Connect with us

BUSINESS

INTERVIU cu Presedintele Consiliului Concurentei. Ce spune despre investigatia Comisiei privind Contractele Hidroelectrica si privatizarea Postei Romane. Ce se intampla cu limitarea comisioanelor interbancare

Published

on

Corespondenta de la Bruxelles pentru caleaeuropeana.ro, Andrei Lupu

Domnul Bogdan Chirițoiu, Președintele Consiliului Concurenței din România, a efectuat luni, 23 iunie, o vizită la Bruxelles pentru a participa la întâlnirea sefilor autorităților de concurență din Europa. In interviul acordat corespondentului caleaeuropeana.ro la Bruxelles, Chiritoiu vorbeste despre cele mai importante teme discutate la Comisia Europeana.

bogdan chiritoiu

FOTO: incont.ro

Referindu-se la punctele de pe agenda de lucru, acesta a declarat că: „astăzi vom avea discuții cu conducerea Direcției de Concurență a Comisiei Europene pentru a trece în revistă cazurile pe care le au dânșii în lucru cu Romania. Ne interesează să finalizăm într-un termen cât mai scurt investigația Comisiei privind contractele Hidroelectrica, partea romană furnizând deja informațiile solicitate de Comisie, astfel așteptăm finalizarea cazului într-un timp relativ scurt.”

Acesta a cotinuat: „Comisia investighează dacă este vorba despre ajutor de stat în cazul acelor contracte. Noi, la nivel național investigăm deja durata respectivelor contracte.  Dacă serviciile Comisiei constată că a fost vorba despre ajutor de stat, sumele trebuie recuperate de la cei care au primit energia prea ieftin. În cazul în care la nivel național se constată că acele contracte încalcă legea concurenței, vom impune sancțiuni către toate părțile la contractele respective. Sunt două investigații legate, dar administrativ și legal, ele sunt separate chiar dacă au cam același obiect de analiză.”

Amintind de Poșta Romană, Președintele Consiliului Concurenței din România, a declarat că: „este într-o procedură de privatizare, în pregătirea privatizării statul român vrea să elimine datoriile pe care Poșta le-a acumulat la bugetul de stat pentru a face compania mai atractivă pentru privatizare, ce discutăm cu Comisia Europeană este să ne permită să facem această conversie, dânşii, insistă ca această conversie să fie numai temporară, să fie condiționată de realizarea privatizării și în caz că nu se va realiza privatizarea, datoriile să fie repuse pe rol, deci să fie anulată conversia, și conversia să nu se mai facă la începutul procedurii de privatizare, cum am făcut la CFR Marfă, ci numai într-o fază foarte avansată când suntem aproape siguri că avem un cumpărător interesat să preia compania.”

Referitor la ajutoarele de stat, domnul Bogdan Chirițoiu, a declarat: “Una din reformele importante pe care Comisia vrea să le finalizeze este modernizarea sistemului de verificare a acordării ajutoarelor de stat în care ne vom muta de la sistemul actual care este destul de lent în care practic fiecare masură de ajutor de stat trebuie aprobată de Comisia Europeană, la un model în care Comisia dă regulile, statul membru este responsabil să aplice acele reguli, iar Comisia face numai verificarea ulterioară prin sondaj să vadă în cel fel au fost respectate regulile stabilite. Evident este o reformă importantă și sunt multe discuții pentru a se vedea cum se vor pune în practică toate aceste măsuri, România fiind unul dintre cele 4 state ce fac parte din grupul de coordonare a acestui proces – din grupul ce va face recomndări Comisiei privind implementarea în practică a noului regim”, alături de România fiind Germania, Suedia și Ungaria.

Pe subiectul energiei regenerabile acesta a subliniat că: „România are un număr foarte mare de cazuri pentru că e o lege foarte importantă, care a suferit extrem de multe modificări, ultimele modificări la legea de sprijinire a energiilor regenerabile s-au făcut la începutul acestui an, ele au fost transmise Comisiei Europene, prin notificare, și ne așteptăm ca serviciile Comisiei să finalizeze și să accepte modificările pe care le-am făcut, iar în această vară să avem un răspuns pozitiv.

În legătură cu zona investițiilor mari pe sectorul energiilor regenerabile prezente în România necesită o aprobare specială din partea Comisiei, fiind 3 în momentul de față în România, după ce vor primi aprobarea schemei generale, ne așteptăm să primim și aprobarea pentru cele 3 proiecte individuale mari.

Pentru a face mai suportabilă pentru industria românească, pentru marii consumatori de energie,  guvernul a venit cu ideea de a reduce cheltuielile pe care marii consumatori de energie trebuie să le facă, pentru a subvenționa energia regenerabilă, notificarea aceastei măsuri urmează să fie trimisă Comisiei Europene – nu ne așteptăm să avem dificultăți și să primim, într-o perioadă relativ scurtă, aprobarea.

Și nu în ultimul rând, există intenția de a sprijinii mici producători de energie regenerabilă care pot fi inclusiv producători domestici, cei ce pe acoperiși își montează panouri solare, pentru aceștia, pentru producătorii care se incadrează sub 2 Mwh putere instalată,  se pregătește o măsură specială de sprijin pentru implementarea căreia se așteaptă răspunsul Comisiei.”

În legătură cu noile norme europene privind compensațiile pe care le primesc victimele,  Domnul Bogdan Chirițoiu, a amintit că: „O inițiativă a Comisiei este de a pregăti un cadru legal prin care cei care sunt victime ale unor comportamente anticoncurențiale pot să acționeze în instanță, pentru a fi despăgubiți, de către companiile care au incălcat legea, pentru că până acum, sistemul din România și în alte state membre ale Uniunii Europene spunea că dacă încalci legea ești investigat de Autoritatea de Concurență, ești amendat, iar banii se duc la buget, iar victima lui nu primește nicio compensație. Comisia crează un cadru în care informațiile pe care autoritățile publice, cum este Consiului Concurenței din România, le-a strâns și pe baza cărora au aplicat o amendă administrativă companiilor care au încălcat legea, vor fi puse la dispoziția companiilor păgubite pentru ca ele să se poată să se bazeze pe acele date și să ceară instanțelor să fie compensate pentru pierderile suferite.”

Referindu-se la inițiativa europeană de limitare a comisioanelor interbancare, Președintele Consiliului Concurenței din România, a declarat că există: „O inițiativă europeană și una paralelă la nivel național, Comisia propunând la nivelul Parlamentului și Consiliului o limitare a comisioanelor interbancare la tranzacțiile cu cardul, România la nivel național a demarat, de asemnea, un proces de limitare a acestor comisioane. Dorim sa vedem cât de repede se va mișca proiectul legislativ european, dar aici ne confruntăm cu schimbarea Parlamentutului European și o schimbare la nivelul Comisiei Europene. Astfel, este posibil să mai dureze până când legislația europeană va fi adoptată. Oricum existăo perioada de tranziție, deci nu ar intra în vigoare imediat. Pe noi ne interesează ca initiativă legislativă de la nivel național, care este aprobată în momentul de față de Guvernul României și transmisă Parlamentului României, să fie aprobată într-un termen cât mai scurt, și care s-ar completa foatrte bine cu celelalte proiecte guvernamentale de limitare a tranzacțiilor cash.

La nivel european mai există „o initiativă europeană care este pe o zonă complementară, cea privind accesul cetățenilor la conturi. Ideea principală este ca inclusiv persoanele mai sărace sau defavorizate să aibă posibilitatea de a beneficia de servicii bancare la costuri relativ mici. Toate aceste inițiative ar trebui privite ca un pachet, ele se completează și rămâne de văzut cât de repede se va avansa cu legislația europeană” a încheiat domnul Bogdan Chirițoiu.

 

 

 

 

.

BUSINESS

Ministrul economiei, întâlnire cu delegația Departamentului pentru Comerț al SUA: România poate deveni hub investițional pentru companiile americane

Published

on

© Radu Oprea/ Facebook

Ministrul economiei, antreprenoriatului şi turismului Ştefan Radu Oprea a avut o întrevedere cu delegaţia Departamentului pentru Comerţ al Statelor Unite ale Americii condusă de Cynthia Aragon, Director Executiv al Advocacy Center.

“România poate deveni un hub investiţional pentru companiile din SUA, având toate capabilităţile necesare pentru susţinerea de mari proiecte, beneficiind de o poziţie geografică avantajoasă, dar şi de capital uman pregătit fie că vorbim de sectorul energetic, comerţ, industria de apărare sau sectorul IT&C”, a afirmat ministrul PSD.

“Tot mai multe companii americane îşi îndreaptă atenţia către România pentru investiţii. M-am întâlnit astăzi cu delegaţia Departamentului pentru Comerţ al Statelor Unite ale Americii condusă de Cynthia Aragon, Director Executiv al Advocacy Center, pentru a discuta despre consolidarea colaborării bilaterale şi a parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, atât prin proiecte guvernamentale comune, cât şi prin parteneriate între mediile de afaceri din cele două ţări”, a scris Ştefan Radu Oprea, vineri pe Facebook.

EL a mai spus că reprezentanţii Departamentului de Comerţ al SUA sunt însoţiţi de o delegaţie cu reprezentanţii a 15 companii americane care activează în domenii precum energie, apărare, aeronautică, industrie, finanţe/bănci, securitate cibernetică şi sectorul farmaceutic, urmând să aibă o serie de discuţii atât la nivel guvernamental, cât şi cu companii româneşti.

„România poate deveni un hub investiţional pentru companiile din SUA, având toate capabilităţile necesare pentru susţinerea de mari proiecte, beneficiind de o poziţie geografică avantajoasă, dar şi de capital uman pregătit fie că vorbim de sectorul energetic, comerţ, industria de apărare sau sectorul IT&C. În anul 2023, exportul României în Statele Unite ale Americii a însumat 2,33 mld. USD, importurile au înregistrat 1,49 mld. USD, astfel balanţa comercială cu SUA în 2023 a fost una pozitivă, de 0,83 mld. USD, iar volumul total al schimburilor comerciale a fost de 3,81 mld. USD”, a mai precizat ministrul economiei.

 

Continue Reading

BUSINESS

Președintele Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior anunță un val de investiții japoneze în România de peste 500 de milioane de dolari

Published

on

© Rareș Burlacu/ Facebook

Președintele Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior, Rareș Burlacu, a anunțat marți un val japonez de investiții în România în valoare de peste 500 de milioane de dolari.

Burlacu, care s-a aflat în vizită în Japonia, a scris într-o postare pe Facebook că are încrederea că vizita de lucru recent încheiată în Japonia va marca o nouă etapă în colaborarea economică între România și Țara Soarelui Răsare.

“Discuțiile intense pe care le-am purtat cu mari companii private precum GMB Corporation, IHI Corporation și Toyo Construction Co. au fost extrem de productive, pregătind terenul pentru un val de investiții de peste 500 de milioane de dolari în România”, a subliniat el.

Potrivit lui Rareș Burlacu, aceste investiții nu numai că vor consolida parteneriatele existente, dar vor crea și noi oportunități de afaceri și locuri de muncă în domeniile infrastructurii energetice și de transport, financiar-bancar, manufacturier și mass-media.

 

Aflat în Japonia, președintele ARICE a semnat și un Memorandum de Înțelegere alături de Kenichiro Hayashi, președintele Japan Institute for Overseas Investment (JOI).

“Acest Memorandum de Înțelegere reprezintă o adevărată piatră de hotar în consolidarea investițiilor străine între cele două țări ale noastre și în valorificarea avantajelor competitive ale fiecăreia dintre ele. ARICE va furniza, prin intermediul JOI, informații investitorilor japonezi cu privire la economie, oportunități de investiții, politici aferente, prin documente, seminarii și întâlniri, pentru a facilita investițiile directe japoneze în România. Investițiile japoneze sunt extrem de importante pentru economia românească, prin prisma valorii adăugate mari a domeniilor către care ele sunt în general direcționate, dar și a apetitului manifestat de investitorii japonezi pentru proiectele de lungă durată”, a explicat Rareș Burlacu.

 

Vizita de lucru s-a desfășurat în contextul Declarației de Instituire a Parteneriatului Strategic dintre România și Japonia, semnată în martie 2023 de către președintele Klaus Iohannis și prim-ministrul Japoniei Fumio Kishida.

Obiectivele României în cadrul Parteneriatului Strategic cu Japonia se raportează la statutul Japoniei de economie majoră și inovativă a lumii și unul dintre principalii investitori la nivel global, precum și în România, Japonia fiind, de altfel, cel mai mare investitor asiatic în țara noastră.

Conform statisticii vamale din România, la data de 31 decembrie 2023, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Japonia a fost de 1,26 miliarde de dolari (în creștere cu 13,50% față de 2022), din care exportul a fost de 824,5 milioane de dolari (în creștere cu 18,35% față de 2022) și importul de 441,2 milioane de dolari (+5,43% față de 2022), soldul fiind de 383,3 milioane de dolari în favoarea României.

În 2023, soldul balanței comerciale a fost favorabil României, pentru al patrulea an consecutiv. 

Conform datelor înregistrate la O.N.R.C., la 31 ianuarie 2024 erau înregistrate în România 407 societăţi comerciale cu capital japonez, valoarea capitalului social subscris fiind echivalentul a 405.126,3 mii de dolari.

După valoarea investiției în echivalent valută, Japonia ocupă locul 21 în clasamentul pe ţări de rezidenţă a investitorilor în societăţi comerciale cu participare străină. 

Se apreciază totuși că investiţiile japoneze în România au un volum mult mai mare, deoarece statistica de mai sus se referă numai la capitalul înregistrat, nu la investiţiile efective; de asemenea, nu include investițiile realizate de firmele japoneze cu sediul în alte ţări, în special din Europa, arată MAE într-o fișă informativă privind relațiile economice româno – nipone.

Continue Reading

BUSINESS

Președintele ARICE: Este necesar să identificăm noi oportunități de afaceri, care să ducă la o creștere a exporturilor românești pe piața turcă

Published

on

© Rareș Burlacu - Facebook

Președintele Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior, Rareș Burlacu, a avut o întâlnire cu ambasadorul Turciei la Bucureşti, Özgür Kıvan, și Ufuk Tandoğan, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri Turci din România, prilej cu care oficialul român a subliniat importanța identificării unor noi oportunități de afaceri, care să ducă la o creștere a exporturilor românești pe piața turcă. 

„Am accentuat, în timpul discuției, că este necesar să identificăm noi oportunități de afaceri, care să ducă la o creștere a exporturilor românești pe piața turcă, pentru a reduce și mai mult deficitul comercial, aflat oricum în scădere față de anul 2022. Potențialul de intensificare a colaborării există în domenii cum ar fi energie, transporturi, agricultură, IMM-uri, dar și în domeniul industrial, domnul ambasador anunțând un fapt îmbucurător și anume că România reprezintă prima destinaţie externă a investiţiilor turce în domenii industriale”, a transmis președintele ARICE într-un mesaj postat pe pagina de Facebook. 

De asemenea, Rareș Burlacu a reamintit mai multe rezultate importante ale relației economice româno-turce: „Turcia este cea mai mare țară de export din afara Uniunii Europene pentru companiile românești. La capitolul investiții, cele peste 18 mii de companii cu capital turcesc ridică cifra investițiilor la aproximativ 8-9 miliarde de euro, poziționând Turcia în primii 5 investitori din țara noastră. Schimburile comerciale dintre cele două țări depășesc 10 miliarde de euro doar anul trecut. Cifre impresionante.”

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
COMUNICATE DE PRESĂ3 hours ago

ICI București a prezentat soluții digitale inovative pentru monitorizarea și managementul personalizat al persoanelor vârstnice

NATO9 hours ago

Stoltenberg: Beijingul alimentează războiul din Europa. Sprijinul acordat Rusiei este crucial în războiul împotriva Ucrainei

NATO9 hours ago

MAE condamnă cu fermitate acțiunile Rusiei pentru destabilizarea Flancului Estic și-și exprimă solidaritatea cu aliații estonieni, finlandezi și lituanieni

NATO10 hours ago

Șase țări din NATO vor ridica un „zid de drone” pentru a-și proteja frontierele

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

Consiliul UE stabilește fundamentele unei viitoare politici industriale europene și invită următoarea Comisie să facă din aceasta un element-cheie al agendei sale

ROMÂNIA1 day ago

Ministrul Sănătății: Centrul pentru mari arși de la Spitalul Județean de Urgență Timișoara va fi finalizat până la sfârșitul anului

ROMÂNIA1 day ago

Marcel Ciolacu, prezent la UCM Reșita: Acest Guvern şi-a asumat că va reindustrializa România, astfel încât să producem mai mult la noi acasă

SECURITATE1 day ago

Directorul general al ICI București, prezent la BSDA: IA și quantum computing schimbă paradigma pentru atacatori și apărare

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

Șeful diplomației SUA merge săptămâna viitoare la Chișinău pentru a reafirma sprijinul pentru aderarea R. Moldova la UE

SUA1 day ago

SUA anunță un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina în valoare de 275 milioane de dolari

U.E.2 days ago

Îmi doresc o Europă puternică, prosperă, care protejează, răspunzând așteptărilor tinerei generații, subliniază Ursula von der Leyen în dezbaterea Eurovision

U.E.2 days ago

Candidatul Socialiștilor Europeni la șefia CE, Nicolas Schmit: Ceea ce mă interesează pe mine cel mai mult este să îmbunătățesc condițiile de viață ale tuturor cetățenilor europeni

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

R. Moldova are ca obiective principale obiective asigurarea păcii pe termen lung în regiune şi salvarea vieţilor prietenilor şi vecinilor ucraineni, subliniază premierul Dorin Recean

ROMÂNIA3 days ago

România își propune să fie unul dintre cei mai importanți actori ai procesului de reconstrucție a Ucrainei, având resursele și hotărârea pentru a ajuta această țară să renască, a subliniază premierul Marcel Ciolacu

INTERNAȚIONAL4 days ago

România și Turcia au înființat, la Ankara, Consiliul Cooperării Strategice la Nivel Înalt pentru a apropia cele două state “strategic, economic, militar, energetic și social”

INTERNAȚIONAL5 days ago

Gaza: Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale solicită mandate de arestare împotriva lui Netanyahu și a ministrului israelian al apărării pentru crime de război și crime împotriva umanității

SUA6 days ago

Biden sprijină „protestele pașnice și non-violente” ale studenților față de criza umanitară din Gaza: „Știu că vă frânge inima. O frânge și pe a mea”

ROMÂNIA1 week ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA1 week ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL1 week ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

Trending