Frans Timmermans și Corina Crețu vor fi nevoiți să prioritizeze activitatea din Comisia Europeană în detrimentul participării la campania electorală pentru alegerile europene din mai, potrivit noului Cod de conduită al comisarilor
Comisia Europeană a publicat ieri orientări detaliate și concrete privind standardele etice aplicabile membrilor Comisiei care participă la campania în vederea alegerilor din luna mai pentru Parlamentul European.
Orientările vor asigura aplicarea coerentă a Codului de conduită (intrat în vigoare în ianuarie 2018) revizuit al membrilor Comisiei Europene. În noiembrie 2016, președintele Junckera propus un nou cod de conduită care să le permită în mod explicit comisarilor – toți politicieni experimentați și de nivel înalt – să participe în mod activ la campania electorală pentru Parlamentul European, inclusiv în calitate de candidați cap de listă (Spitzenkandidaten) pentru funcția de președinte al Comisiei, fără să fie nevoiți să renunțe temporar la mandatul din cadrul Comisiei, potrivit unui comunicat.
Referitor la orientările publicate astăzi, președintele Juncker a declarat:
Foto: ec.europa.eu
„De la bun început, am dorit ca această Comisie să fie una politică. Comisarii își asumă în totalitate consecințele politice ale tuturor deciziilor acestei Comisii și răspunderea politică aferentă. În același timp, mă aștept ca ei să se implice personal și pe deplin în dialogul cu cetățenii. Participarea activă la viitoarele alegeri pentru Parlamentul European face parte integrantă din acest angajament. Prin urmare, am modificat Codul de conduită pentru a le permite comisarilor să participe la campanie fără să fie nevoiți să renunțe la calitatea de membru al Comisiei, cu condiția ca activitățile lor de campanie să fie separate în mod clar de activitățile lor instituționale.”
Actualmente, olandezul Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte ale Comisiei Europene și cel de-al doilea om din Comisia Juncker, va participa la alegerile pentru Parlamentul European din 23-26 mai cu scopul de a ocupa funcția de președinte al Comisiei Europene în următorul ciclu instituțional. Acesta a fost desemnat drept cap de listă (Sptzenkandidaten) pentru alegerile europarlamentare din primăvară la congresul de la Lisabona al Partidului Socialist European (PES), la începutul lui decembrie, anul trecut.
Foto: European Parliament
De asemenea, Corina Crețu, comisarul european pentru Politică Regională, va candida pentru un loc în Parlamentul European pe listele unui nou partid politic, Pro România, diferit de cel care a trimis-o la Bruxelles în calitate de europarlamentar și ulterior la Comisie.
FOTO: European Commission
Frans Timmermans și Corina Crețu vor fi nevoiți să țină seama de următoarele prevederi ale codului de conduită cât timp participă la campania electorală pentru Parlamentul European:
Trebuie să îl informeze pe președinte că intenționează să participe la campania electorală pentru Parlamentul European și cu privire la rolul pe care își propun să îl aibă în cadrul acesteia.
Trebuie să asigure continuitatea instituțională și îndeplinirea fără întrerupere a sarcinilor care le revin în calitate de comisari europeni. Această cerință se referă în special la participarea la procesul decizional al Comisiei, de exemplu la participarea regulată la reuniunea săptămânală a Colegiului Comisarilor și la exercitarea mandatului și a îndatoririlor instituționale, cum ar fi participarea la triloguri sau exercitarea împuternicirilor. Este o cerință foarte importantă în această perioadă, când un număr însemnat de dosare legislative importante sunt în curs de finalizare de către Parlamentul European și Consiliu înaintea instituirii unui nou ciclu instituțional la Bruxelles.
Nu au dreptul de a utiliza resursele umane sau materiale ale Comisiei pentru activități legate de campanie.
Atunci când iau cuvântul în public, comisarii ar trebui să facă distincție între declarațiile făcute în calitate de membru al Comisiei și declarațiile făcute în contextul rolului de participant la campanie.
În ceea ce privește prezența comisarilor pe platformele de comunicare socială, cei doi ar trebui, din nou, să facă o distincție clară între activitatea desfășurată în calitate de participanți la campanie și activitatea desfășurată în calitate de membri ai Comisiei.
În aceeași ordine de idei, comisarii nu pot utiliza pagina lor de internet de pe site-ul web al Comisiei în scopul campaniei. De asemenea, ei nu are dreptul de a utiliza sediile Comisiei pentru reuniunile pe care le organizează cu reprezentanți ai grupurilor de interese în scopul campaniei.
Orientările publicate astăzi clarifică și faptul că orice sprijin financiar sau material destinat campaniei și participanților la campanie trebuie să fie direcționat către partidul sau către organizația care răspunde de campanie.
În fine, în cazul în care s-ar ivi o situație care ar putea fi percepută în mod rezonabil ca un conflict de interese în sensul Codului de conduită, comisarul trebuie să îl informeze pe președintele Parlamentului, care va lua ulterior măsurile pe care le consideră adecvate.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.
Videoclipul ”Alege-ți viitorul” realizat și promovat de Parlamentul European ca element central al campaniei de stimulare a prezenței cetățenilor la vot pentru alegerile din 23-26 mai 2019 a obținut mai multe premii la The Lovie Awards, o inițiativă care recunoaște și premiază excelența din mediul online și din comunitatea de internet europeană.
Un anunț în acest sens a fost făcut de Jaume Duch, directorul general pentru comunicare și purtătorul de cuvânt al Parlamentului European, într-un mesaj publicat pe Twitter.
”Spot-ul Parlamentului European #Chooseyourfuture pentru alegerile europene a primit mai multe premii prestigioase la The Lovie Awards: un premiu de aur pentru pentru cea mai bună campanie publică și de activism, două de bronz pentru cea mai virală și integrată campanie și premiul ”People’s choice” la mai multe categorii”, a scris Duch, pe Twitter.
The European Parliament’s #Chooseyourfuture spot for the #EUelections2019 has been awarded a number of prestigious @lovieawards: one gold (best public service and activism campaign), two bronze (best viral and integrated campaign), and the People’s choice in several categories. https://t.co/4eNcAElIIT
Într-o postare ulterioară, Jaume Duch i-a felicitat pe toți cei care au fost implicați în ”procesul creativ și de producție al acestui spot cu un puternic impact emoțional și de succes care a ajutat la mobilizarea cetățenilor pentru alegerile europene”.
Many congratulations to everyone who was involved in the creative and production process of this emotionally powerful and very successful spot that helped engage and mobilise citizens ahead of the European elections.
Lansat pe 25 aprilie, videoclipul se apleacă asupra momentelor intense, frumoase și fragile legate de venirea pe lume a copiilor. Toate femeile care apar în film au născut în perioada februarie – martie 2019. Unii dintre cei care apar alături de ele (rude) au fost aleşi pentru a reflecta diversitatea familiilor europene. ”Din secunda în care venim pe această lume, suntem împreună. (…) Fiecare dintre noi poate lăsa o amprentă, dar împreună putem face diferenţa cu adevărat. Alege Europa în care vrei să cresc”, este mesajul pe care fiecare imagine din videoclip dorește să o transmită.
Alegerile europene din 2019, desfășurate la 40 de ani distanță de la primele alegeri pentru Parlamentul European, s-au încheiat cu cea mai mare prezență la vot din ultimii 20 ani în UE – 50,6%, înregistrând totodată și cea mai ridicată prezență națională la europarlamentare din istoria apartenenței României la Uniunea Europeană.
Pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, cetățenii români au votat în proporție de 51% la alegerile pentru Parlamentul European, după ce la alegerile din 2007, 2009 și 2014, s-au prezentat la urne între 27,67% și 32,44% dintre cetățeni. Pentru prima dată, România a înregistrat o prezență la vot peste media europeană.
Fostul lider al extremei drepte din Austria, Heinz-Christian Strache, implicat recent într-un scandal de corupție, nu își va prelua mandatul de europarlamentar
Fostul lider al extremei drepte din Austria, Heinz-Christian Strache, nu-şi va prelua mandatul în Parlamentul European, potrivit propriilor declaraţii făcute luni, el promiţând totodată să revină în politică imediat ce va descoperi cine i-a înregistrat pe ascuns în Ibiza (Spania) declaraţiile incriminatoare care au dus la demisia sa, luna trecută, transmite dpa, relatează Agerpres.
Vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache, liderul formaţiunii de extremă dreapta Partidul Libertăţii (FPO), care făcea parte din coaliţia de guvernământ, şi-a dat demisia din funcţie în urma difuzării unei înregistrări video compromiţătoare în care Strache oferă contracte guvernamentale în schimbul sprijinului politic, transmit dpa, AFP şi Reuters, relatează Agerpres.
Potrivit rezultatelor și site-ului Parlamentului European, Partidul Libertății FPÖ (Freiheitliche Partei Österreichs) a obținut un procentaj de 17,20%, clasându-se pe locul 3. Acest partid ocupă 3 mandate în Parlamentul European, făcând parte din grupul ID (Identity and Democracy).
După destrămarea coaliţiei de guvernare formate din conservatori şi extrema-dreaptă în urma demisiei vice-cancelarului lider al extremei-drepte Heinz-Christian Strache, Sebastian Kurs, cancelarul conservator a anunțat sâmbătă că vor fi convocate alegeri anticipate, anunță agențiile Reuters și EFE, potrivit Agerpres.
Scandalul a izbucnit când revista Der Spiegel şi ziarul Süddeutsche Zeitung au difuzat o înregistrare video în care Strache pare să ofere, în schimbul susţinerii politice, contracte în infrastructură unei femei care a pretins că este o potenţială donatoare bogată din Rusia.
Partidul președintelui francez Emmanuel Macron și liberalii europeni au ales denumirea pentru noul lor grup în Parlamentul European, al treilea cel mai puternic din hemiciclu și din care face parte și Alianța 2020 USR PLUS, numele noii grupări politice fiind Renew Europe.
Grupul reunește membri ai Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), ai partidului La République En Marche, ai Alianței 2020 USR PLUS și alții.
”Am decis, astăzi, ca numele noului grup din Parlamentul European pe care l-am fondat alături de partenerii noștri din ALDE și En Marche să fie Renew Europe (Reînnoim Europa). Numele grupului reflectă exact intențiile noastre: vrem să construim o Europă modernă, mai puternică, mai aproape de cetățeni. Deviza noastră este: Hotărâți să construim împreună o Europă liberă și echitabilă”, a scris Dacian Cioloș, președintele PLUS și viitor eurodeputat din partea Alianței 2020 USR PLUS.
Potrivit Politico Europe, partidul lui Macron a dorit cu insistență să evite cuvântul “liberal”, care este adesea folosit negativ în Franța ca o reprezentare a ultra-capitalismului.
“Grupul ALDE din Parlamentul European a fost redenumit Renew Europe”, a scris pe Twitter Chris Davies, membru al liberalilor și democraților din Marea Britanie.
The ALDE Group in the European Parliament has been renamed RENEW EUROPE. This should keep our new French partners content, but many of us will continue to refer to it as the Liberal Group.?@LibDems
— Chris Davies Lib Dem (@ChrisDaviesLD) June 12, 2019
Renew Europe a fost printre cele patru nume luate în calcul, alături de The Europeans, Europe Forward și ceva care implică cuvântul “Europa”.
Grupul are un număr total provizoriu de 110 de locuri în noul Parlament – cu 41 mai mult decât vechiul grup ALDE, în mare parte datorită partidului lui Macron, a liberal-democraților din Regatul Unit și a Alianței USR PLUS din România.
Delegația franceză este cea mai mare din noul grup. În cadrul noului grup format în Parlamentul European delegația Alianței 2020 USR PLUS, cu opt eurodeputați, va fi a treia ca mărime după cele ale Franței și Marii Britanii, iar după retragerea Regatului Unit din UE va deveni a doua cea mai importantă forță politică din grupul Renew Europe.
We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept All”, you consent to the use of ALL the cookies. However, you may visit "Cookie Settings" to provide a controlled consent.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.