Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Gestionarea migrației și promovarea competitivității UE printr-o platformă pentru tehnologii strategice, în centrul propunerii Comisiei Europene de consolidare a bugetului european pe termen lung

Published

on

© European Union, 2018/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisa Europeană propune consolidarea bugetului UE pe termen lung pentru a face față celor mai urgente provocări, precum sprijinul pe termen lung pentru Ucraina, gestionarea fluxului migratoriu și promovarea competitivității europene printr-o platformă europeană pentru tehnologii strategice (STEP).

Această nevoie apare în contextul în care Uniunea Europeană s-a confruntat cu o serie de provocări fără precedent de la adoptarea Cadrului Financiar Multianual, în 2020.

Invazia Rusiei în Ucraina, care a provocat consecințe umanitare, economice și bugetare uriașe a avut loc la scurt timp după ce UE a depășit cea mai profundă criză economică mondială din ultimul secol, neavând timpul necesar pentru a-și reveni complet.

Migrația a prins și ea avânt după pandemie, punând la încercare capacitățile de primire și de integrare ale statelor membre. Mai mult, acestea din urmă își vor asuma noi responsabilități în cadrul noului Pact privind migrația și azilul, care implică costuri suplimentare.

Creșterea brusă a inflației și a ratelor dobânzilor a pus, de asemenea, presiune pe bugetul Uniunii, generând, printre altele o majorare a costurilor de finanțare a NextGenerationEU.

Pe lângă toate acestea, Uniunea Europeană depune eforturi pentru a-și spori autonomia strategică în urma unor perturbări ale lanțurilor de aprovizionare la nivel mondial, astfel că sunt necesare investiții semnificative pentru a promova competitivitatea pe termen lung în domeniul tehnologiilor esențiale pentru ca UE să-și asigure poziția de lider.

Bugetul blocului european a stimulat un răspuns puternic al UE, prin utilizarea flexibilităților sale limitate și printr-o reprogramare extinsă. Abordarea acestor provocări multiple a împins resursele bugetare europene până aproape de epuizare, împiedicând UE să abordeze chiar și cele mai urgente provocări.

Acestea fiind spuse, Comisia Europeană urmărește prin comunicarea de miercuri să consolideze capacitatea bugetară a Uniunii într-un număr limitat de domenii prioritare, astfel încât să poată să-și îndeplinească cele mai importante obiective. Principatele aspecte sunt următoarele:

 • O Facilitate pentru Ucraina, bazată pe granturi, împrumuturi și garanții, cu o capacitate totală de 50 de miliarde de euro în perioada 2024-2027, pentru a răspunde nevoilor imediate, de redresare și de modernizare a Ucrainei în drumul său către UE.
 •  O consolidare a bugetului UE pentru a aborda dimensiunile interne și externe ale migrației, precum și nevoile care decurg din consecințele globale ale războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina și pentru a consolida parteneriatele cu țări terțe cheie, cu 15 miliarde de euro.
 • O platformă europeană pentru tehnologii strategice (STEP) pentru a promova competitivitatea pe termen lung a UE în ceea ce privește tehnologiile critice, în domeniile tehnologiilor digitale și de vârf, al tehnologiilor curate și al biotehnologiilor. Pentru o desfășurare rapidă și eficientă pe teren, această platformă se bazează pe instrumentele existente și le completează, inclusiv InvestEU, Fondul pentru inovare, Consiliul European pentru Inovare (EIC) și Fondul european de apărare, introducând, în același timp, noi flexibilități și stimulente pentru fondurile de coeziune și pentru Mecanismul de redresare și reziliență.
 • Pentru a face față în cel mai eficient mod posibil impactului creșterii fără precedent a ratelor dobânzilor asupra costurilor de finanțare a NextGenerationEU, Comisia propune un nou instrument special care să suplinească plafoanele din cadrul financiar multianual. Noul instrument va acoperi exclusiv costurile suplimentare în raport cu cele deja incluse în programarea financiară.

1. Sprijin pe termen lung pentru Ucraina

În cadrul revizuirii de miercuri, Comisia propune un mecanism dedicat pentru a sprijini Ucraina până în 2027. Aceasta va veni sub forma unui instrument integrat și flexibil cu o capacitate totală de 50 de miliarde de euro în perioada 2024-2027. Sumele anuale vor fi definite în fiecare an în funcție de nevoile Ucrainei și de evoluția situației. Acest instrument va asigura o finanțare stabilă și previzibilă într-un cadru care contribuie la sustenabilitatea finanțelor Ucrainei, asigurând în același timp protecția bugetului UE.

Citiți și: Comisia Europeană propune crearea unui mecanism de 50 de miliarde de euro în următorii patru ani pentru redresarea și reconstrucția Ucrainei

Bazată pe un plan pentru Ucraina, care urmează să fie prezentat de guvernul ucrainean, Facilitatea pentru Ucraina va sprijini eforturile acestei țări invadate de Ucraina de a menține stabilitatea macrofinanciară, de a promova redresarea și de a moderniza țara, punând în aplicare, în același timp, reformele-cheie pe calea aderării la UE.

Ajutorul financiar va fi acordat sub formă de împrumuturi și sprijin nerambursabil (granturi și garanții). Repartizarea efectivă a împrumuturilor și a granturilor va fi, de asemenea, stabilită anual. Sprijinul sub formă de împrumuturi va fi finanțat prin intermediul împrumuturilor de pe piețele financiare și va fi susținut de marja de manevră a bugetului UE. Sprijinul nerambursabil va fi finanțat prin bugetul anual al UE în cadrul unui nou instrument special, ”Rezerva pentru Ucraina”, cu ajutorul unor resurse care excedează plafoanele de cheltuieli din CFM.

2. Gestionarea migrației, consolidarea parteneriatelor și abordarea situațiilor de urgență

Instabilitatea din vecinătatea Europei și nevoile umanitare din țările terțe se adâncesc. Pentru a fi în continuare în măsură să abordeze provocările legate de migrația internă și externă și pentru a consolida parteneriatele UE cu țările terțe cheie, Comisia propune următoarele consolidări specifice ale bugetului UE:

 • Pentru a asigura o finanțare suficientă pentru gestionarea migrației și a controlului la frontiere, precum și pentru punerea în aplicare a Noului Pact privind migrația, Comisia propune să se aloce 2 miliarde de euro.
 • Pentru a permite Uniunii să reacționeze la instabilitățile economice și geopolitice accentuate, Comisia propune majorarea plafonului rubricii 6 (Vecinătate și lume) cu 10,5 miliarde de euro.
 • Pentru a sprijini capacitatea Uniunii de a reacționa la crize și dezastre naturale, instrumentul special ”Rezerva de solidaritate și ajutor de urgență” ar trebui să fie majorat cu 2,5 miliarde de euro.

3. Promovarea competitivității pe termen lung prin intermediul unei platforme europene de tehnologii strategice (STEP)

Pentru a sprijini competitivitatea industriei UE prin investiții în tehnologiile critice, așa cum a anunțat președinta von der Leyen în discursul său privind starea Uniunii din septembrie 2022, Comisia propune crearea unei noi Platforme europene a tehnologiilor strategice (STEP), cu capacitatea de a genera investiții în valoare de 160 de miliarde de euro.

STEP se va baza pe programele existente: InvestEU, Fondul pentru inovare, Orizont Europa, Fondul european de apărare, Fondul de redresare și reziliență, EU4Health, Europa digitală și fondurile de coeziune.

În plus, va fi creată o structură inovatoare și dinamică pentru a direcționa finanțarea existentă către proiectele STEP și pentru a accelera punerea în aplicare în domenii care au fost identificate ca fiind esențiale pentru poziția de lider a Europei.

Pentru toate programele, Comisia propune un ”sigiliu de suveranitate” care să permită un acces mai bun la finanțare prin intermediul instrumentelor finanțate de UE.

Pentru a impulsiona investițiile în dezvoltarea și fabricarea de tehnologii digitale și de vârf esențiale, tehnologii curate și biotehnologii, precum și în lanțurile lor valorice respective, Comisia propune, de asemenea, alocarea a 10 miliarde de euro suplimentare pentru programe specifice: 3 miliarde de euro pentru InvestEU, 500 de milioane de euro pentru Orizont Europa, 5 miliarde de euro pentru Fondul de inovare și 1,5 miliarde de euro pentru Fondul european de apărare.

Aceste suplimentări, împreună cu politica de coeziune și stimulentele din cadrul Mecanismului de redresare și reziliență, au potențialul de a genera investiții de aproximativ 160 de miliarde de euro din partea întreprinderilor europene în proiecte care promovează suveranitatea europeană.

În cele din urmă, Comisia propune crearea unui nou ”ghișeu unic” și a unui nou portal online dedicat suveranității pentru a sprijini promotorii de proiecte și țările UE în investițiile STEP sprijinite de diferitele fonduri UE.

Amendamentele propuse la buget, precum și diversele propuneri legislative prezentate miercuri, vor fi înaintate Parlamentului European și statelor membre ale UE în cadrul Consiliului.

Pentru a se asigura că UE dispune de resursele necesare pentru a continua să facă față provocărilor de astăzi și de mâine, este esențial să se ajungă la timp la un acord asupra pachetului de măsuri. Comisia se bazează pe președinția spaniolă a Consiliului Uniunii Europene pentru a avansa lucrările în cadrul Consiliului în vederea obținerii unui acord rapid imediat după vară. Negocierile, inclusiv aprobarea Parlamentului, trebuie să se încheie înainte de sfârșitul anului, având în vedere că presiunile bugetare se vor materializa în 2024.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

COMISIA EUROPEANA

Liderii instituțiilor UE fac un apel la “pornirea” apărării europene pentru a reflecta nivelul de ambiție al “Uniunii geopolitice”

Published

on

© European Union 2023

Președintele Consiliului European, Charles Michel, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au făcut joi un apel la “pornirea apărării europene și la “o apărare europeană” care să reflecte nivelul de ambiție al “Uniunii noastre geopolitice”.

Cei doi lideri instituționali s-au adresat reuniunii anuale a Agenției Europene de Apărare.

“Liderii vor să le transmită clar cetățenilor lor că vom fi alături de ei pentru a le asigura siguranța și securitatea. Avem nevoie de o adevărată apărare europeană pentru mai multă securitate. Trebuie să construim un triunghi virtuos – de obiective comune și capacități operaționale îmbunătățite”, a spus Charles Michel, într-un discurs.

Șeful Consiliului European consideră că a sosit momentul să creăm o adevărată uniune a apărării, însoțită de o “veritabilă piață unică a apărării”.

Această piață unică a apărării ar trebui să se concentreze asupra a două obiective în viitor, și anume sprijinul militar pentru Ucraina și clădirea apărării europene.

În ceea ce o privește, Ursula von der Leyen, șefa Comisiei, a indicat în discursul ei că pentru pregătirea industrială în domeniul apărării este necesar “un reflex european mai puternic”, de la planificare la achiziții.

“Strategia industrială europeană în domeniul apărării va sprijini acest reflex pe patru direcții”, a spus ea, enumerându-le: concentrare strategică, reguli mai bune, dublă utilizare și finanțare.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Guvernul britanic respinge ideea de a readera la UE după ce Ursula von der Leyen a sugerat că generația mai tânără va putea “repara” greșeala Brexit

Published

on

© Ursula von der Leyen/ Twitter

Downing Street a negat că Brexitul este în pericol, în pofida sugestiilor preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, conform cărora următoarea generaţie ar putea pune Regatul Unit pe calea readerării la Uniunea Europeană, relatează DPA, potrivit Agerpres.

În cadrul unui eveniment găzduit Politico Europe la Bruxelles, von der Leyen a spus că ”direcţia călătoriei” este clară şi a sugerat că generaţia mai tânără va putea ”repara” greşeala reprezentată de ieşirea Regatului Unit din UE.

Întrebată dacă premierul Rishi Sunak este de acord cu această afirmaţie, purtătoarea de cuvânt a Downing Street 10 a răspuns: ”Nu. Graţie libertăţilor noastre legate de Brexit luăm în calcul, chiar acum, cum să ne consolidăm sistemul privind migraţia”.

”Graţie libertăţilor noastre legate de Brexit le garantăm pacienţilor în Regatul Unit că pot avea acces la medicamente mai rapid, că există o mai mare bunăstare a animalelor. Ne concentrăm foarte mult pe asta”, a adăugat reprezentanta executivului de la Londra.

Întrebată dacă Brexitul este în pericol, ea a răspuns negativ.

Desemnarea fostului premier David Cameron în funcţia de ministru de externe al Regatului Unit şi apelul acestuia ca ţara sa să fie ”un prieten, un vecin şi cel mai bun partener posibil” al Uniunii Europene au cauzat îngrijorări în rândul susţinătorilor Brexitului.

Şeful diplomaţiei britanice a avut miercuri, la Bruxelles, o întrevedere cu Maros Sefcovic, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, care se ocupă de chestiunile privind Brexitul la nivelul executivului european.

“Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună la chestiunile care ne interesează pe amândoi, inclusiv sprijinul pentru Ucraina, Acordul de retragere și maximizarea oportunităților oferite de Acordul de comerț și cooperare”, a scris Cameron, pe platforma X (ex-Twitter).

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană propune crearea unui spațiu european comun al datelor privind mobilitatea și consolidarea drepturilor călătorilor care achiziționează pachete de servicii

Published

on

© European Union, 2020/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a adoptat o serie de propuneri menite să îmbunătățească experiența pasagerilor și a călătorilor prin consolidarea drepturilor acestora.

Conform unui comunicat al instituției, noile norme se vor baza pe lecțiile învățate, inclusiv pe experiențele recente ale crizei provocate de pandemia de COVID-19 și ale falimentului grupului de voiaje Thomas Cook în 2019, care au avut un impact major atât asupra călătorilor, cât și asupra pieței călătoriilor. În special, acestea vor clarifica normele privind rambursarea atunci când zborurile sau călătoriile multimodale sunt rezervate printr-un intermediar, astfel încât pasagerii să fie mai bine protejați împotriva anulărilor.

Acestea vor asigura, de asemenea, călătorii mai ușoare, în special cele care implică diferite servicii de călătorie sau moduri de transport, asigurându-se că pasagerii au acces la sprijin direct și informații îmbunătățite în timp real, de exemplu cu privire la întârzieri și anulări.

Se acordă o atenție deosebită nevoilor pasagerilor cu handicap sau cu mobilitate redusă pentru a aborda și a facilita trecerea de la un mod de transport la altul și pentru a îmbunătăți asistența de calitate acolo unde este necesar.

”UE dispune de cele mai puternice cadre privind drepturile pasagerilor din lume, dar acest lucru nu înseamnă că nu ar trebui să facem și mai bine, învățând din mai mult de un deceniu de experiență în acest domeniu. Pe lângă îmbunătățirea modului în care normele existente sunt aplicate și respectate, intenționăm să eliminăm trei lacune principale în ceea ce privește aceste propuneri: În primul rând, să se asigure că pasagerii sunt la fel de bine protejați și îngrijiți atunci când își rezervă biletele la intermediari; în al doilea rând, extinderea protecției la pasagerii care combină diferite moduri de transport într-o singură călătorie; și, în al treilea rând, să intensifice asistența specială pentru pasagerii cu handicap și să se asigure că dreptul acestora de a călători cu demnitate este respectat”, a subliniat Adina Vălean, comisar pentru transporturi.

Propunerile adoptate se axează pe 3 aspecte:

1. Întărirea drepturilor consumatorilor

Pasagerii care călătoresc cu avionul, cu trenul, cu vaporul sau cu autobuzul se bucură deja de o protecție recunoscută la nivel mondial prin drepturile pasagerilor din UE. Aceștia au, de exemplu, dreptul la redirecționare, rambursare, despăgubiri și/sau asistență (în funcție de circumstanțe) în cazul în care călătoria este perturbată. Cu toate acestea, persistă unele lacune în normele actuale, în timp ce deficiențele în ceea ce privește punerea în aplicare și asigurarea respectării legislației împiedică pasagerii să beneficieze pe deplin de aceste drepturi.

Propunerea de revizuire a regulamentelor privinddrepturilepasagerilor abordează aceste probleme prin consolidarea mecanismelor de punere în aplicare și prin introducerea unor norme pentru pasagerii aerieni care și-au rezervat zborurile printr-un intermediar, inclusiv în ceea ce privește rambursarea. 

Propunerea privind drepturile pasagerilor în contextul călătoriilor multimodale stabilește, de asemenea, pentru prima dată, noi norme de protecție a pasagerilor care utilizează diferite tipuri de transport, cum ar fi autobuzele, trenurile și avioanele, toate în cadrul unei singure călătorii. Pasagerii se vor bucura de drepturi de informare mai bune înainte și în timpul acestor călătorii, inclusiv în ceea ce privește duratele minime de legătură între diferitele servicii de transport. În plus, în cazul în care au cumpărat călătoria multimodală în cadrul unui contract de transport, aceștia vor avea dreptul la asistență din partea transportatorului în cazul pierderii legăturilor. 

Se acordă o atenție deosebită nevoilor pasagerilor cu handicap sau cu mobilitate redusă. Persoanele cu mobilitate redusă care trec de la un mod de transport la altul în timpul călătoriei vor fi asistate la punctele de legătură de către transportatori și operatorii terminalelor atunci când călătoresc în temeiul unui singur contract de transport sau când călătoresc prin noduri multimodale pentru călători. În cazul în care o companie aeriană obligă un pasager cu handicap sau o persoană cu mobilitate redusă să călătorească însoțit de o persoană, deoarece pasagerul are nevoie de asistență pentru a respecta cerințele de siguranță a aviației (de exemplu, pentru a fixa centura de siguranță), compania aeriană va fi obligată să transporte însoțitorul gratuit și, atunci când este practic, să așeze persoana respectivă lângă pasagerul pe care îl asistă. Acest drept există deja atunci când cetățenii europeni călătoresc cu trenul, vaporul sau autobuzul/autocarul.

2. Protecția călătorilor care achiziționează pachete de servicii

Odată cu revizuirea Directivei din 2015 privind pachetele de servicii de călătorie, protecția călătorilor care achiziționează pachete de servicii va fi mai eficace în viitor, în special în situații de criză, învățând învățămintele desprinse din pandemia de COVID-19. Modificările propuse vor oferi călătorilor drepturi mai puternice și mai clare și vor clarifica obligațiile și responsabilitățile organizatorilor de pachete de servicii de călătorie.

Unele dintre noile norme se referă la:

 • În ceea ce privește rambursările, există un lanț de furnizori de servicii, organizatori de pachete de servicii și călători. Călătorii vor avea în continuare dreptul la rambursare în termen de 14 de zile. Acest lucru va fi facilitat deoarece organizatorii de pachete, dintre care majoritatea sunt întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri), vor avea dreptul la o rambursare din partea prestatorilor de servicii în termen de 7 de zile. Faptul că aceștia primesc rambursarea în termen de o săptămână le permite, la rândul lor, să își ramburseze clienții în termen de două săptămâni în total.
 • Aconturile efectuate de călători pentru pachete nu pot depăși 25 % din prețul pachetului, cu excepția cazului în care organizatorii se confruntă cu costuri care justifică un acont mai mare, de exemplu, deoarece aceștia trebuie să plătească în avans companiei aeriene prețul integral al biletului. Organizatorii nu pot solicita plata totală mai devreme de 28 de zile înainte de începerea derulării pachetului.
 • Călătorii cărora li se oferă un voucher vor primi informații clare cu privire la faptul că pot solicita rambursarea și vor fi informați cu privire la caracteristicile voucherului înainte de a-l accepta. Aceste vouchere vor fi rambursate automat dacă nu sunt utilizate înainte de sfârșitul perioadei lor de valabilitate. În plus, titlurile valorice și drepturile de rambursare vor fi acoperite de protecția în caz de insolvență.
 • Informații mai clare: Turiștii vor primi informații clare cu privire la măsura în care o combinație de servicii de călătorie constituie un pachet, cine este răspunzător în caz de probleme, precum și cu privire la drepturile lor în calitate de călători care achiziționează pachete de servicii.

3. Îmbunătățirea serviciilor de informare cu privire la călătoriile multimodale și crearea unui spațiu european comun al datelor privind mobilitatea

Multimodalitatea, sau combinația de moduri de transport, poate reduce emisiile globale generate de transport, permițând călătorilor să aleagă cel mai eficient și mai durabil mod de transport. Revizuirea Regulamentului delegat privind serviciul de informare cu privire la călătoriile multimodale (MMTIS) la nivelul UE va facilita găsirea de către pasageri, prin intermediul serviciilor de informare cu privire la călătorii, a informațiilor în timp real cu privire la diferite moduri de transport și accesul la actualizări în timp real în timpul călătoriei, de exemplu cu privire la întârzieri și anulări. De asemenea, vor fi disponibile noi tipuri de informații, cum ar fi dacă bicicletele pot fi transportate în tren și accesibilitatea, inclusiv pentru călătorii cu handicap sau cu mobilitate redusă.

În conformitate cu Strategia europeană privind datele și sprijinită de programul Europa digitală, inițiativa privind un spațiu european comun al datelor privind mobilitatea (EMDS), adoptată tot miercuri, va facilita accesul, punerea în comun și partajarea datelor din sursele existente și viitoare de date privind transporturile și mobilitatea.

Aceasta va permite accesul la date în timp real și partajarea acestora, permițând publicului călător să rămână la curent cu situația transportului și cu condițiile de trafic, permițându-i să își planifice mai bine călătoriile.

Aceasta va permite, de asemenea, actorilor publici și privați să dezvolte servicii de transport inovatoare și elaborarea de politici bazate pe date în domeniul transporturilor.  

Aproximativ 13 miliarde de pasageri care călătoresc cu avionul, cu trenul, cu autocarul, cu autobuzul sau cu feribotul în fiecare an în UE beneficiază de drepturile pasagerilor din UE și mulți alții utilizează transportul local. Se preconizează că această cifră va ajunge la 15 miliarde până în 2030 și la aproape 20 miliarde până în 2050.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA8 hours ago

Klaus Iohannis: La 105 ani de la Marea Unire, România are un loc un binemeritat în UE și NATO și promovează aspirațiile europene ale românilor de peste Prut

ROMÂNIA8 hours ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA8 hours ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

EDITORIALE12 hours ago

Clepsidra, istoria și viitorul: Acum, mai mult ca niciodată, destinul european și euro-atlantic al României trebuie să coboare în Cetatea idealului național

REPUBLICA MOLDOVA14 hours ago

Maia Sandu: România iubește necondiționat R. Moldova, fără a aștepta lauri. Drumul nostru este comun și locul nostru este împreună în UE

ROMÂNIA14 hours ago

Ziua Națională. Marcel Ciolacu, la 105 ani de la Marea Unire: Când ceva tinde să ne dezbine, să ne amintim că avem un drum comun de parcurs ca națiune

ROMÂNIA15 hours ago

Șeful diplomației SUA, mesaj de Ziua Națională a României: Viitorul cooperării dintre națiunile noastre devine din ce în ce mai luminos

ROMÂNIA15 hours ago

Ziua Națională. Nicolae Ciucă, la 105 ani de la Marea Unire: Iubirea de ţară stă în inimă şi în faptă. Suntem datori să veghem destinul acestei ţări

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Liderii instituțiilor UE fac un apel la “pornirea” apărării europene pentru a reflecta nivelul de ambiție al “Uniunii geopolitice”

ROMÂNIA1 day ago

Klaus Iohannis: Mandatul noului șef al Statului Major al Apărării trebuie să fie încă un pas în consolidarea capacității de apărare a României

ROMÂNIA8 hours ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA8 hours ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO4 days ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA4 days ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA5 days ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA1 week ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

ROMÂNIA1 week ago

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Volodimir Zelenski, Maia Sandu și Charles Michel afirmă “calea europeană” a Ucrainei și Moldovei la zece ani de la EuroMaidan: Aderarea va întări frontiera estică a UE

Trending