Connect with us

ROMÂNIA

Analiza unui expert de la Harvard: Cum poate deveni România o ţară de succes

Published

on

Foto: news.harvard.edu

Foto: news.harvard.edu

Profesorul James A. Robinson, autorul bestseller-ului „Why nations fail“ (n.r. – „De ce eşuează naţiunile“), a explicat, ieri, într-o conferinţă susţinută la Cluj-Napoca unde a greşit România, în dezvoltarea sa de-a lungul istoriei, şi care sunt soluţiile pentru a ajunge să avem o ţară de succes, informează Adevarul.ro.

James Robinson, specialist în economie şi ştiinţe politice la Universitatea americană Harvard, a fost ieri, la Cluj, pentru a le vorbi studenţilor şi profesorilor despre provocările la care România trebuie să facă faţă ca să evolueze. Coautor al cărţii „Why nations fail”, considerată un bestseller, în 2012, de către celebrele publicaţii străine „New York Times” şi „Wall Street Journal”.

Mai săraci decât englezii. De ce?

Pe baza studiilor sale făcute pe numeroase state ale lumii, profesorul a reuşit să explice, ieri, de ce unele ţări au succes, iar alte sunt în declin. Pe scurt, spune universitarul, „regulile şi instituţiile din viaţa economică şi politică sunt cauzele. Motivul pentru care România e mai săracă decât Anglia nu are nicio legătură cu geografia, resursele naturale, valorile ori culturile, ci cu faptul că, din punct de vedere istoric, sunt două societăţi diferite cu instituţii şi reguli diferite“.
Potrivit profesorului Robinson, societatea engleză s-a dezvoltat mult în epoca modernă şi a creat instituţii de tip incluziv, adică instituţii care au susţinut puternic investiţiile şi au creat oportunităţi pentru dezvoltare, fapt care a contribuit esenţial la evoluţia economică a ţării.

Nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu România. „Aici, lucrurile au stat altfel, pentru că ţara s-a aflat sub influenţa Imperiului Otoman. Acesta a înfiinţat instituţii exclusive, care nu au creat oportunităţi de dezvoltare (n.r. – aşa cum s-a întâmplat în Vest). O altă perioadă nefastă a fost cea comunistă. Motivul pentru care România e mai săracă decât Anglia sau SUA este moştenirea istorică diferită. Structura instituţiiilor din Anglia faţă de România a fost una diferită. Ce ar trebui să facă România? Să-şi schimbe instituţiile publice, dacă vrea schimbarea!“, a spus Robinson, potrivit sursei citate.

Soluţia: societatea civilă şi justiţia

În opinia sa, sunt multe modele despre cum se pot schimba instituţiile statului, iar răspunul la acel „cum“ trebuie căutat în societatea civilă. „Rolul societăţii civile s-a văzut în 1989, la Revoluţie, când Ceauşescu a fost dat jos. Asta a înseamnat o uriaşă transformare pentru România. Dar transformările nu se fac dintr-un singur foc, ci e nevoie de timp. Asta s-a văzut şi în istoria SUA, dar şi în istoria Angliei“, afirmă Robinson (foto dreapta).

Un alt aspect necesar schimbării, crede el, e justiţia. Profesorul adaugă că, în ultimii ani, în România, au fost multe provocări legate de independenţa justiţiei. Totuşi, a subliniat Robinson, după Revoluţie, observatorii externi au văzut că ţara noastră a progresat mult din punct de vedere economic, dar şi al justiţiei: „Dacă te uiţi în trecutul SUA sau al Angliei, vei vedea că mereu au fost lupte pentru a face justiţia independentă de sistemul politic. Aici intervine societatea civilă, care joacă un rol important în susţinerea independenţei justiţiei. Dacă ne asigurăm că justiţia e independentă, şi nu e sub influenţa politicului, atunci avem un prim pas înainte“.

Marea problemă: cum facem politică

Problema fundamentală a statului român, mai zice specialistul britanic, e modul în care funcţionează politica. „Statul român e folosit ca să organizeze puterea, în loc să asigure binele public. E folosit ca să acorde favoruri şi servicii susţinătorilor politici. Statul român trebuie fundamental transformat dintr-unul clientelistic într-unul non-clientelist. Dacă se face această transformare, atunci majoritatea lucrurilor se vor rezolva de la sine”, a spus James Robinson.

„Nu te poţi aştepta ca politicienii să schimbe asta, ar fi în defavoarea lor. E ceva ce societatea trebuie să schimbe, să forţeze politicienii să facă aceste schimbări referitoare la implicaea în instituţiile cetăţenilor”.

În cartea sa, profesorul mai explică cum se face tranziţia de la societăţile în care  funcţionează clientelismul politic la cele de tip pragmatic. „Luăm tot exemplele Anglia şi SUA, unde aceste tranziţii s-au făcut în trecut. A fost vorba despre o mai mare implicare a societăţii civile“, consideră Robinson. Aşa, spune el, au făcut şi state din Africa – precum Botswana-, sau din America de Sud – Brazilia sau Columbia. Tot Robinson a dat exemple de state-model, ridicate prin implicarea cetăţenilor: Japonia, Suedia şi Germania.

James A. Robinson este profesor la Universitatea Harvard şi profesor asociat la două centre aparţinând instituţiei: Institutul de Ştiinţe Sociale Cantitative şi Centrul Weatherhead pentru Afaceri Internaţionale. E specialist în economie şi ştiinţe politice. A studiat economie la London School of Economics, Universitatea Warwick şi Universitatea Yale, iar cercetările sale s-au orientat spre identificarea discrepanţelor politice ale statelor lumii şi influenţa directă a acestora în dezvoltarea economică a fiecăruia.

 

SĂNĂTATE

Deputatul Alexandru Rogobete anunță că pacienții nu mai pot oferi bani medicilor sub nicio formă: Noua legislație permite doar donațiile către spitale

Published

on

© Alexandru Rogobete - Facebook

Deputatul Alexandru Rogobete a anunțat astăzi, 24 martie, că proiectul legislativ privind interzicerea mitei în spitale a intrat la vot final în plenul Camerei Deputaților. 

„Comisia pentru Sănătate din Camera Deputaților a adoptat modificări legislative pentru a elimina orice posibilitate ca pacienții să ofere bani suplimentari sau donații directe angajaților unităților sanitare. Noua legislație permite doar donațiile către spitale, care trebuie gestionate transparent și incluse în bugetul public al unității sanitare. Modificările legislative interzic orice plată suplimentară către medici și clarifică modul în care spitalele pot primi donații. Pacienții nu mai pot oferi bani medicilor sub nicio formă, însă dacă doresc să sprijine un spital, o pot face doar legal și transparent”, a informat deputatul Alexandru Rogobete. 

În calitate de președinte al Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților, Alexandru Robogete, subliniază că scopul acestei măsuri este eliminarea plăților informale și consolidarea transparenței financiare în sistemul sanitar: „Medicii nu ar trebui să fie puși în situația de a accepta atenții, iar pacienții trebuie să beneficieze de servicii medicale fără presiunea unor plăți neoficiale. În schimb, spitalele vor putea primi sprijin financiar legal, ceea ce va contribui la îmbunătățirea condițiilor din unitățile medicale.”

„În concluzie, noua reglementare nu doar că nu legalizează mita, ci o interzice explicit, încurajând în același timp un sistem corect, transparent și benefic atât pentru pacienți, cât și pentru spitale”, a conchis fostul secretar de stat în mesajul său. 

Dr. Alexandru Rogobete, cercetător în medicină, cu studii de masterat în chimie și managementul serviciilor sociale și de sănătate, este asistent universitar la Universitatea de medicină și Farmacie „Victor Babeș”. A activat ca secretar de stat (responsabil cu PNRR și coordonator al proiectelor Băncii Mondiale din România în cadrul Ministerului Sănătății) în perioada februarie 2023 – decembrie 2024, timp în care MS a atras 2,1 miliarde de euro din fondurile PNRR pentru sănătate. Acesta a coordonat inițiative care au vizat construcția de spitale noi, îmbunătățirea dotărilor spitalelor și formarea personalului medical. În prezent, Dr. Alexandru Rogobete, se află la primul mandat de deputat în Parlamentul României și conduce, în calitate de președinte, Comisia pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ambasadorul Peer Gebauer, distins cu medalia de onoare a Forumului Democrat al Germanilor la Sibiu, cea mai înaltă distincție a organizației

Published

on

© Ambasada Germaniei București

Ambasadorului Republicii Federale Germania, Peer Gebauer, a fost distins cu medalia de onoare de aur de către Forumul Democrat al Germanilor la Sibiu, cea mai înaltă distincție a organizației minorității germane.

Ceremonia a avut loc la finele săptămânii trecute, la Sibiu, iar discursul de laudatio a fost susținut de deputatul Ovidiu Ganț.

În discursul său, deputatul Ganț a subliniat meritele ambasadorului de-a lungul întregului său mandat și atenția deosebită acordată minorității germane pe care a cunoscut-o îndeaproape și căreia i-a oferit sprijinul său nemijlocit în rezolvarea problemelor – fie ele politice, din domeniul social sau cele cu privire la învățământul în limba germană.

Ambasadorul Gebauer a apreciat în discursul său deschiderea cu care a fost primit mereu în România, oriunde este reprezentată minoritatea germană, excelenta consiliere de care s-a bucurat și a mulțumit pentru înalta distincție prin care a fost primit în familia Forumului German.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

“România are de jucat un rol foarte important” în “fortificarea flancului estic”, afirmă ministrul polonez al apărării: Europa trebuie să investească mai mult în apărare pentru a ține soldații americani în Europa

Published

on

© Kancelaria Sejmu

Corespondență din Varșovia

Fortificarea flancului estic al Europei a devenit o prioritate pentru toată lumea în Europa, iar țări precum România și Turcia au un rol foarte important în acest proiect de mare anvergură care trebuie să acopere și sudul Europei, a declarat luni ministrul polonez al apărării, Władysław Kosiniak-Kamysz, într-un discurs susținut în Seim-ul de la Varșovia, camera inferioară a Parlamentului Poloniei. În discursul său, ministrul polonez a pledat și pentru creșterea cheltuielilor de apărare în Europa și s-a pronunțat împotriva unei decuplări în relația transatlantică.

Kosiniak-Kamysz a vorbit în deschiderea Conferinței Interparlamentare privind Politica Externă și de Securitate Comună și Politica de Securitate și Apărare Comună, organizată de președinția Poloniei la Consiliul UE și la care participă parlamentarii din comisiile pentru afaceri externe și afaceri europene din statele membre ale Uniunii Europene.

“Industria de apărare este o prioritate absolută. În prezent, în Europa nu avem o industrie care să garanteze securitatea, în nicio țară. Nici măcar suma industriilor noastre nu garantează această securitate, astfel încât alocarea și direcționarea unui flux de bani în acest scop este foarte justificată”, a spus ministrul polonez, referindu-se la planurile recente ale Comisiei Europene, dezbătute inclusiv la nivelul Consiliului European.

Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a dezvăluit la data de 4 martie proiectul de 800 de miliarde de euro pentru dezvoltarea apărării europene, folosind termenul “ReArm Europe” pentru a-l descrie și denumi. “Suntem într-o eră a reînarmării. Iar Europa este pregătită să își majoreze masiv cheltuielile pentru apărare”, a declarat președintele Comisiei, atunci.

Dar, la începutul săptămânii trecute, când Comisia a prezentat Cartea Albă a apărării europene și propunerile legislative care stau la baza planului, termenul s-a schimbat în “Planul ReArm Europe/Readiness 2030”, o referire la data când Rusia ar putea fi capabilă să atace un stat UE sau NATO. Schimbarea de optică din partea Comisiei Europene a apărut după ce Italia și Spania au criticat terminologia de “înarmare”, fiind păstrată formula de “Pregătiri pentru 2030”.

Planurile Uniunii Europene în materie de apărare au luat avânt și fondul unei repivotări a discursului de politică externă al administrației americane, cu președintele Donald Trump și anturajul său instituțional dând un semnal discursiv că Europa trebuie să facă mai mult.

În context, ministrul polonez al apărării s-a declarat un “mare susținător al bunelor relații transatlantice”.

“Știm că Polonia are o misiune importantă de îndeplinit, cred în această relație și numai atunci va fi un parteneriat, când Europa va fi mai implicată”, a spus Władysław Kosiniak-Kamysz, a cărui țară alocă 4,7% din PIB pentru apărare și țintește alocarea de 5%.

Cred că Europa ar trebui să cheltuiască mai mult pe apărare. Nu pentru că trebuie să înlocuim soldații americani, ci pentru a păstra soldații americani în Europa. Aceasta este logica reală și ar trebui să urmărim acest lucru”, a insistat el.

Władysław Kosiniak-Kamysz s-a referit și la proiectul strategic al Poloniei din această perioadă, respectiv scutul estic.

Este foarte clar că protejarea flancului estic al Europei a devenit foarte importantă pentru toată lumea (…) Construim ceea ce noi numim scutul estic, care este un sistem de fortificații, o centură de fortificații pentru a împiedica mișcarea trupelor inamice, pentru a proteja populațiile civile și pentru a ne îmbunătăți capacitățile de apărare.  O facem împreună cu Lituania, Letonia și Estonia. Finlanda joacă un rol crucial aici. Ei au o sarcină lungă în față, deoarece trebuie să respecte cea mai lungă graniță cu Federația Rusă. Trebuie să ne sprijinim reciproc”, a mai adăugat ministrul polonez.

La summitul extraordinar consacrat apărării europene din 6 martie, liderii europeni au aprobat înarmarea UE și capacitățile militare necesare în complementaritate cu NATO, prioritizând apărarea frontierei estice în fața “provocării existențiale” dinspre Rusia.

Într-un limbaj diplomatic concis, liderii europeni au aprobat un paragraf care distinge frontiera estică a UE în contextul amenințărilor Rusiei: “Apărarea tuturor frontierelor terestre, aeriene și maritime ale UE contribuie la securitatea Europei în ansamblu, în special în ceea ce privește frontiera estică a UE, având în vedere amenințările reprezentate de Rusia și Belarus”.

Władysław Kosiniak-Kamysz a explicat că aceste măsuri reprezintă fortificații ce trebuie susținute de capabilități dezvoltate, referindu-se la lista de capabilități pe care liderii europeni au aprobat-o cu ocazia respectiv, inclusiv dezvoltarea dronelor și a sistemelor antidronă.

În context, ministrul polonez al apărării a apreciat că România are un rol important în acest sens.

“Este un proiect strategic pentru UE, trebuie să fie strategic, trebuie să fie un proiect de foarte mare anvergură și trebuie să acopere și sudul Europei. Trebuie să fie un rol foarte important pentru țări precum România și Turcia. Această cooperare aliată trebuie să ne consolideze apărarea”, a spus el.

“Securitatea este fundamentul tuturor lucrurilor”, a conchis Kosiniak-Kamysz

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
SĂNĂTATE13 hours ago

Deputatul Alexandru Rogobete anunță că pacienții nu mai pot oferi bani medicilor sub nicio formă: Noua legislație permite doar donațiile către spitale

INTERNAȚIONAL14 hours ago

De ce Polonia nu va trimite trupe în Ucraina? Șefa Comisiei de afaceri europene din Parlamentul polonez: Avem nevoie de ele pentru a proteja “flancul estic și frontierele UE, NATO și Schengen”

INTERNAȚIONAL15 hours ago

Premierul britanic Keir Starmer și președintele american Donald Trump au discutat despre un acord economic bilateral

U.E.15 hours ago

“Obiectivul lui Putin este să divizeze Europa”: Polonia consideră că ingerințele în alegerile dintr-o “țară pro-europeană ca România” sunt o “lecție de învățat”, nefiind “prima țară la care ne-am fi gândit” că ar putea avea efect

U.E.15 hours ago

Austria demască o campanie de dezinformare desfășurată de Rusia împotriva Ucrainei

CONSILIUL UE16 hours ago

Țările UE aprobă un regulament privind indicatorii financiari, menit să reducă birocrația pentru companiile europene, în special pentru IMM-uri

U.E.16 hours ago

Șefa diplomației UE: Negocierile privind pacea în Fâșia Gaza trebuie reluate de Israel și Hamas

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI16 hours ago

Victor Negrescu, vicepreședintele PE, subliniază rolul cheie al societății civile în asigurarea unei ”Europe mai unite, mai democratice și mai reziliente”: Împreună, putem apăra valorile europene

ROMÂNIA17 hours ago

Ambasadorul Peer Gebauer, distins cu medalia de onoare a Forumului Democrat al Germanilor la Sibiu, cea mai înaltă distincție a organizației

INTERNAȚIONAL17 hours ago

“România are de jucat un rol foarte important” în “fortificarea flancului estic”, afirmă ministrul polonez al apărării: Europa trebuie să investească mai mult în apărare pentru a ține soldații americani în Europa

POLITICĂ5 days ago

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

INTERNAȚIONAL1 week ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE1 week ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE1 week ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 weeks ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ2 weeks ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII3 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN3 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Trending