Connect with us

ALEGERI EUROPENE 2019

Frans Timmermans și Corina Crețu vor fi nevoiți să prioritizeze activitatea din Comisia Europeană în detrimentul participării la campania electorală pentru alegerile europene din mai, potrivit noului Cod de conduită al comisarilor

Published

on

Comisia Europeană a publicat ieri orientări detaliate și concrete privind standardele etice aplicabile membrilor Comisiei care participă la campania în vederea alegerilor din luna mai pentru Parlamentul European.

Orientările vor asigura aplicarea coerentă a Codului de conduită (intrat în vigoare în ianuarie 2018) revizuit al membrilor Comisiei Europene. În noiembrie 2016, președintele Juncker a propus un nou cod de conduită care să le permită în mod explicit comisarilor – toți politicieni experimentați și de nivel înalt – să participe în mod activ la campania electorală pentru Parlamentul European, inclusiv în calitate de candidați cap de listă (Spitzenkandidaten) pentru funcția de președinte al Comisiei, fără să fie nevoiți să renunțe temporar la mandatul din cadrul Comisiei, potrivit unui comunicat.

Referitor la orientările publicate astăzi, președintele Juncker a declarat:

Foto: ec.europa.eu

„De la bun început, am dorit ca această Comisie să fie una politică. Comisarii își asumă în totalitate consecințele politice ale tuturor deciziilor acestei Comisii și răspunderea politică aferentă. În același timp, mă aștept ca ei să se implice personal și pe deplin în dialogul cu cetățenii. Participarea activă la viitoarele alegeri pentru Parlamentul European face parte integrantă din acest angajament. Prin urmare, am modificat Codul de conduită pentru a le permite comisarilor să participe la campanie fără să fie nevoiți să renunțe la calitatea de membru al Comisiei, cu condiția ca activitățile lor de campanie să fie separate în mod clar de activitățile lor instituționale.”

Actualmente, olandezul Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte ale Comisiei Europene și cel de-al doilea om din Comisia Juncker, va participa la alegerile pentru Parlamentul European din 23-26 mai cu scopul de a ocupa funcția de președinte al Comisiei Europene în următorul ciclu instituțional. Acesta a fost desemnat drept cap de listă (Sptzenkandidaten) pentru alegerile europarlamentare din primăvară la congresul de la Lisabona al Partidului Socialist European (PES), la începutul lui decembrie, anul trecut.

Foto: European Parliament

De asemenea, Corina Crețu, comisarul european pentru Politică Regională, va candida pentru un loc în Parlamentul European pe listele unui nou partid politic, Pro România, diferit de cel care a trimis-o la Bruxelles în calitate de europarlamentar și ulterior la Comisie.

FOTO: European Commission

Frans Timmermans și Corina Crețu vor fi nevoiți să țină seama de următoarele prevederi ale codului de conduită cât timp participă la campania electorală pentru Parlamentul European:

  • Trebuie să îl informeze pe președinte că intenționează să participe la campania electorală pentru Parlamentul European și cu privire la rolul pe care își propun să îl aibă în cadrul acesteia.
  • Trebuie să asigure continuitatea instituțională și îndeplinirea fără întrerupere a sarcinilor care le revin în calitate de comisari europeni. Această cerință se referă în special la participarea la procesul decizional al Comisiei, de exemplu la participarea regulată la reuniunea săptămânală a Colegiului Comisarilor și la exercitarea mandatului și a îndatoririlor instituționale, cum ar fi participarea la triloguri sau exercitarea împuternicirilor. Este o cerință foarte importantă în această perioadă, când un număr însemnat de dosare legislative importante sunt în curs de finalizare de către Parlamentul European și Consiliu înaintea instituirii unui nou ciclu instituțional la Bruxelles.
  • Nu au dreptul de a utiliza resursele umane sau materiale ale Comisiei pentru activități legate de campanie. 
  • Atunci când iau cuvântul în public, comisarii ar trebui să facă distincție între declarațiile făcute în calitate de membru al Comisiei și declarațiile făcute în contextul rolului de participant la campanie. 
  • În ceea ce privește prezența comisarilor pe platformele de comunicare socială, cei doi ar trebui, din nou, să facă o distincție clară între activitatea desfășurată în calitate de participanți la campanie și activitatea desfășurată în calitate de membri ai Comisiei.
  • În aceeași ordine de idei, comisarii nu pot utiliza pagina lor de internet de pe site-ul web al Comisiei în scopul campaniei. De asemenea, ei nu are dreptul de a utiliza sediile Comisiei pentru reuniunile pe care le organizează cu reprezentanți ai grupurilor de interese în scopul campaniei.

Orientările publicate astăzi clarifică și faptul că orice sprijin financiar sau material destinat campaniei și participanților la campanie trebuie să fie direcționat către partidul sau către organizația care răspunde de campanie.

În fine, în cazul în care s-ar ivi o situație care ar putea fi percepută în mod rezonabil ca un conflict de interese în sensul Codului de conduită, comisarul trebuie să îl informeze pe președintele Parlamentului, care va lua ulterior măsurile pe care le consideră adecvate.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ALEGERI EUROPENE 2019

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE) a votat ”cu speranță pentru echilibru, pentru înțelepciune, pentru normalitate, pentru viitorul european al României”

Published

on

© Cristian Busoi/ Facebook

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE) a votat, astăzi, ”cu speranță pentru echilibru, pentru înțelepciune, pentru normalitate, pentru viitorul european al României”.

Peste 18 milioane de români sunt așteptați duminică la urne pentru a alege președintele țării în următorii cinci ani. Ziua votului pentru românii din țară a început duminică la ora 7:00, în timp ce în străinătate continuă a treia zi la urne pentru românii din diaspora, fiind pentru prima dată când cetățenii din afara țării pot vota pe parcursul a mai multor zile.

Principalii candidați la funcția supremă în stat sunt actualul președinte Klaus Iohannis (PNL), fostul premier Viorica Dăncilă (PSD), deputatul Dan Barna (Alianța USR-PLUS), fostul europarlamentar Mircea Diaconu (independent susținut de ALDE și Pro România), diplomatul Theodor Paleologu (Partidul Mișcarea Populară) și Kelemen Hunor, din partea UDMR.

Primele rezultate ale alegerilor prezidențiale 2019 vor fi cele de tip exit poll, la ora 21:00, trei case de sondare fiind acreditate pentru acest scrutin: IRES, Curs și Avangarde.

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Videoclipul care a mobilizat participarea record a cetățenilor la alegerile europene, premiat de mai multe ori la The Lovie Awards

Published

on

Videoclipul ”Alege-ți viitorul” realizat și promovat de Parlamentul European ca element central al campaniei de stimulare a prezenței cetățenilor la vot pentru alegerile din 23-26 mai 2019 a obținut mai multe premii la The Lovie Awards, o inițiativă care recunoaște și premiază excelența din mediul online și din comunitatea de internet europeană.

Un anunț în acest sens a fost făcut de Jaume Duch, directorul general pentru comunicare și purtătorul de cuvânt al Parlamentului European, într-un mesaj publicat pe Twitter.

”Spot-ul Parlamentului European #Chooseyourfuture pentru alegerile europene a primit mai multe premii prestigioase la The Lovie Awards: un premiu de aur pentru pentru cea mai bună campanie publică și de activism, două de bronz pentru cea mai virală și integrată campanie și premiul ”People’s choice” la mai multe categorii”, a scris Duch, pe Twitter.

 

Într-o postare ulterioară, Jaume Duch i-a felicitat pe toți cei care au fost implicați în ”procesul creativ și de producție al acestui spot cu un puternic impact emoțional și de succes care a ajutat la mobilizarea cetățenilor pentru alegerile europene”.

La 23 mai, ziua în care au debutat alegerile pentru Parlamentul European, videoclipul dedicat promovării scrutinului înregistra un număr record de 132 de milioane de vizualizări.

Lansat pe 25 aprilie, videoclipul se apleacă asupra momentelor intense, frumoase și fragile legate de venirea pe lume a copiilor. Toate femeile care apar în film au născut în perioada februarie – martie 2019. Unii dintre cei care apar alături de ele (rude) au fost aleşi pentru a reflecta diversitatea familiilor europene. ”Din secunda în care venim pe această lume, suntem împreună. (…) Fiecare dintre noi poate lăsa o amprentă, dar împreună putem face diferenţa cu adevărat. Alege Europa în care vrei să cresc”, este mesajul pe care fiecare imagine din videoclip dorește să o transmită.

Alegerile europene din 2019, desfășurate la 40 de ani distanță de la primele alegeri pentru Parlamentul European, s-au încheiat cu cea mai mare prezență la vot din ultimii 20 ani în UE – 50,6%, înregistrând totodată și cea mai ridicată prezență națională la europarlamentare din istoria apartenenței României la Uniunea Europeană.

Per total, potrivit unui Eurobarometru publicat de Parlamentul European după scrutinul din luna mai, participarea la alegerile europene din 2019 a crescut cu 8%, până la 50,6%, cea mai semnificativă creştere a participării la vot fiind înregistrată în Polonia (+ 22%), România (+19%), Spania (+17%), Austria (+15%) şi Ungaria (+14 %).

Pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, cetățenii români au votat în proporție de 51% la alegerile pentru Parlamentul European, după ce la alegerile din 2007, 2009 și 2014, s-au prezentat la urne între 27,67% și  32,44% dintre cetățeni. Pentru prima dată, România a înregistrat o prezență la vot peste media europeană.

Din 1979 și până în 2014, prezența la vot pentru alegerile europene scăzuse de la 61,99% (1979) la 42,61% (2014), tendința fiind regresivă cu fiecare scrutin din anii 1984, 1989, 1994, 1999, 2004 și 2009.

 

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Fostul lider al extremei drepte din Austria, Heinz-Christian Strache, implicat recent într-un scandal de corupție, nu își va prelua mandatul de europarlamentar

Published

on

©️ HC Strache Facebook

Fostul lider al extremei drepte din Austria, Heinz-Christian Strache, nu-şi va prelua mandatul în Parlamentul European, potrivit propriilor declaraţii făcute luni, el promiţând totodată să revină în politică imediat ce va descoperi cine i-a înregistrat pe ascuns în Ibiza (Spania) declaraţiile incriminatoare care au dus la demisia sa, luna trecută, transmite dpa, relatează Agerpres.

Vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache, liderul formaţiunii de extremă dreapta Partidul Libertăţii (FPO), care făcea parte din coaliţia de guvernământ, şi-a dat demisia din funcţie în urma difuzării unei înregistrări video compromiţătoare în care Strache oferă contracte guvernamentale în schimbul sprijinului politic, transmit dpa, AFP şi Reuters, relatează Agerpres

Potrivit rezultatelor și site-ului Parlamentului European, Partidul Libertății FPÖ (Freiheitliche Partei Österreichs) a obținut un procentaj de 17,20%, clasându-se pe locul 3. Acest partid ocupă 3 mandate în Parlamentul European, făcând parte din grupul ID (Identity and Democracy).

După destrămarea coaliţiei de guvernare formate din conservatori şi extrema-dreaptă în urma demisiei vice-cancelarului lider al extremei-drepte Heinz-Christian Strache, Sebastian Kurs, cancelarul conservator a anunțat sâmbătă că vor fi convocate alegeri anticipate, anunță agențiile Reuters și EFE, potrivit Agerpres.

Citiți și: Cancelarul conservator, Sebastian Kurz, a anunțat alegeri anticipate în Austria după scandalul de corupție în care a fost implicat vicecancelarul Heinz-Christian Strache: ”Prea mult este prea mult”

Scandalul a izbucnit când revista Der Spiegel şi ziarul Süddeutsche Zeitung au difuzat o înregistrare video în care Strache pare să ofere, în schimbul susţinerii politice, contracte în infrastructură unei femei care a pretins că este o potenţială donatoare bogată din Rusia. 

Citiți și:Liderul extremei drepte austriece, Heinz-Christian Strache, demisionează înaintea alegerilor europene, în urma unui scandal de corupție. Acesta guverna alături de cancelarul austriac Sebastian Kurz

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending