Fitch şi S&P au retrogradat ratingurile băncilor spaniole. Moody’s a retrogradat şase ţări din zona euro și avertizează alte trei

Agenţia de evaluare financiară Fitch a retrogradat ratingurile celor mai mari patru bănci spaniole, iar Standard & Poor’s (S&P) a tăiat calificativul acordat întregului sector bancar din Spania, pe fondul temerilor privind dificultăţile de finanţare şi condiţiile economice dificile, anunță Mediafax.

De asemenea, și agenţia de evaluare financiară Moody’s a retrogradat luni seara şase state din zona euro, inclusiv Italia, Spania şi Portugalia, şi a avertizat că ar putea coborî ratingurile “Aaa” ale Franţei, Austriei şi Marii Britanii, din cauza crizei datoriilor de stat din Europa, transmite Reuters.

S&P a coborât cu o treaptă ratingul întregului sistem bancar spaniol, avertizând că anticipează o profitabilitate slabă pe termen mediu, din cauza condiţiilor economice şi financiare nefavorabile, transmite Reuters.

“Considerăm că încrederea investitorilor rămâne fragilă şi anticipăm noi episoade de lipsă de lichiditate şi volatilitate pe pieţele financiare, pe termen mediu. În opinia noastră, sistemul bancar spaniol este vulnerabil la turbulenţele de pe pieţele de capital pentru că se bazează într-o anumită măsură pe finanţare străină”, se arată într-o analiză transmisă de S&P.

“Coborârea ratingului Spaniei indică scăderea capacităţii guvernului de a sprijini cele mai mari bănci”, notează agenţia.

Moody’s a luat măsuri mai puţin agresive în privinţa statelor din zona eurodecât agenţia Standard & Poor’s, care a coborât în ianuarie ratingurile a nouă state din zona euro, inclusiv Franţa şi Austria – care au pierdut astfel ratingul triplu-A “imaculat” şi a trecut la negativă perspectiva ţărilor din uniunea monetară cu excepţia Germaniei.

Decizia Moody’s pune însă pentru prima dată sub semnul întrebării ratingul “Aaa” al Marii Britanii.

Agenţia a indicat temeri privind capacitatea Europei de a implementa reformele şi de a angaja fondurile necesare necesare pentru soluţionarea crizei.

Moody’s notează de asemenea că situaţia economică dificilă din Europa ar putea împiedica unele guverne să ia măsuri de austeritate suficient de puternice pentru a pune ordine în finanţele publice.

Perspectivele ratingurilor Franţei, Austriei şi Marii Britanii au fost modificate la negative din cauza “mai multor presiuni specifice în privinţa situaţiei de credit, care ar accentua vulnerabilitatea acestor ţări”.

Sursa articol: Mediafax.ro
Sursa foto:  englishclass.jp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.