Connect with us

U.E.

Europa 2020: Obiectivele privind ocuparea forței de muncă, educație și schimbări climatice, aproape atinse la nivelul UE. Reducerea sărăciei, Investițiile în cercetare și dezvoltare, sub țintele stabilite

Published

on

© European Commission

Obiectivele privind ocuparea forței de muncă, educație și schimbări climatice sunt realizabile în contextul Strategiei Europa 2020, raportat la perioada 2017-2018, în timp ce obiectivele de cercetare și dezvoltare și reducere a sărăciei sunt încă la distanță de țintele stabilite, potrivit datelor furnizate de Eurostat în ediția din 2019 a publicației „Mai inteligent, mai ecologic, mai incluziv?”, Care analizează progresul UE și al statelor sale membre către obiectivele strategiei Europa 2020.

Strategia Europa 2020 – agenda UE pentru o creștere inteligentă, durabilă și incluzivă – a fost adoptată de Consiliul European în iunie 2010 cu scopul de a depăși punctele slabe structurale din economia Europei, de a îmbunătăți competitivitatea și productivitatea acesteia și de a susține o economie de piață socială durabilă.

Obiectivele UE sunt stabilite în cinci domenii tematice: ocuparea forței de muncă – cercetare și dezvoltare (cercetare și dezvoltare) și inovare – schimbări climatice și energie – educație – sărăcie și excludere socială. Statele membre ale UE au tradus aceste obiective în țintele lor naționale pentru a reflecta situația și posibilitățile lor de a contribui la obiectivele comune.

Eurostat monitorizează progresul către obiectivele Europa 2020 folosind nouă indicatori de bază; analiza din cele cinci domenii tematice arată tendințele indicatorilor din ultimii ani, până în 2017 sau 2018, în funcție de disponibilitatea datelor.

Astfel, datele Eurostat arată că obiectivul privind deținerea unui loc de muncă în rândul populației cu vârste între 20 și 64 ani va fi atins în 2020, dacă procentul va continua să crească în ritmul actual. Astfel, datele Eurostat indică că, în 2018, 73,2% din populația totală a UE, pentru categoria de vârstă amintită, era încadrată în câmpul muncii, în condițiile în care țința Europa 2020 este de 75%.

De asemenea, UE a îndeplinit deja obiectivul privind educație terțiară și se apropie de ținta stabilită privind părăsirea timpurie a școlii, pentru categoria de vârstă 18-24 ani. Datele arată că, în 2018, doar 10,6% din totalul tinerilor cu vârste între 18 și 24 ani nu mai frecventau nicio formă de învățământ sau pregătire profesională, ținta Europa 2020 pentru acest indicator fiind egală sau mai mică de 10%. În ceea ce privește absolvirea nivelului de educație terțiară în rândul populației cu vârste între 30-35 ani, datele arată că în 2018, ținta Europa 2020, de 40%, fusese deja atinsă, 40,7% din adulții încadrați în categoria de vârstă menționată finalizaseră pregătirea terțiară.

Europa a înregistrat progrese substanțiale și în domeniul schimbărilor climatice și al energiei și este pe cale să atingă  obiectivele Europa 2020 privind gazele cu efect de seră, energia regenerabilă și eficiența energetică. Astfel, în ceea ce privește ținta Europa 2020 privind emisiile de gaze cu efect de seră, un indice de 80 puncte, datele disponibile arată că, în 2017, indicele ajunsese la 78.3. În ceea ce privește proporția de energie regenerabilă din mixul energetic al UE, obiectivul a fost setat la 20 de puncte, însă în 2017 indicele ajunsese la 17,5. Nu în ultimul rând, în ceea ce privește consumul final de energie, obiectivul Europa 2020 este echivalentul a 1086 milioane de tone de petrol (Mtoe), iar în 2017 se consumaseră 1123 Mtoe.

Lucrurile nu stau la fel de bine în ceea ce privește investițiile în cercetare și dezvoltare, populația confruntată cu riscul sărăciei și excluziunii sociale, datele arătând că indicatorii rămân la distanță de țintele Europa 2020. Astfel, în 2017, anul pentru care există date, 111,9 milioane de persoane din Uniunea Europeană erau în pragul sărăciei și exluderii sociale, în condițiile în care obiectivul Europa 2020 a fost stabilit la 96,2 milioane de persoane. De asemenea, în 2017, doar 2,06% din PIB-ul UE reprezenta investiții în cercetare și dezvoltare, în timp ce ținta Europa 2020 presupune cheltuieli de minim 3% din PIB-ul european pentru acest domeniu.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

U.E.

Siria: Șeful politicii externe a UE atrage atenția că blocul european va lua „toate măsurile necesare” pentru a-şi proteja interesele de securitate

Published

on

© European Union

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene atrage atenția că blocul european va lua „toate măsurile necesare” în considerare pentru a-şi proteja interesele de securitate, în același timp în care subliniază urgența cu care escaladarea militară din jurul oraşului Idlib din Siria trebuie să fie oprită, potrivit unei postări pe Twitter. 

„Există riscul de a aluneca într-o confruntare militară internaţională deschisă majoră”, a scris Borrell pe Twitter, evidenţiind că se produce „o suferinţă umanitară insuportabilă”.

„UE face apel la toate părţile pentru o detensionare rapidă şi îşi exprimă regretul pentru toate pierderile de vieţi omeneşti. UE va lua în considerare toate măsurile pentru a-şi proteja interesele de securitate. Suntem în contact cu toţi actorii relevanţi”, a adăugat Borrell.

Bilanțul militarilor turci uciși în regiunea Idlib a ajuns în această lună la 54, după ce 33 de soldați turci au decedat în urma unui atac aerian al forțelor guvernamentale siriene, atac care a rănit alți 32 de soldați, potirivt declarațiilor guvernatorului în provincia turcă Hatay la granița cu Siria.

În urma atacului, un înalt oficial turc a avertizat că Turcia nu va mai opri refugiații sirieni să ajungă în Europa, în ciuda acordului de limitare a imigrației ilegale încheiat în 2016 cu Uniunea Europeană și pentru care Turcia a primit fonduri de asistență de câteva miliarde de euro. 

Pe fondul acestei situații, ambasadorii celor 29 de state membre ale Alianței Nord-Atlantice se vor reuni vineri la nivelul Consiliului Nord-Atlantic, la cererea Turciei, pentru consultări în baza articolului 4 din Tratatul NATO, după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avut joi seara o discuție telefonică cu ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu.

Conform Articolului 4 din Tratat, orice stat aliat poate solicita ţinerea de consultări în situaţia în care consideră că îi sunt ameninţate integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea.

Amintim că pe 5 martie ar urma să aibă loc un summit privind situația din Siria, solicitat de președintele francez Emmanuel Macron și confirmat ca fiind în pregătire comună cu Rusia de către președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care nu a confirmat unde va avea loc reuniunea la care sunt așteptate să participe și Franța și Germania. 

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Ministerul Educației și Cercetării: România se alătură comunității EuroQCI pentru a construi viitorul internet cuantic

Published

on

© DigitalSingleMarket - Twitter

Ministerul Educației și Cercetării din România anunță că țara noastră se alătură comunității EuroQCI pentru a construi viitorul internet cuantic.

”Astăzi, România se alătură comunității EuroQCI pentru a construi viitorul internet cuantic. Vom contribui activ la dezvoltarea tehnologiilor cuantice, susținând punctele noastre forte: lasere, nanotehnologii și teoria cuantică, printre altele”, transmite secretarul de tat pentru cercetare, Dragoș Mihael Ciuparu.  

O delegație a Ministerului Educației și Cercetării, condusă de Dragoș Mihael Ciuparu, Secretar de Stat pentru Cercetare, participă în perioada 27-28 februarie 2020 la Bruxelles în cadrul reuniunii Consiliului UE Competitivitate (COMPET) – Cercetare.

Statele semnatare își propun stabilirea unui cadru de cooperare european EuroQCI, privind infrastructura de comunicare cuantică (QCI), se mai arată în comunicat.

”Participarea României în grupul țărilor care semnează declarația va însemna un nou salt în dezvoltarea de tehnologii de ultimă generație, țara noastră putând astfel fi conectată cu grupurile de cercetare și companiile care sunt interesate de acest domeniu”, transmite Ministerul Educației și Cercetării.

Tehnologiile cuantice vor avea un impact major asupra vieții noastre

”Ca una dintre tehnologiile de vârf ale secolului XXI, tehnologiile cuantice vor avea un impact major asupra vieții noastre, făcând din Europa un loc mai bun pentru a trăi și a munci, mai sigur și mai competitiv”, a mai menționat secretarul de stat.

Declarația EuroQCI a fost lansată în iunie 2019 la Adunarea Digitală din București și semnată de Belgia, Germania, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda și Spania. Ungaria, Portugalia și Polonia s-au alăturat inițiativei în iulie 2019. Croația, Cipru, Grecia, Finlanda, Franța, Lituania, Slovacia, Slovenia și Suedia s-au alăturat în decembrie 2019, iar Republica Cehă la începutul anului 2020.

Mai multe informații despre inițiativa Comisiei Europene, aici.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul Mediului, Costel Alexe: România merită să fie câștigătoarea trofeului ”Arborele European” al anului 2020

Published

on

© CaleaEuroepana-Zaim Diana

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, susține România în competiția ”Arborele European” al anului 2020. Țara noastră fiind finalistă în cadrul acestei ediții cu un brad multisecular cu vârsta de peste 500 de ani.

Costel Alexe transmite un mesaj tuturor românilor pentru a vota bradul românesc în această competiție.

”Prin urmare, adresăm un apel tuturor românilor din țară și celor ce sunt departe de casă, tuturor celor ce stiu ce înseamnă perseverența, competiția și performanța, din domeniile culturii, sportului, educației, cercetării, massmedia, tuturor celor ce știu ce înseamnă greul, celor ce desfășoară activități de care depindem zi de zi, tuturor celor care iubesc această țară, tuturor vocilor României să sprijiniți prin votul dvs. România este în finala competiției Arborele European al Anului 2020. Țara noastră merită să fie câștigătoarea trofeului European Tree of the Year.”

Puteți vota arborele european al anului 2020, aici.

Câștigătorul concursului European Tree of the Year 2020 va fi anunțat în data de 17 martie, în cadrul festivității de premiere de la Palatul Parlamentului European din Bruxelles.

”Votați în număr cât mai mare Bradul Românesc Multisecular!”, transmite Costel Alexe în mesajul postat pe pagina de Facebook.


Un brad cu vârsta de peste 500 de ani din Munții Cindrel, comuna Gura Rîului, este singurul copac propus din România, ajuns în finala concursului Arborele European al anului 2020, alături de alți 14 copaci de pe continent, anunțată pe site-ul său, EPA (Environmental Partnership Association), o grupare de şase fundaţii europene din domeniul mediului.

© Paul Bordaș/ www.treeoftheyear.org

Bradul multisecular – parnicul Cibinului din România, concurează pentru statutul de Arborele Arborele European al anului 2020, cu alţi 14 copaci din alte ţări.

Printre ei se numără Plopul singuratic din Federaţia Rusă, Arborele Vrăjitoarei din Irlanda, Copacul libertăţii din Kaposvar (Ungaria), Arborele vrăjitoare din Olanda, Paznicul satului inundat din Republica Cehă, Arborele libertăţii din Belgia, dar şi alţi copaci importanţi din Bulgaria, Croaţia, Italia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania şi Marea Britanie.

Bradul are și o legendă, fiind considerat unul dintre obiectivele turistice ale comunei Gura Rîului.

”Pe valea Cibinului, trăia un păstor care avea 10 oi. Într-o zi furtunoasă, păstorul a adăpostit oile sub coroana unui brad şi a adormit. Când s-a trezit, furtuna se oprise, dar oile dispăruseră. Păstorul l-a rugat pe Dumnezeu, să-i găsească animalele pierdute. Adormind, a visat că bradul crescuse foarte înalt şi gros. Trezindu-se, visul deveni realitate. Tânărul se urcă în vârful bradului și văzu oile. Întors acasă, i-a povestit mamei miracolul, iar sătenii au hotărât să ocrotească bradul legendar”, spune legenda.

Continue Reading

Facebook

Defender Europe 20

Advertisement
Advertisement

Trending