Connect with us

ROMÂNIA

FRDS lansează apelul,,Dezvoltare Locală”, suma minimă de finanțare a unui proiect din fonduri norvegiene fiind de 500 de mii de euro

Published

on

© European Parliament

Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS), în calitate de Operator de Program pentru Programul “Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor” (Dezvoltare Locală), finanțat din Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021, a lansat marți, 10 septembrie 2019, apelul pentru propuneri de proiecte “Dezvoltare Locală”.

În total, suma alocata apelului este de 10.090.640 Euro, provenită din Granturile Norvegiene 2014-2021 (85%) și cofinanțare publică (15%).

Valoarea minimă a grantului care poate fi solicitat pentru implementarea unui proiect este de 500.000 euro, iar cea maximă este de 2.500.000 euro.

Apelul de proiecte are ca obiectiv implementarea de măsuri în scopul prevenirii și combaterii sărăciei și excluziunii sociale și care să contribuie la creșterea accesului grupurilor defavorizate la serviciile sociale, precum și la creșterea nivelului de satisfacție ale acestor grupuri cu privire la calitatea acestor servicii.

Este de așteptat ca proiectele finanțate în cadrul apelului “Dezvoltare locală” să contribuie cel puțin la realizarea urmatorilor indicatori:

-5.000 de persoane din grupuri vulnerabile care primesc servicii sociale personalizate furnizate în minim 140 de orașe/ comune/ localități

-5 modele de intervenție aplicate în lucrul cu grupurile vulnerabile

Solicitanții eligibili sunt entitățile publice, organizațiile neguvernamentale și asociațiile autorităților locale.

Activitățile susținute de proiectele finanțate în cadrul acestui apel vor viza ca grup-țintă principal persoanele vârstnice, copiii afectați de migrația părinților, persoanele cu dizabilități, cu boli grave, în fază terminală, victimele ale abuzurilor și violenței în familie, și alte categorii de grupuri vulnerabile și au în vedere dezvoltarea sau extinderea de servicii de sprijin, de asistență, de îngrijire socială, medicală, în vederea accesului pe piața muncii, precum și promovarea și replicarea de noi modele de intervenție pentru grupuri vulnerabile.

De asemenea, alte exemple de măsuri vizează investiții în accesibilitatea fizică și informațională a serviciilor de asistență socială, medicală și a  instituțiilor de învățământ, precum și asistență, sprijin și însoțire în vederea soluționării situației locative pentru grupurile vulnerabile și investiții în achiziționarea, renovarea sau construcția de locuințe pentru grupuri vulnerabile.

Durata recomandată a proiectelor este cuprinsă între 18 luni și 36 de luni.

Termenul-limită de depunere a proiectelor este 18 decembrie 2019.

Mai multe informații aici.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA

Zona cargo a Aeroportului Internațional Timișoara s-ar putea dezvolta ca hub comercial european

Published

on

© Aeroportul Internațional Timișoara/Facebook

Zona cargo a Aeroportului Internațional Timișoara s-ar putea dezvolta ca hub comercial european după un parteneriat cu Abu Dhabi Ports Group din Emiratele Arabe Unite.

Reprezentanţii Abu Dhabi Ports Group din Emiratele Arabe Unite şi ai ADQ Abu Dhabi au discutat, miercuri, la Timişoara, alături de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, şi secretarul de stat Bogdan Mândrescu, cu oficialii locali ai AIT, despre concretizarea unui parteneriat cu Abu Dhabi Ports Group, care ar transforma aeroportul într-un puternic nod comercial regional european, conectat la reţelele naţionale şi internaţionale de transport feroviar şi rutier, informează Agerpres.

”Un parteneriat Timişoara – Abu Dhabi în domeniul dezvoltării infrastructurii de cargo a Aeroportului Internaţional Timişoara <<Traian Vuia>> ar fi o oportunitate extraordinară. Acest nou pas în discutarea unei relaţii de colaborare deschide perspective foarte serioase”, a punctat Daniel Stamatovici.

Premierul Nicolae Ciucă a efectuat la mijlocul lunii iunie o vizită în Emiratele Arabe Unite, printre cei care au făcut parte din delegație numărându-se și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, care a discutat la acel moment cu partea emirateză despre posibilitatea unui parteneriat pentru dezvoltarea Centrului Logistic Intermodal Cargo pe Aeroportul Internaţional Timişoara ”Traian Vuia”.

De altfel, România și Emiratele Arabe Unite au semnat cu acel prilej acorduri privind cooperarea în domeniul apărării, al managementului portuar și al infrastructurii.

Centrul Intermodal Timişoara, a cărui edificare este evaluată la 300 de milioane de euro, ar putea fi dezvoltat pe o suprafaţă de 65 de hectare şi ar oferi facilităţi de depozitare şi transport, inclusiv pentru mărfurile intercontinentale.

Continue Reading

ROMÂNIA

Dezvoltare durabilă: Guvernul a aprobat proiectul de lege privind ratificarea acordului de împrumut de 600 milioane de euro dintre România și BIRD

Published

on

© Guvernul României

Guvernul a aprobat, miercuri, 10 august, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut în valoare de 600 milioane de euro şi a Acordului privind asistenţa financiară nerambursabilă în valoare de 24 milioane de euro dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, care reprezintă prima finanţare programatică pentru politici de dezvoltare pentru creştere verde şi incluzivă, a anunțat purtătorul de cuvânt Dan Cărbunaru, la finalul ședinței de guvern.

Ambele aferente primei finanțări programatice pentru politici de dezvoltare pentru creștere verde și incluzivă cele două acorduri au fost semnate la Bucureşti la 19 iulie anul curent, în baza aprobării lor anterioare la nivelul Guvernului și președintelui României, finanțările urmând să asigură implementarea unor acțiuni asociate reformelor urmărite în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dar și pentru gestionarea crizei umanitare generată de agresiunea militară rusă din Ucraina.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, finanțările sunt grupate pe doi piloni și anume, consolidarea incluziunii și administrării fiscale, incluzând acțiuni care implică răspunzi la criza umanitară în domenii precum sănătate, educație, asistență socială, locuire, ocupare, reforma pensiilor, eficientizarea cheltuielilor și reforma fiscală.

Totodată, vor asigura finanțarea susținerii decarbonizării și rezilienței climatice, incluzând o serie de acțiuni legate de domenii precum energie regenerabilă, creșterea eficienței energetice a clădirilor și păduri.

De asemenea, printr-un memorandum s-a luat decizia de introducere a schemei de ajutor de minimis care sprijină dezvoltarea durabilă a întreprinderilor care activează în industria producătoare și a recuperării materialelor, pentru a crește astfel competitivitatea produselor realizate în România.

Continue Reading

ROMÂNIA

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

Published

on

© Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă le-a cerut, miercuri, miniștrilor din guvernul său să continue colaborarea și coordonarea cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene. 

„Este foarte important ca în continuare, prin colaborarea și coordonarea cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, să asigurăm un grad cât mai mare de absorbție. Deja sunt aprobate o serie întreagă de programe și avem obligația să ne coordonăm cu toți responsabilii în domeniu, astfel încât să putem să folosim cât mai eficient acești bani, pe de-o parte”, a afirmat șeful Guvernului. 

Citiți și MIPE va lansa până la sfârșitul anului 2023 toate apelurile majore de proiecte aferente perioadei de programare 2021-2027: Avem o șansă istorică pe care nu putem să o ratăm

De asemenea, Nicolae Ciucă a făcut referire și la monitorizarea investițiilor din bugetul de stat pentru ca guvernanții să se asigure că echilibrul economic și financiar este menținut. 

„Pe de altă parte, este important să continuăm să asigurăm atenția cuvenită investițiilor din bugetul propriu. Să nu uităm că ne-am asumat asigurarea unui buget consistent, a celui mai consistent buget de investiții din bugetul de stat și fiecare minister are obligația și responsabilitatea să monitorizeze și să se asigure că investițiile se derulează, fiind singura soluție în actualul context prin care putem să asigurăm echilibrul economic și financiar și, desigur, protejarea locurilor de muncă, fiind cât se poate de evident, din cifrele pe care le avem până în acest moment, că măsurile pe care le-am luat s-au dovedit a fi eficiente, în sensul în care putem să constatăm că am avut atât o creștere economică, cât și creștere la bugetul de stat, rectificarea fiind una pozitivă”, a mai afirmat premierul României.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA21 hours ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL7 days ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA1 week ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA1 week ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.1 week ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă, la Săptămâna Haferland: Transilvania reprezintă la nivel european un model de toleranță și de bună conviețuire interetnică

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Republica Moldova dorește ”să cumpere gaze din România”. Președinta Maia Sandu: Acest lucru este critic pentru a ne asigura că oamenii noștri nu vor îngheța la iarnă

Team2Share

Trending