INTERNAȚIONAL
Înainte de reuniunea de la Ramstein, Zelenski lansează un apel la adresa aliaților: Teroarea rusă ne cere nouă şi tuturor partenerilor noştri să continuăm să ne consolidăm scutul antiaerian
Published
4 months agoon
By
Teodora Ion
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un apel la adresa partenerilor Ucrainei de a o ajuta să își consolideze apărarea antiaeriană, aducând drept argument evoluția situației pe front, unde Rusia a folosit de la începutul acestui an peste 300 de drone kamikaze şi aproximativ 20 de rachete, inclusiv rachete balistice, informează EFE, citat de Agerpres.
”Doar în primele trei zile ale noului an, armata rusă a utilizat peste 300 de drone de atac şi aproximativ 20 de rachete, inclusiv rachete balistice, împotriva oraşelor şi satelor ucrainene”, a denunţat el pe contul său de Telegram.
Mai mult, ruşii atacă zilnic cu bombe aeriene ghidate.
Zelenski a explicat că cele mai multe drone și rachete au fost doborâte, doar că unele dintre ele au provocat și decese și răniți în rândul populației.
”Această teroare rusă, care nu scade în intensitate, ne cere nouă şi tuturor partenerilor noştri să continuăm să ne consolidăm scutul antiaerian şi toate elementele sale sistemice, de la rachete Patriot la grupuri mobile de foc”, a subliniat liderul ucrainean.
La reuniunea așa-numitului Grup de contact pentru apărarea Ucrainei, Austin va conduce o discuție între miniștrii apărării din peste 50 de țări pentru a 25-a oară de când Rusia și-a lansat invazia totală a Ucrainei în februarie 2022.
Ultima reuniune plenară a avut loc în septembrie. Președintele american Joe Biden trebuia să prezideze o reuniune la nivel de lideri în timpul unei vizite de trei zile în Germania, în octombrie, care a fost anulată din cauza efectelor uraganului Milton.
Nicio reuniune plenară a grupului nu a fost convocată de la victoria electorală a lui Trump în noiembrie.
Alianța informală – cunoscută și sub numele de formatul Ramstein, după numele bazei aeriene care găzduiește de obicei reuniunile- a fost condusă de Departamentul american al Apărării de la începutul războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei.
De atunci, a fost principalul vehicul de coordonare a sprijinului militar occidental în toate domeniile, de la apărarea aeriană, la securitatea cibernetică.
Nu este încă clar dacă Trump, care a afirmat în repetate rânduri că va pune rapid capăt războiului după preluarea mandatului, va continua inițiativa. Unii oficiali au dorit ca NATO să preia conducerea acestei rețele pentru a se asigura că ea are continuitate- cu sau fără sprijinul viitorului președinte al SUA.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

You may like
Ilie Bolojan: 20 ani de la semnarea Tratatului de aderare a României la UE, o oportunitate să recunoaștem beneficiile apartenenței la UE
20 de ani de la semnarea tratatului de aderare la UE. Marcel Ciolacu: Aderarea la UE și NATO, cel mai important obiectiv după căderea comunismului
Premierul ungar Viktor Orban: Dacă Ucraina aderă la UE, în Ungaria nu vor mai ajunge bani europeni
Suntem cu toții de acord în cadrul NATO că ”Rusia este amenințarea pe termen lung”, subliniază Mark Rutte
Summitul privind viitorul securității energetice. Ursula von der Leyen avertizează că Europa se află într-un „moment decisiv” în lupta pentru securitatea energetică
Iulian Chifu: Sfârșitul șaradei: nu va fi pace în Ucraina peste noapte. UE-Ucraina: cât asumă politic și cât poate acoperi UE din apărarea Ucrainei
NATO
Suntem cu toții de acord în cadrul NATO că ”Rusia este amenințarea pe termen lung”, subliniază Mark Rutte
Published
18 hours agoon
April 25, 2025By
Teodora Ion
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a evidențiat poziția comună a alianței cu privire la Rusia, pe care a calificat-o drept ”o amenințare pe termen lung” la adresa securității euro-atlantice, informează The Kyiv Independent și Reuters.
Acesta a susținut declarațiile în urma unei întâlniri cu președintele american Donald Trump, la Casa Albă, pe fondul intensificării eforturilor SUA de a ajunge la un acord de pace pentru a pune capăt războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei.
”Suntem cu toții de acord în cadrul NATO că Rusia este amenințarea pe termen lung la adresa teritoriului NATO – la adresa întregului teritoriu euro-atlantic”, a declarat Rutte reporterilor în fața Casei Albe, în contextul în care, în aceeași zi, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Serghei Șoigu, a amenințat că Rusia ar putea utiliza ”măsuri asimetrice”, inclusiv arme nucleare, împotriva Europei ca răspuns la ”acțiuni neprietenoase”.
Rutte a recunoscut eforturile Ucrainei de a ajunge la un acord de pace și a cerut Moscovei să depună eforturi, de asemenea, în această direcție.
”Ucrainenii joacă cu adevărat cartea, iar eu cred că mingea este în mod clar în terenul Rusiei acum”, a continuat secretarul general al NATO.
Rusia a bombardat Kievul joi dimineață, la doar câteva ore după ce președintele american Donald Trump l-a criticat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru respingerea unei propuneri de acord de pace care ar recunoaște controlul Moscovei asupra Crimeei, informează Politico Europe.
Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina a anunțat că peste 70 de persoane au fost rănite în atac și cel puțin 42 au fost spitalizate, inclusiv șase copii.
MAREA BRITANIE
Starmer și von der Leyen au pregătit, la Londra, semnarea unui pact de securitate și apărare UK – UE care va fi agreat la un summit bilateral pe 19 mai
Published
20 hours agoon
April 25, 2025
Premierul britanic Keir Starmer și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au avut joi, la Londra, discuții cu privire la un pact pentru securitate și apărare care ar putea fi încheiat la summitul Regatul Unit – UE de pe 19 mai și care ar permite participarea Marii Britanii la programele militare europene.
Premierul Keir Starmer a încercat să restabilească legăturile cu UE de când Partidul Laburist de centru-stânga a câștigat alegerile naționale de anul trecut, iar guvernul său s-a concentrat în primul rând pe securitate și apărare – un punct forte pentru Marea Britanie, relatează Reuters.
Acest lucru ar putea pava calea unei cooperări mai strânse în alte domenii, în timp ce guvernul său încearcă, de asemenea, să obțină un acord economic îmbunătățit cu Washingtonul pentru a reduce unele tarife de import din SUA.
“Într-o lume care pare din ce în ce mai instabilă și cu un viitor incert, este atât de bine că lucrăm atât de strâns împreună pe atât de multe teme: apărare și securitate… dar și comerț și economie”, a declarat Starmer la începutul discuțiilor cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, adăugând că resetarea ar fi “extrem de benefică” pentru ambele părți.
“Vom lucra la un acord de parteneriat strategic de securitate și apărare, care ar putea deschide calea către o achiziție comună și participarea Regatului Unit la programul nostru SAFE”, a adăugat și von der Leyen, conform unei declarații difuzate de Comisie.
Regatul Unit ar avea avantaje mari dintr-un astfel de acord, de care ar putea beneficia companiile sale din domeniul apărării, precum BAE Systems și Rolls-Royce.
Confruntată cu amenințarea rusă și cu riscul dezangajării americane, UE s-a angajat într-un plan de reînarmare a continentului. Programul său SAFE prevede împrumuturi de 150 de miliarde de euro și este destinat să permită finanțarea, în comun, a achizițiilor și proiectelor de investiții în Europa în materie de apărare. La acest program pot participa și țări din afara UE, cum ar fi Norvegia, notează AFP, potrivit Agerpres.
INTERNAȚIONAL
Macron îi cere lui Trump să își îndrepte “frustrarea” către Putin, care trebuie “să înceteze să mai mintă”: Există un agresor, Rusia, și o victimă, Ucraina
Published
21 hours agoon
April 25, 2025
Președintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că Vladimir Putin “minte” cu privire la dorința sa de a pune capăt pașnic războiului din Ucraina, menționând atacul masiv al Kremlinului asupra Kievului din cursul zilei, care s-a soldat cu cel puțin 12 morți.
“Putin trebuie să înceteze în sfârșit să mai mintă”, a declarat un Macron vizibil înflăcărat la adresa președintelui rus, vorbind într-o conferință de presă în timp ce se afla într-o vizită în Madagascar.
“El continuă să bombardeze Ucraina, continuă să ucidă oameni în Ucraina”, a adăugat liderul francez, citat de Politico Europe.
Comentariile lui Macron au fost făcute într-un moment considerat decisiv pentru eforturile conduse de americani de a ajunge la o înțelegere pașnică pentru a opri luptele.
Acordul propus de Washington include posibile concesii teritoriale, inclusiv recunoașterea Crimeei – pe care Moscova a anexat-o ilegal în 2014 – ca teritoriu rusesc.
Președintele american Donald Trump l-a luat miercuri la țintă pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, mustrându-l pentru că liderul de la Kiev a spus că Ucraina nu va recunoaște ocuparea peninsulei Crimeea de către Rusia, în timp ce emisarii Ucrainei au transmis la Londra emisarului Americii un mesaj similar, iar Rusia a lansat un nou atac cu drone asupra Kievului.
Ulterior, liderul american s-a arătat nemulțumit de atacul rusesc asupra Kievului, soldat de 12 morți și peste 90 de răniți. “Vladimir, STOP!”, a exclamat liderul SUA, în ceea ce reprezintă prima abordare mai tranșantă la adresa liderului rus Vladimir Putin.
În fața acestor poziții exprimate de președintele american, liderul ucrainean Volodimir Zelenski a cerut aliaților o ”presiune puternică asupra Rusiei”.
În acest context, Macron a spus că furia lui Trump ar trebui să fie îndreptată direct către Putin.
“Există un agresor, Rusia, și există o victimă, Ucraina. Frustrarea americană ar trebui să fie îndreptată către o singură persoană: Președintele Putin”, a precizat liderul de la Elysee.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Ilie Bolojan: 20 ani de la semnarea Tratatului de aderare a României la UE, o oportunitate să recunoaștem beneficiile apartenenței la UE

20 de ani de la semnarea tratatului de aderare la UE. Marcel Ciolacu: Aderarea la UE și NATO, cel mai important obiectiv după căderea comunismului

Ministrul de Externe, vizită în Austria. Emil Hurezeanu a evidențiat oportunitățile de cooperare bilaterală în promovarea de obiective vizând competitivitatea UE, securitatea energetică și securitatea internă

Polonia ar putea solicita Comisiei Europene o derogare pentru cheltuielile pentru apărare, dar se teme că alte state nu o vor face

Un sistem de sănătate rezilient în fața amenințărilor cibernetice. UE invită experți să se alăture noului consiliu consultativ pentru securitate cibernetică în sectorul sănătății

Eurodeputatul Dan Motreanu a adresat Comisiei Europene o întrebare privind măsurile pe care le are în vedere pentru a accelera decuplarea prețurilor la energia electrică de cele la gaze

Președintele interimar Ilie Bolojan a discutat cu reprezentanții CCIFER despre dezvoltarea relațiilor economice dintre România și Franța

Lucrările de consolidare a frontierei de est a Letoniei cu Rusia și Belarus sunt în grafic, afirmă ministrul leton al Apărării: „Principalul obiectiv este de a stopa un potențial intrus”

Eurodeputații pledează pentru un program european mai ambițios privind industria de apărare centrat pe stimularea capacității de producție, îmbunătățirea aprovizionării și sprijin pentru Ucraina

Premierul ungar Viktor Orban: Dacă Ucraina aderă la UE, în Ungaria nu vor mai ajunge bani europeni

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară
Trending
- POLITICĂ4 days ago
Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”
- NATO1 week ago
“Dacian Spring 2025”: 4.000 de soldați din zece țări NATO vor participa la un amplu exercițiu militar pe teritoriul României, anunță MApN
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
UE dă curs unei solicitări de multă vreme a României: Comisia Europeană pregătește o strategie pentru Marea Neagră axată pe securitate
- ROMÂNIA4 days ago
Ilie Bolojan va participa la funeraliile Papei Francisc, al doilea Suveran Pontif din istorie care a vizitat România. Acestea vor avea loc sâmbătă la Basilica Sfântul Petru
- NATO1 week ago
Maia Sandu, întâlnire cu secretarul general NATO, aflat în tranzit la Chișinău: Discuții legate de securitatea din regiune și sprijinul Alianței pentru R. Moldova