EuroMaidanul a protestat faţă de revenirea lui Timoşenko în politică: „Am cerut schimbarea întregului sistem”

iulia-timosenkoAproximativ 5.000 de persoane au protestat duminică seara în Piaţa Independenţei din Kiev faţă de revenirea fostului premier Iulia Timoşenko în politică, relatează agenţia rusă Itar-Tass în pagina electronică, potrivit Gandul.info.

“Revenirea Iuliei Timoşenko nu s-a aflat pe lista de solicitări a manifestanţilor din Piaţa Maidan. S-a cerut schimbarea întregului sistem de conducere a ţării”, se arată într-o rezoluţie adoptată la finalul manifestaţiei din capitala Ucrainei.

Fostul premier Iulia Timoşenko, condamnată în 2011 la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere în urma semnării acordurilor în domeniul gazelor cu Rusia, a fost eliberată sâmbătă din spitalul penitenciarului de la Harkov, unde primea îngrijiri medicale pentru o hernie de disc. Eliberarea sa a avut loc după ce Parlamentul de la Kiev a aprobat, vineri, un proiect de lege care abroga articolul din Codul Penal în baza căruia a fost condamnată Iulia Timoşenko.

După ce a fost eliberată, Timoşenko a venit în Piaţa Independenţei din Kiev, unde s-a adresat manifestaţilor. Ea a declarat ulterior că ar putea candida la alegerile prezidenţiale stabilite de Parlament pentru 25 mai.

Ucraina s-a confruntat săptămâna trecută cu violenţe fără precedent, care au dus la schimbări pe scena politică de la Kiev. Preşedintele Viktor Ianukovici a fost demis de Parlament după ce a părăsit Kievul în urma protestelor din capitală, iar Legislativul a desemnat un şef de stat interimar şi a stabilit alegeri anticipate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.