FMI avertizează: Redresarea economică globală ar putea să nu fie sustenabilă

Fondul Monetar Internațional transmite că redresarea economiei mondiale ar putea să nu fie una de durată, în pofida unei creșteri înregistrate în țările occidentale.

La 10 ani de la declanșarea crizei financiare, FMI susține în raportul ”World Economic Outlook” că există riscul ca guvernele să fie atrase într-un fals sentiment de securitate prin creșterea piețelor iar politicienii trebuie să nu se complacă în această situație.

”O privire mai atentă sugerează că redresarea mondială ar putea să nu fie sustenabilă. Nu toate țările participă, iar inflația rămâne adesea sub țintă, cu o creștere slabă a salariilor, iar perspectivele pe termen mediu încă dezamăgesc în multe părți ale lumii”, a atras atenția Maurice Obstfeld, consilier şi director al Departamentului de Cercetare în cadrul FMI, conform The Guardian.

Instituția financiară estimează o creștere globală de 3,6% în acest an și de 3,7% anul viitor. În ambele cazuri, previziunile depășesc cu 0.1 procente estimările anterioare.

Conform documentului referitor la perspectivele economiei globale, România și Islanda vor consemna în acest an cea mai mare creștere economică din Europa, de 5,5%.

Pe ansamblu, Europa va înregistra o creștere economică de 2,5%, iar Europa Emergentă, regiune unde este inclusă și România, va avea un avans al PIB de 4,5%.

”Perspectivele de creștere au fost îmbunătățite pentru Europa emergentă în 2017, reflectând avansul mai solid din Turcia, Rusia și alte state din regiune. Pentru întregul grup, expansiunea va ajunge la 4,5% în 2017 (de la 3% previzionată anterior) și la 3,5% în 2018 (de la 3,3% estimată în aprilie)”, subliniază FMI, în raportul ”World Economic Outlook”.

Instituția financiară a dedicat un capitol întreg pentru a analiza motivele pentru creșterile reduse ale salariilor, iar potrivit raportului, în timp ce PIB-ul este în creștere, salariile și inflația vor rămâne scăzute. Creșterile salariale vor continua să rămână scăzute până când locurile de muncă cu jumătate de normă se vor reduce sau până când va crește gradul de productivitate”.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.