Connect with us

SUA

Înaltul Reprezentant al UE Federica Mogherini, întâlnire la Washington cu șeful diplomației americane, Mike Pompeo. Cei doi și-au reafirmat angajamentul pentru un parteneriat strategic transatlantic solid

Published

on

©U.S. Department of State/ Facebook

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, a avut o întâlnire la Washington cu secretarul de Stat american Mike Pompeo, Mike Pompeo, ca parte a dialogului politic transatlantic, dar și cu consilierul de la Casa Albă, Jared Kushner, potrivit unui comunicat al Serviciului European de Acțiune Externă. 

Întâlnirea cu cel din urmă are loc în contextul în care, la începutul lunii iunie, ginerele președintelui american s-a întâlnit la Bruxelles cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, unde a expus ”ideile sale” cu privire la Orientul Mijlociu.

În cadrul unui dialog constructiv și pozitiv, Federica Mogherini și Mike Pompeo și-au reafirmat angajamentul lor pentru un parteneriat transatlantic puternic și au discutat aspecte cheie ale cooperării bilaterale și o serie de evoluții importante la nivel internațional și regional, inclusiv cea din Balcanii Occidentali, Venezuela, Afganistan, Libia, Republic Moldova, Rusia și Ucraina. De asemenea, Mogherini l-a informat despre activitatea Uniunii Europene în domeniul securității și apărării.

Amintim că discuțiile legate de Republica Moldova au avut loc în contextul în care Partidul Democrat a decis vineri, 14 iunie, să cedeze puterea guvernului învestit de majoritatea ACUM-PSRM, hotărâre anunțată de Vladimir Cebotari, vicepreședintele PD, după o câteva zile în care fosta republică sovietică s-a confrunta cu o dualitate a puterii.

”Aceasta e singura modalitate legală prin care se poate face acest lucru în situaţia juridică în care ne aflăm. Toţi miniştrii urmează să demisioneze de azi. Decizia noastră are efectiv politic şi va fi un semnal clar că PD nu se ţine de putere, lucru pe care îl spunem de mai multe zile. Decizia noastră nu va soluţiona însă problema blocajului politic şi instituţional în care se află ţara”, a punctat acesta.

Anunțul PDM venea în contextul în care ambasadorul SUA la Chișinău a avut o întrevedere cu președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, ce a durat 15 minute.

Înaltul Reprezentant al UE și secretarul de Stat american au discutat și despre evenimentele recente din Golf, inclusiv atacurile împotriva petrolierelor din Marea Oman. Reamintind discuția de la Consiliul Afaceri Externe din 17 iunie, Federica Mogherini a subliniat necesitatea de restrângere, de deschidere a canalelor de comunicare și de dezangajare a situației actuale.

Mogherini și Pompeo au avut, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la Iran și la Planul comun de acțiune cuprinzător (JCPOA), în care Înaltul Reprezentant a reafirmat angajamentul UE față de acordul nuclear ca fiind esențial pentru menținerea stabilității și securității în regiune și ca o componentă esențială a arhitecturii globale de neproliferare.

Federica Mogherini s-a întâlnit, de asemenea, cu Jared Kushner, consilierul de la Casa Albă, pentru a discuta despre situația din Orientul Mijlociu. Ea a subliniat interesul fundamental al Uniunii Europene pentru pacea și stabilitatea durabilă în regiune. În acest context, UE este pregătită să colaboreze cu administrația americană pe baza poziției sale îndelungate, inclusiv a angajamentului față de o soluție negociată pe baza a două state și a unor parametri internaționali conveniți.

Este de așteptat planul de pace al Administrației de la Washington pentru soluționarea conflictului israeliano-palestinian, care, cel mai probrabil va fi anunțat în luna noiembrie, după formarea noului guvern israelian, potrivit afirmațiilor consilierul preşedintelui american pentru Orientul Mijlociu, Jason Greenblatt.

Consilierul Casei Albe a amintit că administraţia Trump a amânat deja prezentarea acestui plan până după încheierea lunii de post musulman a Ramadanului (la începutul lunii iunie) şi a formării unui guvern israelian ca urmare a desfăşurării alegerilor legislative din 9 aprilie. Premierul Benjamin Netanyahu nu a reuşit însă să formeze o coaliţie de guvernare cu partidele de dreapta care au câştigat scrutinul. El a preferat să dizolve parlamentul nou ales şi a anunţat organizarea de noi alegeri pe 17 septembrie. Vor mai urma însă după această dată câteva săptămâni până la formarea noului guvern.

Foști europeni de rang înalt, între care și fostul prim-ministru al României, Dacian Cioloș, au condamnat la 15 aprilie politica unilaterală a Administrației Trump și au cerut într-o scrisoare adresată Uniunii Europene respingerea oricărui plan de pace al SUA pentru Orientul Mijlociu în cazul în care acesta nu este unul echitabil și pentru palestinieni.

”Este timpul ca Europa să se alăture parametrilor noştri de principiu pentru procesul de pace israeliano-palestinian”, se arată în scrisoarea care cere o soluţie a două state vecine, israelian şi palestinian. Europa ar trebui să respingă orice plan care nu prevede crearea unui stat palestinian alături de Israel având capitală Ierusalimul pentru ambele state.

”Din păcate, actuala administraţie americană s-a abătut de la politica americană îndelungată”, se arată în scrisoarea care critică recunoaşterea în 2017 de către Donald Trump a Ierusalimului drept capitală a Israelului.

Europa trebuie să fie ”vigilentă şi să acţioneze strategic” atunci când Trump prezintă noul plan, se arată în scrisoarea trimisă de foşti lideri europeni. Aceasta a fost trimisă duminică şefei diplomaţiei europene Federica Mogherini şi miniştrilor de externe din UE.

Între semnatarii scrisorii se află Jean-Marc Ayrault, Carl Bildt, Wlodzimierz Cimoszewicz, Massimo D’Alema, Guy Verhofstadt şi Dacian Cioloş, foşti premieri din Franţa, Suedia, Polonia, Italia, Belgia şi România, notează publicaţia citată.

Foştii secretari generali ai NATO Willy Claes şi Javier Solana şi fostul preşedinte irlandez Mary Robinson au semnat de asemenea scrisoarea. Doi foşti miniştri de externe britanici David Miliband şi Jack Straw şi-au adăugat de asemenea numele pe documentul citat.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

CHINA

Președintele american Donald Trump cere Băncii Mondiale să nu mai acorde împrumuturi Beijingului: ”China este plină de bani şi când nu îi are, îi creează. STOP”

Published

on

Președintele american, Donald Trump, a criticat vineri seara Banca Mondială într-o postare pe Twitter, reproșând instituției financiare internaționale că împrumută bani Chinei, informează AFP, citat de Agerpres.

”Pentru ce Banca Mondială împrumută bani Chinei? Cum poate fi posibil aceasta? China este plină de bani şi când nu îi are, îi creează.STOP!”, şi-a exprimat indignarea Donald Trump.

Președintele american vine astfel să întărească mesajul secretarului Trezoreriei, Steven Mnuchin.

Acesta sugerase joi, în fața unei comisii a Camerei Reprezentanților, că Statele Unite își exprimaseră ” obiecţia faţă de programul” plurianual al împrumuturilor şi proiectelor Băncii Mondiale pentru China.

Planul a fost adoptat joi. El prevede reducerea sumelor acordate ca împrumut Chinei, care vor fi astfel mai selective în perioada 2020-2050.

Acest program ”reflectă evoluţia relaţiei noastre cu China”, a subliniat joi Martin Raiser, directorul pentru China al Băncii Mondiale într-un comunicat. ”Angajamentul nostru va fi din ce în ce mai selectiv”, a completat acesta.

Washingtonul consideră însă că acest argument nu este suficient. În viziunea Statelor Unite, a doua economie a lumii este suficient de înstărită pentru a se finanța singură și pentru a nu depinde de împrumuturi de la Banca Mondială, care are misiune să aloce resurse financiare statelor mai sărace.

Această poziție a președintelui american are loc în plin proces de negociere între Statele Unite și China, menit să stingă un conflict comercial declanșat în urmă cu 18 luni de Donald Trump.

Acesta din urmă urmărește să forțeze China să facă concesii privind protecția întreprinderilor americane în țară și să reducă excedentul comercial cu Washigtonul.

Cu toate acestea, asupra datei semnării unui posibil acord între primele două economii mondiale plutește un văl de incertitudine.

Continue Reading

NEWS

Procedura de destituire a lui Donald Trump din funcția de președinte al SUA intră înt-o nouă etapă. Nancy Pelosi anunță că Donald Trump va fi pus sub acuzare de Camera Reprezentanților

Published

on

Camera Reprezentanților a Congresului Statelor Unite va elabora articolele pentru inculparea președintelui american Donald Trump, în cadrul procedurii parlamentare pentru o posibilă destituire, este concluzia președintei camerei inferioare a legisaltivului american, Nancy Pelosi, potrivit BBC, citat de Digi24.

”Astăzi, le cer liderilor din Cameră să activeze articolele impeachment-ului (n.r. punerea sub acuzare)”, a declarat şefa Camerei Reprezentanţilor.

Declaraţia acesteia survine la doar o zi după ce Comisia Juridică a Camerei a decis să ia în considerare pregătirea capetelor de acuzare împotriva lui Trump.

Menționând că ”faptele nu pot fi contestate”, Nancy Pelosi a explicat că președintele american ”a abuzat de puterea sa pentru propriul beneficiu politic şi cu costuri pentru securitatea noastră naţională prin condiţionarea ajutorului militar către o altă ţară şi prin forţarea unei investigaţii externe asupra unuia dintre rivalii săi politici”.

Reacția liderului de la Casa Albă nu a întârziat să apară.

Astfel, Donald Trump le-a cerut democraților într-un mesaj pe Twitter să finalizeze cât mai rapid procedura pentru ca ”„procesul din Senat să fie drept şi pentru ca ţara noastră să se întoarcă la treabă”.

”Schiff, familia Biden şi Pelosi vor depune mărturie şi vor dezvălui, pentru prima dată, cât de corupt este sistemul cu adevărat. Am fost ales să «curăţ mlaştina» (n. r. unul dintre sloganurile de campanie din 2016 al lui Trump prin care îşi dorea să fie perceput ca un politician anti-sistem) şi asta fac!”, a mai scris Trump pe Twitter.

Camera Reprezentanților poate decide cu majoritate simplă suspendarea din funcție a lui Doanld Trump prin stabilirea capetelor de acuzare.

Președintele american urmează să fie judecat în Senat, care trebuie să decidă prin majoritate de două treimi dacă liderul de la Casa Albă este sau nu vinovat.

În Senat, însă, republicanii se bucură de o majoritate de 53 la 47.

În eventualitatea în care Trump va fi găsit vinovat, atunci acesta va fi demis din funcție, urmând ca actualul vicepreședinte al Statelor Unite, Mike Pence să devină președintele SUA pentru restul mandatului care expiră în luna ianuarie a anului 2021.

În cazul în care nici acesta din urmă nu poate să exercite funcția prezidențială, pe linia succesorală urmează președintele Camerei Reprezentanților, în speță Nancy Pelosi și secretarul de stat american, respectiv Mike Pompeo.

Președintele american Donald Trump este suspectat că a solicitat Ucrainei anchetarea fostului vicepreședinte SUA Joseph Biden, favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat în cursa prezidențială, și a fiului acestui, Hunter Biden.

Continue Reading

ROMÂNIA

România, omagiată printr-o declarație în Congresul SUA cu ocazia Zilei Naționale

Published

on

Congresmanul republican Michael Turner, co-preşedinte al Grupului de prietenie pentru România din legislativul american şi co-preşedinte al Subcomitetului pentru forţe strategice din cadrul Comisiei pentru forţele armate a Camerei Reprezentanţilor, a susţinut la 3 decembrie în faţa Congresului SUA o declaraţie dedicată Zilei Naţionale a României, informează miercuri într-un comunicat Ambasada României în Statele Unite ale Americii.

Declaraţia subliniază faptul că România, în calitate de ţară membră a NATO, sprijină misiunile Alianţei în teatrele de operaţii, a alocat 2 la sută din PIB pentru apărare, este lider în asigurarea securităţii cibernetice pentru partenerii săi şi lucrează îndeaproape cu Statele Unite pentru implementarea în siguranţă a celei de a cincea generaţii a tehnologiei de comunicaţii wireless.

De asemenea, documentul scoate în evidenţă faptul că ambele ţări “împărtăşesc o lungă şi adâncă prietenie, un parteneriat construit pe legături istorice şi un angajament comun pentru asigurarea securităţii şi prosperităţii cetăţenilor”.

Congresmanul Michael Turner menţionează faptul că acest an este unul special pentru România, în luna decembrie ţara noastră sărbătorind, alături de ziua de 1 Decembrie – “zi reprezentativă pentru suveranitatea ţării” – trecerea a 30 de ani de la Revoluţia Română din 1989.

“În ultimii 30 de ani, România a devenit un bastion al democraţiei în Europa de Est şi un solid aliat al SUA în regiune. România este un exemplu de angajament constant pentru securitatea transatlantică”, se mai arată în declaraţie.

“Salut declaraţia congresmanului Michael Turner, un vechi prieten al României. Reprezintă o dovadă de respect pentru ţara noastră şi un semnal important de sprijin pentru dezvoltarea relaţiilor dintre România şi Statele Unite”, a declarat cu această ocazie ambasadorul George Cristian Maior.

Ambasadorul George Cristian Maior a arătat că declaraţia evocă relaţiile bilaterale strânse, scoţând în evidenţă trecerea a aproape 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi SUA.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending