Connect with us

AGRICULTURĂ

Fostul eurodeputat PNL Mihai Țurcanu, prezent la târgul Indagra: ”Agricultura este colacul de salvare al românilor și al României”

Published

on

Agricultura este colacul de salvare al românilor și al României, pentru o economie dinamică și o hrană sigură în farfuria românului, susține Mihai Țurcanu, fost eurodeputat PNL și candidat la alegerile europene din acest an.

Prezent la cel mai important târg de profil din industria agro-alimentară – Indagra –, Țurcanu s-a arătat mulțumit să vadă că producătorii și actorii din sectorul agricol al regiunii Moldovei au un cuvânt important de spus în piața agri-business.

Agricultura este colacul de salvare al românilor și al României, pentru o economie dinamică și o hrană sigură în farfuria românului. Felicit echipa INDAGRA pentru loja pe care o oferă fermierului român, procesatorului român, consumatorului român care alege să pună pe masă un aliment de la el de acasă. O scenă potrivită pentru a ridica problema procesării produselor, mai ales în contextul cifrelor ce vizează importurile, deloc încurajatoare. Anul trecut țara noastră a importat de 507 mil euro produse de panificație, de 460 mil euro produse lactate, de 118 mil euro produse din tomate, și 124 mil euro am trimis în alte state pentru produse din carne procesate. Și 1.1 miliarde euro pentru legume și fructe”, a scris Țurcanu, pe pagina sa de Facebook.

 

Mihai Țurcanu a fost membru în Parlamentul European în legislatura 2014-2019, unde a facut parte din două comisii: Comisia pentru Piața Internă și Protecția Consumatorilor și Comisia de Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară. În calitate de europarlamentar, a promovat interesele agricultorilor români la nivel european. A fost raportor și negociator șef pe dosarul privind punerea pe piață a produselor fertilizante cu marcaj UE, care va oferi agricultorilor și consumatorilor mai multe produse ecologice și va sprijini inovația în domeniu.

Acesta a ocupat poziția 12 pe lista Partidului Național Liberal pentru obținerea unui nou mandat în Parlamentul European după alegerile din 26 mai, însă PNL, câștigător al scrutinului, a obținut numai zece mandate.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

AGRICULTURĂ

Eurobarometru: 71% dintre români consideră că Politica Agricolă Comună aduce beneficii tuturor europenilor, nu doar agricultorilor

Published

on

© European Union, 2017/ Source: EC - Audiovisual Service

Politica Agricolă Comună a atins un nivel recod de încredere în rândul cetățenilor Uniunii Europene. Datele celui mai recent Eurobametru arată că 78% dintre europeni sunt la curent cu Politica Agricolă Comună și beneficiile aduse fermierilor și consumatorilor. Acest lucru demonstrează o înțelegere clară și o conștientizare aprofundată a rolului esențial pe care îl joacă politicile agricole europene.

De asemenea, 78% dintre respondenții români știu despre sprijinul UE acordat agricultorilor prin intermediul Politicii Agricole Comune (PAC), iar 71% susțin că PAC aduce beneficii tuturor cetățenilor europeni, nu numai agricultorilor.

Sondajul arată, de asemenea, o apreciere puternică pentru fermieri în rândul cetățenilor UE, 92 % dintre aceștia afirmând că, în UE, agricultura și zonele rurale sunt importante pentru viitorul nostru, 52 % considerându-le „foarte importante”. Mai mult de jumătate (56 %) indică faptul că nivelul sprijinului financiar acordat de UE fermierilor pentru a contribui la stabilizarea veniturilor acestora este corect, ceea ce reprezintă o creștere de zece puncte procentuale față de 2022 și cel mai ridicat nivel din 2013. Aproape nouă din zece (88%) sunt în favoarea continuării de către UE a plăților de subvenții către fermieri pentru desfășurarea unor practici agricole benefice pentru climă și mediu.

Rezultatele arată, de asemenea, că 62 % sunt de acord că agricultura a avut deja o contribuție majoră la combaterea schimbărilor climatice.


Acesta este cel de al optulea sondaj Eurobarometru privind „Europenii, agricultura și PAC”, realizat în toate cele 27 de state membre ale UE în perioada 13 iunie-8 iulie 2024. 26.349 de respondenți din diferite grupuri sociale și demografice au fost intervievați în limba lor națională. Sondajul oferă o imagine de ansamblu cuprinzătoare a atitudinilor europenilor față de agricultură și PAC.

Continue Reading

AGRICULTURĂ

Marcel Ciolacu propune conceptul de “patriotism economic” și susține înființarea în România a unui centru european pentru formarea tinerilor lideri în agricultură

Published

on

© Guvernul României

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că asigurarea rezilienţei fermelor româneşti devine obiectiv de interes naţional, parte din strategia de securitate naţională, menţionând şi că propune un concept nou – patriotismul economic.

El a participat la conferinţa naţională cu tema “Tineri Lideri pentru Agricultură”, organizată de Clubul Fermierilor Români.

“Am convingerea că prin astfel de programe, precum cel derulat de Clubul Fermierilor Români încă din anul 2019, generaţiile voastre de tineri, lideri în agricultură, sunt exact ceea ce sectorul agricol românesc are nevoie pentru viitor. Prin tot ceea ce faceţi, sunt absolut sigur că voi, copiii fermierilor de ieri sau de azi, veţi reuşi să deveniţi liderii agricoli ai viitorului, care să asigure continuitatea, rezilienţa şi performanţa de care e nevoie într-un domeniu atât de important în arhitectura statului român. În acelaşi timp, noi, decidenţii politici, avem nevoie de cei mai potriviţi parteneri de dialog, astfel încât politicile publice din domeniul agricol să fie cele mai potrivite pentru dumneavoastră”, a afirmat Ciolacu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, “problemele cu care se confruntă agricultura sunt tot mai complexe şi nu depind doar de disponibilitatea factorilor naturali”.

Constituirea în România a unui centru european pentru formarea şi promovarea tinerilor lideri în agricultură, a arătat el, reprezintă “o idee care dă sens dezideratului comun de susţinerea noilor generaţii de tineri fermieri români, în contextul european”.

Liderul PSD a mai spus că propune un concept nou – patriotismul economic.

“Vreau ca astăzi să vă prezint un nou concept pe care-l propun pentru perioada următoare, şi anume patriotismul economic, adică să producem, să consumăm cât mai mult româneşte. Este extrem de important ca în domeniile în care chiar avem potenţial, aşa cum este agricultura, statul român să aloce sume importante pentru investiţii noi, retehnologizări sau extinderea capacităţilor existente pentru procesarea materiilor prime. Doar în acest mod vom reuşi să reducem deficitul de balanţă comercială şi vom spori valoarea produselor obţinute în România”, a evidenţiat Ciolacu.

El a mai arătat că România nu se mai poate dezvolta fără reforme.

“România a ajuns la un capăt, care ori va intra într-un regres, ori va intra într-un progres. Trebuie să ne fie foarte clar acest lucru şi o spun fără nicio reţinere: dumneavoastră reprezentaţi viitorul României, iar noi, cel puţin politicienii, măcar în ultimul ceas, trebuie să fim mai fermi, să uităm că facem politică doar pentru a strânge voturi şi să ne înţelegem destinul clar pe care îl avem în acest moment, destinul de altfel trecător prin anumite funcţii. Vă spun cât se poate de clar: România trebuie să implementeze toate fondurile europene, dar, în paralel, cu toate reformele, dacă dorim ca să mergem mai departe”, a conchis Ciolacu.

Continue Reading

AGRICULTURĂ

Klaus Iohannis: Situația cerealelor ucrainene, discutată în CSAT. Guvernul va găsi soluții pentru a proteja fermierul român și a ajuta Ucraina

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi că situația generată de excesul de cereale din Ucraina și afectarea fermierilor români a fost discutată la ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, șeful statului subliniind că România va continua să ajute Ucraina să-și exporte cerealele, dar fără ca acest lucru să-i afecteze pe fermierii români.

“Am obținut o suplimentare a banilor europeni pentru compensații pentru fermierii români. Însă este prea puțin și trebuie mers mai departe. Trebuie să vă spun în premieră – sau în exclusivitate, cum vreți – că în ședința CSAT de alaltăieri am discutat această chestiune și i-am rugat pe reprezentanții guvernului să găsească cele mai bune metode pentru a corecta situația”, a declarat Klaus Iohannis la finalul unei vizite pe care a efectuat-o la Școala Internațională de Competențe în Energie Regenerabilă de la Constanța.

“Noi ajutăm Ucraina și suntem super-deschiși: le-am facilitat tranzitul de cereale – peste jumătate din ce a exportat Ucraina a trecut prin România, drum, cale ferată, port. O cantitate imensă, peste 14 milioane de tone de cereale au exportat prin România. Și o vom face în continuare, nu le luăm impozit, nu le luăm taxe pe asta, deci sunt exceptați de la taxe. Dar acest ajutor este pentru Ucraina și în niciun caz nu putem să acceptăm să se întoarcă împotriva fermierilor români. Nu asta este ideea. Și de aceea trebuie găsite cele mai bune soluții pentru a proteja fermierul român și pentru a ajuta în același timp Ucraina. Am promisiuni că se lucrează pe aceste chestiuni și se vor găsi soluții”, a completat președintele.

Comisia Europeană a anunţat luna trecută că doreşte să recurgă la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, destabilizaţi de afluxul de importuri agricole ucrainene sub liberalizarea temporară a comerţului Ucrainei cu UE ca metodă de sprijin după invazia ţării de către Rusia. Acest sprijin de 56,3 milioane de euro, finanţat din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), prevede alocări de 29,5 milioane de euro Poloniei, 16,75 milioane Bulgariei şi 10,05 milioane României, autorizând cele trei ţări să dubleze aceste sume prin ajutoare de stat.

Președintele Klaus Iohannis a solicitat Comisiei Europene să reanalizeze nivelul sprijinului financiar acordat fermierilor români, el criticând abordarea “ultra-birocratică” care pune sub semnul întrebării buna-credință a Comisiei Europene cu privire la compensațiile de 10 milioane de euro acordare României pentru fermierii români afectați de importurile de grâne ucrainene.

Drept reacție, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a asigurat că executivul european va analiza creșterea sumelor acordate drept compensație pentru fermierii din țările UE afectați de importurile de cereale ucrainene și și-a exprimat recunoștința pentru eforturile României în acest sens.

Ulterior, liderii Poloniei, României, Slovaciei, Ungariei și Bulgariei i-au scris Ursulei von der Leyen solicitând măsuri pentru protejarea fermierilor UE afectați de importurile ucrainene.

Între timp, premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări fermierilor că Guvernul lucrează cu Comisia Europeană la identificarea mecanismelor care să reducă efectele tranzitului și exportului de cereale din Ucraina.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
SĂNĂTATE12 hours ago

Deputatul Alexandru Rogobete anunță că pacienții nu mai pot oferi bani medicilor sub nicio formă: Noua legislație permite doar donațiile către spitale

INTERNAȚIONAL14 hours ago

De ce Polonia nu va trimite trupe în Ucraina? Șefa Comisiei de afaceri europene din Parlamentul polonez: Avem nevoie de ele pentru a proteja “flancul estic și frontierele UE, NATO și Schengen”

INTERNAȚIONAL14 hours ago

Premierul britanic Keir Starmer și președintele american Donald Trump au discutat despre un acord economic bilateral

U.E.14 hours ago

“Obiectivul lui Putin este să divizeze Europa”: Polonia consideră că ingerințele în alegerile dintr-o “țară pro-europeană ca România” sunt o “lecție de învățat”, nefiind “prima țară la care ne-am fi gândit” că ar putea avea efect

U.E.15 hours ago

Austria demască o campanie de dezinformare desfășurată de Rusia împotriva Ucrainei

CONSILIUL UE15 hours ago

Țările UE aprobă un regulament privind indicatorii financiari, menit să reducă birocrația pentru companiile europene, în special pentru IMM-uri

U.E.15 hours ago

Șefa diplomației UE: Negocierile privind pacea în Fâșia Gaza trebuie reluate de Israel și Hamas

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI16 hours ago

Victor Negrescu, vicepreședintele PE, subliniază rolul cheie al societății civile în asigurarea unei ”Europe mai unite, mai democratice și mai reziliente”: Împreună, putem apăra valorile europene

ROMÂNIA16 hours ago

Ambasadorul Peer Gebauer, distins cu medalia de onoare a Forumului Democrat al Germanilor la Sibiu, cea mai înaltă distincție a organizației

INTERNAȚIONAL16 hours ago

“România are de jucat un rol foarte important” în “fortificarea flancului estic”, afirmă ministrul polonez al apărării: Europa trebuie să investească mai mult în apărare pentru a ține soldații americani în Europa

POLITICĂ5 days ago

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

INTERNAȚIONAL1 week ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE1 week ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE1 week ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 weeks ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ2 weeks ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII3 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN3 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Trending