Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat oficial un nou plan strategic de 5 ani, care se concentrează asupra 10 amenințări la adresa sănătății globale cu care se confruntă lumea în 2019 și după aceea, informează buletinul săptămânal al Institutului Cantacuzino.
Printre cele 10 se numără 6 amenințări cu boli infecțioase: gripa pandemică, rezistența antimicrobiană, Ebola și alți agenți patogeni cu grad mare de pericol, ezitarea la vaccinari, denga și HIV.
OMS afirmă că obiectivul general al planului de 5 ani are ca țintă trei miliarde persoane asigurându-se că 1 miliard de oameni beneficiază de acces la acoperirea universală a sănătății, 1 miliard de persoane sunt protejate de urgențele în materie de sănătate și un miliard beneficiază de mai multă sănătate și bunăstare.
Gripa a fost cea mai mare amenințare determinată de bolile infecțioase din lista organizației.
,,Lumea se va confrunta cu o altă pandemie de gripă – singurul lucru pe care nu-l știm este când va afecta și cât de gravă va fi”, a spus OMS.
După gripă, OMS a declarat că rezistența antimicrobiană este o amenintare majoră, cu referire în special la rezistența la tuberculoză , una dintre cele mai presante probleme din domeniul sănătății publice.
Evoluția epidemiei de Ebola din Republica Democratică Congo și a altor agenți patogeni cu grad mare de amenințare, cum ar fi MERS, au determinat OMS să numească anul 2019 “Anul acțiunii privind pregătirea pentru urgențe în materie de sănătate”.
OMS a remarcat, de asemenea, creșterea globală a rujeolei și transmiterea în curs de desfășurare a poliomielitei ca rezultate ale ezitării la vaccinari din întreaga lume.
Și România se confruntă de la începutul lui 2019 cu un val de gripă care a afectat mii de persoane, în special cele nevaccinate anti-gripal, provocându-le complicații grave, care, în unele cazuri, au dus până la decesul bolnavilor. În această situație, dacă virusul va continua să se respândească și să provoace victim pentru a treia săptâmână consecutiv, autoritățile române nu vor putea decât să declare starea de epidemie.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că săptămâna viitoare va fi una “decisivă” în ceea ce priveşte o hotărâre referitoare la declararea epidemiei de gripă.
,,Săptămâna viitoare va fi decisivă. Dacă pentru a treia săptămână consecutiv numărul cazurilor diagnosticate va depăşi numărul cazurilor estimate, atunci vom declara epidemie de gripă. În ceea ce priveşte pacienţii care prezintă simptomele unei gripe, aceştia trebuie să se adreseze în primul rând medicului de familie, să evite automedicaţia şi să respecte cu stricteţe instrucţiunile pe care inclusiv Ministerul Sănătăţii le-a transmis în teritoriu având în vedere multiplele cazuri de viroze respiratorii din această perioadă”, a declarat Sorina Pintea duminică într-o intervenţie la Antena 3, relatează Agerpres.
Ministrul s-a referit şi la situaţia privind testele rapide de gripă.
,,În ceea ce priveşte testele pentru gripă, săptămâna trecută, vineri, am avut o conferinţă de presă împreună cu profesorul Adrian Streinu-Cercel, care spunea că este foarte uşor să diagnostichezi o gripă pe baza semnelor clinice. Deci, nu este neapărat necesar să ai aceste teste, dar, de regulă, aceste teste se găsesc în unităţile de primiri-urgenţe”, a declarat Pintea.
Ea a adăugat că, în ceea ce priveşte vaccinurile antigripale, dozele care nu sunt asigurate de Ministerul Sănătăţii “pot fi achiziţionate din farmaciile cu circuit deschis, care sunt societăţi comerciale”.
Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns sâmbătă la 39, potrivit informării Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.