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Al 9-lea raport privind coeziunea relevă că șase din cele opt regiuni de dezvoltare ale României se confruntă cu o diminuare a populației apte de muncă, fapt ce le plasează sau potențează riscul de a fi într-o ”capcană a dezvoltării”

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

Premierul R. Moldova, primit de către Marcel Ciolacu la Palatul Victoria: România este partenerul care ne ajută să pășim pe calea spre aderarea la UE

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

Maia Sandu: Cel mai bun mod de a celebra 106 de ani de la Unirea Basarabiei cu România este să devenim un stat liber, alături de România, în marea familie europeană

REPUBLICA MOLDOVA21 hours ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

POLITICĂ21 hours ago

Nicolae Ciucă evidențiază creșterea schimburilor comerciale România – R. Moldova de la 1 la 3 miliarde de euro: Dezideratul este să ne regăsim împreună în UE

REPUBLICA MOLDOVA22 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că a venit vremea ”podurilor comerciale și de capital” între România și R. Moldova: Vrem să o ajutăm să facă pași mari și siguri către UE

ROMÂNIA23 hours ago

Președintele Klaus Iohannis: Pentru România, apartenența la Francofonie înseamnă împărtășirea valorilor și a idealurilor umaniste, care au conturat modernitatea noastră și destinul nostru european

REPUBLICA MOLDOVA21 hours ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

REPUBLICA MOLDOVA22 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că a venit vremea ”podurilor comerciale și de capital” între România și R. Moldova: Vrem să o ajutăm să facă pași mari și siguri către UE

INTERVIURI23 hours ago

INTERVIU Siegfried Mureșan: Obiectivul grupului PPE este începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina până la 30 iunie. Integrarea graduală în piața unică înseamnă că R. Moldova va avea beneficiile unui stat membru

CONSILIUL UE2 days ago

Ministrul Mediului, la Bruxelles: Tranziția către neutralitatea climatică trebuie să fie echitabilă și să țină cont de impactul socio-economic asupra comunităților, lucrătorilor și industriilor care pot fi afectate

REPUBLICA MOLDOVA6 days ago

Parlamentul R. Moldova a adoptat o Declarație cu privire la integrarea europeană: Doar aderarea la UE, partener de nădejde timp de decenii, va asigura viitorul țării

CONSILIUL EUROPEAN7 days ago

Klaus Iohannis le solicită omologilor din UE sprijin pentru R. Moldova: Trebuie să adoptăm cadrele de negociere pentru aderare. Siguranța Republicii Moldova înseamnă siguranța spațiului european

CONSILIUL EUROPEAN7 days ago

Klaus Iohannis: Decalogul pentru funcția de secretar general NATO a fost “foarte bine primit de aliați”. De Mark Rutte “ne deosebește istoria, geografia și viziuni ușor diferite despre viitorul NATO”

COMISIA EUROPEANA7 days ago

Șefa Comisiei Europene pledează pentru utilizarea energiei nucleare în cadrul tranziției către o energie curată

INTERNAȚIONAL7 days ago

Volodimir Zelenski cere lumii democratice să redea fiecărei națiuni certitudinea că securitatea sa este de nezdruncinat: Regulile trebuie să funcționeze din nou pentru a proteja ordinea mondială

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Celine Gauer, responsabil în cadrul Comisiei Europene pentru implementarea PNRR, cere României să accelereze ritmul reformelor: Mesajul meu este unul al urgenţei. 2024 ”va stabili succesul sau eșecul țării”

Trending