EUROSTAT: Peste 50 de milioane de rezidenți în UE s-au născut în afara țării în care locuiesc

Migrația este influențată de o combinație de factori economici, politici și sociali: fie în țara de origine a migrantului, fie în țara destinație. Din punct de vedere istoric, relativa prosperitate economică și stabilitatea politică a UE sunt considerate drept un efect de atracție a imigranților. Însă migrația în sine nu va inversa tendința de îmbătrânire a populației, cu care se confruntă multe țări ale Uniunii Europene, potrivit studiului  “People in the EU: who are we and how do we live?” dat publicității în luna decembrie de către Eurostat.

Conform recensământului populației și locuințelor din 2011, aproape 51 de milioane de persoane rezidente în UE au fost născute în afara statului unde locuiesc, reprezentând aproximativ 10% din populația UE 28.

Mai mult de o treime (36,9%) dintre aceștia- aproximativ 18,8 milioane s-au născut în alte state UE, iar 7,4 milioane (14,6%) sunt născuți în state europene care nu sunt membre UE. Rezidenții UE care s-au născut în Asia reprezintă aproximativ 20,8% din total, cei născuți în Africa-16,9%, iar rezidenții născuți în Caraibe, America Centrală și de Sud, aproximativ 8,7%.

fig 1

Comunitatea marocană, cea mai mare comunitate de străini din UE

În 2011, primele 20 de comunități de origine străină din afara UE au reprezentat 18.5 milioane de rezidenți în UE 28, echivalând cu 3,7% din populația Uniunii.

Cea mai mare comunitate de persoane născută într-o țară din afara UE a fost compusă din rezidenții UE născuți în Maroc. În 2011, aproximativ 2,3 oameni născuți în Maroc locuiau în UE, reprezentând 0.5% din totalul populației UE și 7,2% din totalul rezidenților străini născuți în țări terțe. Cea mai mare comunitate marocană de pe teroritoriul UE se află în Franța.

Următoarele comunități de rezidenți ce au origine străină provin din Turcia (2,1 milioane), repsectiv Rusia (1,8 milioane). Aproape un milion de alți rezidenți provin din Algeria, Ucraina și India.

Screen Shot 2015-12-28 at 3.17.28 PM

În 2011, numărul rezidenților născuți într-o altă țară a UE decât cea în care au fost înregistrați, a ajuns la 18,8 milioane, sau 3,7% din totalul populației. Rezidenții născuți în alte state UE au reprezentat 5,1% din totalul rezidenților din Suedia, respectiv 6,5%-Austria, 6,6%-Germania, 7%-Belgia.

Aproape o treime din totalul populației din Luxemburg s-a născut într-un alt stat UE.

La polul opus, mai puțin de 1% dintre locuitorii din Estonia, Lituania, Polonia, România și Bulgaria s-au născut într-un alt stat membru al UE.

fig 3

Peste 10% dintre cei născuți în Cipru, Irlanda, Luxemburg, Polonia și România au locuit în străinătate în alt stat membru UE.

Cipru și România, în topul țărilor din care populația emigrează

La polul opus se află ponderea populației care a emigrat în străinătate și care locuiesc într-un alt stat membru al UE. În 2011, cea mai ridicată cifră a fost atinsă de Cipru (12,8%) și România (12,5%). Statele mari precum Germania, Franța, Marea Britanie, Italia și Spania au înregistrat cele mai mici procente în ce privește populația care a decis să locuiască în alt stat membru.

Screen Shot 2015-12-28 at 3.11.31 PM

Ce locuri de muncă ocupă 

Potrivit datelor prezentate de Eurostat, un procent relativ mic de forță de muncă străină a ocupat funcții în administrațiile publice din statele UE.

Un sfert din populația nativă din statele UE, aproximativ 51,2 milioane, lucra în anul 2011 în domenii precum administrația publică, apărare, educație, sănătate și asistență socială.

Aproximativ 4,9 milioane de rezidenți născuți în străinătate lucrau în activități economice similare, echivalentul a 18,9% din totalul forței de muncă venită din străinătate.

Screen Shot 2015-12-28 at 2.50.14 PM

Mai multe detalii sunt disponibile AICI.

.

.

One Response to EUROSTAT: Peste 50 de milioane de rezidenți în UE s-au născut în afara țării în care locuiesc

  1. Pingback: Europa, nu vreau sa ne f…! | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.