Europarlamentarul Claudia Țapardel ( PSD,S&D), implicată în negocierile privind viitoarea compoziție a PE: Lupt ca România să primească 33 de mandate în următorul ciclu legislativ

Europarlamentarul român Claudia Țapardel ( PSD,S&D) va reprezenta Grupul Socialiștilor și Democraților în procesul de negociere privind compoziția Parlamentului European după ieșirea Marii Britanii din UE, unul dintre documentele esențiale pentru viitorul instituțiilor europene, scopul fiind acela ca România să recâștige mandatul pierdut în 2014, revenind astfel la formula de 33, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro. 

Foto: Facebook/ Claudia Țapardel

Aceasta consideră că orice formulă nouă de redistribuire trebuie să fie echitabilă pentru toate statele membre și să nu prejudicieze reprezentarea țării noastre la următoarele alegeri europene din 2019.

Repartizarea între statele membre a locurilor din Parlamentul European după plecarea Marii Britanii este un subiect extrem de important din punct de vedere politic și o prioritate pentru legislativul curent,” a declarat Țapardel la Strasbourg, membru al Comisiei pentru Afaceri Constituționale, principalul for de dezbatere al implicațiilor instituționale generate de viitoarea ieșire a Marii Britanii din UE. 

„Obiectivul Parlamentului este crearea unui sistem de alocare echitabilă a celor 73 de mandate ale colegilor britanici, care respectă principiul proporționalității degresive, astfel încât niciun stat membru să nu înregistreze o pierdere de locuri, inclusiv prin raportare la ponderea demografică”, a completat europarlamentarul Claudia Țapardel. 

Solicitarea mea în calitate de reprezentant al României la această etapă de negocieri este ca țara noastră să recupereze mandatul pierdut pe nedrept în legislatura trecută și creșterea numărului acestora de la 32 la 33. Extinderea Uniunii Europe prin integrarea Croației a lipsit în mod eronat țara noastră de un mandat, acest lucru afectându-i puterea de decizie în cadrul activității legislative. Așadar, voi milita pentru ca orice formulă de consens discutată în perioada următoare – și pentru care vom vota la începutul lui 2018 – să nu prejudicieze reprezentarea țării noastre, mai ales în situația în care există posibilitatea ca delegațiile naționale din țări precum Franța, Spania sau Polonia să primească mandate care sunt deja în plus față de cele preconizate în Raport”, a adăugat reprezentantul României în Parlamentul European. 

În viziunea acesteia, România, care devine astfel cea de-a șasea putere din UE după ieșirea Marii Britanii, ”merită să aibă o voce mai puternică în Parlamentul European, în raport cu viitorul său statut de cea de-a șasea țară ca mărime din UE odată cu ieșirea Marii Britanii, așa cum se întâmplă deja în Consiliu. De aceea, în calitate de europarlamentar român și membru în Comisia AFCO, mă folosesc de toate pârghiile pe care le am la dispoziție la nivel instituțional pentru a promova interesele țării noastre și a câștiga un mandat în plus în următoarea legislatură. Cred că România are toate elementele de a fi un lider european și este momentul ca și celelalte țări să recunoască acest lucru printr-un vot pozitiv – și mai ales de încredere – la amendamentele pe care le-am depus la raportul privind compoziția PE după alegerile din 2019”, a conchis  Țapardel. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.