Connect with us

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul PNL Gheorghe Falcă: Românii trebuie să știe că drepturile cetățenilor europeni din Regatul Unit nu sunt negociabile

Published

on

© Captura de ecran Calea Europeana LIVE

Gheorghe Falcă, eurodeputatul român care reprezintă Parlamentul European în negocierile post-Brexit între Bruxelles și Regatul Unit, a susținut în timpul sesiunii plenare a Parlamentului European din Bruxelles că Brexit a însemnat o greșeală, iar acordul privind viitorul relațiilor UE-Regatul Unit poate repara această greșeală.

În urma intervenției din hemiciclul Legislativului, europarlamentarul liberal a transmis într-o declarație în exclusivitate pentru caleaeuropeana.ro că ”românii trebuie să știe că drepturile cetățenilor europeni din Regatul Unit nu sunt negociabile, acesta fiind și motivul pentru care am vrut să susțin un discurs în plen.” 

De asemenea în timpul discursului, Gheorghe Falcă, în calitate de membru al Comisiei pentru Petiții din Parlamentul European a subliniat că în ultimii patru ani eurodeputații au militat constat să găsesască soluții și un compromis în ceea ce privește viitoarele relații cu Regatul Unit, drepturile cetățenilor rămând mereu o prioritate în negocierile purtate.

”Pentru mine Brexit a fost o greșeală, în schimb Acordul poate să corecteze din această greșeală. De 4 ani am arătat că suntem parte a soluției în această relație și așteptăm să vedem soluție și din partea Marii Britanii. De 4 ani încercăm să găsim zona de compromis, dar de 4 ani garantăm cetățenilor Uniunii Europene din Marea Britanie că vom fi lângă ei, iar prin această rezoluție transmitem încă o dată că valorilor noastre vor fi apărate și drepturile cetățenilor europeni din Marea Britanie, cât și a celor din Marea Britanie în Europa vor fi garantate de noi, de Parlament, de Consiliu și Comisie”, a menționat Gheorghe Falcă în discursul din hemicilul Legislativului.

În această sesiune plenară, Parlamentul European evaluează negocierile pentru un nou parteneriat cu Marea Britanie. Deputații au făcut bilanțul progreselor înregistrate în cadrul negocierilor dintre UE și Regatul Unit cu privire la un nou parteneriat, într-o rezoluție care urmează să fie adoptată joi.

Proiectul de text a fost pregătit de deputații din cadrul Comisiilor pentru afaceri externe și comerț internațional, în cooperare cu comisiile specializate și cu Grupul de coordonare pentru Regatul Unit al Parlamentului European. Aceasta reiterează poziția fermă a deputaților de a respecta acordurile semnate de UE și de Regatul Unit în octombrie 2019, precum și sprijinul pentru negociatorul-șef al UE, Michel Barnier.

UE urmărește să transforme Declarația politică, care este un text privind relațiile viitoare convenit între UE și Regatul Unit, într-un document juridic. Deputații continuă să monitorizeze îndeaproape punerea în aplicare deplină a Acordului de retragere, ce stabilește normele privind ieșirea Regatului Unit din UE. Actuala perioadă de tranziție poate fi prelungită cu o perioadă de un an până la doi ani, în cazul în care ambele părți convin asupra acestui aspect până cel târziu la 30 iunie.


La 1 februarie 2020, după 47 de ani de prezență în familia europeană, Regatul Unit a devenit primul stat membru care a părăsit UE, începând astfel perioada de tranziție, care se încheie la 31 decembrie 2020, timp în care se vor aplica în continuare normele europene.

Gheorghe Falcă deține primul său mandat de europarlamentar și este membru în două comisii de specialitate ale Parlamentului European: Comisia pentru transport și turism (TRAN) și Comisia pentru petiții (PETI). De asemenea este membru plin și în Delegația la Adunarea Parlamentară Paritară ACP-UE. Gheorghe Falcă este membru supleant în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (DSEE) și în Delegația pentru relațiile cu Bosnia-Herțegovina și Kosovo. 

Gheorghe Falcă a fost primarul municipiului Arad din anul 2004 până în luna aprilie 2019. Din această calitate, Falcă  a fost membru al Comitetului European al Regiunilor, participând la formarea politicilor la nivel european. Ca primar al Aradului, Gheorghe Falcă a reușit să dezvolte și să modernizeze orașul și a realizat cea mai mare investiție finanțată din fonduri europene din învățământul românesc.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Un certificat comun de vaccinare ar putea deveni o alternativă la testele PCR și cerințele de carantină

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Europarlamentarul Gheorghe Falcă (PNL, PPE) susține că un certificat comun de vaccinare ar putea deveni o alternativă la testele PCR și cerințele de carantină, potrivit unui comunicat oficial, remis Calea Europeană.

„Alături de colega mea, deputata Cláudia Monteiro de Aguiar am solicitat un certificat comun de vaccinare, care ar putea deveni o alternativă la testele PCR și cerințele de carantină, odată ce există suficiente dovezi că persoanele vaccinate nu transmit virusul sau recunoașterea reciprocă a procedurilor de vaccinare”, este menționat în comunicat.

Săptămâna aceasta în cadrul Comisiei pentru transporturi și turism din Parlamentul European, europarlamentarul Gheorghe Falcă a votat și adoptat 3 rapoarte de Aviz la care a lucrat în calitate de raportor din partea Grupului PPE:

  1.  Strategia europeană pentru integrarea sistemului energetic;
  2. Implementarea directivelor privind calitatea aerului înconjurător: Directiva 2004/107 / CE și Directiva 2008/50 / CE;
  3. Orientări pentru bugetul 2022;

De asemenea, Gheorghe Falcă Salut, salută lansarea aplicației „Re-open EU” și cere statelor membre UE să transmită informații clare cu privire la aplicarea sau ridicarea viitoarelor restricții privind libera circulație.

Comisia Europeană a lansat aplicația mobilă Re-open EU, disponibilă gratuit pentru telefoanele Android și iOS. Lansarea a fost făcută ca urmare a succesului platformei omonime, care a fost vizitată de aproape 8 de milioane de ori de la lansarea sa la jumătatea lunii iunie.

Re-open EU este un ghișeu unic care oferă informații cuprinzătoare și actualizate privind situația sanitară, măsurile de siguranță și de călătorie în toate statele membre ale UE, precum și în Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția. 

Citiți și: COVID-19: Comisia Europeană lansează aplicația Re-open EU care oferă actualizări periodice cu privire la măsurile de sănătate, siguranță și călătorie de la nivel european

„Trebuie să evităm erorile din trecut și să punem în aplicare măsuri uniforme de călătorie, cum ar fi un protocol UE pentru teste înainte de plecare, un certificat de vaccinare și un sigiliu sanitar european. Transportul și turismul sunt sectoarele cele mai afectate de această pandemie. Libertatea de circulație trebuie să fie inclusă în mod corespunzător în planurile de redresare ale statelor membre și un mecanism care să arate clar dacă beneficiază de sprijinul UE”, a mai adăugat acesta.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Rareș Bogdan și Gheorghe Falcă au făcut demersuri în Parlamentul European pentru a opri exploatarea muncitorilor români în Islanda: Vom trimite dosarul la Comisia Europeană

Published

on

© Photo Collage (© European Union 2021 - Source : EP)

La solicitarea eurodeputaților Rareș Bogdan și Gheorghe Falcă (PNL, PPE), Comisia pentru petiții din Parlamentul European a verificat plângerea unui grup de români din Islanda, care acuzau condiții improprii de muncă, salarizare, cazare, o acțiune pe care liderul delegației române din grupul PPE, Rareș Bogdan, a calificat-o drept “un pas important pentru a opri exploatarea și umilirea muncitorilor români în țări de împrumut”.

“Am cerut autorităților islandeze să ia urgent măsuri. Totodată, am verificat firma din Islanda pentru care au muncit românii, dar și dacă nu cumva legea locală a permis aceste abuzuri. Românii ar fi trebuit să fie plătiți fără nicio discriminare, să aibă aceleași condiții de muncă precum cei născuți acolo, să aibă asigurări de sănătate, pensie, șomaj. Ei bine, contractele au fost încheiate abuziv, deci lovite de nulitate. Verificările demarate de islandezi după memoriile trimise au dus la concluzia preliminară că românii sunt potențiale victime ale traficului de persoane!!! Ancheta a scos la iveală, însă, că este o problemă care ține de legislația muncii. Autoritățile islandeze au oferit muncitorilor români o compensație pentru lunile lucrate, dar după părerea noastră, aceasta trebuia să fie mai mare. Românilor li s-au oferit de 5 ori mai puțini bani pentru munca prestată decât ar fi trebuit, potrivit legii islandeze și fișelor de pontaj pe care ni le-au arătat”, a explicat, în mod detaliat, Rareș Bogdan.

Acesta a subliniat că, în urma demersurilor făcute împreună cu Gheorghe Falcă, ambasadorul României la Copenhaga, acreditat și la Reykjavik s-a întâlnit cu ministrul Afacerilor Sociale din Islanda și au discutat despre revizuirea legislației muncii din țara sa. De asemenea, Parlamentul islandez va adopta reguli mai stricte pentru piața muncii, pentru a se asigura că drepturile lucrătorilor sunt respectate și vor fi tratați mai corect.

Totodată, Rareș Bogdan a anunțat că acest dosar va fi trimis și către Comisia Europeană.

“Demersurile noastre nu se opresc aici. După ce i-am audiat pe români în Comisia de Petiții și am verificat modul în care se aplică legislația islandeză, vom trimite dosarul Comisiei Europene. Și asta, pentru a promova un act normativ prin care să se asigure că toți muncitorii români au o salarizare decentă, nu mai sunt cazați în spații inumane, le sunt plătite asigurările de sănătate, șomaj, pensie. Potrivit autorităților islandeze, firma care a plasat forța de muncă a fost amendată și a intrat în faliment. Ancheta noastră a scos la iveală că firma respectivă nu s-a asigurat că vor fi încheiate contracte de muncă în conformitate cu legislația islandeză. Și-a bătut joc de bieții oameni”, a scris Rareș Bogdan.

Prim-vicepreședintele PNL a precizat că îi va solicita ministrului muncii Raluca Turcan “să se gândească dacă nu cumva ar trebuie verificate mai atent firmele care plasează forța de muncă sau legea să fie mai strictă”.

“Trebuie să oprim abuzurile – am semnale îngrijorătoare despre practicile unor asemenea societăți, se plâng mulți români”, a conchis el.

Continue Reading

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă felicită compania ”Astra Vagoane Arad” pentru cele 8 tramvaie noi produse pentru Galați: ”Economia arădeană se dezvoltă, chiar și în această perioadă”

Published

on

© Gheorghe Falcă - arhivă personală

Europarlamentarul Gheorghe Falcă (PNL, PPE) felicită compania ”Astra Vagoane Arad” pentru noile tramvaie produse ce vor ajunge în Galați.

„8 tramvaie produse la Arad ajung la Galați, Astra Vagoane Arad demonstrând că este una dintre principalele forțe economice din regiunea Vest, dar și din România”, a scris Gheorghe Falcă într-o postare pe pagina de Facebook.

Fostul primar al municipiului Arad, Gheorghe Falcă, subliniază că Aradul a fost primul oraș care a investit în mijloace de transport moderne: „24 de tramvaie comandate la Astra Vagoane – 6 prin finanțare de la BERD (Banca Europeană pentru Reconstructie si Dezvoltare) și 18 pe fonduri europene, toate asigură confortul și dezvoltarea transportului în comun.”

„Economia arădeană se dezvoltă, chiar și în această perioadă, iar tramvaiele moderne, ecologice și competitive produse de arădeni ajung în marile orașe: Oradea, Cluj, Timișoara și acum Galați, urmând să fie semnat un contract de furnizare și cu București”, a mai adăugat acesta.

Amintim că în vremea în care eurodeputatul PNL conducea Aradul, a restaurat tot cu fonduri europene (11 milioane euro) Colegiul Moise Nicoară, dar și Palatul Cultural (ridicat în 1913, cu linii asemănătoare Academiei de Muzică Franz Liszt de la Budapesta), clădiri emblematice pentru istoria și imaginea Aradului. Palatul Cultural din Arad a fost dotat cu o orgă nouă, care a costat 600.000 euro.

Gheorghe Falcă a fost primarul municipiului Arad în perioada 2004-2019, funcție la care a trebuit să renunțe după câștigarea unui mandat de europarlamentar la alegerile europene din mai 2019. Din calitatea de primar, Falcă a fost membru al Comitetului European al Regiunilor, participând la formarea politicilor la nivel european. Ca primar al Aradului, Gheorghe Falcă a reușit să dezvolte și să modernizeze orașul și a realizat cea mai mare investiție finanțată din fonduri europene din învățământul românesc.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

INTERNAȚIONAL49 mins ago

COVAX: Germania trimite peste 600.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 în Abidja și Ghana – Africa

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Președintele Joe Biden: SUA nu vor accepta niciodată anexarea ilegală a Crimeei. Crimeea este Ucraina

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Președintele Ucrainei va cere sprijin internțațional pentru recuperarea Crimeei prin organizarea summitului internațional ”Platforma Crimeea”

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție prin care se cere echitate în accesul la vaccinurile anti-COVID-19

U.E.2 hours ago

Ministrul Bogdan Aurescu, despre certificatele de vaccinare: ”Până când nu va exista o poziţie la nivel european, va trebui să aşteptăm”

ROMÂNIA17 hours ago

Primarul Emil Boc și Ovidiu Cîmpean, coordonatorul CIIC, au organizat dezbaterea privind viitorul document strategic al Municipiului Cluj-Napoca în materie de mobilitate 

Dragoș Pîslaru17 hours ago

Dragoș Pîslaru: România are un potențial imens pentru a fi reprezentată în cadrul rețelei europene Eurocities, unde se dezvoltă idei cu adevărat inovatoare pentru orașe incluzive

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Liderii europeni doresc avansarea lucrărilor pentru implementarea Uniunii Sănătății și a Strategiei Farmaceutice pentru Europa

Vasile Blaga18 hours ago

Eurodeputatul Vasile Blaga: „La fel ca strategia comună privind vaccinarea, UE are nevoie de o strategie unică în implementarea certificatelor de vaccinare”

CONSILIUL EUROPEAN19 hours ago

Klaus Iohannis, către liderii europeni: România susține inițiativele UE pentru securitate și apărare, dar în deplină complementaritate cu NATO

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Liderii europeni doresc avansarea lucrărilor pentru implementarea Uniunii Sănătății și a Strategiei Farmaceutice pentru Europa

EVENIMENTE22 hours ago

Dezbatere | Eurodeputații Cristian Bușoi și Nicu Ștefănuță: UE, în pragul disoluției dacă nu ar fi cumpărat împreună vaccinurile. PE, implicat în campania europeană de vaccinare

COMISIA EUROPEANA23 hours ago

Oleg Roibu, director juridic eMAG, consideră că noile norme propuse de Comisia Europeană pentru platformele digitale sunt ”echilibrate”: Majoritatea prevederilor sunt deja implementate de eMAG

EVENIMENTE23 hours ago

Dezbatere: Eurodeputații Cristian Bușoi si Nicu Ștefănuță: Este inadmisibil să avem prețuri diferențiate la tratamente. România are nevoie de o politică a medicamentului inteligentă

Dragoș Tudorache23 hours ago

Eurodeputatul Dragoș Tudorache: Comisia Europeană trebuie să intervină dur pentru protejarea pieței unice digitale împotriva distorsionării concurenței de către giganții tehnologici

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Charles Michel, după reuniunea virtuală a liderilor UE: Prioritatea noastră principală acum este accelerarea producției și livrării de vaccinuri anti-COVID. 50 milioane de doze vor fi fost livrate în UE până la finele lunii

Cristian Bușoi3 days ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, pledează pentru ”investiții masive în cercetare, inovare și tehnologii digitale”: Vor contribui la dezvoltarea economiilor statelor UE și la îmbunătățirea vieții cetățenilor

ROMÂNIA4 days ago

Valeriu Gheorghiță: România, pe locul 2 în UE la administrarea schemei complete de vaccinare anti-COVID

Dragoș Pîslaru5 days ago

Dragoș Pîslaru: Soliditatea PNRR constă în stimularea sinergiilor între măsurile celor șase piloni de reformă și dezvoltare ai Mecanismului de Redresare și Reziliență

INTERNAȚIONAL5 days ago

Israelul și Egiptul au convenit să construiască un gazoduct offshore pentru a creşte exporturile de gaze naturale lichefiate către Europa

Advertisement
Advertisement

Trending