Donald Tusk: Există diviziuni geografice Est-Vest şi Nord-Sud pe teme precum migrația și Uniunea Economică și Monetară

Președintele Consiliului European a avertizat miercuri înainte de ultimul summit UE din acest an că există ”diviziuni geografice” între statele membre și a făcut apel la unitate. 

FOTO: Donald Tusk/ Facebook

Există ”diviziuni geografice” între ţările din estul şi din vestul Uniunii Europene în chestiunea migraţiei şi, pe de altă parte, între ţările din nordul şi sudul blocului comunitar în problema viitorului Uniunii Economice şi Monetare, a susținut oficialul european, potrivit EUObserver

Adresându-se presei înainte de începerea Consiliului European, Tusk a apreciat că următoarea etapă a negocierii Brexit-ului, cea care priveşte viitoarea relaţie dintre Marea Britanie şi UE, va fi „adevărata probă a unităţii” statelor UE.

„Acest summit va fi o ilustrare clară a faptului că numai dacă suntem uniţi putem aborda cu succes chestiunile şi provocările cele mai dificile, cum ar fi Europa apărării sau Brexit-ul”, a subliniat el, notează Agerpres, citând agenția EFE.

Tusk a menţionat în acest context că la reuniunea de joi a liderilor europeni va fi lansată cooperarea structurată permanentă în sectorul apărării (PESCO), iar la cea de vineri se va confirma încheierea „formală” a negocierii primei etape a Brexit-ului, respectiv stabilirea condiţiilor generale ale ieşirii Marii Britanii din UE.

”În ceea ce priveşte Uniunea Economică şi Monetară, diviziunea, iertaţi-mi simplificarea geografică, este între Nord şi Sud, iar în privinţa migraţiei este între Est şi Vest”, a sintetizat Donald Tusk.

Comisia Europeană a respins miercuri solicitarea făcută de către președintele Consiliului European, Donald Tusk, privind renunțarea la cotele de refugiați, propunere înaintată marți de către acesta liderilor europeni în care justifica decizia prin invocarea faptului că acestea sunt ”ineficiente” și ”provoacă diviziuni” între statele membre UE. 

Adoptate prin majoritate calificată în luna septembrie a anului 2015, cotele obligatorii prevedeau relocarea în statele membre UE a 160.000 de refugiați aflați în taberele din Grecia și Italia.

În pofida acestui fapt, în luna septembrie a anului 2017, au fost relocați doar 32.000 de refugiați, alte câteva mii fiind eligibili pentru relocare, rezultate care a înșelat așteptările inițiale.

Polonia, Cehia și Ungaria s-au numărat printre statele care au refuzat acceptarea cotelor obligatorii, poziție care a atras după sine chemarea acestora în fața Curții de Justiție a UE de către Comisia Europeană, dar și declanșarea procedurii de infringement.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.