Connect with us

Dan Motreanu

Eurodeputatul PNL Dan Motreanu: Împreună cu colegii Daniel Buda, Mircea Hava și Siegfried Mureșan am obținut sprijinul întregului grup PPE pentru o serie de amendamente care garantează despăgubirea fermierilor români afectați de pesta porcină africană

Published

on

©️ Dan Motreanu/ Facebook

Eurodeputații PNL Dan Motreanu, Daniel Buda (membri în Comisia pentru agricultură), Mircea Hava și Siegfried Mureșan (membri în Comisia pentru bugete) au depus o serie de amendamente privind despăgubirea fermierilor afectați de pesta porcină africană, pentru care au primit sprijinul întregului grup PPE, potrivit unei postări pe Facebook. 

Aceste amendamente, care au devenit o prioritate pentru PPE, potrivit afirmației eurodeputatului Dan Motreanu, garantează că fermierii români vor fi ajutați imediat ce pesta porcină apare. Astfel, cele 80 de milioane de euro cerute de europarlamentarii români ar trebui să ajungă cât mai repede la fermierii și crescătorii din România și din celelalte state ale Uniunii, imediat după aprobarea bugetului UE.

© Dan Motreanu/Facebook

,,Din păcate, din cauza pestei, care a impus restricții la export, și a dezinteresului factorilor de decizie din actualul Guvern, care nu au făcut nimic să limiteze pagubele, prețul cărnii de porc s-a majorat cu până la 30% anul acesta, România fiind în topul scumpirilor preparatelor din porc”, precizează Motreanu. 

În acest sens, Motreanu spune că sprijinirea amendamentelor de întreg grupul politic din care fac parte autorii acestora, ,,este o primă victorie importantă pe care am obținut-o”.

,,Suntem o delegație mare în cel mai mare grup din Parlamentul European și ne propunem să facem cât mai multe lucruri bune pentru oameni în următorii 5 ani”, încheie eurodeputatul PNL.

Dan Motreanu se află la primul mandat de deputat în Parlamentul European, unde activează ca membru plin în Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor și ca membru supleant în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală și în Comisia pentru cultură și educație. De asemenea, eurodeputatul face parte și din trei delegații parlamentare: Delegația la Comisia parlamentară mixtă UE-Chile,  Delegația la Adunarea Parlamentară Euro-Latinoamericană și Delegația pentru relațiile cu Japonia. Anterior mandatului de europarlamentar, Dan Motreanu a fost deputat între anii 2004-2016. Între anii 2006-2007 a fost ministru al Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, în perioada crucială care a precedat aderarea României la UE. În prezent, este vicepreședinte PNL pentru politici în Educație, Cercetare, Tineret, Sport, Cultură, Culte și Minorități.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Dan Motreanu

Dan Motreanu îi îndeamnă pe ”fermierii români să aplice eco-schemele” din cadrul PAC: Nerespectarea acestora ar duce la pierderea a circa 475 de milioane de euro pe an

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Europarlamentarul Dan Motreanu (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru  pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) din Parlamentul European, semnalează că neaplicarea eco-schemelor de către fermieri ar duce la pierderea a aproximativ 475 de milioane de euro pe an în România și la scăderea subvenției pe hectar de la 195 de euro la 120 de euro.

În această situație, Motreanu îi îndeamnă pe fermierii români ”să aplice eco-schemele și ca statul să stabilească sume stimulative pentru aceste intervenții. Evităm astfel pierderea unor sume mari din fondurile destinate României pentru plățile directe.”

Parte a noii Politici Agricole Comune (PAC), schemele ecologice sau eco-schemele reprezintă un nou instrument conceput pentru a recompensa fermierii care aleg să facă un pas înainte în ceea ce privește grija față de mediu și acțiunile în domeniul climei. Eco-schemele vor contribui în mod semnificativ la tranziția ecologică și la obiectivele Pactului Verde.

Noua PAC alocă 25% anual din pilonul 1 (plăți directe) pentru finanțarea eco-schemelor. Ele sunt obligatorii pentru statele membre, dar voluntare pentru fermieri, cărora le pot genera venituri mai mari. Statele membre trebuie să promoveze eco-schemele, să le facă foarte atractive și ușor de implementat.

”Pentru a evita pierderea fondurilor, se aplică un sistem de compensare între piloni – procentele care nu se realizează din pilonul 1 pentru mediu și climă pot fi compensate din pilonul 2 (politica de dezvoltare rurală). Totodată, pentru a evita pierderea de fonduri se stabilește un prag de 20% pentru perioada 2023-2024 (2 ani perioadă de <<învățare>>), procentele nerealizate între 20% si 25% putând fi compensate în anii următori. Eco-schemele trebuie să fie mai ambițioase decât legislația națională (să nu facă deja parte din lege)”, a subliniat Dan Motreanu.

Așadar, pentru a primi sprijin prin eco-scheme, practicile agricole trebuie:

 • să acopere activitățile legate de climă, mediu, bunăstarea animalelor și rezistența antimicrobiană;
 • să fie definite pe baza necesităților și priorităților identificate la nivel național/regional în planurile strategice ale statelor membre pentru PAC;
 • să depășească prin nivelul lor de ambiție cerințele și obligațiile stabilite prin condiționalitate;
 • să contribuie la atingerea obiectivelor Pactului Verde.

Comisia Europeană a publicat la începutul anului o listă cu potențiale practici agricole pe care schemele ecologice le-ar putea sprijini în viitoarea politică agricolă comună (PAC). Aceasta include: 

 • practicile de agroecologie, cum ar fi rotația culturilor cu culturi leguminoase și sistemele de creştere a animalelor de mică intensitate;
 • agricultura bazată pe carbon, de exemplu, agricultura de conservare sau menținerea pajiștilor permanente unde plantele perene fixează o proporție mare de carbon în sol;
 • agricultura de precizie, de exemplu, agricultura circulară;
 • aditivi pentru hrana animalelor (floarea soarelui, rapiță) care reduc emisiile din fermentația enterică;
 • practicile de creștere a animalelor care țin seama de bunăstarea animalelor și care reduc nevoia de substanțe antimicrobiene.

După mai bine de doi ani și jumătate de negocieri, dezbateri și eforturi continue, a fost acordat votul final de către Parlamentul European pentru adoptarea noii Politici Agricole Comune. Noua Politică Agricolă Comună își propune să promoveze un sector agricol durabil și competitiv, care să asigure fermierilor un nivel de trai decent și ofere hrană sănătoasă și durabilă.

Planurile strategice aferente PAC, care vor fi elaborate de fiecare stat membru în funcție de particularitățile și nevoile naționale, vor pune în practică o condiționalitate consolidată, eco-scheme, servicii de consiliere agricolă, precum și măsuri și investiții de agromediu și climatice. Aceste măsuri facilitează atingerea obiectivelor Pactului Verde, în special a celor care decurg din Strategia „De la fermă la consumator” și din Strategia privind biodiversitatea pentru 2030, precum și a obiectivelor climatice și de mediu specifice ale PAC.

Comisia Europeană va evalua dacă aceste planuri sunt conforme cu aceste angajamente, iar statele membre vor trebui să se asigure că cel puțin 35% din bugetul pentru dezvoltare rurală și cel puțin 25% din plățile directe vor fi dedicate măsurilor de protecție a mediului și a climei.

Continue Reading

Dan Motreanu

Dan Motreanu a votat în favoarea rezoluției Parlamentului European privind un card european de securitate socială pentru lucrătorii transfrontalieri

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Europarlamentarul Dan Motreanu a votat joi Rezoluția Parlamentului European referitoare la introducerea unui card european de securitate socială.

“Lucrătorii mobili și transfrontalieri au jucat un rol-cheie în timpul pandemiei de COVID-19, în special în agricultură și industria alimentară, servicii sociale și de sănătate, construcții și transporturi. Astfel, dorim să garantăm lucrătorilor transfrontalieri și sezonieri condiții de muncă decente și condiții sociale egale la muncă egală în orice stat UE si-ar desfășura activitatea”, a afirmat Motreanu, într-o declarație publicată pe pagina sa de Facebook.

Cardul european de securitate socială îi va ajuta pe lucrători să își urmărească sumele cu care au contribuit la asigurările sociale și să își ceară mai ușor drepturile de pensie, facilitând portabilitatea acestora, dar va contribui și la: impunerea mai riguroasă a respectării normelor UE privind mobilitatea forței de muncă; o mai bună coordonare a securității sociale pe piața muncii pentru a asigura condiții de concurență loială în UE; verificarea în timp real a statutului de asigurare și a contribuțiilor lucrătorilor mobili de către inspectoratele de muncă și organismele de asigurări sociale naționale; prevenirea abuzurilor și a fraudei sociale, contribuind astfel la combaterea muncii nedeclarate și a nerespectării mecanismelor de stabilire a salariilor existente în țara gazdă și a obligațiilor legate de contribuțiile la asigurările sociale.

17 milioane de cetățeni ai UE locuiesc și lucrează într-un alt stat membru decât cel de origine (3,9 % din totalul forței de muncă europene în 2018). Peste 2,3 milioane de lucrători detașați își desfășoară activitatea în altă țară din Uniune.

Se estimează că în UE sunt angajați anual între 800 000 și 1 milion de lucrători sezonieri, în special în sectorul agroalimentar. 1,5 milioane de lucrători transfrontalieri traversează frontiera zilnic sau cel puțin o dată pe săptămână pentru a merge la serviciu într-un alt stat membru.

Continue Reading

Dan Motreanu

Dan Motreanu: Pentru a accesa finanțarea din politica agricolă comună, statele UE trebuie să trimită Planurile naționale strategice la Bruxelles. România dispune de 22 de miliarde de euro

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Vicepreședintele Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European, Dan Motreanu, prezintă principalele elemente ale noii politici agricole comune, document emblematic aprobat marți de legislativul european, versiunea reformată a PAC fiind mai ecologică, mai echitabilă și mai flexibilă. Astfel, Motreanu, membru supleant în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală, subliniază că România și celelalte state membre trebuie să trimită Comisiei Europene, spre verificare și aprobare, Planurile naționale strategice până la data 31 decembrie.

Eroparlamentarul Dan Motreanu (PNL, PPE) arată că noua Politică Agricolă Comună, constituită din trei regulamente, a fost adoptată de Parlamentul European sub forma a trei regulamente.

– Regulamentul planurilor strategice ale PAC:  452 voturi + / 178- / 57 abțineri

– Regulamentul orizontal (finanțare, gestionare și monitorizare): 485 voturi + / 142- / 61 abțineri

– Regulamentul de modificare a organizării comune a pieței: 487 voturi + / 130- / 71 abțineri

Printre principalele noutăți ale PAC se enumăr

 • tranziția statelor membre către programe agricole ecologice va fi stimulată financiar cu 25%  din bugetul lor alocat sprijinului pentru venit. Acestea vor contribui la atenuarea schimbărilor climatice
 • de asemenea, cel puțin 35 % din fondurile de dezvoltare rurală vor fi alocate angajamentelor de agromediu, care promovează practicile favorabile mediului, climei și bunăstării animalelor
 • poziția fermierilor în cadrul lanțului de aprovizionare cu alimente va fi consolidată prin extinderea posibilităților acestora de a-și uni forțele in acțiuni colective
 • tinerii fermieri  vor beneficia de un sprijin minim obligatoriu pentru venit, investiții sau ajutor la înființare de 3 % din bugetele statelor membre alocate sprijinului pentru venit în cadrul PAC
 • 10% din sprijinul pentru venit va fi redirecționat în beneficiul fermelor mai mici, ceea ce va permite neplafonarea plaților directe din pilonul I
 • lucrătorii agricoli vor beneficia de condiții mai bune de muncă în baza „condiționalității sociale” care-i obligă pe angajatori să respecte elementele legislației europene din domeniul social și al muncii pentru a primi fonduri în cadrul PAC;

Pentru a accesa finanțarea din cadrul PAC, care se ridică la 387 miliarde de euro în următorii șapte ani, țările UE trebuie, până la 31 decembrie, să întocmească și să trimită Comisiei Europene, spre verificare și aprobare, Planurile naționale strategice. Aceste planuri vor combina o gamă largă de intervenții specifice care să răspundă nevoilor particulare ale statelor membre și care să ofere rezultate concrete în raport cu obiectivele la nivelul UE, contribuind în același timp la obiectivele “Pactului Verde”.

Astfel, țările UE realizează o evaluare amănunțită a nevoilor lor pe baza unei analize a punctelor tari, a punctelor slabe, a oportunităților și a amenințărilor (SWOT) din teritoriul lor și din sectorul agroalimentar. Este necesar însă, ca planul național sa îndeplinească trei obiective transversale stabilite la nivel UE:

– să încurajeze un sector agricol inteligent, competitiv, rezistent și diversificat care să asigure securitatea alimentară pentru populație pe termen lung;

– să sprijine și să consolideze protecția mediului, inclusiv biodiversitatea, și acțiunea climatică și să contribuie la realizarea obiectivelor Uniunii legate de mediu și climă;

– să consolideze din punct de vedere și economic și social zonele rurale;

Comisia va avea la dispoziție șase luni pentru a evalua și a aproba planurile, care vor intra ulterior în vigoare la începutul anului 2023.

În perioada 2021-2027, România are alocată o sumă totală de aproximativ 22 de miliarde de euro (prețuri curente) pentru agricultură și dezvoltare rurală distribuite astfel:

– 14 miliarde euro prin Fondul European de Garantare Agricolă (pilonul I, plăți directe);

– 7 miliarde pentru dezvoltare rurală prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (pilonul II, dezvoltare rurală);

– 692 de milioane de euro din pachetul de redresare post-Covid NextGenerationEU, pentru perioada 2021-2022.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Alin Mituța5 hours ago

Eurodeputatul Alin Mituța cere Comisiei Europene să modifice legislația în privința etichetării mierii pentru a preveni frauda cu “miere” îndoită cu siropuri

Cristian Bușoi7 hours ago

Cristian Bușoi, președintele Intergrupului de Luptă împotriva Cancerului din PE, pledează pentru oncologie personalizată: Suntem datori să le oferim pacienților o viață lungă și îngrijire de calitate

ENGLISH7 hours ago

MEP Vasile Blaga: The European Social Security Passport, a first step in protecting the rights of Romanian workers in the EU

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Comisia Europeană intensifică sprijinul acordat sectorului cultural prin intermediul unui ghid online privind finanțarea UE

NATO8 hours ago

Desfășurare de forțe în spațiul aerian al României începând cu 1 decembrie: SUA trimit elicoptere de luptă la Baza Mihail Kogălniceanu pentru a proteja flancul estic al NATO

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI9 hours ago

Eurodeputatul Vasile Blaga: Pașaportul European de Securitate Socială, un prim pas în protejarea drepturilor muncitorilor români în UE

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

Franța se alătură Spaniei și trimite Comisiei Europene o solicitare pentru deblocarea a 7,4 miliarde de euro din PNRR, pe lângă prefinanțarea de 5,1 miliarde de euro

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

Comisia Europeană sprijină formarea unei „redacții europene de știri” care va reuni 16 agenții de presă

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

Ursula von der Leyen salută decizia OMS de a începe negocierile pentru un tratat internațional privind pandemiile: Spiritul de acțiune colectivă, singurul răspuns pentru combaterea pandemiilor

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

Comisia Europeană lansează un instrument digital prin care statele UE își pot monitoriza reziliența socială, economică, ecologică, digitală și geopolitică

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

Ursula von der Leyen salută decizia OMS de a începe negocierile pentru un tratat internațional privind pandemiile: Spiritul de acțiune colectivă, singurul răspuns pentru combaterea pandemiilor

U.E.9 hours ago

Charles Michel, la sesiunea specială a Adunării Mondiale a Sănătății pentru un tratat internațional privind pandemiile: Sper că vom face istorie. Abordarea „O singură sănătate” este un „must-have”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI12 hours ago

Mircea Hava pune la dispoziția oricărei ”comunități care dorește să cunoască și să acceseze fondurile” UE experiența sa de peste 20 de ani ca primar: Banii europeni pot schimba, din temelii, un oraș

ROMÂNIA1 day ago

Varianta Omicron: România trimite un avion Tarom pentru a-și repatria cetățenii blocați în Africa de Sud și se oferă să ajute și alte state UE care nu au reușit acest lucru, în limita capacității aeronavei

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu ministrul Sănătății: România urmează recomandările ECDC și ale Comisiei Europene. Românii care vin din țări din sudul Africii vor fi carantinați timp de 14 zile

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu: Digitalizarea reprezintă soluția pentru a eficientiza statul. Trebuie să fructificăm oportunitățile financiare europene pentru investiții în acest domeniu

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

INTERVIU Eurodeputatul Victor Negrescu: Salariul minim european are menirea să crească standardele sociale în Europa, oferind oportunități egale pentru toți europenii care lucrează în orice stat membru

Alin Mituța4 days ago

Eurodeputatul Alin Mituța: România va deveni un stat sigur pentru fete și femei atunci când vom taxa fiecare violență fizică, sexuală sau emoțională

POLITICĂ4 days ago

Guvernul Nicolae Ciucă a fost învestit de Parlament cu o majoritate covârșitoare. Membrii cabinetului PNL-PSD-UDMR vor depune jurământul la Palatul Cotroceni

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă îndeamnă companiile farmaceutice care produc vaccinul anti-COVID-19 să deruleze campanii de informare în statele UE pentru a combate dezinformarea

Team2Share

Trending