G20| SUA și Japonia avertizează Marea Britanie: Relațiile comerciale pe care le aveți cu UE sunt mai importante pentru noi decât sunt acestea pentru voi

 Statele Unite și Japonia au avertizat Marea Britanie că relațiile comerciale pe care le are cu Uniunea Europeană sunt mult mai importante pentru ele decât sunt pentru statul englez, în marja Brexitului, informează Euobserver.

Președintele american, Barack Obama și prim-ministrul Britanic, Theresa May au avut o conferință de presă în cadrul summitului G20. Obama a menționat că „Statele Unite încă au o relație specială cu Marea Britanie și că încă fac tot posibilul pentru a se asigura că urmările deciziei de a părăsi Uniunea Europeană nu se vor concretiza în destrămarea unor relații economice deja consolidate.”G20

Acesta a adăugat că principala sa prioritate va fi aceea de a încheia tratatul de liber schimb, TTIP, cu Europa. Barack Obama a precizat că nu are sens să deschidă o sesiune de discuții bilaterale cu Marea Britanie dacă aceasta din urmă va pune în pericol UE. „Prima sarcină este aceea de a vedea ce însemnă Brexit pentru Europa. Iar prima noastră sarcină este de a ne asigura că vom merge mai departe cu negocierile privind TTIP, în care am investit deja timp și energie”, a precizat președintele SUA.

Japonia și-a expriamt îngrijorea în cadrul unei scrisori de 15 pagini publicată pe site-ul Ministerului japonez de Externe.

Întreprinderile japoneze cu sediile în Marea Britanie ar putea decide mutarea cartierelor generale pe continent, dacă legile UE încetează să se aplice în Marea Britanie, după ce aceasta va părăsi comunitatea europeană”. Ca informație suplimentară, este precizat că jumătate din firmele japoneze din UE, precum fabricile de mașini Nissan și Mitsubishi au ales Marea Britanie ca „poartă către Europa”: „Cerem statului englez să ia în calcul acest aspect și să ofere un răspuns matur pentru a minimaliza efectele devastatoare.”

Prim-ministrul britanic, Theresa May a precizat în cadrul aceleiași conferințe la care a luat parte și președintele SUA, Barack Obama că „vom profita de oportunitățile pe care ni le oferă Brexit pentru a face un succes din a construi un nou rol la nivel global”.

Aceasta le-a spus reporterilor că „economia engleză a reacționat mai bine decât se așteptau foarte mulți după Brexit.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.