Connect with us

EVENIMENTE

Îmbunătățirea calității vieții și a mediului, tema principală a Conferinţei Internaţionale “Environmental Capacity Building”

Published

on

Specialiștii reuniți zilele acestea la București în cadrul Conferinţei Internaţionale “Environmental Capacity Building” au declarat că scopul acestei întruniri a fost în primul rând acela de a discuta problemele existente la nivelul mediului în acest moment în zona de sud-est a Europei.

“Oamenii trebuie să lucreze împreună pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii şi a mediului, începând cu ţara lor şi apoi integrând toată regiunea”, a declarat Vice-preşedintele BENA, Prof. Dr. Caner Zanbak. Acesta a fost completat de Preşedintele Academiei Române, Acad. Ionel Haiduc, care a afirmat că această conferinţă internaţională “urmăreşte în primul rând pregătirea specialiştilor şi educarea acestora: de la educaţia mai largă a populaţiei până la educarea studenţilor, a tinerilor. Calitatea vieţii oamenilor depinde de foarte mulţi factori, printre care şi mediul în care trăim.”

Conferinţa Internaţională “Environmental Capacity Building”, organizată de Balkan Environmental Association (BENA), Academia Română şi Centrul European de Excelenţă pentru Mediu, Universitatea din Galaţi “Dunărea de Jos”, s-a desfăşurat în perioada 11-13 noiembrie 2011, la Academia Română.

Pentru mai multe informatii puteti gasi in comunicatul de presa de mai jos:

Deschiderea oficială a conferinţei a avut loc vineri, 11 noiembrie 2011, începând cu ora 9:00. În cadrul sesiunii inaugurale, au explicat importanţa implementării unui astfel de proiect pentru cercetarea românească şi regională: Preşedintele Academiei Române, Acad. Ionel Haiduc, Preşedintele BENA, Prof. Fokion K. Vosniakos, Decanul Facultăţii de Ştiinţe şi Mediu din cadrul Universităţii Dunărea de Jos” din Galaţi, Prof. univ. Lucian Georgescu, Vice-preşedintele BENA, Prof. Dr. Caner Zanbak.

Preşedintele Academiei Române, Acad. Ionel Haiduc, a afirmat că această conferinţă internaţională urmăreşte în primul rând pregătirea specialiştilor şi educarea acestora: de la educaţia mai largă a populaţiei până la educarea studenţilor, a tinerilor. Calitatea vieţii oamenilor depinde de foarte mulţi factori, printre care şi mediul în care trăim.

De asemenea, în acest sens, Vice-preşedintele BENA, Prof. Dr. Caner Zanbak, a apreciat că “cel mai important aspect al acestei conferinţe este reuniunea specialiştilor din domeniu pentru a discuta problemele existente la nivelul mediului. Oamenii trebuie să lucreze împreună pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii şi a mediului, începând cu ţara lor şi apoi integrând toată regiunea.”

“Conferinţa Internaţională Environmental Capacity Building, care este organizată împreună cu Academia Română şi Universitatea din Galaţi, urmează spiritul Agendei 21 (în capitolul 37), aprobată de UNESCO, care prevede dezvoltarea resurselor umane, ştiinţifice, organizaţionale şi tehnologice. În acest context, cred că un obiectiv fundamental pentru extinderea potenţialului de dezvoltare este de a spori capacitatea de a evalua şi de a adresa întrebări cruciale legate de modurile de punere în aplicare privind implementarea opţiunilor de dezvoltare bazate pe înţelegerea potenţialului de mediu şi a nevoilor percepute de populaţia ţării în cauză”, a declarat și Preşedintele BENA, Prof. Fokion K. Vosniakos.

Decanul Facultăţii de Ştiinţe şi Mediu din cadrul Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi, Prof. Lucian Georgescu, a menționat că această conferinţă se bucură de o prestigioasă participare internaţională fiind o oportunitate de întâlnire şi schimb de bune practici ştiinţifice la nivel internaţional şi balcanic, deschisă tinerilor doctoranzi susţinuţi financiar prin proiecte POSDRU.”

Conferinţa se desfăşoară în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, cu finanţare europeană pentru:

1.     Eficientizarea activităţii studenţilor din cadrul ciclului de studii doctorale.

Proiectul se adresează unui grup ţintă format din 60 de doctoranzi şi are ca obiectiv general: dezvoltarea capacității științifice a grupului țintă, precum și formarea doctoranzilor ca viitori manageri ai activității stiințifice și tehnologice, atât în instituțiile de cercetare cât și în companiile care înglobează produse ale cercetării științifice direct în procesul productiv.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt următoarele: Stimularea activității doctoranzilor în activitatea de pregătire profesională și cercetare stiințifică; Sprijinirea unui număr de 60 doctoranzi în domeniile prioritare ale Strategiei Naționale de Cercetare Dezvoltare în domeniile eligibile de doctorat pentru care Universitatea are asigurată finanțarea de bază din bugetul de stat prin acordarea de burse de studiu și subvenții; Îmbunătățirea conținutului programelor de studii doctorale și creșterea adaptabilității acestora la evoluțiile științifice și tehnologice pe plan intern și internațional; Creșterea eficienței activității de cercetare științifică și tehnologică din universitate prin îmbunătățirea participării grupului țintă în proiecte de cercetare internațională și în publicații științifice; Sprijinirea participării doctoranzilor la stagii internaționale în laboratoare de prestigiu pentru îmbogățirea experienței științifice și accesului la resurse europene de cercetare și învățare.

2.     Calitatea şi continuitatea formării în cadrul ciclului de studii doctorale.

Proiectul se adresează unui grup ţintă format din 60 de doctoranzi şi oferă: burse interne cu un cuantum maxim de 2200 RON şi burse externe cu un cuantum maxim de 4200 RON (pentru o perioadă cuprinsă între 3 şi 8 luni).

Obiectivul general  al proiectului este  stimularea dezvoltării capitalului uman cu înaltă calificare reprezentat de doctoranzii Bologna.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt următoarele: utilizarea experienţei dobândite pentru perfecţionarea activităţii doctorale şi pentru valorizarea în condiţii de maximă eficienţă a potenţialului uman şi material existent; îmbunatăţirea conţinutului programelor de studii doctorale şi creşterea adaptabilităţii acestora la evoluţiile ştiinţifice şi tehnologice pe plan intern şi internaţional; creşterea eficienţei activităţii de cercetare ştiinţifică şi tehnologică din universitate prin îmbunătăţirea participării grupului ţintă în proiecte de cercetare internaţională şi prin publicaţii ştiinţifice; asigurarea unei selecţii atente şi de valoare a partenerilor din ţările Uniunii Europene care vor asigura participarea doctoranzilor la stagii internaţionale; asigurarea condiţiilor materiale pentru activitatea de cercetare (burse interne şi externe); participarea în proiecte naţionale şi internaţionale în colaborare cu institute de cercetare, universităţi şi parteneri din mediul economic şi social; susţinerea de cursuri şi seminarii de specialitate de către experţi interni şi externi.

Preşedintele BENA, Prof. Fokion K. Vosniakos, a mai declarat că Asociaţia de Mediu Balcanică are o activitate deosebită în ceea ce priveşte cercetarea, formarea şi contribuţia socială, în special în România: Sperăm că efortul nostru va îmbunătăţi calitatea vieţii şi a mediului înconjurător din regiunea noastră.

Balkan Environmental Association (B.EN.A.) este o organizaţie internaţională non-profit, care reuneşte oameni de ştiinţă din spaţiul balcanic şi regiunea Mării Negre. Organizaţia reprezintă o reţea formată din institute de cercetare de prestigiu, universităţi şi ONG-uri din regiune, facilitând schimburile de date ştiinţifice şi cooperarea regională între instituţii, având ca scop reabilitarea şi dezvoltarea durabilă a mediului.

COMUNICATE DE PRESĂ

Europuls și ICDE organizează luni o dezbatere privind agresiunea Rusiei în Ucraina și implicațiile asupra României și UE

Published

on

@Europuls/Facebook

Începutul anului 2022 vine cu o serie de noi întrebări geopolitice și chiar de redesenare a lumii așa cum era ea până acum, astfel că Europuls – Centrul de Expertiza Europeană va organiza luni, 28 februarie, o dezbatere privind agresiunea Rusiei în Ucraina și implicațiile asupra României și UE, în colaborare cu ICDE-România Europeană.

Dezbaterea va începe la ora 18:00 și va fi difuzată pe pagina de Facebook Europuls.

Blitzkrieg-ul Rusiei nejustificat și ilegal asupra Ucrainei este cea mai gravă agresiune militară după cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Aceasta are un impact major asupra securității și stabilității în Europa. Se discută în acest moment despre răspunsuri, Vestul a venit cu o serie de sancțiuni, dar rămân o serie de întrebări:

 • Sunt sancțiunile eficiente?
 • De ce sancțiunile economice nu sunt la fel de ambițioase pe cât ne așteptam?
 • Care sunt consecințele acestei invazii?
 • Cum rămâne cu dependența UE de gazul rusesc?

18:00 – 19:00 Invazia Rusiei în Ucraina. Implicațiile de securitate pentru România și Europa de Est Invitați:

 • Valentin Naumescu – Profesor relaţii internaţionale la Facultatea de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai Cluj şi Preşedintele think-tank-ului Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE)
 • Iulian Groza – Director Executiv al Institutului pentru Politici şi Reforme Europene, Membru al Consiliul Suprem de Securitate din Republica Moldova
 • Robert Lupițu – Redactor-șef, Calea Europeană
 • Angela Grămadă – Președinte, Experts for Security and Global Affairs

Moderatori: Tana Foarfă – Director Executiv, Europuls și Alin Orgoan – Expert Afiliat Europuls privind statul de drept și dreptul UE

19:00 – 20:00 UE și gazul rusesc – pâna cand? Invitați:

 • Lucian Mîndruță – Jurnalist Radu Dudău – Președinte, Energy Policy Group și Membru Agora Council for Europe
 • Carolina Novac – Consilier al Prim-Ministrului Republicii Moldova și Expert Afiliat Europuls privind politicile energetice
 • Otilia Nuțu – Analist politici energetice, Expert Forum
 • Mihnea Cătuți – Head of Research, Energy Policy Group și Associate la Third Generation Environmentalism (E3G)

Moderator: Anda Bologa – Expert Afiliat Europuls

Continue Reading

EVENIMENTE

Gala celei de-a patra ediții a concursului național PatriotFest și-a decernat câștigătorii

Published

on

© Patriot Fest

Decernarea premiilor celei de a patra ediții a concursului național de inovare PatriotFest s-a desfășurat miercuri, 12 ianuarie, la Cercul Militar Național. PatriotFest este singurul concurs național de inovare, organizat de instituții din domeniul apărării și securității naționale.

Concursul urmărește să contribuie la procesul de inovare pentru a crește securitatea României într-o perioadă plină de provocări, când amenințările hibride devin tot mai variate și sofisticate, în special pe fondul pandemiei. Susținerea performanței românești înseamnă nu numai dezvoltarea unei platforme de sprijin și de recompense pentru inovare, dar și o curajoasă încercare de oprire a fenomenului de exod al creierelor, se arată în comunicatul oficial, remis www.caleaeuropeana.ro.

De-a lungul ultimelor ediții, inovatorii români și-au prezentat proiectele, printre care senzori revoluționari, tehnologii de inteligență artificială care transformă fișiere audio în text, securizarea documentelor și a comunicării electronice sau aplicații pe blockchain cu aplicare în securitatea fluxurilor de bunuri, sub formă de prototipuri funcționale. Tematicile sunt împărțite pe categorii largi, dar importante pentru viitor.

Ediția 2021 a PatriotFest a venit cu doua premiere: o tematică fixă, precum și participarea firmelor mici și mijlocii românești. Astfel, inovatorii cu preocupări în domeniul tehnologiilor emergente si disruptive, dornici să contribuie la întărirea securității naționale, au fost invitați să se înscrie, atenția organizatorilor fiind deschisă față de toate tipurile de sisteme autonome – aeriene, terestre și navale.

Ca recunoașterea a sprijinului acordat concursului PatriotFest și promovării cercetării românești, tiltul de Ambasador PatriotFest pentru anul 2021 a fost acordat domnului general maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente din cadrul MApN.

Citiți și: PatriotFest: Compania Leviatan Design a premiat un proiect de sistem autonom de poziționare și urmărire solară în cadrul singurului concurs național de inovare în materie de apărare


„A patra ediție a concursului național de inovare PatriotFest ne arată cât de necesară este o astfel de inițiativă de a susține cercetarea românească. Aceasta sprijină și recompensează inovația, contribuind la păstrarea ideilor valoroase în țară. Cercetarea și educația reprezintă o componentă esențială a securității naționale, iar valoarea adăugată adusă de proiecte precum cele înscrise în acest concurs sporesc valoarea cercetării științifice la nivel național. Sunt încântat să observ cum colaborările încurajate de PatriotFest între cercetători, instituțiile academice, cele din sfera apărării și securității naționale și companiile private, au dat naștere unor proiecte valoroase ce pote aduce o mulțime de beneficii României”, a transmis ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la evenimentul de ieri. 


Căștigătorii ediției 2021 a concursului Patriotfest sunt:

Premiul ediției – Emilian Vlăsceanu – Sistem de operare pentru stațiile de comandă ale sistemelor aeriene fără pilot uman la bord

Premiul I – Cătălin Pârvulescu, pentru proiectul ”Sistem de celule solare fotovoltaice microtexturate pentru creșterea eficienței – integrat în aripa unui avion fără pilot (UAV)”

Premiul II – Alin Istrate, pentru proiectul ”AHRS (Attitude and Heading Referencing System) Sistem de Referențiere, Atitudine și Direcție”

Premiul III – Bogdan Belean, pentru proiectul ”Sistem autonom de poziționare și urmărire solară”

Premiul Cercetare pentru Apărare – Mihai Palade, pentru ”Sistem C4I cu capabilități de integrare, sincronizare și coordonare a sistemelor ISR de tip Uninhabited Aerial System (UAS)”

Premiul Speranța – Bogdan Fîrtat, pentru proiectul ”Platformă aeropurtată pentru detecția explozivilor în zone greu accesibile”

Premiul pentru Inovare – Marius Dima, pentru proiectul ”Sistem optic cu stabilizare mecanică ambarcat UAV”

Diplome de excelență: Ștefan Gergely, pentru ”Sistem de criptare asimetrică tip RSA pentru comunicația cu drone în domeniul Long-Range” și Florin Dumitru, pentru ”Sistem Lansator Automat aeronave fără pilot, H01-30”

Menționăm că ediția 2021 a PatriotFest a avut ca sponsori companiile Boeing din SUA și Leviatan Design din România. Organizațiilor partenere PatriotFest 2021 au fost Asociația UVS Romania, Asociația Patronală Română a Producătorilor de Tehnică Militară ”PATROMIL” și Liga Studenților Români din Străinătate.

PatriotFest este inițiat de Asociația New Strategy Center și organizat cu sprijinul mai multor instituții din domeniul securității naționale, parteneri în acest proiect: Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul Telecomunicații Speciale și Serviciul de Protecție și Pază.

Gala PatriotFest s-a derulat cu respectarea tuturor măsurilor impuse de pandemie, inclusiv testarea cu teste rapide a tuturor participanților.

Continue Reading

EVENIMENTE

New Strategy Center a încheiat seria de dezbateri online ”30 Years Since the Dissolution of the USSR”

Published

on

© NSC

Luni, 20 decembrie 2021, a avut loc dezbaterea finală din seria de evenimente online organizată de New Strategy Center pentru a marca 30 de ani de la disoluția URSS.

Ultimul eveniment a fost dedicat unei analize a modului în care republicile sovietice componente ale URSS și-au câștigat independența, precum și evoluției spațiului post-sovietic. Demisia lui Gorbaciov în Decembrie 1991 a fost finalul unor momente de mare dramatism în multe dintre republicile sovietice care își redescopereau limba, istoria și doreau să devină independente, intrând într-un conflict dur cu centrul unional.

Moderată de George Scutaru, Directorul General al New Strategy Center, discuția a beneficiat de contribuția lui Raivo Vare, fost ministru de stat în perioda 1990-1992, Estonia, Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova în SUA și Alexander Iskandaryan, Director al Institutului Caucaz, din Armenia.

Fostele republici sovietice au avut un parcurs istoric diferit. Țările baltice au devenit parte a lumii euro-atlantice, fiind membre NATO și UE, alte state se luptă încă să iasă din sfera de influență a Moscovei, precum Ucraina, Georgia și Republica Moldova, în timp ce altele, precum Belarus sau Armenia, fac parte din structurile politice, economice și militare aflate sub patronajul Rusiei.

Citiți și: New Strategy Center organizează seria de dezbateri online ”30 Years Since the Dissolution of the USSR”

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL21 mins ago

Volodimir Zelenski și Olaf Scholz au discutat despre situația de pe frontul ucrainean: Contăm pe asistența din partea Germaniei în vederea aderării Ucrainei la UE

NATO56 mins ago

Oficial: Suedia a semnat cererea de aderare la NATO printr-o “scrisoare istorică” transmisă secretarului general Jens Stoltenberg

ROMÂNIA1 hour ago

Ministerul Finanțelor a primit de la Banca Europeană de Investiții 368 de milioane de euro pentru construirea Spitalului Regional de la Craiova 

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

Comisia Europeană va oferi sprijin tehnic pentru a ajuta 9 state membre, inclusiv România, să primească și să sprijine persoanele care fug din calea războiul din Ucraina

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Timiș și Cluj-Napoca, printre cele 63 de regiuni, șapte orașe și patru țări UE selectate de Comisia Europeană și CoR pentru o nouă acțiune-pilot privind parteneriatele pentru inovare regională

ROMÂNIA2 hours ago

Eurostat: În primul trimestru din 2022, România a avut cea mai mare creștere economică din UE, înregistând un avans de 5,2%

ENERGIE2 hours ago

Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu conducerea Black Sea Oil & Gas: Exploatarea gazelor din Marea Neagră va asigura din acest an 10% din producția necesară la nivel național

U.E.3 hours ago

Șeful diplomației UE: Aderarea Finlandei și Suediei la NATO va întări capacitatea Europei de a face față amenințărilor. Este “contrariul” a ceea a vrut Putin

ROMÂNIA3 hours ago

Președintele ADR: Cloudul guvernamental este un cloud privat, iar arhitectura acestuia este deschisă operatorilor economici

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Canada face apel la Occident să ”elibereze grâul ucrainean” blocat de invazia rusă: Suntem pregătiți să trimitem nave în România pentru a-l exporta

U.E.6 hours ago

Viktor Orban, în debutul celui de-al cincilea mandat de premier: Deceniul care vine va fi unul al pericolelor, insecurității și războiului

ROMÂNIA23 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă a prezidat reuniunea Comitetului de monitorizare a PNRR: Timpul și ritmul în care acționăm sunt decisive pentru ca reformele și investițiile să se concretizeze cât mai repede

NATO2 days ago

Stoltenberg: Vom căuta modalități de a oferi garanții de securitate Finlandei și Suediei pe parcursul procesului de aderare la NATO

NATO2 days ago

Stoltenberg: Am discutat cu ministrul de externe turc și mă aștept să dăm curs rapid cererii de aderare a Finlandei și Suediei. Intenția Turciei nu este de a bloca aderarea la NATO

INTERNAȚIONAL2 days ago

Mai mult ajutor militar din partea SUA este în drum spre Ucraina, a anunțat șeful diplomației ucrainene după întâlnirea cu Antony Blinken

NATO2 days ago

Secretarul general adjunct al NATO: Finlanda și Suedia sunt cei mai apropiați parteneri ai NATO. Vom găsi condițiile pentru un consens dacă decid să solicite aderarea

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

De la Hiroshima, primul oraș din istorie bombardat nuclear, șeful Consiliului European denunță “referirile rușinoase ale Rusiei la utilizarea armelor nucleare”

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis: Inflația și prețurile la energie au o singură cauză, războiul lui Putin împotriva Ucrainei. Vinovat este Putin

MAREA BRITANIE7 days ago

Într-un moment de cotitură pentru monarhia britanică, prințul Charles a deschis o nouă sesiune a Parlamentului britanic în locul reginei Elisabeta a II-a

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a cerut tuturor instituțiilor care gestionează implementarea PNRR continuarea dialogului cu experții europeni

Team2Share

Trending