Connect with us

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

Global Gateway în acțiune: Comisia Europeană și BEI au semnat un acord care permite continuarea investițiilor la nivel mondial în domenii precum energia curată sau infrastructura digitală și de transport

Published

on

©️ European Union / EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană și Banca Europeană de Investiții (BEI) au semnat un ambițios acord de garantare prin care executivul european se angajează să sprijine operațiuni financiare ale BEI a căror valoare se poate ridica până la 26,7 miliarde de euro pentru a permite investiții publice esențiale în domenii precum energia curată, infrastructura digitală și de transport, sănătatea și educația în următorii șapte ani, punând astfel în aplicare Global Gateway.

”Acordul de garantare istoric încheiat astăzi cu Banca Europeană de Investiții va permite finanțarea punerii în aplicare a planurilor noastre economice și de investiții pentru Balcanii de Vest, vecinătatea sudică și cea estică. Am lansat aceste trei planuri de investiții substanțiale pentru a sprijini redresarea socio-economică post-COVID și pentru a accelera eliminarea decalajelor de dezvoltare dintre aceste țări și UE. Am lucrat împreună cu regiunea pentru a identifica principalele blocaje în dezvoltarea lor. Deși fiecare plan de investiții este conceput în mod individual pentru regiune, acesta vizează construirea unor conexiuni rutiere, feroviare și digitale mai rapide și mai durabile, decarbonizarea economiilor, asigurarea unor surse de energie sigure, crearea de oportunități de afaceri sustenabile și crearea unor condiții care să determine generația tânără să rămână în regiune. În următorii ani, împreună cu BEI, vom putea realiza în Balcanii de Vest, în țările din vecinătatea sudică și în țările Parteneriatului estic aceste investiții atât de necesare și așteptate, aducând creștere economică și locuri de muncă în mod direct și la o scară mai mare decât oricând”, a punctat comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, potrivit unui comunicat al instituției. 

”Global Gateway ne va ajuta să conectăm Europa și partenerii din întreaga lume, prin investiții în infrastructuri sustenabile și de înaltă calitate. Acum, mai mult ca oricând, avem nevoie de parteneriate mai puternice, susținute de instrumente financiare ambițioase, cum ar fi acordul de garantare de astăzi. Ne bazăm pe Banca Europeană de Investiții ca partener strategic cheie în cadrul implementării strategiei Global Gateway. Prin intermediul instrumentului nostru puternic, Fondul european pentru dezvoltare durabilă Plus, garanțiile noastre vor mobiliza miliarde de investiții – atât din sectorul public, cât și din cel privat. Aceasta este echipa Europa în acțiune, care lucrează împreună pentru a crea un impact transformațional pentru partenerii noștri”, a detaliat, la rândul său, comisarul european pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen.

”Acordul semnat astăzi este un instrument esențial pentru punerea în aplicare a strategiei Global Gateway și pentru sprijinirea unei redresări ecologice, digitale și favorabile incluziunii la nivel mondial. Provocările actuale necesită niveluri de investiții fără precedent. Parteneriatele, cooperarea multilaterală și mobilizarea capitalului privat sunt condiții prealabile pentru a avea succes. Prin intermediul BEI Global, noua noastră ramură pentru parteneriate internaționale și finanțare pentru dezvoltare, ne propunem să sporim impactul investițiilor UE în întreaga lume, printr-o cooperare mai strânsă în cadrul unei abordări de tip <<Team Europe>>. Acest lucru ne va ajuta pe toți să sporim impactul eforturilor Europei în toate țările noastre partenere”, a explicat președintele BEI, Werner Hoyer.

Acest acord de garantare va fi cel mai mare acord de garantare semnat în cadrul noului Fond European pentru Dezvoltare Durabilă Plus (”EFSD+”), instituit prin regulamentul NDICI – Global Europe. Acesta va sprijini tranziția ecologică și digitală în țările partenere ale UE și punerea în aplicare a strategiei Global Gateway, inclusiv a pachetului de investiții Global Gateway Africa-Europa. 

Acest acord de garantare va permite BEI să finanțeze punerea în aplicare a investițiilor-cheie identificate în planurile economice și de investiții ale UE pentru Balcanii de Vest și pentru regiunile din vecinătatea sudică și estică. Mai mult de două treimi din această acoperire a garanției este planificată pentru investiții în țările implicate în procesul de extindere și în țările vecine. Aceasta va contribui, de asemenea, la finanțarea reconstrucției post-război a Ucrainei. Partea rămasă va fi utilizată pentru împrumuturi BEI pentru proiecte în Africa Subsahariană, Asia, Pacific, America Latină și Caraibe.

Acordul de garantare EFSD+ pentru împrumuturile suverane ale BEI reprezintă o parte importantă a punerii în aplicare a noului Fond European pentru Dezvoltare Durabilă Plus (”EFSD+”) instituit prin regulamentul privind Instrumentul de vecinătate, dezvoltare și cooperare internațională (”NDICI – Europa globală”), care a intrat în vigoare în iunie 2021. EFSD+ acoperă, de asemenea, țările în curs de preaderare.

EFSD+ este brațul financiar integrat al NDICI- Europa Globală care furnizează capacitate de finanțare sub formă de garanții bugetare, împrumuturi, capitaluri proprii, asistență tehnică și granturi la nivel mondial pentru a sprijini investițiile care susțin realizarea Obiectivelor de dezvoltare durabilă și promovează reziliența socio-economică și de mediu în țările partenere, cu un accent deosebit pe eradicarea sărăciei.

Sprijinul pentru investiții prin intermediul FESI+ include o acoperire de până la 40 de miliarde de euro sub formă de garație din partea Garanției pentru acțiuni externe a UE. Din această sumă, 26,725 miliarde de euro reprezintă partea din garanția pentru acțiuni externe care acoperă investițiile realizate de BEI.

Rațiunea din spatele garanției bugetare a UE este aceea de acoperire a riscului împrumuturilor BEI în afara UE, permițând astfel băncii să finanțeze proiecte în sprijinul politicii UE în medii cu risc mai ridicat.

Garanția UE permite BEI să realizeze investiții în sectorul public, cum ar fi reabilitarea și construcția de căi ferate, drumuri, școli, spitale sau infrastructuri de apă și canalizare, în medii mai riscante din afara UE.

Cu ajutorul garanției UE, BEI va putea acorda împrumuturi cu perioade de rambursare mai lungi, perioade de grație și rate scăzute ale dobânzii.  Operațiunile de finanțare întreprinse de BEI cu ajutorul garanției UE vor răspunde politicilor UE și priorităților politice specifice ale cooperării UE cu țările partenere.

În plus față de această garanție rezervată în mod special BEI, Comisia va oferi, în cadrul arhitecturii deschise a FESI+, o garanție de până la 13 miliarde de euro până în 2027. Această garanție va fi utilizată de o serie de parteneri de implementare, și anume instituții financiare internaționale (inclusiv BEI) și instituții europene de finanțare a dezvoltării, cu scopul de a mobiliza investiții private în sprijinul țărilor noastre partenere în vederea realizării ODD-urilor.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

Liderii din Germania, Franța, România, Polonia și alte 10 țări UE cer Băncii Europene de Investiții să majoreze finanțarea pentru apărarea europeană

Published

on

© Administrația Prezidențială

Germania şi Franţa s-au alăturat altor 12 state membre UE, prin care se numără şi România, care cer Băncii Europene de Investiţii să îşi majoreze finanţarea pentru sectorul apărării, ca o modalitate pentru a consolida securitatea europeană în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, transmite Bloomberg.

Aceste ţări au trimis o scrisoare, datată 17 martie, către preşedintele BEI, Nadia Calvino, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi premierul belgian, Alexander De Croo, în care cer o nouă strategie de finanţare, susţine Bloomberg care a consultat o copie a acestei scrisori.

Liderii europeni urmează să se reunească în perioada 21-22 martie pentru Consiliul European de primăvară pentru a discuta și aspecte ce ţin de securitate, inclusiv rolul Băncii Europene de Investiții în pregătirea apărării europene.

Scrisoarea vine într-un moment în care Ucraina are dificultăţi în a obţine mai multă muniţie şi încearcă să îi convingă pe aliaţi să îi acorde ajutoare mai mari. 

“Trebuie să analizăm diferite posibilităţi care ar permite BEI să investească în activităţi care au legătură cu sectorul apărării, dincolo de actualele proiecte cu dublă utilizare. Asta ar însemna discuţii şi re-evaluarea actualelor definiţii ale proiectelor cu dublă utilizare şi a listei activităţilor excluse precum şi regândirea politicilor de creditare către industria de apărare şi a altor elemente restrictive”, se precizează în scrisoarea consultată de Bloomberg și citată de Agerpres.

Liderii din Finlanda, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Franţa, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Ţările de Jos, Polonia, România şi Suedia au semnat scrisoarea. De altfel, președintele Klaus Iohannis a ridicat acest subiect în cadrul unei întrevederi pe care a avut-o pe 8 martie, la București, cu președinta BEI, Nadia Calvino. Atunci, șeful statului, candidat la funcția de secretar general al NATO,  a insistat asupra “importanței deosebite a dimensiunilor de securitate și apărare și a apreciat lansarea, de către BEI, a programului Inițiativa Europeană Strategică de Securitate (SESI), care finanțează proiecte de infrastructură de securitate civilă și proiecte privind tehnologiile avansate”.

Anterior, Bloomberg a informat că BEI, instituţie denumită şi braţul financiar al UE, a avut discuţii cu Executivul european şi alţi decidenţi cu privire la începutul investiţiilor în companii care realizează produse de apărare.

În scrisoarea lor, liderii statelor membre susţin că o nouă politică din partea BEI ar putea avea un “efect de semnal” care ar aduce noi investiţii private şi ar face acest tip de credite mai acceptabil pentru pieţele financiar şi bănci.

“În prezent, finanţarea BEI în domeniul securităţii şi apărării este, totuşi, limitată la proiectele cu dublă utilizare. Iniţiativa Europeană Strategică de Securitate a BEI şi recentul Fond european de apărare (EIF) sunt iniţiative binevenite dar acestea formează doar o mică parte din activităţile actuale ale BEI”, se mai arată în scrisoarea consultată de Bloomberg.

Cu bilanţ total de 544,6 miliarde de euro (590,78 miliarde de dolari), BEI este cea mai mare instituţie financiară multilaterală din lume în funcţie de active, cu împrumuturi acordate şi promise de 562 miliarde de euro în 2022, faţă de cele 171 miliarde de dolari ale Băncii Mondiale.

Este un jucător cheie în finanţarea tranziţiei ambiţioase a Europei către zero emisii de dioxid de carbon şi o economie mai digitalizată, dar nu poate finanţa producţia de arme sau infrastructură pentru scopuri militare.

Citiți și Un proiect Germania-România privind producția de pulberi pentru muniții, finanțat de UE cu 47 de milioane de euro. UE alocă 500 de milioane de euro pentru a produce 2 milioane de obuze până în 2025

La începutul lunii martie, Comisia Europeană a prezentat prima strategie industrială de apărare și un nou program pentru industria de apărare pentru a spori gradul de pregătire și securitatea Europei, ambele documente ambițioase urmărind ca statele membre “să investească mai mult, mai bine, împreună și european”.

Continue Reading

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

Klaus Iohannis și președinta Băncii Europene de Investiții au discutat despre securitate și industria apărării în contextul războiului Rusiei în Ucraina

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis, a primit vineri, la Palatul Cotroceni, o delegație a Grupului Băncii Europene de Investiții, condusă de președinta instituției de finanțare a proiectelor strategice ale UE, Nadia Calvino, în cadrul întrevederii fiind abordate teme de actualitate aflate pe agenda europeană, precum tranziția verde, digitalizarea, inovarea, dar și aspecte privind securitatea și industria apărării în contextul războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei.

În cadrul întâlnirii, președintele Klaus Iohannis a felicitat-o pe Nadia Calvino pentru preluarea mandatului de Președinte al BEI începând cu 1 ianuarie 2024 și a subliniat cooperarea foarte bună dintre țara noastră și instituția financiară a UE, cooperare consolidată de-a lungul a peste trei decenii de parteneriat, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale remis CaleaEuropeană.ro.

Conform sursei citate, în cadrul discuțiilor a fost evidențiat “portofoliul consistent al BEI în țara noastră”, concentrat pe finanțarea programelor operaționale, susținerea finanțării sectorului privat în domenii importante pentru dezvoltarea economică și socială a României, precum transport, energie, sănătate, dezvoltare urbană și educație.

La întâlnirea șefului statului cu delegația BEI au fost abordate și teme de actualitate aflate pe agenda europeană, precum tranziția verde, digitalizarea, inovarea, dar și aspecte privind securitatea și industria apărării în contextul războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei.

“Președintele Klaus Iohannis a insistat asupra importanței deosebite a dimensiunilor de securitate și apărare și a apreciat lansarea, de către BEI, a programului Inițiativa Europeană Strategică de Securitate (SESI), care finanțează proiecte de infrastructură de securitate civilă și proiecte privind tehnologiile avansate”, precizează Administrația Prezidențială.

Cei doi oficiali au accentuat necesitatea investițiilor în noile tehnologii, luând în considerare provocările existente în legătură cu tehnologiile viitorului, abordare care să contribuie la un profil relevant al Uniunii Europene pe piețele internaționale.

În domeniul tranziției verzi, România este interesată să continue și să dezvolte cooperarea cu BEI.

Astfel, a fost subliniat faptul că Pactul Verde European trebuie să aducă prosperitate pentru toți și să implice constructiv cetățenii și mediul economic. Finanțarea oferită de BEI trebuie să facă economia europeană mai puternică, prin investiții care să susțină dezvoltarea industriilor verzi și competitivitatea economică.

Șeful statului și șefa Băncii Europene de Investiții au convenit că “implementarea agendei climatice este strâns legată de creșterea competitivității și a coeziunii la nivelul UE” și au subliniat, totodată, faptul că dialogul în domeniul finanțării și cel al tehnologiei verzi trebuie amplificat și cu state din afara Uniunii”, pentru o tranziție verde incluzivă și eficientă.

În ceea privește prioritățile României în colaborarea cu BEI pentru următorii ani, președintele Klaus Iohannis “a indicat avantajul competitiv regional pe care țara noastră îl are în anumite domenii”, iar parteneriatul cu Banca Europeană de Investiții “poate facilita o serie de proiecte ambițioase, aflate deja în implementare, în domeniul infrastructurii de transport, precum și a infrastructurii de sănătate”.

La rândul său, președinta BEI, Nadia Calvino, “a confirmat importanța României în calitate de stat membru al Grupului BEI și a evidențiat potențialul de dezvoltare și diversificare a serviciilor financiare oferite țării noastre”. 

Totodată ea a mulțumit pentru buna cooperare și a apreciat implicarea autorităților române, atât în derularea proiectelor BEI din România, cât și în efortul comun de construire a unei economii europene competitive și coezive.

Continue Reading

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

Noua președintă a BEI, vizită la București. Marcel Ciolacu: Banca Europeană de investiții, un partener strategic pentru România

Published

on

© Guvernul României

Premierul Marcel Ciolacu a primit-o astăzi, 8 martie, pe noua președintă a Băncii Europene de Investiții, Nadia Calviño, la Palatul Victoria. 

Cu acest prilej, oficialul român a reiterat importanța cooperării dintre țara noastră și BEI: „Banca Europeană de investiții este un partener cheie și strategic pentru România. Vom accelera implementarea proiectelor noastre comune cu sprijinul noului președinte, Nadia Calviño”, a transmis prim-ministrul român într-un mesaj postat pe Twitter.

Potrivit discuțiilor, proiecte importante se vor implementa în sectorul sănătății, energiei, agriculturii și infrastructurii. 

Citiți și: Nadia Calviño, ministrul spaniol al economiei și finanțelor, va deveni prima femeie președintă a Băncii Europene de Investiții, după un acord al țărilor UE

Nadia Calviño, care este prim-vicepreședinte al Guvernului Spaniei și ministru al economiei, comerțului și întreprinderilor, ar urma să îi succeadă lui Werner Hoyer, al cărui al doilea mandat la conducerea băncii UE se încheie la 31 decembrie 2023.

Economistă de formație, Calviño a ocupat anterior, între 2014 și 2018, funcția de director general pentru buget în cadrul Comisiei Europene.

“BEI, brațul financiar al UE, este o instituție-cheie pentru economia europeană. Ea va avea un rol și mai important în viitor pentru a finanța tranziția ecologică, pentru a oferi sprijin financiar pentru reconstrucția Ucrainei și, de asemenea, pentru a sprijini rolul Europei în lume. Sunt onorată de încrederea și sprijinul miniștrilor pentru a mă afla la conducerea Grupului BEI”, a declarat Calviño.

Candidatura lui Calviño a fost înaintată la scurt timp după alegerile din Spania, în iulie, când existau deja alți patru candidați: italianul Daniele Franco, suedezul Thomas Östros, poloneza Teresa Czerwinska și daneza Margrethe Vestager, care și-a luat concediu din poziția sa de vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru a candida la președinția BEI.

BEI este cel mai mare creditor multilateral din lume, cu un bilanț de 547 de miliarde de euro. Actualul său președinte este politicianul german Werner Hoyer, care se află în funcție din 2012, după ce a fost reales pentru un al doilea mandat în 2018.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA DIGITALĂ7 hours ago

Digital Innovation Summit Bucharest 2024 marchează o nouă etapă în colaborarea dintre sectoarele public și privat pentru a modela un viitor digital mai sigur și mai prosper

COMISIA EUROPEANA10 hours ago

Liderii UE au făcut primul pas către viitorul pieței unice, cerând “un nou pact european pentru competitivitate ancorat în piața unică” și cu o Uniune a piețelor de capital cu un potențial anual de 470 de miliarde de euro pentru companii

CONSILIUL EUROPEAN11 hours ago

Klaus Iohannis le-a prezentat omologilor din UE viziunea României privind viitorul pieței unice, cu accent pe rolul prioritar al coeziunii și agriculturii și ridicarea controalelor la frontierele terestre

SUA13 hours ago

SUA: Camera Reprezentanților va vota proiectul de lege privind ajutorul de 61 miliarde de dolari pentru Ucraina

U.E.14 hours ago

UE instituie Cadrul de Investiții pentru Ucraina în valoare de 9,3 mld. de euro

ROMÂNIA14 hours ago

Marcel Ciolacu, întâlnire cu reprezentanți ai companiilor emirateze: Extinderea și modernizarea Aeroportului Otopeni, a infrastructurii portuare și feroviare, obiectivele strategice ale parteneriatului comercial cu UAE

ROMÂNIA15 hours ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

MAREA BRITANIE16 hours ago

Comisia Europeană dorește începerea negocierilor de stabilire a unui acord între UE și Marea Britanie privind mobilitatea tinerilor de pe ambele maluri ale Canalului Mânecii

NATO16 hours ago

Cinci avioane ale Forțelor Aeriene Spaniole protejează spațiul aerian al NATO deasupra României, fiind dislocate la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu

G716 hours ago

Ministrul german de externe cere G7 ”măsuri suplimentare” contra Iranului după atacul ”fără precedent” asupra Israelului

ROMÂNIA15 hours ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA2 days ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA2 days ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA2 days ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

ROMÂNIA DIGITALĂ3 days ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ3 days ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA4 days ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO7 days ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

Trending