Connect with us

Vlad Nistor

Eurodeputatul Vlad Nistor: Preluarea președinției Consiliul UE de către Germania, ”un accident istoric fericit”

Published

on

© vladnistor.ro

La 1 iulie, Germania va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene – pentru a 13-a oară, însă de această dată o va prelua într-un moment în care întreaga Europă a trecut printr-o criză medicală fără precedent, provocată de pandemia de COVID-19, transformându-se și într-o criza economică neașteaptată. 

Potrivit deputatului european Vlad Nistor, momentul preluării președinției Consiliului UE de către Germania este un ”accident istoric fericit”: ”Eu cred că Europa și lumea întreagă vor beneficia din plin de această președinție, pentru că Germania este o țară puternică, împreună cu Franța, reprezentând motorul Uniunii Europene astăzi, și din această perspectivă ne aflam în fața unui accdident fericit, într-un context atât de dificil pentru întreaga lume”, a declarat acesta în interviul acordat în exlusivitate pentru Caleaeuropeană.ro.

Germania a deținut ultima dată Președinția Consiliului UE în prima jumătate a anului 2007. Președinția germană marchează, de asemenea, începerea unei nou trio de președinții, împreună cu Portugalia și Slovenia. Împreună, cele trei țări vor avea un program de 18 luni care este aliniat programelor de șase luni ale celor trei președinții.

Citiți și: “Împreună pentru relansarea Europei” – mandatul pe care Germania și-l asumă la președinția Consiliul UE: Vom fi în “slujba cauzei europene”


Vlad Nistor, în calitate de europarlamentar în cel mai mare grup politic al Parlamentului European, grupul Popularilor Europeni, este membru în următoarele Comisii de specialitate: Comisia pentru afaceri externe, Delegația la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova, Delegația pentru relațiile cu India, Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest și membru supleant în Comisia pentru comerț internațional, Comisia pentru cultură și educație, Subcomisia pentru drepturile omului, Delegația la Comisia parlamentară de parteneriat UE-Armenia, la Comisia parlamentară de cooperare UE-Azerbaidjan și la Comisia parlamentară de asociere UE-Georgia și Delegația pentru relațiile cu Statele Unite.

Diana Zaim este foto jurnalist, premiată în cadrul #România@10EU, concurs de fotografie organizat cu ocazia a 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Studentă la secția germano-portugheză în cadrul Universității din București și pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Vlad Nistor, membru în Comisia de Afaceri Externe din PE: Europa trebuie să preîntâmpine prin toate mijloacele o nouă criză de migranți

Published

on

© vladnistor.ro

Membru în Comisia pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, deputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), a delcarat pentru Calea Europeană că Europa trebuie să reușească, prin toate mijloacele, să preîntâmpine politic, economic și umanitar o nouă criză de migranți.

„Dincolo de dimensiunea umanitară enormă, Europa prin toate mijloace trebuie să reușească să preîntâmpine politic, economic și umanitar o nouă criză de migranți”, a menționat Vlad Nistor în interviul acordat pentru Calea Europeană.

De asemenea, europarlamentarul liberal subliniază că un nou val de migranți este o problemă suplimentară pentru Europa și există această posibilitate să se confrunte cu așa ceva.

Cu toate acestea, Vlad Nistor a explicat că acest nou val de migranți în Europa ține și de evoluția, care nu este tocmai agreabilă, cu Republica Turcia și de felul în care guvernanții de la Ankara controlează eventualitatea unor valuri de migrație.

Reamintim că Italia deja se confruntă cu un flux ”excepțional de migranți economici” generat de criza sanitară și economică în contextul pandemic actual.

Mulți dintre aceștia debarcă pe insula Lampedusa, sub ochii turiștilor.

”Debarcările autonome pe coastele italiene au crescut într-un timp foarte scurt”, notează ministerul, referindu-se la ambarcaţiunile mici care traversează Mediterana de pe coastele Africii de Nord fără a fi interceptate.

Jumătate dintre cei aproximativ 11.000 de migranți care au debarcat în Italia săptămâna trecută plecaseră din Tunisia, iar cei mai mulți dintre aceștia erau cetățeni tunisieni, conform cifrelor oficiale. Ceilalţi se îmbarcaseră, în majoritate, din Libia.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Vlad Nistor: Cele 80 de miliarde de euro obținute prin efortul diplomatic al președintelui Iohannis, un ajutor fundamental pentru România

Published

on

©️ Vlad Nistor/ Facebook

 

Potrivit europarlamentarului Vlad Nistor, cele 80 de miliarde de euro pe care România le-a obținut prin efortul diplomatic depus de președintele Klaus Iohannis, înseamnă pentru țara noastră un ajutor fundamental.

Într-un interviu pentru Calea Europeană, Vlad Nistor, a declarat că adoptarea cât mai rapidă din partea Parlamentului European a unui plan de reconstrucție economică, sanitară și umanitară este esențială pentru toți cei 500 de milioane de europeni: „Amânarea aplicării cât mai repede a unui plan de reconstrucție globală a Europei este nefolositoare pentru orice european.”

Cu toate acestea, Parlamentul European, reunit în ultima sesiune plenară din luna iulie, înainte de vacanță, a votat cu o largă majoritate rezoluția care stă la baza negocierilor viitoare cu cele 27 de state membre pentru adoptarea unui nou Cadru Financiar Multianual, dar care refuză în același timp propunerea Consiliului European pentru viitorul buget al UE. 

În acest context, deputatul Vlad Nistor consideră că aceste discuții între instituții nu ar trebui să se poarte în condiții de criză cum sunt cele pe care le trăim noi astăzi, și din acest motiv a menționat că nu a votat pentru această rezoluție: „Amânarea aplicării cât mai repede a unui plan de reconstrucție globală a Europei este nefolositoare pentru orice european. Acesta este motivul pentru care am votat împotriva rezoluției.”

Citiți și: Viitorul buget al UE: Parlamentul European a votat rezoluția care va servi drept mandat pentru viitoarele negocieri cu statele membre

Consiliul își va finaliza acum mandatul pentru a porni negocierile cu Parlamentul cu privire la viitorul CFM pentru perioada 2021-2027, la reforma resurselor proprii și la planul de redresare. Parlamentul European va avea ultimul cuvânt cu privire la CFM înainte ca acesta să intre în vigoare. Actualul buget multianual se încheie la 31 decembrie 2020.

Deputații în Parlamentul European își vor prezenta condițiile în rezoluția din sesiunea plenară de joi. Echipa de negociere a PE va iniția negocieri cu Președinția germană a Consiliului UE cât mai curând posibil.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Vlad Nistor: O eventuală relocare a militarilor americani în România va reprezenta un grad superior de protecție

Published

on

© vladnistor.ro

Eurodeputatul Vlad Nistor, membru în Comisia de Afaceri Externe  (AFET) a Parlamentului European, consideră că o eventuală relocare a militarilor americani în România va însemna pentru țara noastră un grad ”superior de protecție”, dar în același timp și un ”oarecare grad de expunere”.

„Cu cât mai multă prezență militară în România se atrage de desigur un oarecare grad de expunere, dar pe de altă parte atragem un grad superior de protecție”, a declarat europarlamentarul român într-un interviu în exclusivitate pentru Calea Europeană.

De asemenea, Vlad Nistor a explicat cum ar trebui să gestioneze România această decizi„ a SUA de a retrage aproximativ 11.900 de militari americani din Germania: „România ar trebui să se poziționeze cât mai bine cu putință, pentru că interesul strategic al României este să fie cât mai bine apărată într-o lume atât de tulbure în care trăim cu toții astăzi.”

Potrivit deputatului liberal, retragererea treptată din Germania a soldaților americani are o explicație logică: „Realitatea geopolitică este cu totul alta față de după cel de-al Doilea Război Mondial, iar Germania este o țară capabilă să se apere și singură, fiind cu mult mai puțin expusă față de alte țări din fosta parte de Est a Europei printre care se află și România.”

„Astfel, cu cât efortul diplomatic al României este mai consistent, cu atât interesele majore ale națiunii române sunt respectate”, a mai menționat acesta în interviu.

Reamintim că Statele Unite vor retrage aproximativ 11.900 de militari americani staționați în Germania, iar o mare parte dintre aceștia vor fi relocați în regiunea Mării Negre, în Polonia, în țările baltice, în Belgia și Italia, a anunțat miercuri secretarul american al Apărării, Mark Esper. Acesta a indicat că din cei 34.500 de militari desfăşuraţi în prezent în Germania, aproximativ 6.400 vor fi repatriaţi în SUA, în timp ce alţi 5.600 vor fi repoziţionaţi în alte ţări ale NATO.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending