Conferinta “Lansare Studii de Strategie si Politici – SPOS 2012”

ier.

Institutul European din Romania (IER) a lansat in data de 11 aprilie 2013, seria de Studii de strategie si politici (SPOS) 2012. Evenimentul s-a  bucurat de prezenta domnului George Ciamba, Secretar de Stat pentru Afaceri Europene in cadrul MAE, a domnului Leonard Orban, fost ministru  al Afacerilor Europene si  fost Comisar European  pentru Multilingvism, a doamnei Gabriela Dragan, Director General al IER si a domnului Andrei Mocearov, sef Departament Studii Parlamentare si Drept Comunitar, Camera Deputatilor.

De asemenea, la eveniment au participat coordonatorii studiilor: Bogdan Suditu, lector univ.dr. Facultatea de Geografie, Universitatea din Bucuresti, Iordan-Gheroghe Barbulescu, prof.univ.dr., Decan al Departamentului de Relatii Internationale si Integrare Europeana, SNSPA, Bogdan Moinescu conf.univ.dr. Facultatea de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori, ASE, Cornel Albu, director adjunct, Institutul de Economie Mondiala.

Evenimentul a fost moderat de domnul Ovidiu Nahoi, realizator-prezentator Money TV.

Doamna Gabriela Dragan a remarcat ca Studiile de strategie si politici (SPOS) vizeaza subiecte in functie de nevoile identificate la nivelul societatii conferind o imagine echilibrata asupra problemelor abordate. Totodata, doamna Dragan a evidentiat importanta dezbaterii in amanunt a acestor studii, acestea starnind interesul celor prezenti, anuntand un program al viitoarelor evenimente ce se vor desfasura pe parcursul lunilor aprilie si mai pentru fiecare dintre cele patru studii SPOS.

Cu acest prilej au fost anuntate si temele de cercetare ce vor face obiectul Proiectului de Studii de  strategie si politici (SPOS) 2013: Liberalizarea treptata a pietelor de energie electrica si gaz si impactul acestui proces asupra economiei romanesti, Politici de incluziune a romilor in statele membre UE, Estimarea impactului liberei circulatii a lucratorilor romani pe teritoriul UE, incepand cu 01.01.2014; realitati si tendinte din perspective economica, ocupationala si sociala, la nivel national si european, Avantajele competitive ale Romaniei pe piata interna UE.

Secretarul de Stat George Ciamba  a multumit, in alocutiunea sa, IER pentru abordarea in studiile lansate a unor teme de mare interes pentru Ministerul Afacerilor Externe, subliniind ca “este esential sa avem expertiza pentru a putea previziona afacerile europene” si adaugand ca “studiile IER sunt foarte valoroase si raspund nevoilor concrete”.

Secretarul de Stat a precizat ca Ministerul Afacerilor Externe considera esentiala aprofundarea colaborarii cu IER, institut care isi poate consolida, sub egida MAE, rolul de think-tank care sprijina in mod substantial activitatea diplomatica a Romaniei:

„Doresc, de asemenea, ca impreuna cu dumneavoastra sa identificam in continuare acele teme de interes aparte pentru Romania si sa extragem maximum de beneficii din viitoarea noastra colaborare” a sustinut Ciamba.

Leonard Orban a apreciat, in interventia sa, studiile IER intrucat aduc in vizor teme foarte importante, precum cea a migratiei. Orban a evidentiat faptul ca tara noastra se confrunta cu o problema a migratiei in conditiile in care scaderea populatiei Romaniei din 2000 pana in prezent este cea mai mare din UE , de 12%.

Totodata, fostul ministru a evidentiat ca Romania a devenit tara de destinatie a emigrantilor internationali si este foarte important sa fim pregatiti si sa ne adaptam acestor schimbari. Privitor la studiul “Coordonarea afacerilor europene la nivel national. Mecanisme de colaborare intre Guvern si Parlament in domeniul afacerilor europene”, Orban a apreciat ca Parlamentul roman a fost prea putin implicat in afacerile europene, iar acest lucru a condus la eficienta scazuta a modului in care statul roman negociaza diferite dosare la Bruxelles si la o mai mica legitimitate.

“Parlamentul a fost putin sau foarte putin implicat in afacerile europene, aceasta a condus si la accentuarea slabiciunilor pe care le avem si la o eficienta mai mica a modului in care statul roman negociaza diferite dosare la Bruxelles. O mai mica legitimitate. (…) Este anormal sa nu avem o lege a relatiilor Guvern-Parlament in domeniul afacerilor europene’, a spus Leonard Orban.

“Este absolut necesar sa avem Parlamentul alaturi de Guvern in acest proces” a subliniat fostul comisar, reamintind ca in calitate de ministru a promovat un proiect de lege in acest domeniu, dar care a fost contestat la Curtea Constitutionala, procesul fiind inca pe rol.

Comentand studiul referitor la politica comerciala a Romaniei  si taxarea tranzactiilor financiare, Orban a declarat ca Romania nu-si poate permite sa depinda in majoritate doar de relatiile comerciale cu statele membre UE.

“Orientarea spre alte state, din afara UE, nu se face in contrabalans cu scaderea nivelului schimburilor comerciale cu statele din interiorul UE’, a explicat Orban.

In ce priveste studiul IER referitor la taxa privind tranzactiile financiare, el a apreciat ca astfel de analize sunt foarte utile autoritatilor, cu toate ca la momentul acesta Romania a decis sa nu aplice aceasta taxa.

Andrei Mocearov a multumit IER pentru studiile ce deja au devenit “evenimente reper” si care ofera o gama diversificata de produse esentiale pentru intelegerea afacerilor europene si a efectelor acestora asupra Romaniei. Cerintele arata insa, in opinia dlui Mocearov, ca studiile sunt inca insuficiente, indemnand IER sa continue realizarea acestora.

Dl Mocearov a evidentiat nevoia unui cadru juridic pentru relatiile dintre Parlament si Guvern, adaugand ca UE “traverseaza momente de framantare intense” si ca deficientele democratice trebuie rezolvate.

Seria de Studii de Strategie si Politici (SPOS) realizate de Institutul European din Romania are ca scop furnizarea unor elemente pentru fundamentarea politicilor postaderare si a pozitiilor Romaniei vizand constructia europeana. In cadrul proiectului derulat in anul 2012, cercetarea a acoperit arii tematice relevante pentru evolutiile actuale in plan european si in care Romania este implicata, respectiv: (1) Perspectivele politicii de migratie in contextul demografic actual din Romania;  (2) Coordonarea afacerilor europene la nivel national. Mecanisme de colaborare intre Guvern si Parlament in domeniul afacerilor europene. Studiu comparativ in statele membre UE; (3) Taxarea tranzactiilor financiare si consecintele sale asupra cresterii economice, stabilitatii financiare si finantelor publice; (4) Perspective si provocari ale exporturilor romanesti in perioada 2010-2014, din punct de vedere al relatiilor comerciale bilaterale si regionale ale UE.

Studiile realizate în cadrul proiectului SPOS 2012, disponibile integral AICI.

 

Alexandra Ariton

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.