Un raport al unei comisii a PE recomandă suspendarea unor acorduri cu SUA din cauza spionajului NSA

edward snowdenSpionajul NSA pune în pericol unele acorduri ale UE cu SUA după ce PE a recomandat suspendarea acestora.

Comisia pentru Drepturi Civile a Parlamentului European a adoptat miercuri, cu o largă majoritate, un raport referitor la activităţile în Europa ale Agenţiei americane pentru Securitatea Naţională, documentul preconizând suspendarea unor acorduri fundamentale cu Statele Unite, relatează AFP, citată de Gandul.info.

Raportul, prezentat de eurodeputatul laburist britanic Claude Moares, propune suspendarea acordului “Safe Harbour”, care permite companiilor americane să transfere în Statele Unite date personale ale cetăţenilor europeni. De asemenea, raportul prevede şi suspendarea acordului Swift, care oferă autorităţilor americane acces la date bancare europene în scopul combaterii terorismului.

“Acţiunile de combatere a terorismului nu pot justifica în niciun caz un program de supraveghere masivă, cu caracter secret şi chiar ilegal”, subliniază raportul, recomandând interzicerea utilizării în masă a datelor cu caracter personal.

Documentul a fost adoptat cu 33 de voturi pentru, şapte împotrivă şi 17 abţineri. Textul riscă să fie blocat în plen. Eurodeputaţi eurosceptici britanici au anunţat că se opun suspendării acordurilor cu Statele Unite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.