INS: Carburanţii, chiria şi ţigările uşurează portofelele românilor

lei baniPonderile combustibililor, tutunului, chiriei şi ale unor alimente în coşul de consum al populaţiei au crescut în 2014 faţă de 2013, ceea ce reflectă cheltuielile suplimentare pe care consumatorii au fost nevoiţi să le aloce acestor produse şi servicii. În schimb, ponderile medicamentelor şi ale articolelor culturale au scăzut.

Noua structură a coşului de consum al populaţiei, după care va fi calculată inflaţia în 2014, arată ce schimbări în comportamentul la cumpărături sunt determinate de scumpiri sau ieftiniri. Printre cele mai accentuate creşteri ale ponderilor, care presează bugetele românilor, se regăsesc ţigările, carburanţii, chiria, electricitatea şi unele alimente, precum ouăle, carnea de porc, brânza sau mezelurile, informează Adevarul.ro.

La polul opus, cu cele mai accentuate scăderi ale ponderilor în coşul de consum, se regăsesc medicamentele, pâinea, cartofii, cărţile, revistele, aparatura audio-video sau serviciile de cinema şi teatru, reiese din datele centralizate la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Mai multe detalii AICI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.